Rajasthan Board RBSE Class 10 English Literature Prose Chapter 9 A Man’s True Son

Activity 1: Comprehension

A. Tick the correct alternative:
1. The gentleman gave a great feast in
(a) morning
(b) noon
(c) evening
(d) night

2. The thief was hiding in
(a) the hall
(b) the roof
(c) the room
(d) the toilet

3. The gentleman found inside the box
(a) a diamond
(b) a pearl
(c) a gold ring
(d) a neck less

4. The thief was treated with
(a) rudeness
(b) kindness
(c) cruelty
(d) abuses
Answers.
1.-(c),
2.-(b),
3.-(b),
4.-(b).

B. Say whether the following statements are true or false. Write T for true and F for false;
1. The gentleman was quite young.
2. The feast was arranged on the gentleman’s birthday.
3. The thief was abused and insulted.
4. The thief was treated as a guest.
5. A gold ring was found inside the box.
6. The gentleman immediately recognized the stranger.
7. The servant did not obey the gentleman.
8. The gentleman’s eyesight was weak.
Answer.
1.-F,
2.-T,
3.-F,
4.-T,
5.-F,
6.-F,
7.-F,
8.-T.

C. Answer the following questions in about 30 – 40 words each:

Question 1.
What was the occasion of feast in the house of the gentleman?
भले आदमी के घर पर किस अवसर पर भोज का आयोजन किया गया था?
Answer.
The occasion of feast was the birthday of the gentleman. On this occasion many of his relatives had come from far and near to greet him and bring him gifts.

भले आदमी के घर पर भोज के आयोजन का कारण था उस भले आदमी का जन्मदिन। इस अवसर पर उसके घर पर उसके अनेक रिस्तेदार आस-पास और दूर-दराज से उन्हें बधाईयां देने के लिए आए थे और उनके लिए अपने साथ उपहार भी लाए थे।

Question 2.
Who were the guests in the feast?
प्रीतिभोज के कौन मेहमान द्धअतिथि) थे?
Answer.
The relatives of the gentleman were the guests in the feast. They had come from the distant lands.

उस भले आदमी के सगे-संबंधी उस प्रीतिभोज के अतिथि थे। वे दूर-दराज के इलाकों से उनके यहां बधाइयां देने आए थे।

Question 3.
Why were the gifts placed in the centre of the hall?
उस बड़े कमरे के मध्य में उपहारों को क्यों रखा गया था?
Answer.
Many of the guests had brought gifts for the gentleman. The gifts were placed in the centre of the hall so that all the guests might see them.

भले आदमी के लिए कई अतिथियों ने उपहार अपने साथ लाया था। उन उपहारों को उस बड़े से कमरे के मध्य में इस कारण रखा गया था ताकि सभी अतिथि उन्हें देख सकें।

Question 4.
What strange thing did the gentleman notice after the feast was over?
भोज समाप्त होने के बाद उस भले आदमी ने किस अजनबी वस्तु को देखा?
Answer.
All of a sudden the gentleman noticed the shadow of a man’s head on the floor of the hall. He was sure that someone was hiding in the roof.

अचानक से उस भले आदमी ने बड़े कमरे के छत के ऊपर एक आदमी के सिर की परछाई को अनुभव किया। वह इस बात से निश्चिंत हो गया कि कोई उसके घर के छत पर छिपा हुआ है।

Question 5.
Why did the gentleman order his servant to bring back the dishes?
उस भले आदमी ने अपने नौकर को खाना वापस लाने के लिए कहा?
Answer.
The thief had come on the gentleman’s birthday who had not eaten anything. He ordered his servants to bring back the dishes to sense him.

वह चोर उस भले आदमी के जन्मदिन पर आया था और उसने अब तक कुछ भी नहीं खाया था। उसने अपने नौकर को इसलिए भोजन वापस लाने को कहा ताकि वह उसे भोजन करा सके।

Question 6.
What was in the box brought by the stranger on the gentleman’s birthday?
भले आदमी के जन्मदिन पर अजनबी व्यक्ति ने उस बक्से में क्या लाया था?
Answer.
The box had a precious pearl which was brought by the stranger on the gentleman’s birthday. It was very costly.

उस बक्से में जवाहरात थे जो उस अजनबी व्यक्ति ने उस भले आदमी के जन्मदिन पर लाया था। यह बहुत कीमती पत्थर था।

Question 7.
Why was the gentleman unable to recognize the stranger?
भला आदमी उस अजनबी को पहचानने में क्यों असमर्थ थे?
Answer.
The gentleman was an old man and his eye sight was weak. So he was unable to recognize the stranger.

वह भद्र पुरुश एक वृद्ध व्यक्ति था और उनके देखने की क्षमता भी क्षीण पड़ गई थी। यही वजह है कि वह उस अजनबी व्यक्ति को पहचानने में असमर्थ था।

Question 8.
Who was the stranger?
अजनबी व्यक्ति कौन था?
Answer.
The stranger was the thief who had once entered the gentleman’s house on the occasion of his birthday.

अजनबी व्यक्ति पहले चोरी करता था। वह एक चोर था। एक बार वह उस भले आदमी के घर में चोरी करने उसके जन्मदिन के अवसर पर आया था।

Question 9.
What did the gentleman give to the thief?
उस भले आदमी ने चोर को क्या दिया?
Answer.
The gentleman gave a gift and a bag of coins to the thief. He himself took him to the gate of the courtyard.

भले आदमी ने चोर को सिक्कों से भरा एक थैला दिया और साथ में उपहार भी। वह उसे अपने घर के द्वार पर अपने से लाकर छोड़ गया।

D. Answer the following questions in about 60 words each:
Question 1.
How did the gentleman recognize the stranger?
भले आदमी ने उस अजनबी को किस तरह से पहचाना?
Answer.
The stranger narrated his story before the gentleman. He reminded him how he had hidden in the roof and how he came down. Further, he reminded the gentleman that he was nicely treated by him and served food. He was the uninvited guest in the party. At last he gave him a gift and a bag of coins Everything reeled over the mind of the gentleman and he recognized the stranger.

