Rajasthan Board RBSE Class 12 English Panorama Chapter 3 (i) The Guitar Player

RBSE Class 12 English Panorama Chapter 3 (i) Textual Questions

Comprehension Questions
A. Choose the correct alternative:

Question 1.
How many passers-by responded to the girl’s question the next day?
(a) 2
(b) 3
(c) 5
(d) 10

Question 2.
At the end of the story which tune did the girl choose to suit the occasion?
(a) happy
(b) melodious
(c) sad
(d) sharp

Question 3.
The little princess was good at
(a) eating
(b) whistling
(c) rebuking
(d) dancing

Question 4.
What was King’s offer?
(a) Half of the kingdom
(b) The princess
(c) Half of the kingdom and the princess
(d) A whistle

Answers:
1. (a)
2. (c)
3. (b)
4. (C)

B. Answer each of the following questions in 30-40 words:
निम्नलिखित प्रत्येक प्रश्न का उत्तर 30-40 शब्दों में दीजिये।

Question 1.
What feelings arose in the heart of the passers-by after listening to the music?
संगीत को सुनकर राहगीरों के हृदय में कौन-सी भावनाएँ जागृत हुईं?
Answer:
Two passers-by happened to go that way and listened to the music of the guitar played by the girl. They fell in love with the girl after listening to music.

दो राहगीर संयोग से गुजरे और लड़की के द्वारा बजाये जा रहे गिटार के संगीत को सुना। वे संगीत सुनकर लड़की से प्यार करने लगे।

Question 2.
According to the girl, did the passers-by give the right answer?
लड़की के अनुसार, क्या राहगीरों ने सही उत्तर दिया?
Answer:
No, both of the passers-by did not give the right answer. According to the girl, they must love her in her entirety, i.e. whatever she was then and she would be in future.

नहीं, दोनों ही राहगीर ने सही उत्तर नहीं दिया। लड़की के अनुसार उन्हें उसके पूर्ण अस्तित्व से प्यार करना चाहिए था अर्थात जो कुछ भी वह उस समय थी और जो भविष्य में होंगी।

Question 3.
How did the girl react to the reply of the passers-by?
राहगीरों के उत्तर पर लड़की ने क्या प्रतिक्रिया की?
Answer:
The girl just said that their answer wasn’t correct and she went on playing her guitar. Then she went on to choose a sad little tune to suit the occasion.

लड़की ने सिर्फ इतना कहा कि उनके उत्तर सही नहीं थे और वह गिटार बजाती रही। तब उसने समय के अनुकूल एक छोटी सी दु:ख भरी धुन को चुना।

Question 4.
Why were the passers-by greatly perplexed?
राहगीर अत्यधिक परेशान क्यों थे?
Answer:
The passers-by were greatly perplexed because they were unable to answer the girl’s question correctly. They could not sleep all night. They wondered what the right answer could be.

राहगीर इसलिए परेशान थे कि वे लड़की के प्रश्न का सही उत्तर नहीं दे सके। वे पूरी रात सो नहीं सके। उन्होंने सोचा कि सही जवाब क्या हो सकता था।

Question 5.
What was the right answer according to the girl?
लड़की के अनुसार सही उत्तर क्या था?
Answer:
According to the girl, they should love her altogether with all her talents and possessions. They must love her in her entirety, i.e. whatever she was then and whatever she could be in future.

लड़की के अनुसार, उन्हें उससे उसकी समस्त प्रतिभाओं और योग्यताओं के साथ पूर्णतया प्यार करना चाहिए। उन्हें उसके सम्पूर्ण अस्तित्व, अर्थात् उस समय वह जो कुछ थी और भविष्य में उसे जो कुछ भी होना है से प्यार करना चाहिए।

C. Answer each of the following questions in 125 words each:
निम्नलिखित प्रत्येक प्रश्न का उत्तर 125 शब्दों में दीजिये:

Question 1.
What was the right answer according to the girl?
लड़की के अनुसार सही जवाब क्या था?
Answer:
According to the story, there was a girl who played the guitar very beautifully. One day it so happened that two young men passed that way. They listened to her music and fell in love with her. The girl who was playing the guitar asked them whether they loved her or her music. Both of them could not answer her properly. The next day one of them answered her that he would love her even if she could not play a note of music and the second one answered that he would love her even if she did not own a guitar. But the girl thought differently. She wanted that women should have their own identity. According to the girl, they should love her altogether with all her talents and possessions. They must love her whole existence i.e. whatever she was then and whatever she could be in future.

