Rajasthan Board RBSE Class 12 English Rainbow Chapter 13

RBSE Class 12 English Rainbow Chapter 13 Textual Questions

Activity 1: Comprehension

A. Say whether the following statements are True or False. Write ‘T’ for true and ‘F’ for false:

Question 1.
The speaker in the poem is the poet himself.

Question 2.
The poet sets the traps for the birds.

Question 3.
The poet is all for the freedom of the birds.

Question 4.
Birds flying freely in the open air give the poet great pleasure.

Question 5.
The poet really rides on the eagle’s wings.

Question 6.
The song of the blue-tit fills the poet’s heart with joy.

Question 7.
The poet has only a few birds and the rest belong to others.
Answers:
1. True
2. False
3. True
4. True
5. False
6. True
7. False

B. Answer the following questions in about 20-30 words each:
निम्नलिखित प्रत्येक प्रश्न का उत्तर लगभग 20-30 शब्दों में दीजिए:
Question 1.
Why do all the birds belong to the poet?
कवि सारे पक्षियों का मालिक क्यों हैं?
Answer:
The poet does not ensnare any birds so all the birds that fly freely in the sky, belong to him. He is a staunch lover of the complete freedom of life. He wishes no cages and no snare for birds.

कवि किसी भी पक्षी को जाल में नहीं फंसाता है इसलिए वह आकाश में स्वतंत्र रूप से उड़ने वाले सभी पक्षियों का मालिक है (अर्थात् सभी पक्षी उसके हैं। कवि जीवन की संपूर्ण स्वतंत्रता का पक्षधर है। वह चाहता है कि पक्षियों के लिए पिंजरे और फंदे नहीं होने चाहिए।

Question 2.
Why are the birds able to come and go for the poet’s joy?
कवि की खुशी के लिए पक्षी (उसके पास) आने-जाने में सक्षम क्यों हैं?
Answer:
The birds are able to come and go for the poet’s joy because they are free to fly anywhere. The poet has not ensnared them.

कवि की खुशी के लिए पक्षी (उसके पास) आने-जाने में सक्षम हैं। क्योंकि वे कहीं भी उड़ने के लिए स्वतंत्र हैं। कवि ने उन्हें कैद नहीं किया है।

Question 3.
Which birds does the poet mention in the poem in particular?
कवि कविता में किन पक्षियों का विशेष रूप से उल्लेख करता है?
Answer:
In the poem, the poet mentions the blue-tit and the eagle birds in particular. The blue-tits are the small birds that sit on small shrubs and eagles are big birds that fly very high.

कविता में कवि रामगंगरा और गरुड़ पक्षियों का विशेष रूप से उल्लेख करता है। रामगंगरा छोटी झाड़ियों पर बैठने वाली छोटी चिड़ियाँ हैं और गरुड़ ऊँचा उड़ने वाले बड़े पक्षी हैं।

Question 4.
What does the expression ‘sun-ward way’ in the poem mean?
कविता में ‘sun-ward way’ अभिव्यक्ति का क्या अर्थ है?
Answer:
In the poem, the expression ‘sun-ward way’ means ‘towards the sun’. It means rapture takes the poet so far as to make him feel that he is travelling towards the sun.

कविता में ‘sun-ward way’ अभिव्यक्ति का अर्थ है- ‘सूर्य की ओर’। इसका तात्पर्य है कि कवि अपने आनन्द में इतना डूब जाता है कि वह स्वयं को सूर्य की ओर यात्रा करता हुआ अनुभव करता है।

C. Answer the following questions in about 30-40 words each:
निम्नलिखित प्रत्येक प्रश्न का उत्तर लगभग 30-40 शब्दों में दीजिए:

Question 1.
How does the poet articulate his views on the birds in the poem ‘A Boy’s Song’?
‘A Boy’s Song कविता में कवि पक्षियों के विषय में अपने विचारों को कैसे स्पष्ट रूप से व्यक्त करता है?
Answer:
In the poem ‘A Boy’s Song’, the poet articulates his views on the birds by establishing an emotional bond with them. He favours the freedom of the birds. He says that the birds, by losing their freedom, lose the beauty and joy of their lives.

कविता में कवि पक्षियों के साथ एक भावनात्मक सम्बन्ध स्थापित करके अपने विचारों को स्पष्ट रूप से व्यक्त करता है। वह पक्षियों की स्वतंत्रता का पक्षधर है। वह कहता है कि पक्षी अपनी स्वतंत्रता को खोकर अपने जीवन के सौन्दर्य और खुशी को खो देते हैं।

Question 2.
Why do all the birds, according to the poet, belong to him? What does the word ‘all’ suggest to include here?
कवि के अनुसार, सारे पक्षी उसके क्यों हैं? ‘All’ शब्द यहाँ किनको सम्मिलित करने का सुझाव देता है?
Answer:
According to the poet, all the birds belong to him because he doesn’t put them in cages. He loves them and likes to see them flying freely in the air. The word ‘all’ suggests to include here all the birds flying freely in the air.