उस भले आदमी के समक्ष उस अजनबी व्यक्ति ने अपनी कहानी बताई। उसने उसे याद दिलाया कि किस तरह से वह उसके घर के छत पर छिपा हुआ था और किस प्रकार से नीचे उतरा। इसके अलावे उसने भले व्यक्ति को याद दिलाया कि उन्होंने उसके साथ किस प्रकार से भद्रता का व्यवहार किया था और भोजन कराया था। वह उस प्रीतिभोज में बिना बुलाया मेहमान था। और अंत में उन्होंने उसे सिक्कों से भरा एक थैला और कुछ उपहार भी दिए थे। हर बात उस भद्र पुरुष के दिमाग में घूमने लगा और उन्होंने उस अजनबी को पहचान लिया।

Question 2.
How did the kindness of the gentleman influence the life of the thief?
किस तर से भले आदमी के दयालुतापूर्ण व्यवहार ने उस धार के जीवन को बदल कर रख दिया?
Answer.
The kindness shown by the gentleman totally changed the life of the stranger. He gave up the evil ways of life and tried to earn livelihood by honest means. As the years rolled by, he gathered lots of money and became rich and had never changed his behavior. He was always kind to other people and showed the same kindness as he had received from the gentleman.

भले आदमी के द्वारा दिखाए गए दयालुता ने उस चोर की जिंदगी को पूरी तरह से बदल दिया। उसने जीवन के बुरे रास्ते को छोड़ दिया और ईमानदारी पूर्वक मेहनत से काम कर अपना आजीविका चलाने लगा। जैसे-जैसे साल दर साल गुजरता गया, उसने कही पैसा कमा लिया और वह भी एक धनी आदमी बन गया लेकिन उसने अपने व्यवहार को कभी नहीं बदला। वह हमेशा उसी प्रकार की दयालुता दूसरे व्यक्ति के प्रति रखता जिस प्रकार की दयालुता उस भद्र पुरुष ने उसके साथ किया था।

Question 3.
What did the gentleman say to the stranger at the end of the story?
कहानी के अंत में उस भले व्यक्ति ने अजनबी व्यक्ति को क्या कहा?
Answer.
At the end of the story the gentleman opened his heart before him. He said that he had many son and grandsons, but he was more dear to him. The little kindness which he showed to him many years ago, had given birth to the other act of kindness. As a result, the countless sons, grandsons and great grandsons were born. As he was the source of kindness, the gentleman accepted him as the true son of him.

कहानी के अंत में उस भद्र पुरुष ने अपना हृदय खोल कर उस अजनबी आदमी के सामने रख दिया। उसने कहा कि उसे कई बेटे और पोते हैं लेकिन वह उसे सबसे अधिक प्यारा है। कई साल पहले जो एक छोटी सी दयालुता उसने उस चोर के प्रति दिखाया था, उसी दयालुता से एक नई दयालुता का बीज प्रसुटित हुआ और एक दूसरी दयालुता के रूप में संसार के सामने आया। परिणाम स्वरूप उसके अनेक भद्र पुत्र, पौत्र और प्रपोत्रों ने जन्म लेने लगा। जैसा कि वह दयालुता का एक आरंभिक स्रोत था इसलिए उस भले आदमी ने उसे अपना सच्चा बेटा माना।

Question 4.
“Through a little kindness which I did to you so many years ago, other acts of kindness have been born.” Explain with reference to the story, A Man’s True Soil.
“एक छोटी सी दयालुता जो मैंने तुम्हारे साथ कई साल पहले किया था, उससे एक अन्य दयालुता का जन्म हुआ।” एक मनुष्य का सच्चा बेटा शीर्शक कहानी के आधार पर उपर्युक्त कथन की व्याख्या करें।
Answer.
In the story, A Man’s True Son many years ago the stranger was the uninvited guest. He had entered the gentleman’ house to commit theft who found him hiding in the roof. When all the guests had gone, he called the thief and served him food. He also gave him a gift and bag of coins. The thief gave up the evil ways of life and worked hard to earn his livelihood by honest means. Gradually he became rich but he was never arrogant to the other people. He showed same kindness which he had received from the gentleman. Hence the other act of kindness was born and the stranger proved himself to be a true son.

एक मनुष्य का सच्चा बेटा कहानी में कई साल पहले वह अजनबी व्यक्ति एक बिना बुलाया मेहमान था। वह उसे भले आदमी के घर में चोरी करने के इरादे से घुसा था जिसे उसने छत पर छिपा हुआ देखा। जब सारे मेहमान खा कर चले गए तब उस भले आदमी ने उस चोर को नीचे बुलाया और अपने हाथों से खाना परोस कर खिलाया। उसने उसे सिक्कों से भरा एक थैला और उपहार भी दिया।

इस घटना के बाद उस चोर ने अपने बुरे कमों को सदा के लिए छोड़ दिया और जीवन को एक नई दिशा दे दी। वह ईमानदारी पूर्वक मेहनत से काम करने लगा। जल्दी ही वह एक धनी व्यक्ति बन गया लेकिन वह कभी दूसरों के प्रति अहंकारी व्यक्ति नहीं बना। वह सदा दूसरों के प्रति वही भद्रता और दयालुता का व्यवहार करता जैसा व्यवहार उस भले आदमी ने उसके साथ किया था। इस प्रकार से एक। नई दयालुता का जन्म हुआ और उस अजनबी व्यक्ति ने साबित कर दिया कि वह उस भले आदमी का सच्चा बेटा है।

Question 5.
Explain the title of the story ‘A Man’s True Son’.
‘एक मनुष्य का सच्चा बेटा’ कहानी के शीर्शक की सार्थकता सिद्ध करें।
Answer.
The rich gentleman was a kind man who had much sympathy and concern for others. The reformed thief comes back with a gift for the gentleman.Though the gentleman had many sons and daughters, the stranger was very dear to him for his kindness. The gentleman was happy that the thief had also shown the same kindness to other people. The thief proved himself to be a true son because he had spread the message of kindness among the people. As he had passed on the goodwill and kindness he is a true son of the gentleman. This is the meaning of title A Man’s True Son’.

