The Ball Poem
गेंद के बारे में कविता -John Berryman

गेंद के बारे में कविता -John Berryman

What is the……………in the water !

What is the boy now, who has lost his ball,

What, what is he to do? I saw it go

Merrily bouncing, down the street, and then

Merrily over — there it is in the water!

कठिन शब्दार्थ- merrily (मेरिलि) = happily, खुशी से । bouncing (बाउन्सिंग) = उछलते हुए। over (ओवर) = finished, समाप्त । down the street = मार्ग में; गली में।

हिन्दी अनुवाद-जिस लड़के की गेंद खो गई है अब उसकी दशा कैसी है और अब उसे क्या करना है वह लड़का कहता है कि मैंने गेंद को खुशी से उछलते हुए सड़क को और जाते देखा और फिर खुशी से ही वहाँ पानी में जाते देखा!

भावार्थ- व्यक्ति सांसारिक वस्तुओं को खोने पर पूरे घटनाक्रम को याद करता है ।

No use to……….His ball went.

No use to say ‘O there are other balls’:

An ultimate shaking grief fixes the boy

As he stands rigid, trembling, staring down

All his young days into the harbour where

His ball went.

कठिन शब्दार्थ- no use (नो यूज) = no advantage, कोई फायदा नहीं | ultimate (अल्टिमट) = आखिरी। shaking (शेकिंग्) = परेशान कर देने वाला । grief (ग्रीफ) = great sadness. गहरा दु:ख I fixes (फिक्सिज़) =, जड़ कर देता है | rigid (रिजिड्) = hard, कठोर । trembling (ट्रेब्लिंग) = shaking, काँपते हुए । staring (स्टेअरिंग) = gazing, घूरते हुए I harbour (हाबर) = बंदरगाह ।

हिन्दी अनुवाद-कवि कहता है कि यह कहने से कोई फायदा नहीं ‘अरे दूसरी गेंदें हैं’ अर्थात् वह और नई गेंद खरीद सकता एक चरम और परेशान कर देने वाला गहरा दुःख उस लड़के को उस समय जड़वत् कर देता है, जब वह कठोरता से काँपते हए अपने पुराने दिनों को याद करता हुआ उस बन्दरगाह को घूरते हुए खड़ा होता है जहाँ पर उसकी गेंद चली गई।

भावार्थ-कवि कहता है कि सांसारिक वस्तुओं के खोने पर दुःख न करें व इनसे मोह न रखें। यदि एल वस्तु खो भी जाए तो दूसरी प्राप्त कर लें। जीवन को रुकने न दें, इसे निरन्तर चलने दें।

I would not intrude……….Money is external.

I would not intrude on him;

A dime, another ball, is worthless. Now

He senses first responsibility

In a world of possessions. People will take

Balls, balls will be lost always, little boy.

And no one buys a ball back. Money is external.

कठिन शब्दार्थ-: intrude on = अवांछित प्रवेश करना | dime (डाइम) = दस सेन्ट्स | worthless (वथ्लस्) = व्यर्थ । senses (सेन्स्ज ) = महसूस करता है। responsibility (रिस्पॉस्बिलटि) = उत्तरदायित्व। possessions (पजेश्न्ज ) = आधिपत्य । external (इक्स्ट न्ल) = बाह्य।

हिन्दी अनुवाद-मैं उस लड़के के विचारशील रहने के दौरान घुसपैठ नहीं करूँगा। दूसरी गेंद खरीदने के लिए दस सेन्ट का सिक्का कोई बड़ी कीमत नहीं है । अब वह भौतिक संसार में प्रथम उत्तरदायित्व का अनुभव करता है । लोग गेंद खरीदेंगे । छोटे बच्चे । गेदें तो हमेशा खोती रहेंगी।

भावार्थ-कवि कहता है कि व्यक्ति को सांसारिक वस्तु के पाने पर उससे इतना लगाव नहीं रखना चाहिये क्योंकि वे खोती हैं तथा| खोने पर इतना दुखी नहीं होना चाहिये क्योंकि वे खोने के लिए ही हैं।

He is learning…………to stand up.

He is learning, well behind his desperate eyes,

The epistemology of loss, how to stand up

Knowing what every man must one day know

And most know many days, how to stand up.

