Chapter 6 Rural Administration

1. What is the work of the police?
Ans: Work of the Police:

  • To maintain law and order in its area.
  • To register cases of thefts, accidents, injuries, fights etc.
  • To inquire, investigate, and take action on the cases within its area.

 2. List two things that the work of a Patwari includes.
Ans:

  • Patwari measures land and keeps land records.
  • He organises the collection of land revenue from the farmers and provides information to the government about the crops grown in the area.

3. What is the work of a Tehsildar?
Ans: Work of a Tehsildar:

  • To supervise the work of Patwaris.
  • To settle disputes regarding land.
  • To get revenue collected.

4. What issue is the poem trying to raise? Do you think this is an important issue? Why?
Ans: The poem raises the issue of rights for a girl child. A girl should be treated equally in society. She should be given the same right as a male child is given. Inheritance in the paternal properties should be equally divided among all the members without any consideration of boy or girl. Dowry is not compensated to a girl child. It should be abolished. This poem raises a very justified issue.

 5. ‘In what ways are the work of the Panchayat, that you read about in the previous chapter, and the work of the Patwari related to each other?
Ans: Panchayat provides for facilities in the village, Patwari arranges for money to get the facilities worked out/executed.

6. Visit a police station and find out the work that the police have to do to prevent crime and maintain law and order in their area especially during festivals, public meetings etc.
Ans: During festivals, public meetings, etc. the police become more active in order to control crime and maintain law and order. CC TV cameras are installed in the area at different places to keep watch on the activities of the people. To control the mob they barricade the area. Police personnels are deployed. Some information booths are also installed. Proper lighting is also made.

7. Who is in charge of all the police stations in a district? Find out
Ans: Senior Superintendent of Police or Deputy Commissioner of Police (In Delhi and Mumbai) is the in-charge of all Police stations in a district.

8. How do women benefit under the new law? ,
Ans: Under the new lawsons, daughters and their mothers can get an equal share in the land. This law will benefit a large number of women. Now, if ever has a problem women can always depend upon their share of land or property.

9. In your neighbourhood are there women who own property? How did they acquire it?
Ans: Yes, in our neighbourhood there are several women who own property.

  • Some of them have purchased property themselves.
  • Some got the property registered in their name by their husbands/inlaws.
  • Some have got the property inherited from their father.

Multiple Choice Questions 

Choose the correct option to complete the statements given below:

(i) Kanungo is the other name of…………
(a) Tehsildar
(b) Patwari
(c) Talukdar
(d) Landowner

(ii) The person-in-charge of the police station is known as …………..
(a) Stationmaster
(b) Superintendent of Police
(c) Station House Officer
(d) None of the above.

(iii) A heated argument began between Raghu and Mohan because …………….
(a) Raghu had taken over some of Mohan’s land
(b) Mohan had taken over Raghu’s land
(c) Mohan had taken a loan from Raghu and denied to return it
(d) All the above.

(iv) The sub-divisions of a district are known by different names such as ……………
(a) Tehsil
(b) Taluka
(c) Both (a) and (b)
(d) None of the above.

(v) A daughter wants only………..
(a) Dowry
(b) A place of her own
(c) High education
(d) Both (a) and (b).

Answer:
(i) – (b), (ii) – (c), (iii) – (a), (iv) – (c), (v) – (b).

Fill in the Blanks

Fill in the blanks with appropriate words to complete each sentence:

  1. The Patwari maintains and ……… the records of the village.
  2. Raghu’s uncle was the ……… of the village.
  3. It is the duty of the Station House Officer to write down the ……………..  and then investigate them.
  4. For managing matters relating to land, districts are subdivided into ……………..
  5. Tehsildars, also known as …………..  work under the District Collector.

Answer:

  1. updates
  2. Sarpanch
  3. complaints
  4. sub-divisions
  5. Revenue Officers.

True/False

State whether these sentences are true (T) or false (F).

  1. Hindu Succession Amendment Act, 2005 gave equal rights to daughters.
  2. Mohan went to the village Sarpanch to make complaints about Raghu.
  3. It is the duty of the District Collector to supervise the work of the Patwaris.
  4. The Station House Officer was not in the mood to hear Mohan.
  5. The revenue officer organises the collection of land revenue from the farmers.

Answer:

  1. T
  2. F
  3. F
  4. T
  5. F

Matching Skills

Match the items in column A correctly with those given in column B.

Column A                                                Column B
(i)Patwari                                      (a) Collect revenue
(ii)Tehsildars                                 (b) Responsible for a group of villages
(iii)Mohan                                         (c) Sons, daughters and their mothers
have an equal share in land
(iv) Hindu Succession Act, 2005             (d) An influential person in the village
(v) Raghu                                                                (e) A small farmer

Ans. (i)—(b), (ii)—(a), (iii)—(e), (iv)—(c), (v)—(d).

Very Short Answer Type Questions

 1. What is called bund?
Ans: The boundary that separates one land from another is called ‘bund’,

2. What did Mohan notice one morning?
Ans: One morning Mohan noticed that Raghu had shifted the bund by a few feet.

3. How can you say that Raghu was an influential person in the village?
Ans: Raghu’s family-owned in many fields. His uncle was also the Sarpanch of the village.

 4. Where can one register the case?                         [V. Imp.]
Ans: One can register a case in the police station which comes under his/her area or locality.

5. Why do you think the Station House Officer (SHO) did not want to entertain Mohan?
Ans: It was because Mohan was not an influential person but a small farmer.

 6. What are the different names of the Patwari?
Ans:Lekhpal, Kanungo, Karamchari, Village Officer.

7. Mention one responsibility of the Tehsildar? [Imp.]
Ans. He supervises the work of the Patwaris and ensures that records are properly kept and land revenue is collected.

Short Answer Type Questions

1. What is the work of the revenue department of the government? {V. Imp.]
Ans: The revenue department of the government supervises the work of the Patwari. It ensures that records are properly kept and land revenue is collected. It also ensures that farmers can easily obtain a copy of their land records. It is the revenue department that makes the students obtain their caste certificates. It also resolves revenue disputes.

2. What would have the Patwari done to resolve the dispute between Mohan and Raghu?
Ans: The Patwari would have measured both Mohan’s and Raghu’s fields and compared them with the measurements on the map. If they did not match then it would be clear that the boundary of the fields has been changed.

Long Answer Type Questions

1. Enumerate various works of a Patwari. [V. Imp.]
Ans: A Patwari does various types of works:

  • He measures land keeps land records.
  • He is responsible for a group of villages.
  • He maintains and updates the records of the village.
  • He is responsible for organising the collection of land revenue from the farmers and providing information to the government about the crops grown in the area.

 2. Write a brief note on the ‘Hindu Succession Amendment Act, 2005’. [V. Imp.]
Ans:  Hindu Succession Amendment Act, 2005 brought females on the same level as males. Till recently, prior to the new law Hindu women did not get a share in the family’s agricultural land. After the death of the father his property was divided equally only among his sons. But now the situation has been changed. In the new lawsons, daughters and their mothers can get an equal share in the land. The same law will apply to all states and union territories of the country. The new law will benefit a large number of women. Now they can enjoy their independent status with equal rights.

Chapter 6 Rural Administration