अमीर आदमी एक दयालु आदमी था जो कि लोगों के प्रति चिंतित था और उसके पास उनके लिए सहानुभूति थी। सुधरा हुआ चोर एक उपहार के साथ उस भले आदमी के घर वापस आया। उसने कहा कि उसे कई बेटे और पोते हैं लेकिन वह उसे सबसे अधिक प्यारा है। भला आदमी बड़ा खुश हुआ कि चोर दूसरों के प्रति दयालुता का व्यवहार करता था। चोर ने आपने आप को भले आदमी का सच्चा बेटा साबित किया क्योंकि उसने दयालुता का संदेश लोगों तक पहुँचाया। जिस तरह उसने दयालुलता का प्रमाण दिया उस तरह वह भले आदमी का सच्चा बेटा है। यह मतलब है।कहानी के शीर्षक ‘एक मनुष्य का सच्चा बेटा’।

Activity 2: Vocabulary

A. Match the words in column A with the words of their meanings in column B and also use them in your own sentences:
Example: humble = simple
Please come and share this humble meal with me.
RBSE Solutions for Class 10 English Prose Chapter 9 A Man's True Son 1

Sentences:
1. The culprit greeted the judge and said that he was innocent.
2. Everybody is afraid of the arrogant behavior of Anil Mishra.
3. Amit often speaks quietly before his mother.
4. I was touched by the pathetic sight.
5. My pen is precious.
6. Good boys always show courtesy.

B. Fill in the blanks with appropriate choice from the words given below:
catch sight of, a great deal of, pass on, put away, look up, look after, give up

1. It is our duty to …………. our parents in their old age.
2. Courtesy is a great attribute that should …………. to posterity
3. People often …………. a rainbow during rainy season.
4. It is good to ……….. smoking.
5. The demonetization of currency will reveal …………. black money.
6. We had to …………. at the sky to view the lunar eclipse.
7. The gentleman began to …………. the gifts carefully.
Answer.
1. It is our duty to look after our parents in their old age.
2. Courtesy is great attribute that should pass on to posterity.
3. People often catch sight of a rainbow during rainy season.
4. It is good to give up smoking.
5. The demonetization of currency will reveal a great deal of black money.
6. We had to look up at the sky to view the lunar eclipse.
7. The gentleman began to put away the gifts carefully.

Activity 3: Grammar

Noun clauses
Noun clauses are groups of words, having subjects and predicates of their own, serving the same functions as nouns. They are introduced by adding the introductory words ‘that’, whether’, what’ etc.
Noun clauses with ‘that’:
1. The match will start at 4 p.m. (independent sentence)
That the match will start at 4 p.m. …………. (The use of ‘that’ has made the sentence dependent. It will be complete when a finite verb is added.)
2. That the match will start at 4 p.m. is sure. (The part of the sentence ‘that the match will start’ is a noun clause doing the work of a noun, functioning as a subject to the verb ‘is’.)

Types of Noun Clauses
Noun clauses as parts of statements are introduced by the conjunction ‘that’. They may appear at different parts of sentences, functioning as different grammatical units, as specified below:

A. 1. Subject of verb:
Noun clauses formulated with the introductory that are used as subjects in the sentences having finite verbs like ‘establish’, ‘prove’, ‘show’ and the linking verb ‘be’:
(i) That the sun rises in the east is a well known fact.
(ii) That smoking causes health disorders has been established by science.
(iii) That the man is guilty has been proved in the court.
(iv) That the train will be late has been shown in the display chart.
(v) That the monsoon will be late is sure. It is notable that the use of that clauses as subjects, as shown above, is more suitable in writing than in speech.

2. Direct object of verb:
(i) We believe that the train will arrive on time.
(ii) We know that the sun rises in the East.
(iii) We must accept the fact that the pole star appears in the North.
(iv) We cannot disagree with the fact that terrorism is a global issue.
(v) I admit that the Indian economy is improving fast.
It is to be observed that in above sentences the noun clauses introduced by that are objects to the verbs whose subjects denote human being (I/We). But when verbs like ‘prove’, ‘reveal’, ‘indicate’, ‘show’occur, ‘that’ clauses function as objects even when the subjects of these verbs are non-humans.
(vi) The survey shows that too much use of mobile phones is harmful.
(viii) Everything indicates that prices of land property will come down.

3. Subject complement:
Noun clauses may be used as complements to subjects :
(i) The fact is that the sun rises in the East.
(ii) The factory workers say that their lives are in danger.

4. Complement of Adjective:
That clauses after adjectives are labelled as complements of adjectives; but the use of such adjectives is limited. The popular adjectives in such sentence structures are ‘sure’, ‘certain’, ‘confident’, ‘hopeful’ etc.
(i) I am hopeful that he will give up bad habits.
(ii) We are confident that India will win the match.
(iii) I am sure that demonetization will curb black money.