कठिन शब्दार्थ– external (इक्स्ट नल) = बाहरी। learning (लनिङ्) = साख रहा। desperate (डेसपरट) = निराश। epistemology (एपिस्टीमॉलॅजि) = वैज्ञानिक अध्ययन/प्रकृति को समझना। stand up (स्टेण्ड् अप्) = सामना करना ।

हिन्दी अनुवाद-वह लड़का अपनी निराश आंखों के पीछे नुकसान की प्रकृति को सामान व रहा है। वह यह जानता है कि प्रत्येक व्यक्ति को एक न एक दिन नुकसान को समझना व सहन करना है। और बहुत से व्यक्ति तो बहुत दिनों (समय) से जानते हैं कि नकसा

भावार्थ-जीवन में नुकसान तो होते ही रहते हैं । नुकसान को सहन करना लेकर दु:खी नहीं रहना चाहिए। आप जितनी जल्दी से नुकसान सहने की कला सीख लेंगे, जीवन उतना ही संयमी ” हो जायेगा।

 

TEXTUAL QUESTIONS Thinking about the Poem

Q. 1. Why does the poet say, “I would not intrude on him”? Why doesn’t he offer him money to buy another ball?

कवि क्यों कहता है, “मैं उस पर घुसपैठ नहीं करूँगा?” वह उसे दूसरी गेंद खरीदने का प्रस्ताव भी क्यों नहीं रखता है?

Ans. The poet does not want to intrude so that the boy can get a chance to learn the real truth of life. He has to learn to accept the loss. The loss here means the most important thing or relationship.

कवि उस लड़के पर घुसपैठ नहीं करेगा क्योंकि वह गेंद के खोने को सहन करने की समझ विकसित करने में व्यस्त है।

कवि, उस लड़के को दूसरी गेंद खरीदने का प्रस्ताव नहीं रखता है क्योंकि यह व्यर्थ है। उस लड़के को खोई हुई गेंद से ‘मोह’ है। अतः ‘मोह’ महत्वपूर्ण है, न कि गेंद।

Q. 2. “……….staring down/All his young days into the harbour where/His ball went…….”

Do you think the boy has had the ball for a long time? Is it linked to the memories of days when he played with it ?

…नीचे जहाँ उसकी गेंद गिरी थी वहाँ लड़कपन के उन सब दिनों को जो उसने बंदरगाह पर बिताये थे, घूरते हुए …..” पर क्या आप सोचते हैं कि उस लड़के के पास वह गेंद एक लम्बे समय से थी? क्या वह उसकी उन दिनों की यादों से संबंधित है जो उसने इस गेंद के साथ खेलते हुए व्यतीत किये थे?

Ans. Yes I can say that the boy had the ball for a very long time. The line itself describes how the boy recalls those days when he used to play with the ball. The ball was surely linked to some sweet memories of his playing with the ball.

हाँ, मैं सोचता हूँ कि उस लड़के के पास गेंद एक लम्बे समय से थी । यह उसके उन दिनों की यादों से जुड़ी है जब वह इससे खेलता था । इसीलिए वह उस स्थान को घूरता है जहाँ यह चली गई, और अपने बचपन के दिनों को याद करता है ।

Q. 3. What does ‘in the world of possessions’ mean?

‘आधिपत्य के इस संसार में’ का क्या अर्थ निकलता है?

Ans. In the world of possessions means that the world is full of materialistic things. Materialistic things are those things which bring comfort and luxury in our life.

इसका अर्थ है कि इस संसार में प्रत्येक मानव सांसारिक पदार्थों का स्वामी/मालिक बनने की अंतहीन तृष्णा लिये हुए है। यह भौतिक संसार है। यहाँ लोग अधिक से अधिक धन, शक्ति व वस्तु संग्रह को तरजीह देते हैं।

Q. 4. Do you think the boy has lost anything earlier? Pick out the words that suggest the answer.

क्या आप सोचते हैं कि वह लड़का पूर्व में कुछ खो चुका है? उन शब्दों को चुनिये जो उत्तर सुझाते हैं।

Ans. No, I don’t think the boy has lost anything earlier. This was the first occasion when he feels the first responsibility of owning things. The line— ‘He senses first responsibility’ suggests this.