कवि के अनुसार सारे पक्षी उसके हैं क्योंकि वह उन्हें पिंजरों में बन्द नहीं करता है। वह उनसे प्रेम करता है और उन्हें हवा में स्वतंत्र रूप से उड़ते हुए देखना पसंद करता है। ‘All’ शब्द यहाँ हवा में स्वतंत्रतापूर्वक उड़ते हुए सभी पक्षियों को सम्मिलित करने का सुझाव देता है।

Question 3.
Summarize the poet’s views as expressed in the poem ‘A Boy’s Song’ in your own words.
‘A Boy’s Song’ कविता में कवि के द्वारा व्यक्त विचारों का सारांश अपने शब्दों में लिखिये।
Answer:
The poet sets no snare to catch birds. He lets them fly freely in the sky. So all the birds that fly in the sky belong to him. They come to the poet and delight him. The poet is of the opinion that all the birds should be kept free.

कवि पक्षियों को फँसाने के लिए कोई जाल नहीं बिछाता है। वह उनको आकाश में स्वतंत्र उड्ने देता है। इसलिए आकाश में उड़ने वाले सभी पक्षी उसके अपने हैं। वे कवि के पास आते हैं और उसे आनन्द प्रदान करते हैं। कवि सभी पक्षियों की संपूर्ण स्वतंत्रता का पक्षधर है।

RBSE Class 12 English Rainbow Chapter 13 Additional Questions

Answer the following questions in about 30-40 words each:
निम्नलिखित प्रत्येक प्रश्न का उत्तर लगभग 30-40 शब्दों में दीजिए:

Question 1.
Whom do the birds of the air belong to? वायु में विचरने वाले पक्षी किसके हैं?
Answer:
The birds of the air belong to those people who set no snare to catch them and let them fly free. They give delight to such people.

वायु में विचरने वाले पक्षी उनके हैं जो उन्हें पकड़ने के लिए जाल नहीं बिछाते हैं और उन्हें स्वतन्त्रतापूर्वक उड़ने देते हैं। वे ऐसे लोगों को आनन्द प्रदान करते हैं।

Question 2.
What is the association of an eagle with the height?
गरुड़ पक्षी का ऊँचाई से क्या सम्बन्ध है?
Answer:
An eagle is noted for its power of flight. It goes up very high in the sky. The use of the word ‘height’ with the eagle points to this fact.

गरुड पक्षी अपनी उड़ान भरने की क्षमता के लिए जाना जाता है। यह आसमान में बहुत ऊँचा चला जाता है। गरुड़ पक्षी के साथ ‘ऊँचाई’ शब्द का प्रयोग इसी तथ्य की ओर संकेत करता है।

Question 3.
What effect does the singing of the blue-tit put on the poet?
रामगंगरा के गाने को कवि पर क्या प्रभाव पड़ता है?
Answer:
The singing of the blue-tit fills the poet’s heart with joy and keeps him constantly happy. It fills him with extreme pleasure.

रामगंगरा का गीत कवि के हृदय को आनन्द से भर देता है और उसे लगातार प्रसन्न बनाए रखता है। यह उसे अत्यधिक प्रसन्नता प्रदान करता है।

Question 4.
Why does the poet want to see the birds flying freely?
कवि पक्षियों को स्वच्छन्दतापूर्वक उड़ते हुए क्यों देखना चाहता है?
Answer:
The poet is a great lover of the complete freedom of birds. He does not like to trap them. He wants them to be free and fly in the sky. It gives him joy all the time.

कवि पक्षियों की पूर्ण स्वतन्त्रता का पक्षधर है। उसे उन्हें जाल में फँसाना पसंद नहीं है। वह चाहता है कि पक्षी स्वतंत्र रहें और आकाश में (स्वच्छन्द रूप से विचरण करें। यह बात उसे हमेशा प्रसन्नता प्रदान करती

Question 5.
How could all the birds of the air belong to us?
हवा में विचरने वाले सभी पक्षी हमारे कैसे हो सकते हैं?
Answer:
All the birds of the air could belong to us if we set no snare to catch them and put them in cages.