B. Noun clauses are introduced by ‘whether’ in the sentences indirectly containing Yes/No type of questions:
(i) It does not trouble me (statement)
(ii) Will she sing or not ? (Yes/No type question)
(iii) Whether she will sing or not does not trouble me (i and ii are combined by the noun clause introduced by whether)

Such clauses are used as pointed out below:
1. Subject of verb:
(i) Whether he accepts the invitation or not is uncertain.
(ii) Whether she says yes or no for marriage depends on herself.
(iii) Whether we shall succeed or not is unpredictable.

2. Object of verb:
(i) I don’t know whether/if the offices are open on Saturday.
(ii) We don’t know whether/if she is ill.
(iii) I don’t know if she is ill or not.
Note- ‘If’ is frequently used in place of whether’ in noun clauses functioning as objects in the subject position of this noun
clause, the use of ‘if is avoided.
Before an infinitive only whether’ is used; the use of “if is avoided:
(iv) They have yet to decide whether to travel by air or train.

C. Noun clauses may be constructed by using question words as ‘who’, ‘why’, ‘what’, ‘where’, ‘whose’ or ‘how’:
(i) Where he lives is not known to me. (subject of verb)
(ii) I don’t know where he lives. (object of verb)
(iii) How they do it is not known to me. (subject of verb)
(iv) I don’t know how they do it. (object of: verb)
(v) I am ignorant of what you say. (object of preposition after adjective)

D. Noun Clauses with imperatives:
Most commonly used verbs to construct imperatives are : request, order, advise,demand, suggest, propose, recommend, urge, etc. Noun clauses in this category of constructions are introduced by ‘that’. They function as objects in the sentences:
(i) People demanded that the terrorist should be punished.
(ii) The economists suggested that GST bill should be passed in Parliament.
(iii) The court ordered that the traitor should be executed.

Exercise
Frame noun clauses by joining the following sentences:
Example: The sun rises in the East. It is a well known fact.
That the sun rises in the East is a well known fact.

1. Mr. Donald Trump will visit India. It has been reported in newspapers.
2. Prices of gold will come down. It has been declared by economists.
3. Tobacco causes cancer. It is a proved fact.
4. The use of carrots improves eyesight. It has been approved by doctors.
5. The wheat production will go up. It is doubtful.
6. A huge amount of black money has been detected. It is a claim of Income Tax Department.
7. The Government plans to open more schools in rural areas. It has been announced by the education department.
8. More funds will be allocated for civil aviation. It has been declared in Parliament.
9. India was a prosperous nation. It is a historical fact.
10. The Ramayana is a holy book. This fact is known to every Indian.
Answer.
1. It has been reported in the newspapers that Mr. Donald Trump will visit India.
2. That the prices of gold will come down has been declared by economists.
3. It is a proven fact that tobacco causes cancer.
4. That the use of carrots improves eyesight has been approved by the doctors.
5. It is doubtful that the wheat production will go up.
6. That a huge amount of black money has been detected is a claim of Income Tax Department.
7. It has been announced by the education department that the Government plans to open more schools in rural areas.
8. It has been declared in Parliament that more funds will be allocated for civil aviation.
9. It is a historical fact that India was a prosperous nation.
10. The fact that the Ramayana is a holy book is known to every Indian.

Activity 4: Speech Activity
Group discussion:
Divide the class into two groups, the group A and the group B. The group A represents hosts and B represents guests in a feast. Now call one student from the group A and one from the group B and ask them to hold a dialogue between the host and guest.
The Host : You are welcome, sir.
The Guest : Thank you dear.
Complete the dialogue.
Answer.
Do yourself.

Activity 5: Composition

Question 1.
Write a paragraph in 150 words on how you saved a drowning person.
किसी डूबते हुए व्यक्ति को तुम केसे बचाओगे, इस विशय पर लगभग 150 शब्दों में एक अनुच्छेद लिखें।
Answer.
Once I was walking on the bank of the Indira Gandhi Canal. It was a cool morning and mild breeze was blowing. I was walking at a slow pace. All of a sudden I heard the cry of an old man, who had fallen into the canal. I took immediate decision and jumped into the canal. I took hold of the old man and pushed him up water. I was swimming by holding the old man. Unfortunately I did not find someone whom I might call for help. But I did not lose my heart. I struggled with my entire strength and carried the old man to the bank of the canal. After reaching the bank, I made the old man lie down on the grass. After sometime he regained his senses. Till then, the members of his family had arrived at the spot. I told them the whole story. They thanked me a lot. I was very happy because I had saved the life of an old man from drowning.

एक बार मैं इंदिरा गांधी नहर के किनारे घूम रहा था। यह एक शीतलता से भरपूर सुबह का समय था और शीतल मंद पवन बह रहे थे। मैं धीरे-धीरे टहल रहा था। अचानक से मैंने एक बूढ़े व्यक्ति के चिल्लाने की आवाज सुनी जो नहर में गिर गए थे। मैंने तत्काल निर्णय लिया और नहर में कूद पड़ा। मैंने उस बूढ़े आदमी का हाथ पकड़ा और उसे खींच कर पानी से ऊपर कर लिया। उस बूढ़े आदमी को उठाते हुए मैं । पानी में तैर रहा था। संयोग की बात है कि मैं उस समय किसी भी आदमी को नहीं देख रहा था जिसे अपनी सहायता के लिए बुलाता। लेकिन मैंने अपना हिम्मत नहीं हारा। मैंने अपनी पूरी ताकत के साथ संघर्श किया और उस बुजुर्ग को नहर के किनारे पर ले आया। नहर के किनारे पर आने के बाद मैंने उस बुजुर्ग को घास पर लिटा दिया। इसके कुछ समय बाद मैंने उनके हालत का मुआयना लिया। तब तक उनके परिवार के सदस्य भी वहां आ चुके थे। मैंने उन्हें सारी घटना बताया और उन्होंने मुझे धन्यवाद दिया। में इस बात से बेहद खुश था कि मैंने एक बूढ़े आदमी की जान पानी में डूबने से बचाया।

Question 2.
Write a paragraph in about 75 words on how you tackled a thief in the street of your colony.
अपने मोहल्ले की गलियों में किस तरह से तुमने एक चोर को पकड़ा, इस विशय पर 75 शब्दों में एक अनुच्छेद लिखो।
Answer.
Once a thief was caught red handed in my colony. The residents of my colony wanted to hand him over to the police. But I wanted to talk to the thief. During our talk, I came to know that the thief had two daughters who were hungry from last two days. He needed money to buy food for his children. His pathetic story melted my heart and I decided to do something for him. I personally talked to the secretary of the colony and requested him to give the thief a chance. At last, he was persuaded. The thief was not handed over to the police. Instead, he was given a job in the colony. Now he is very happy with his family.