नहीं, मैं नहीं सोचता कि वह लड़का पूर्व में कुछ खो चुका है। यह प्रथम अवसर था जब उसने वस्तु के स्वामी होने के दायित्व की प्रथम बार अनुभूति की थी। यह पंक्ति—’वह प्रथम उत्तरदायित्व का महसूस करता है’ इसका संकेत देती है।

Q. 5. What does the poet say the boy is learning from the loss of the ball? Try to explain this in your own words.

कवि यह क्यों कहता है कि वह लड़का गेंद के खोने से कुछ सीख रहा है? इसकी अपने शब्दों में व्याख्या देने का प्रयास करें।

Ans The poet means that the boy will learn the real truth of life. He will learn how to move on in life despite of incurring heavy losses. Everyone experiences this in his/ her life when they lose either something or someone. This harsh reality that lost things never come back make people strong enough to live their life by accepting this truth of life.

गेंद को खोने के बाद वह लड़का खोने की प्रकृति को जान जाता है । अब वह समझता है कि प्रत्येक चीज अवश्य ही या तो खोती है या नष्ट होती है । नुकसान की कठिन स्थिति

का सामना करने के लिए प्रत्येक व्यक्ति को यह बात सीखनी चाहिए ।

ADDITIONAL QUESTIONS

Answer the following questions in about 20 words only.

Q 1. What has happened to the boy in the poet’s opinion?

कवि की राय में बच्चे के साथ क्या हुआ था?

The boy was playing with his ball near the harbour. The ball bounced down the street and

then unfortunately it fell into water. It was lost forever.

लड़का बंदरगाह के समीप अपनी गेंद से खेल रहा था । गेंद सामने गली में उछली और फिर दुर्भाग्य से पानी में गिर गई । वह हमेशा के लिए खो गई ।

Q. 2. What has the boy said about his ball?

बच्चे ने अपनी गेंद के बारे में क्या कहा?

Ans. The boy said that he lost his ball. It was bouncing in a very happy manner. It went down into the street into the water.

बच्चे ने कहा कि उसने अपनी गेंद को खो दिया है। यह बहुत ही प्रसन्नता से उछल रही थी। यह गली में नीचे जाकर पानी में चली गई थी।

Q. 3. What does the poet suggest the boy about the ball?

कवि बालक को गेंद के बारे में क्या सुझाव देता है?

Ans. The poet suggests the boy about the ball that he should feel sad as there are many other balls in this world.

कवि बच्चे को सलाह देता है कि उसे गेंद के बारे में दु:ख महसूस नहीं करना चाहिए क्योंकि इस संसार में दूसरी अन्य गेंदें भी हैं।

Q. 4. What was the condition of boy after he lost his ball? बच्चे की दशा कैसी थी जब उसने गेंद को खो दिया था?

Ans. After the loss of the ball, the boy in the poem emotionally fixes himself with deep grief and

physically he begins to tremble.

कविता में गेंद खो जाने के बाद बालक गम्भीर दु:ख के कारण भावनात्मक रूप से जड़वत हो जाता है और शारीरिक रूप से कांपने लगता है ।

Q. 5. What message does the poet want to convey through the boy? कवि बच्चे के माध्यम से क्या संदेश देना चाहता है?

Ans. Everybody loses something one day or the other in this world of possession. It is the nature of loss.

प्रत्येक व्यक्ति इस संसार में एक न एक दिन कुछ न कुछ खोता है। यही खोने की प्रकृति है ।

Q. 6. What is the meaning of the line, “Balls, balls will be lost always…”?

इस पंक्ति का क्या अर्थ है, “गेंदें, गेंदें तो हमेशा खोती रहेंगी…?”

Ans. The poet wants to tell that we can buy a new ball when we lose the old one. But the love with the old thing will be there.

कवि यह कहना चाहता है कि हम जब पुरानी गेंद को खो देंगे तो हम नई बाल खरीद सकते हैं। मगर पुरानी वस्तु के प्रति प्रेम हमेशा रहेगा।

Q. 7. What was the boy learning, according to the poem?

कविता के अनुसार बच्चा क्या सीख रहा था?

Ans. The boy was learning how to bear the loss. Everyone has to lose one and the other thing someday. It is the nature.

बच्चा यह सीख रहा था कि नुकसान को कैसे सहन किया जाता है। प्रत्येक को किसी न किसी दिन किसी को खोना है। यही प्रकृति है।

Q.8. What does the boy learn from the loss of the ball in the poem?

कविता में गेंद को खोने के बाद लड़का क्या सीखता है?

Ans. The boy learns the nature of loss. After losing the ball, he comes to know that everybody

loses something one day or the other in his life. लडका खोने की प्रकृति को जान जाता है । गेंद को खोने के बाद, वह यह जान जाता है कि प्रत्येक व्यक्ति अपने जीवन में एक न एक दिन कुछ न कुछ खोता है ।

Q. 9. “Money is external”. What does the poet mean?

“धन बाह्य है।” कवि का क्या आशय है?

