Chapter 1 Who Did Patrick’s Homework?

Textbook Questions and Answers

Working With The Text 

Answer the following questions : 

निम्न प्रश्नों के जवाब दीजिए। 

Question 1. 
What did Patrick think his cat was playing with? What was it really?
पैट्रिक ने क्या सोचा था कि उसकी बिल्ली किसके साथ खेल रही थी? यह वास्तव में क्या था?
Answer:
Patrick thought that his cat was playing with a little doll. But it was a man of the tiniest size really. 

पैट्रिक ने सोचा था कि उसकी बिल्ली एक छोटी गुड़िया के साथ खेल रही थी। लेकिन वास्तव में यह एक सबसे छोटे आकार का आदमी था। 

Question 2. 
Why did the little man grant Patrick a wish?
छोटे आदमी ने पैट्रिक को एक इच्छापूर्ति कामना प्रदान क्यों की थी? 
Answer:
The little man granted Patrick a wish because Patrick saved his life from the cat.
 
छोटे आदमी ने पैट्रिक को एक इच्छापूर्ति कामना प्रदान इसलिए की थी क्योंकि उसने बिल्ली से उसका जीवन बचाया था। 

Question 3. 
What was Patrick’s wish?
पैट्रिक की क्या इच्छापूर्ति कामना थी? 
Answer:
Patrick never liked doing his homework. Patrick wished that the elf should do all his homework until the end of the semester. 

पैट्रिक अपना गृहकार्य करना पसन्द नहीं करता था। पैट्रिक की कामना थी कि यह छोटा प्राणी इस अध्ययन सत्र के समाप्ति तक उसका गृहकार्य करे। 

Question 4. 
In what subjects did the little man need help, to do Patrick’s homework?
पैट्रिक का गृहकार्य करने के लिए छोटे आदमी को किन विषयों में सहायता की जरूरत थी? 
Answer:
The little man needed Patrick’s help for doing his homework in math, english and history. 

छोटे आदमी को पैट्रिक की सहायता की आवश्यकता उसके गणित, अंग्रेजी और इतिहास के गृहकार्य करने में थी। 

Question 5. 
How did Patrick help him? 
पैट्रिक ने उसकी सहायता किस प्रकार से की थी? 
Answer:
Patrick sat beside the elf and whatever study material he needed, Patrick provided him by bringing books from the library. He ‘ also read out the books for him.

पैट्रिक छोटे प्राणी के बगल में बैठ जाता था और जो कोई अध्ययन की सामग्री पैट्रिक पुस्तकालय से पुस्तकें लाकर उसे देता जिसकी उसे आवश्यकता होती थी। वह उसके लिए पुस्तकें भी पढ़ता था। 

Question 6. 
Who do you think did Patrick’s homework-the little man, or Patrick himself ? Give reasons for your answer. 
आप क्या सोचते हैं पैट्रिक का गृहकार्य किसने किया छोटे आदमी ने या स्वयं पैट्रिक ने? अपने उत्तर के पक्ष में तर्क दीजिए।
Answer:
Patrick himself did the homework. He read books for the little man. He guide him when he needed help. 

पैट्रिक स्वयं गृहकार्य करता था। वह उस छोटे आदमी के लिए पुस्तकें पढ़ता था। वह उसका मार्गदर्शन करता था जब | उसे आवश्यकता होती थी। 

Working With Language 

A. Fill in the blanks in the sentences below with the words or phrases from the box. (You may not know the meaning of all the words. Look up such words in a dictionary, or ask your teacher.) 
नीचे खाने में से शब्दों एवं शब्दांशों का चयन करते हुए निम्न वाक्यों में भरिए। (आप सभी शब्दों का अर्थ नहीं जानते होंगे। शब्दकोश में से इस प्रकार के शब्दों को खोजें, या अपने शिक्षक से पूछिए।)

Out of luck, mystery, true to his word, chores, semester, between you and me, look up 

1. Some people find household… ………..a bore, but I like to help at home. 
2. Who stole the diamond is still a …………
3. This…………………..we are going to have a class exhibition. 
4. ………………., the elf began to help Patrick 
5. Can you………………….this word in the dictionary? 
6. I started early to be on time, but I was. ……………… There was a traffic jam! 
7. She says she’s got a lot of books,but……………….I think most of them are borrowed.
Answer:
1. chores 
2. mystery 
3. semester 
4. True to his word 
5. look up 
6. out of luck 
7. between you and me

Seen Passages

Read the following passage and answer the questions that follow :

निम्न गद्यांशों को पढ़िए और नीचे दिए गए प्रश्नों के उत्तर दीजिए

Passage – 1.