एक बार एक चोर हमारे मोहल्ले में चोरी करते रंगे हाथों पकड़ा गया। मेरे मोहल्ले के रहने वाले उसे पुलिस के हवाले कर देना चाहते थे। लेकिन मैं उससे बात करना चाहता था। हमारे आपसी बातचीत के दौरान हमने यह जान लिया कि उस चोर की दो बेटियां है जो पिछले दो दिन से भूखी है। उसे अपने बच्चों को भोजन कराने के लिए सामान खरीदने के लिए पैसों की आवश्यकता थी। उसकी इस दर्दनाक कहानी ने मेरे हृदय को द्रवित कर दिया और मैंने यह निर्णय लिया कि उसके लिए कुछ करूं। मैंने व्यक्तिगत तौर पर मोहल्लेवालों से गुप्त मंत्रणा किया और उन्हें इस बात के लिए राजी कर लिया कि उस चोर को एक मौका दिया जाय। अंततः वे तैयार हो गए। चोर को पुलिस को नहीं सौंपा गया। इसकी जगह उसे मोहल्ले में ही नौकरी दे दी गई। आज वह अपने परिवार के साथ बहुत ही खुश है।

Additional Questions And Answers

A. Tick the correct alternative:
1. Why did the gentleman entertain the guests?
(a) It was his duty.
(b) They had brought gifts.
(c) They had come from nearby town.
(d) They were very rich.

2. When the guests went away, the gentleman began to …………. the gifts.
(a) count
(b) throw
(c) put away
(d) color

3. What did the gentleman see on the floor of the hall?
(a) A man’s leg.
(b) A man’s mouth.
(c) A man’s feet.
(d) The shadow of a man’s head

4. The gentle man called the thief to share …………. meal.
(a) rotten
(b) stale
(c) humble
(d) fresh

5. What did the stranger do when he approached the gentleman?
(a) He fought with the gentleman.
(b) He bowed low before the gentleman.
(c) He abused the gentleman.
(d) He sang a song for him.

6. Many years before the stranger was …………. by the gentleman.
(a) helped
(b) bitten
(c) kicked
(d) employed

7. The stranger’s story was …….
(a) courageous
(b) light
(c) mournful
(d) pathetic

8. Who was the true son?
(a) The servant.
(b) The gentleman.
(c) The guest.
(d) The stranger.
Answer.
1.-(a),
2.-(c),
3.-(d),
4.-(c),
5.-(b),
6.-(a),
7.-(d),
8.-(d).

B. Say whether the following statements are true or false. Write T for true and F for false:
1. A small feast was organized in the gentleman’s house.
2. The gentleman had invited the thief also.
3. The rich guest gave the thief a bag of gold coins.
4. The thief lost the bag of gold coins in gambling.
5. The thief developed the same kindness which he had got from the gentleman.
6. The gentleman was very pleased with his sons and grandsons.
7. The elder brother of the gentleman was his true son.
8. The stranger proved himself to be true son.
9. The gentleman thought he had countless sons and grandsons.
10. The story is based on kindness.
Answer.
1.-F,
2.-F,
3.-F.
4.-F.
5.-T.
6.-F,
7.-F,
8.-T,
9.-T,
10.-T.

C. Answer the following questions in about 30-40 words each:
Question 1.
How did the gentleman serve the guests who had come on his birthday?
अपने जन्मदिन के मौके पर आए अतिथियों की सेवा किस तरह से की?
Answer.
The gentleman took every care of the guests who had come on his birthday.In the evening he gave them a grand feast. He did everything as his duty.

अपने जन्मदिन के मौके पर आए अतिथियों का भले आदमी ने हर प्रकार से खयाल रखा। शाम के समय उन्हे एक जबरदस्त प्रीतिभोज दिया गया। उन्होंने वह सब किया जो वह अपना कर्त्तव्य समझते थे।

Question 2.
How did the gentleman come to know that someone was hiding in the roof?
भले आदमी ने किस प्रकार से जान लिया कि कोई आदमी उसके घर के छत पर छिपा है?
Answer.
When the gentleman was putting away the gifts, he suddenly noticed the shadow of a man’s head on the floor of the hall. He thought that someone was hiding in the roof.

जब वह भला आदमी अपने जन्मदिन पर आए तौ को समेट कर रख रहा था तो अचानक उसने अपने घर के बड़े कमरे की छत पर किसी आदमी के सिर का छाया महशूश किया। उसने सोचा कि कोई व्यक्ति उसके घर के छत पर छिपा हुआ है।

Question 3.
How was the thief treated by the gentleman?
भले आदमी ने उस चोर के साथ किस प्रकार का वर्ताव किया?
Answer.
The thief was treated with kindness and with the same honor as was given to the other guests. He himself offered humble meal to the thief and he himself took him to the gate of the courtyard.