Ans. It means money has got nothing to do with our emotions. One can buy new things with money. One cannot buy memories because money is external.

धन के पास भावनाओं के लिए कोई स्थान नहीं है। धन से नई वस्तुएँ खरीद सकते हैं । स्मृतियों को नहीं खरीदा जा सकता है क्योंकि धन बाह्य है।

Q. 10. How does the boy sense his first responsibility?

लड़का अपना प्रथम उत्तरदायित्व किस तरह समझता है?

Ans. The boy learns the nature of loss. After losing the ball, he comes to know that everybody loses something one day or the other in his life. लडका खोने की प्रकृति को जान जाता है । गेंद को खोने के बाद, वह यह जान जाता है कि प्रत्येक व्यक्ति अपने जीवन में एक न एक दिन कुछ न कुछ खोता है ।

Q. 11. Why does the poet not want to intrude on the boy?

कवि को उस लड़के के मामले में अनुचित हस्तक्षेप क्यों नहीं करना चाहिए?

Ans. The poet does not want to intrude on the boy because the boy is learning how to bear the loss on his own. He allows him to think.

कवि उस बच्चे को अनुचित हस्तक्षेप नहीं करना चाहता है क्योंकि वह बच्चे को स्वयं के स्तर पर नुकसान वहन करना सीख रहा है। वह उसे सोचने देना चाहता है।

Q. 12. What is the message of the poem, “The Ball Poem”!?

“The Ball Poem” नामक कविता का सन्देश क्या है?

Ans. Loss of external things happen in life repeatedly. If we learn the art of bearing the loss, we can live peacefully.

बाह्य वस्तुओं का खोना जीवन में बार-बार होता है। अगर हमने नुकसान को सहन करना सीख लिया तो हम शान्ति से रह सकते हैं।

Read the following extracts carefully and answer the questions that follow.

Question 1.

What is the boy now, who has lost his ball, what, what is he to do? I saw it go Merrily bouncing, down the street, and then Merrily over – there it is in the water! No use to say – ‘O there are other balls’:

(a) What has happened to the boy?

(b) Why does the poet say ‘No use to say – ‘O there are other balls’?

(c) Which word means ‘happily’?

(d) Where did the ball go?

Answer:

(a) The boy was very sad as he had lost his ball.

(b) The poet says so as the loss of the ball is of a major consequence to the boy.

(c) Merrily means happily.

(d) The ball went to the water.

Question 2.

An ultimate shaking grief fixes the boy As he stands rigid, trembling, staring down All his young days into the harbour where His ball went. I would not intrude on him, A dlime, another ball, is worthless.

(a) Where had the boy’s ball gone?

(b) How has the loss affected the boy?

(c) Why was ‘he’ trembling, staring down?

(d) What does the poet mean by ‘first responsibility’?

Answer:

(a) The boy’s ball went into the dark waters of the harbour.

(b) The boy is very much troubled at the loss of his ball. He stands still, trembling and staring at his ball.

(c) He was trembling, staring down as he had lost his ball.

(d) By ‘First responsibility’, he, means to look after his things properly.

Question 3.

……………Now

He senses first responsibility

In a world of possessions. People will take

Balls, balls will be lost always, little boy.

And no one buys a ball back. Money is external.

(a) What does the boy understand?

(b) What does the word ‘balls’ signify?

(c) What is meant by the word ‘possessions?

(d) What does “In a world of possessions mean?”

Answer:

(a) The boy learns to grow up and understands his first responsibility.

(b) ‘Balls’ signify the boys’ innocence and happy young days.

(c) ‘Possessions’ means something that is owned or possessed.

(d) It means that everybody loves to possess things or materials in their names.

Question 4.

He is learning, well behind his desperate eyes,

The epistemology of loss, how to stand up

Knowing what every man must one day know

And most know many days, how to stand up.

(a) What is the boy learning?

(b) Why are boy’s eyes desperate?

(c) What do you mean by ‘epistemology of loss’?

(d) What every man needs to know one day?

Answer:

(a) The boy is learning to cope up with the loss.

(b) Boy’s eyes looks desperate as he is sad to see his ball gone forever.

(c) ‘Epistemology of loss’ means to understand the nature of loss.

(d) Every man needs to know one day that loss may occur to him and he would have to bear it up.