हवा में विचरने वाले सभी पक्षी हमारे हो सकते हैं यदि हम उन्हें पकड़ने के लिए जाल न बिछाएँ और उन्हें पिंजरों में न रखें।

Question 6.
Do birds belong to those who set snares to catch them or to those who leave them flying free?
क्या पक्षी उनके होते हैं जो उन्हें पकड़ने के लिए जाल बिछाते हैं या फिर उनके जो उन्हें उड़ने के लिए खुला छोड़ देते हैं?
Answer:
Birds do not belong to those who set snares to catch them, rather they belong to those who leave them flying free. Those who catch birds and put them in cages cannot claim to own birds.

पक्षी उन लोगों के नहीं होते हैं जो उन्हें पकड़ने के लिए जाल बिछाते हैं बल्कि वे उनके होते हैं जो उन्हें स्वतन्त्रतापूर्वक उड़ने के लिए छोड़ देते हैं। जो लोग पक्षियों को पकड़ते हैं और उन्हें पिंजरों में बन्द कर देते हैं वे लोग उनके अपना होने का दावा नहीं कर सकते।

Question 7.
What do we learn from the birds in Nature? (Sample Paper 2018)
प्रकृति में चिडियों से हम क्या सीखते हैं?
Answer:
We learn from the birds in Nature to remain free and be happy at all times. We feel delighted to see the birds flying freely.

प्रकृति में चिड़ियों से हम हमेशा स्वतंत्र रहना और प्रसन्न रहना सीखते हैं। चिड़ियों को स्वतंत्रतापूर्वक उड़ते हुए देख कर हम प्रसन्नता का अनुभव करते हैं।

Activity 2: Speech Activity

Question 1.
Prepare a list of the famous wildlife and bird sanctuaries and read it out before the Morning Prayer Assembly of your school to promote wildlife tourism.
प्रसिद्ध वन्यजीव व पक्षी अभयारण्यों की एक सूची बनाइये और वन्यजीव पर्यटन के प्रोत्साहन हेतु इसे अपने स्कूल की प्रात:कालीन प्रार्थना सभा में पढ़िये।
Answers:
1. Corbett National Park, Uttarakhand
2. Ranthambore National Park, Rajasthan
3. Bandipur National Park, Karnataka
4. Keoladeo Ghana National Park, Rajasthan
5. Nagarhole National Park, Karnataka
6. Sariska National Park, Rajasthan
7. Kaziranga National Park, Assam
8. Kanha National Park, M.P.
9. Bandhavgarh National Park, M.P.
10. Gir National Park, Gujarat
11. Sultanpur Bird Sanctuary, Haryana
12. Salim Ali Bird Sanctuary, Goa

Question 2.
Teachers are advised to show Harry Potter and the Jungle Book movies (English) in the class and ask students to give their comments on them.
अध्यापकों को सुझाव दिया जाता है कि वे कक्षा में छात्रों को हैरी पॉटर और जंगल बुक फिल्में (अंग्रेजी में) दिखायें और उन पर छात्रों को अपनी टिप्पणी देने के लिए कहें।

Note: It is a classroom activity.

Activity 3: Composition

Question 1.
Draft an invitation for the inaugural function of District Posters Exhibition on Wildlife Conservation to be held in your school next month.
वन्य जीव संरक्षण पर अगले महीने अपने स्कूल में आयोजित होने वाली जिला पोस्टर्स प्रदर्शनी के उद्घाटन समारोह हेतु एक आमंत्रण पत्र तैयार कीजिये।
Answer:

Question 2.
Write a letter to your friend describing your recent visit to the Sariska Tiger Reserve.
हाल ही में किये गए अपने रिस्का टाइगर रिजर्व के भ्रमण का वर्णन करते हुए अपने मित्र को पत्र लिखिये।
Answer:
A-32, Aradhana Apartments
Junction Road, Sriganganagar
20 March 20–
My dear Parul
Hello. I hope everything is fine with you. This time I have very interesting things to share with you. You will be happy to know that last week I visited Sariska Tiger Reserve Alwar, with my family. Sariska Park covers a very vast area. It is situated among Aravali Hills. Its landscape is really wonderful. It’s a lovely home to animals and birds. There are rare and unique species of leopard, wild dog, jungle cat, hyena etc. For the first time, I saw jackal and golden-backed woodpecker. The Tiger roared so loudly that I got scared. We also saw the Great Indian Horned Owl. We visited famous temples of Pandupole Hanuman, Naraini Mata and Saint Bharthari too. These temples are also situated in the Tiger Reserve. The visit was really memorable.
I’ll see you soon. I’ll wait for your letter. Please convey my regards to Aunt and Uncle.
Your best friend
Ankit