चोर के साथ भी भले आदमी ने अत्यंत ही भद्रता तथा दयालुता के साथ व्यवहार किया जैसा कि उसने अपने अन्य अतिथियों के साथ किया था। उसने चोर को अपने हाथों से स्वादिश्ट भोजन उसे कराया, उपहार दिया और सिक्कों से भरा एक थैला भी भेट किया तथा अपने से घर के दरवाजे पर आकर उसे छोड़ गया।

Question 4.
Why did the gentleman give the thief a bag of coins?
भले आदमी ने चोर को सिक्कों से भरा थैला क्यों दिया?
Answer.
The gentleman was a kind man who thought that a bag of coins might help him fight his problems.

भला आदमी एक दयालु व्यक्ति था जिसने यह सोचा कि सिक्कों से भरा थैला संभवतः उस चोर को अपनी समस्याओं से लड़ने में मदद करेगा और वह चोरी जैसे गलत रास्ते से हट कर जीवन में कुछ अच्छ काम करेगा।

Question 5.
Why did the guests bring gifts for the gentleman?
भले अदमी के मेहमानों ने उसके लिए उपहार क्यों लाया था?
Answer.
The guests loved the gentleman very much. It was his birthday and they wanted to show their love towards him. So they brought gifts for him.

भले आदमी को उसके सभी मेहमान बहुत अधिक प्यार करते थे। आज उनका जन्मदिन था और वे सभी चाहते थे कि वे उनके प्रति प्रेम की प्रदर्शन करे। यही वजह था कि उन्होंने उनके लिए उपहार लाया था।

Question 6.
Why did the stranger come near the gentleman?
भले आदमी के पास वह अजनबी व्यक्ति क्यों आया?
Answer.
The stranger knew that the gentleman was an old man. At the same time his eyesight was also weak. Perhaps he may not recognize him.

अजनबी आदमी जानता था कि भला आदमी बहुत बूढ़ा हो चुका है। उसके देखने की क्षमता कमजोर पर गई है। इसलिए हो सकता है कि वह उसे नहीं पहचान सके। यही वजह थी कि अजनबी व्यक्ति उसके पास चला गया।

Question 7.
How did the stranger help the gentleman recognize him?
अजनबी व्यक्ति ने खुद को पहचानने में उस भले आदमी की सहायता किस प्रकार से किया था?
Answer.
The stranger narrated his story of kindness before the gentleman. He reminded him how he had helped the thief with gifts and a bag of coins. Hence, the gentleman recognized him at once.

अजनबी व्यक्ति ने उस भले आदमी को अपने साथ उनके द्वारा किए गए दयालुतापूर्ण व्यवहार की कहानी सुनाया। उसने उन्हें याद दिलाया कि किस प्रकार से उन्होंने उसकी सहायता उपहार और सिक्कों से भरा थैला देकर किया था। इस प्रकार से उस भले आदमी ने उसे झटके से पहचान लिया।

Question 8.
How did the thief come to know that the gentleman was a kind man?
चोर ने किस प्रकार से समझा कि वह भला आदमी एक दयालु व्यक्ति भी है?
Answer.
When the gentleman noticed the thief, he did not punish him. Instead the gentleman himself served him humble meal and gave him gift. So, he became aware that the gentleman was a kind man.

जब भले आदमी ने चोर का अनुमान लगा लिया कर भी उसने उसे दंडित नहीं किया। इसके बदले उसने उसे अपने हाथों से प्रेम पूर्वक स्वादिश्ट भोजन कराया, उपहारा दिया और सिक्कों से भरा थैला देकर अपने से अपने घर के दरवाजे पर लाकर छोड़ा। इसलिए उसने समझ लिया कि भला आदमी एक दयालु व्यक्ति भी है।

Question 9.
How did the thief became a rich man?
चोर किस प्रकार से एक धनी आदमी बन गया?
Answer.
The bag of coins and gifts was never misused by the thief. Instead he worked hard and after a long time, he became a rich man.

सिक्कों से भरे थैले के धन और उपहार का उस चोर ने किसी भी तरह से गलत उपयोग नहीं किया। इसकी जगह उसने कठोर मेहनत किया और लंबे समय के बाद वह एक धनी आदमी बन गया।

Question 10.
How was the act of the stranger praise worthy for the gentleman?
भले आदमी के लिए वह अजनबी व्यक्ति किस प्रकार से महत्त्वपूर्ण उपहार था?
Answer.
The stranger proved to be a true son.Although he had become rich, he was never arrogant. He often showed the same kindness to the others. So, his act was praise worthy for the gentleman.

अजनबी व्यक्ति ने सावित कर दिया कि वह उसका सच्चा बेटा है। जबकि वह भी एक धनी व्यक्ति बन गया था कर भी वह घमंडी आदमी नहीं बना। उसने भी वही दयालुता औरों के साथ दर्शाया। इसलिए उसका व्यवहार ही भले आदमी के लिए सबसे अधिक महत्त्वपूर्ण उपहार था।

Question 11.
Why did the gentleman not punish the thief?
भले आदमी ने चोर को दंडित क्यों नहीं किया?
Answer.
The gentleman was a kind man. His kindness was popular among the people, He knew that punishment has no power to reform a thief. Only kindness could reform him. So he was kind to the thief.

भला आदमी एक दयालु व्यक्ति था। उसकी दयालुता लोगों में प्रसिद्ध था। वह जानता था कि दंड देकर एक चोर को सही रास्ते पर नहीं लाया जा सकता है। एक मात्र अच्छा व्यवहार द्धदया दिखा कर) ही उसे सही रास्ते पर ला सकता है। इसलिए उसने चोर के प्रति दया का भाव दिखाया।

D. Answer the following questions in about 60 words each:

Question 1.
How was the gentleman popular among the relatives?
अपने संबंधियों के बीच वह भला आदमी किस प्रकार से चर्चित था?
Answer.
The gentleman often celebrated his birthday with a great feast. On this occasion he invited many of his relatives from the distant lands. He entertained his guests and looked after them very well. They also used to bring gifts for him which he put in the centre of the hall so that they could see them. He often paid due respect to his relatives. So they liked him very much.