Patrick never did homework. “Too boring”, he said. He played hockey and basketball and Nintendo instead. His teachers told him, “Patrick! Do your homework or you won’t learn a thing.” And it’s true, sometimes he did feel like an ignoramus. But what could he do? He hated homework. Then one day he found his cat playing with a little doll and he grabbed it away. To his surprise it wasn’t a doll at all, but a man of the tiniest size. He had a little wool shirt with old-fashioned britches and a high tall hat much like a witch’s. He yelled, “Save me! Don’t give me back to that cat. I’ll grant you a wish, I promise you that.” 

Question 
1-3. निम्न प्रश्नों के उत्तर अंग्रेजी में दीजिए
1. What did Patrick say about his homework? 
2. How did the little man’s high tall hat look? 
3. What did Patrick grab from his little cat?
4-6. निम्न प्रश्नों के उत्तर हिन्दी में दीजिए
4. पैट्रिक के शिक्षक उसको क्या शिक्षा देते थे? 
5. छोटे प्राणी ने किस प्रकार के वस्त्र पहन रखे थे? 
6. पैट्रिक को कौनसे खेल पसन्द थे? 
7. निम्न शब्दों को गद्यांश में से ढूँढ़कर उनके विलोम लिखिए : 
(i) love
(ii) small 
8. निम्न वाक्य का हिन्दी रूपान्तरण लिखिए :
I’ll grant you a wish.
Answers : 
1. Patrick said that his homework was very boring. 
2. The little man’s high tall hat looked like a witch’s hat.
3. Patrick grabbed the little doll from the cat. 
4. पैट्रिक के शिक्षक उसे गृहकार्य कर सीखने की शिक्षा देते थे। 
5. छोटे प्राणी ने ऊन का शर्ट, घुटनों तक का पायजामा और | एक लम्बा ऊँचा टोप पहन रखा था। 
6. पैट्रिक को हॉकी, बास्केटबॉल एवं निन्टेन्डो वीडियो खेल पसन्द थे। 
7. (i) hate
(ii) big 
8. मैं आपको एक इच्छापूर्ति कामना प्रदान करूंगा।

Passage – 2.

Patrick couldn’t believe how lucky he was! Here was the answer to all of his problems. So he said, “Only if you do all my homework till the end of the semester, that’s 35 days. If you do a good enough job, I could even get A’s.”The little man’s face wrinkled like a dishcloth thrown in the hamper. He kicked his legs and doubled his fists and he grimaced and scowled and pursed his lips, “Oh, am I cursed! But I’ll do it.” And true to his word, that little elf began to do Patrick’s homework. Except there was one glitch. 

Questions:
1-3. निम्न प्रश्नों के उत्तर अंग्रेजी में दीजिए
1. How long was the semester? 
2. How did the little man make his lips? 
3. How did the little elf prove his truth?
4-8. निम्न प्रश्नों के उत्तर हिन्दी में दीजिए
4. उस छोटे आदमी का चेहरा किस प्रकार का था? 
5. पैट्रिक को अपनी समस्या का हल किसमें मिला? 
6. पैट्रिक ने छोटे आदमी से क्या कहा था? 
7. निम्न शब्दों के अर्थ हिन्दी में लिखिए :
(i) homework 
(ii) hamper 
8. अंग्रेजी के निम्न वाक्य का अर्थ हिन्दी में लिखिए :
“Oh, am I cursed! But I’ll do it.” 
Answers :
1. The semester was 35 days long. 
2. The little man pursed his lips. 
3. The little man proved his truth by doing homework of Patrick. 
4. उस छोटे आदमी का चेहरा बर्तन धोने वाले कपड़े जैसा झुरींदार था।
5. पैट्रिक को अपनी समस्या का हल उस छोटे आदमी में मिला। 
6. पैट्रिक ने छोटे आदमी से उसका गृहकार्य करने के लिए कहा था। 
7. (i) गृहकार्य 
(ii) ढक्कनदार टोकरी 
8. “ओह, क्या मैं शापित हूँ! मगर मैं इसे करूँगा।”

Passage – 3.