उक्त कहानी के अनुसार, एक लड़की थी जो बहुत ही सुंदर गिटार बजाती थी। एक दिन संयोग से दो युवक उधर से गुजरे। उन्होने उसका संगीत सुना और उससे प्यार करने लगे। जो लड़की गिटार बजा रही थी उसने उनसे पूछा कि क्या वे उससे प्यार करते हैं या उसके संगीत से। दोनों उसे जवाब नहीं दे पाये। अगले दिन उनमें से एक ने उत्तर दिया कि वह उससे तब भी प्यार करेगा जबकि वह संगीत की धुन नहीं भी बजा पाये और दूसरे ने जवाब दिया कि वह उससे तब भी प्यार करेगा जबकि उसके पास गिटार न हो। लेकिन लड़की अलग ही सोचती थी। वह चाहती थी कि महिलाओं की भी एक अलग ही पहचान हो। लड़की के अनुसार, वे उसे उसकी सारी प्रतिभाओं तथा सम्पत्तियों के साथ ही प्यार करें। वे उसके पूर्ण अस्तित्व से प्यार करें अर्थात् जो कुछ भी वह उस समय थी और जो भविष्य में हो सकती थी।

Question 2.
Why did the girl choose to play a sad little tune and what does the writer want to convey through this?
लड़की ने दु:खभरी धुन बजाना क्यों चुना और लेखिका इसके द्वारा क्या संदेश देना चाहती है?
Answer:
The story depicts that a girl wants her talents, skills and art should be valued, recognised and given importance. When both the suitors show no concern for her talent and art, she feels dejected. They said that they would love her, even if she did not play on the guitar which implied that they had nothing to do with her talent. She was so sad to see her art being so neglected that she chooses to play a sad little tune suitable to the despairing occasion. This shows the general tendency of our society that tends to neglect the abilities that a woman may have. The writer wants to assert the fact that men should understand the importance of women’s talent and abilities. Women’s capabilities should be honoured equally and they should not be measured merely on the basis of their physical appearance.

कहानी में यह वर्णन किया गया है कि एक लड़की चाहती है कि उसकी प्रतिभा, कौशल और कला की कीमत समझी जानी चाहिए, उन्हें स्वीकार किया जाना चाहिए और महत्व दिया जाना चाहिए। जब दोनों ही प्रणयार्थी। उसकी प्रतिभा और कला की परवाह नहीं करते हैं तो वह निराश हो जाती है। वे कहते हैं कि वे उसे प्यार करेंगे चाहे वह गिटार न भी बजाए जिसका अर्थ है कि उन्हें उसकी प्रतिभा से कोई लेना देना नहीं है। अपनी कला की इस तरह उपेक्षा देखकर वह इतनी दु:खी होती है कि इस निराशाजनक अवसर के अनुकूल दु:खभरी छोटी धुन बजाती है। इससे हमारे समाज का आम रुझान प्रकट होता है जिसमें किसी महिला की योग्यताओं को अनदेखा किया जाता है। लेखिका इस तथ्य को स्थापित करना चाहती है कि पुरुषों को महिलाओं की प्रतिभा और योग्यताओं के महत्त्व को समझना चाहिए। महिलाओं की क्षमताओं का भी समान रूप से सम्मान होना चाहिए और उन्हें केवल बाहरी दिखावट के आधार पर नहीं आंका जाना चाहिए।

D. State True or False:

Question 1.
The girl stopped playing the music after she heard the reply of the first passer-by.

Question 2.
The passers-by said that they would love the girl even if she did not own a guitar and could not play a note of music.

Question 3.
The girl said that her lover must love her altogether, just as she was, all her gifts and all her possessions.

Question 4.
The princess knew the art of whistling better than the men

Question 5.
Only one of the suitors accepted the fact that he was fairly beaten.

Question 6.
The princess did not marry the person who accepted the fact that he was fairly beaten.

Answers:
1. False
2. True
3. True
4. True
5. True
6. False

E. Creative Writing:
Suppose your elder sister is very talented and working as an officer in the Indian Administrative Service. She gets engaged to a boy who asks her to leave her job against her wish. How will you deal with this situation?
Answer:
I will tell him about the advantages of working women. Like:
(i) She earns so she will understand and appreciate the importance of money. She will not be a spendthrift.
(ii) She will connect and interact with people from all walks of life and diverse backgrounds. This would broaden her views, opinions and perspectives.
(iii) She will go out of the four walls of the house; it will improve her understanding of the world. This will be helpful for the whole family.
(iv) Her earnings would help provide the family with a better living standard.
(v) She will feel herself to be useful to society.
(vi) She will be a source of inspiration to her kids as well as to her family.
(vii) She will come across the difficulties of life and also find a solution to them.
(viii) She will become less complaining which keeps the environment of the home happy and peaceful.

RBSE Class 12 English Panorama Chapter 3 (i) Additional Questions

A. Answer the following questions in 30-40 words each:
निम्नलिखित प्रत्येक प्रश्न का उत्तर 30-40 शब्दों में दीजिये:

Question 1.
Why did the girl go on playing her guitar?
लड़की अपना गिटार क्यों बजाती रही?
Answer:
The girl went on playing her guitar because the passers-by failed to give a satisfactory answer to the question of the girl. They said that they did not know what the correct reply was.