भला आदमी अपना जन्मदिन एक विशाल भोज के साथ मना रहा था। इस अवसर पर उसने दूर-दराज के अपने अनेक संबंधियों को आमंत्रित किया था। उसने अपने मेहमानों का बहुत खयाल रखा और उनके मनोरंजन का भी भरपूर व्यवस्था किया था। मेहमानों ने भी उनके लिए उपहार लाए थे जिसे उन्होंने बड़े कमरे के मध्य में सजा कर रखा था ताकि उसे सभी देख सके। उसने अपने संबंधियों को उचित सम्मान दिया। यही वजह है कि उनके संबंधीगण उन्हें पसंद करते थे।

Question 2.
Why did the gentleman say that all the guests have not yet been fed?
भले आदमी ने क्यों कहा कि सभी मेहमान अभी खाना नहीं खाए हैं?
Answer
When the guests had returned to their homes, the gentleman went to the place to put away the gifts. All of a sudden he noticed the shadow of a man’s head on the floor of the hall. He sensed that the thief was hiding in the roof. But the servants had already removed the dishes from the hall. He had to feed the thief who was hungry. So he said that all the guests have not yet been fed’.

जब सभी मेहमान अपने घर को चले गए तो भला आदमी अपने उपहारों को सहेजकर रखने के लिए उस स्थान पर आया। तभी अचानक उसने एक आदमी के सिर की छाया का अनुभव किया। उसने अनुमान लगाया कि कोई चोर घर के छत पर छिपा हुआ है। लेकिन तब तक नौकरों ने बड़े कमरे में रखे भोजन को हटा कर रख दिया था। उसे उस चोर को भी खाना खिलाना था जो अभी तक भूखा था। इसलिए उसने नौकरों को कहा कि सभी मेहमान अभी खाना नहीं खाए हैं।

Question 3.
How was the gentleman a man of high courtesy?
भला आदमी किस प्रकारी से बेहतर शिश्टाचार निभाने वाला आदमी था?
Answer.
When the gentleman realized that a thief was hiding in the roof, he ordered his servant to leave the hall and bring back the dishes. He requested the thief to come down from the hiding place. He himself offered him meal. After the meal, he gave the thief a gift and a bag of coins. At last he himself took him to the gate of the courtyard. This act of the gentleman shows a high degree of courtesy.

भले आदमी ने अनुभव किया कि चोर उसके घर की छत पर छिपा हुआ है। उसने अपने नौकरों को आदेश दिया कि भोजन को वापस लाओ और सभी उस बड़े कमरे से चले जाओ। उसने उस चोर से आग्रह किया कि तुम जहां भी छिपे हो, वहां से नीचे आओ। उसने उसे अपने हाथों से भोजन कराया। भोजन कराने के बाद उसने चोर को उपहार दिया और सिक्कों से भरा एक थैला भी भेंट किया। अंत में उसने अपने से उसे अपने घर के दरवाजे पर लाकर छोड़ दिया। भले आदमी का यह व्यवहार उसके बेहतर शिश्टाचार को दर्शाता है।

Question 4.
Who was the stranger? Why did he bring a small box for the gentleman?
अजनबी व्यक्ति कौन था? भले आदमी के लिए उसने छोटा बक्सा क्यों लाया था?
Answer
The stranger was the thief whom the gentleman had helped many years ago. The kindness of the gentleman has changed his life. The thief was unable to forget the gentleman. It was the birthday of the gentleman. The relatives usually used to bring gifts for him. The stranger took it as a good opportunity to see the gentleman and remind him of his kindness shown to him. Actually, he wanted to tell the gentleman that his life was changed.

अजनबी व्यक्ति पहले एक चोर था जिसे उस भले आदमी ने कई साल पहले सहायता किया था। भले आदमी की उस दयालुता ने उसके जीवन की गति को ही बदल दिया। वह चोर किसी भी हाल में उस भले आदमी को भूल नहीं सकता था। इस समय फिर से उस भले आदमी का जन्मदिन था। उसके सभी संबंधी उपहार लेकर आए थे। अजनबी व्यक्ति के लिए यह एक सबसे उपयुक्त अवसर था कि उस भले आदमी को देखे और उसे याद दिलाए कि किस प्रकार से उसने उसकी सहायता की है। वास्तव में वह भले आदमी को यह बताना चाहता था कि उसके जीवन की गति ही बदल गई है।

Question 5.
Through a little kindness which I did to you so many years age, other acts of kindness have been born’. Explain.
जो दयालुता मैंने तुम्हारे साथ वर्षों पहले शुरू किया था उससे एक नई दयालुता का जन्म हुआ।” इस कथन की व्याख्या करें।
Answer.
Once the gentleman had helped the stranger who had come to his house as a thief. The gentleman was never rude to him. He himself served him food and gave him a gift and a bag of coins. The thief gave up the evil ways of life. He worked hard and after many years, he became a rich man. He often showed the same kindness as the gentleman had shown to him. This small act of kindness shown by the gentleman took rebirth in the stranger.