The elf didn’t always know what to do and he needed help. “Help me! Help me!” he’d say. And Patrick would have to help-in whatever way. “I don’t know this word”, the elf squeaked while reading Patrick’s homework. “Get me a dictionary. No, what’s even better. look up the word and sound it out by each letter.” When it came to maths, Patrick was out of luck. “What are times tables?” the elf shrieked. “We elves never need that.” 

Questions : 
1-3. निम्न प्रश्नों के उत्तर अंग्रेजी में दीजिए । 
1. When was Patrick out of luck? 
2. When did the elf shriek? 
3. What made Patrick to help the elf?
4 – 8. निम्न प्रश्नों के उत्तर हिन्दी में दीजिए
4. पैट्रिक का गृहकार्य पढ़ते समय छोटे आदमी को क्या समस्या आई? 
5. बार-बार सहायता कौन और किससे माँग रहा था? 
6. शब्दकोश की जरूरत क्यों महसूस हुई? 
7. निम्न शब्दों के हिन्दी अर्थ लिखिए : 
(i) always 
(ii) never 
8. अंग्रेजी के निम्न वाक्य का हिन्दी अनुवाद करो
“We elves never need that”. 
Answers: 
1. Patrick was out of luck when the homework of maths came. 
2. The elf shrieked when times tables came. 
3. When elf said help him then Patrick had to help him. 
4. पैट्रिक का गृहकार्य पढ़ते समय छोटे आदमी को शब्द के सम्बन्ध में समस्या आई।
5. छोटा आदमी बार-बार पैट्रिक से सहायता मांग रहा था। 
6. शब्द का अर्थ एवं उसकी ध्वनि जानने के लिए शब्दकोश की आवश्यकता हुई। 
7. (i) हमेशा 
(ii) कभी नहीं 
8. हम छोटे प्राणियों को इसकी कभी आवश्यकता नहीं होती है।

Passage – 4.

Elves know nothing of human history, to | them it’s a mystery. So the little elf. alreadya shouter, just got louder. “Go to the library, I need books. More and more books. And you can help me read them too.” As a matter of fact. every day in every way that little elf was a nag! Patrick was working harder than ever and was it a drag! He was staying up nights, had never felt so weary, was going to school with his eyes puffed and bleary. 

Questions :
1 – 3. निम्न प्रश्नों के उत्तर अंग्रेजी में दीजिए
1. What elves do not know? 
2. Who was working hard?
3. How did Patrick feel in his school? 14-8. निम्न प्रश्नों के उत्तर हिन्दी में दीजिए
4. छोटे लोगों के लिए क्या रहस्य था? 
5. पैट्रिक की आँखें किस प्रकार की हो गई थीं? 
6. पैट्रिक से छोटे आदमी ने क्या लाने के लिए कहा? 
7. निम्न शब्दों के हिन्दी में अर्थ लिखें:
(i) history 
(ii) every 
8. अंग्रेजी के निम्न वाक्य का हिन्दी अर्थ दें :
Patrick was working harder than ever. 
Answers : 
1. Elves do not know the human history. 
2. Patrick was working hard. 
3. Patrick felt very tired in his school. 
4. मानव इतिहास को जानना छोटे लोगों के लिए रहस्य था। 
5. पैट्रिक की आँखें लाल हो गई और सूज गई थीं। 
6. छोटे आदमी ने पैट्रिक से पुस्तकालय से पुस्तकें लाने के लिए कहा था। 
7. (i) इतिहास 
(ii) प्रत्येक 
8. पैट्रिक पहले से अधिक कठिन मेहनत कर रहा था।

Chapter 1 Who Did Patrick’s Homework?