लड़की गिटार बजाती रही क्योंकि राहगीर लड़की के प्रश्न का उत्तर नहीं दे पाये थे। उन्होंने कहा कि वे नहीं जानते कि सही उत्तर क्या है।

Question 2.
What did the girl reply to the answer of the passers-by?
राहगीरों के उत्तर पर उस लड़की ने क्या जवाब दिया?
Answer:
The girl replied that she would not tell them the answer. But the answers that they gave her were not correct. She then went on playing the guitar.

उस लड़की ने जवाब दिया कि वह उन्हें उत्तर नहीं बताएगी। लेकिन जो उत्तर उन्होंने दिये थे वे सही नहीं थे। वह गिटार बजाती रही।

Question 3.
Do you think the girl’s answer is right? If yes, why? (Sample Paper 2018)
क्या आप लड़की का उत्तर सही मानते हैं? यदि हाँ तो क्यों?
Answer:
Yes, we think the girl’s answer right. The girl wants her talents, skills and art should be valued and recognised and given importance. Her capabilities should be honoured by everyone.

हाँ, हम लड़की का उत्तर सही मानते हैं। लड़की चाहती है कि उसकी प्रतिभा, कौशल और कला का मान हो, उन्हें पहचान मिले एवं उन्हें महत्त्व दिया जाये। उसकी क्षमताओं का प्रत्येक के द्वारा आदर किया जाना चाहिए।

Question 4.
What did the passers-by say the next day?
अगले दिन राहगीरों ने क्या कहा?
Answer:
The next day the first passer-by said that he would love her even if she could not play a note of music and the second one said that he would love her even if she did not have a guitar.

अगले दिन प्रथम राहगीर ने कहा कि वह उसे प्यार करेगा चाहे वह संगीत का एक भी स्वर न बजा पाए और दूसरे ने कहा कि वह उसे प्यार करेगा चाहे उसके पास गिटार भी न हो।

Question 5.
What proclamation was made in the kingdom?
राज्य में क्या घोषणा की गई?
Answer:
It was proclaimed in the kingdom that the king would give half of his kingdom and the princess in marriage to any man who could defeat her in a contest of whistling.

राज्य में यह घोषणा की गई कि राजा उस व्यक्ति को जो राजकुमारी को सीटी बजाने की प्रतियोगिता में हरा देगा, अपना आधा राज्य और विवाह में राजकुमारी दे देगा।

B. Answer the following questions in 125 words each:
निम्नलिखित प्रत्येक प्रश्न का उत्तर 125 शब्दों में दीजिये:

Question 1.
Discuss the symbolical meaning of the story, ‘The Guitar Player’.
‘गिटारवादक’ कहानी के प्रतीकात्मक आशय की विवेचना कीजिये।
Answer:
Indian society is a male-dominated society. The guitar symbolises a very special quality of a woman. Playing the guitar sweetly is suggestive of the sweetness of her character. The two suitors represent the general convictions and impressions of our society regarding women. They do not care whether she has a guitar or she plays it or not. This implies that they have no respect for her qualities. They do not fall in love with her on account of her talents. The story stresses the fact that a woman’s whole existence along with her talents should be acknowledged. In our society, a talented woman is made into a housewife. People express surprise when they see a woman in dignified employment. They don’t think that a woman can also do all the things that a man thinks to be meant only for him.

भारतीय समाज पुरुष-प्रधान समाज है। गिटार किसी महिला के अतिविशिष्ट गुण का प्रतीक है। गिटार पर मधुर संगीत बजाना उसके चरित्र की मधुरता का द्योतक है। दोनों प्रणयार्थी महिलाओं के सम्बन्ध में हमारे समाज की आम धारणा और विचारों के प्रतीक हैं। उन्हें इस बात की परवाह नहीं कि उसके पास गिटार है या नहीं अथवा वह इसे बजाती है या नहीं। इसका आशय यह है कि उनमें उसके गुणों के प्रति कोई आदर भाव नहीं है। उन्हें उससे उसकी प्रतिभा के कारण प्यार नहीं है। कहानी इस बात पर बल देती है कि किसी महिला का सम्पूर्ण अस्तित्व उसकी प्रतिभा के साथ स्वीकार किया जाना चाहिए। हमारे समाज में एक प्रतिभाशाली महिला को घरेलू महिला बना दिया जाता है। जब लोग किसी महिला को गरिमामयी पद पर देखते हैं तो आश्चर्य व्यक्त करते हैं। वे यह नहीं सोचते हैं कि एक महिला वह सभी काम कर सकती है जिनके लिए आदमी सोचता है कि ये केवल उसके करने के लिए ही हैं।