एक बार उस अजनबी व्यक्ति की सहायता उसे भले आदमी ने किया था जो उसके घर पर चोरी करने के लिए आया था। भला आदमी उसके प्रति निर्दयी नहीं हुआ। उसने उसे अपने हाथों से भोजन कराया और उपहार तथा सिक्कों से भरा एक थैला भी दिया। चोर ने अपने सारे बुरे कर्म को छोड़ दिया। उसने कठोर मेहनत किया और कुछ सालों के बाद वह भी एक धनी आदमी बन गया। वह भी उसी प्रकार का अच्छा व्यवहार दूसरों के प्रति करता जो उस भले आदमी ने उसके साथ किया था। यही एक छोटा सा अच्छा व्यवहार जो उस भले आदमी ने उसके साथ किया
था, उसने उस चोर को एक नया जन्म दिया।

Question 6.
What moral lesson did the gentleman teach the stranger?
भले आदमी ने किस प्रकार का नैतिक पाठ उस अजनबी व्यक्ति को पढ़ाया?
Answer.
The gentleman was a living statue of courtesy and kindness. Although the stranger was an uninvited guest, the gentleman gave him all respect. He himself fed him and gave him gifts. In his dealings with the stranger the gentleman was never rude to him. The kindness shown by the gentleman really changed the life of the Stranger. So the stranger learnt that kindness is invaluable in the world.

भला आदमी एक सभ्य और दयालु आदमी का जीवन जी रहा था हालांकि, वह अजनबी व्यक्ति उसका एक बिना बुलाया मेहमान था, फर भी उस भले आदमी ने उसे बहुत अच्छा सम्मान दिया। उसने उसे अपने हाथों से भोजन कराया और उपहार तथा सिक्कों से भरा एक थैला दिया। उस अजनबी व्यक्ति के साथ पेश आते समय वह भला आदमी किसी भी प्रकार से निर्दयी नहीं था। जो व्यवहार उस भले आदमी ने उसके साथ किया उस व्यवहार ने उस अजनबी व्यक्ति का जीवन ही बदल दिया। इस तरह से उस अजनबी व्यक्ति ने समझा लिया कि संसार में अच्छे
व्यवहार का कोई कीमत नहीं है। यह अनमोल है।

Question 7.
‘Kindness begets kindness’. Justify this statement in the light of this story.
“दयालुता सबसे बड़ी भद्रता है।” कहानी के परिप्रेक्ष्य में इस कथन की सार्थकता सिद्ध करें।
Answer.
The gentleman was kind to the thief. He himself offered him humble meal and gave him gifts and a bag of coins. The thief forgot his evil ways of life. He worked hard and became a rich man. Although he was a rich man, he was never arrogant to the other human beings. He often showed the same kindness which the gentleman had shown to him. So the stranger or thief has extended the lesson of kindness in the present story.

भला आदमी उस चोर के प्रति दयालु था। उसने उसे । अपने हाथों से स्वादिश्ट भोजन कराया और उपहार तथा सिक्कों से भरा एक थैला भी दिया। चोर ने अपने जीवन के बुरे कामों को छोड़ दिया। वह कठोर मेहनत करने लगा और समय के साथ एक धनवान व्यक्ति भी बन गया। जबकि वह एक धनवान व्यक्ति बन गया था कर भी वह अन्य किसी भी व्यक्ति के प्रति घमंडी नहीं हुआ। वह भी उसी प्रकार की दयालुता दूसरों के साथ दिखाता जिस प्रकार की दयालुता उसके साथ उस भले आदमी ने दिखाया था। इस तरह से उस अजनबी व्यक्ति अर्थात चोर ने इस कहानी में दयालुता को आगे भी बढ़ाने का काम किया।

Question 8.
Give a character sketch of the thief.
उस चोर का चरित्रचित्रण करें।
Answer.
The thief was a sensitive and obedient person. He hid in the roof so that he might be caught which was his personal fear. When the gentleman requested him to come down, he followed his order. The gentleman gave him gifts and coins to help him start a new life. The thief never misused the money and changed his life and worked hard. He often earned his livelihood by honest means. His richness never marred the sense of kindness which he had received from the gentleman. In return he showed the same kindness to the other human beings.

वह चोर एक आज्ञाकारी और भावनात्मक व्यक्ति था। वह छत पर इसलिए छिपा था ताकि वह किसी के द्वारा पकड़ा न जाय, जो उसको व्यक्तिगत भय था। जब उससे भले आदमी ने नीचे आने का अनुरोध किया तो उसने उसके आदेश का पालन किया। भले आदमी ने उसे उपहार और सिक्कों से भरा एक थैला दिया ताकि वह अपना जीवन नए सिरे से शुरू कर सके। उस चोर ने उस धन का किसी भी प्रकार से दुरूपयोग नहीं किया और अपने जीवन की दिशा को बदल दिया तथा कठोर मेहनत करने लगा। उसने अपने आजीविका के लिए साधन ईमानदारी से कमाना बेहतर समझा। उसकी संपन्नता उसके भलाई के रास्ते में, जो उसने उस भले व्यक्ति से सीखा था, कभी बाधक नहीं बना। इसक बदले में उसने भी अन्य मनुष्यों के साथ भलाई का व्यवहार किया।

Questions For Practice

1. Why did the gentleman request the thief to come down from the roof?
भले आदमी ने चोर को छत से नीचे उतर आने का आग्रह क्यों किया?

2. Why did the gentleman himself take the thief to the door of the courtyard?
भले आदमी ने चोर को स्वयं अपने घर के दरवाजे पर लाकर क्यों छोड़ा।

3. What did the gentleman do with the small box given by the stranger?
उस अजनबी के द्वारा दिए गए बक्से के साथ उस भले आदमी ने क्या वर्ताव किया?

4. How did the old man express his feelings to the stranger?
उस बूढ़े आदमी ने उस अजनबी व्यक्ति के प्रति किस प्रकार का भावना दर्शाया?

5. What opinion have you formed about the stranger?
उस अजनबी व्यक्ति के प्रति आप किस प्रकार की धारणा रखते हैं?

6. How did kindness prove a miracle for the stranger?
अजनबी व्यक्ति के लिए दयालुता ने किस प्रकार से चमात्कारिक काम किया?