Rajasthan Board RBSE Class 10 English Supplementary Reader Chapter 7 The Man Who Knew Too Much

Textbook Questions Solved

Comprehension

A. Tick the correct alternative:

Question 1.
Private Quelch was nicknamed
(a) Sergeant
(b) Trainee
(c) Professor
(d) Corporal
Answer.
(c)

Question 2.
The Sergeant was delivering a lecture
regarding the handling of a service
(a) grenade
(b) aircraft
(c) pistol
(d) rifle
Answer.
(d)

Question 3.
According to Quelch, the exact number of fragments outside a grenade is:
(a) forty four
(b) forty two
(c) fifty four
(d) forty
Answer.
(a)

Question 4.
Private Qulech was later found imparting a lecture on the vitamin values of:
(a) potatoes
(b) raisins
(c) tomatoes
(d) eggs
Answer.
(a)

B. State whether the statements given below are True (T) or False (F):

Question 1.
Private Quelch possessed great knowledge in every sphere of human activity.
Answer.
True

Question 2.
Private Quelch was able to recognize a fighter plane without even looking up at it.
Answer.
True

Question 3.
The Sergeant favoured Quelch for his unique talent.
Answer.
False

Question 4.
Corporal Tumbull was impressed with Private Quelch’s knowledge.
Answer.
False

Question 5.
Private Quelch became quiet after becoming the cookhouse in-charge.
Answer.
True

C. Answer the following questions in about 20 25 words each:

Question 1.
Where did the narrator first meet Private Quelch?
वाचक प्राइवेट क्वेल्च से सर्वप्रथम कहाँ मिले?
Answer.
The narrator first met private Quetch at the training depot. He was an ordinary Soldier in the army. He was lean and this and famous as the professor.
वाचक निजी क्वाच प्राइवेट क्वेल्च से सर्वप्रथम एक प्रशिक्षण केंद्र में मिले। वह सेना में एक साधारण सैनिक थे। वह दुबला और पतला था और प्रोफेसर के नाम से प्रसिद्ध था।

Question 2.
What was the Sergeant describing to the young trainees?
सार्जेंट युवा प्रशिक्षुओं को क्या समझा रहा था?
Answer.
The Sergeant was describing the mechanism of a service rifle. It was the first lesson in musketry. The soldiers stood in an attentive circle and listened to his lecture.
सार्जेट एक सर्विस राइफल के तंत्र का वर्णन कर रहा था। यह बंदूकधारियों में पहला सबक था। सैनिक सर्कल में चौकस खड़े होकर उसका व्याख्यान सुन रहे थे।

Question 3.
Name the aircraft which Private Quelch identified?
उस विमान का क्या नाम है जिसकी प्राइवेट क्वेल्च ने पहचान की?
Answer.
A north American Harvard Trainer. It was a kind of aircraft used for training.
उत्तरी अमेरिकी हार्वर्ड ट्रेनर। यह एक तरह का प्रशिक्षण विमान था।

Question 4.
What was the topic of the lecture given by Corporal Turn bull?
कॉरपोरल टर्नबुल द्वारा दिए गए व्याख्यान का विषय क्या था?
Answer.
Corporal Turn bull was a young man. He had come from a place in France. Called Dunkirk. He was really a tough man. The topic of his lecture was ‘hand grenade’. He always desired that his lecture should carefully paid attention.

कॉरपोरल टर्नबुल एक जवान आदमी था। वह फ्रांस में एक जगह डंकर्क से आया था। वह वास्तव में एक रौबीला आदमी था। उसके व्याख्यान का विषय ‘हाथ ग्रेनेड’ था। वह हमेशा चाहता था कि उसके व्याख्यान की ओर पूरा ध्यान दिया जाना चाहिए।

Question 5.
Did Private Quelch finally get a promotion ?
क्या प्राइवेट क्वेल्च को अंतत: पदोन्नति मिली?
Answer.
Private Quelch was snubbed by Corporal Turn bull. He was nominated for permanent cookhouse duties. It was a joke and joy for all his fellow soldiers. He was sure to get a commission soon. On the contrary he was sent to the cookhouse to perform his duties. He was rather decommissioned.

कारपोरल टर्नबुल द्वारा प्राइवेट क्वेल्च को ठुकरा दिया गया था। उन्हें स्थायी कुकिंग कर्तव्यों के लिए नामित किया गया था। यह उसके सभी साथी सैनिकों के लिए मजाक और खुशी की बात थी। उसका शीघ्र ही एक कमीशन प्राप्त करना निश्चित था। इसके विपरीत उसे कुकहाउस में काम करने के लिए भेजा गया था। वह उलटे डिकमीशन था।

D. Answer the following questions in about 30 40 words each:

Question 1.
How did Private Quelch come to be known as ‘the Professor?
प्राइवेट क्वेल्च को एक प्रोफेसर’ के रूप में कैसे जाना जाता था?
Answer.
Private Quelch almost looked like a professor’. He was lanky. Stooping and frowning through his horn-rimmed spectacles. A five minute-conversation with his would certainly bring out his debating skills and abilities. All these traits are commonly found in the university professors. So, he was also known as the professor.

प्राइवेट क्वेल्च लगभग एक ‘प्रोफेसर’ की तरह लगता था। वह पतला था। अपने झुके हुए घुमावदार चश्मे से झाँकता रहता। उसके साथ पाँचमिनट की बातचीत से निश्चित तौर पर उसकी बहस कौशल और क्षमता बाहर आ जाती। यह सभी लक्षण सामान्यतः विश्वविद्यालय के प्रोफेसरों में पाए जाते हैं। तो, वह प्रोफेसर के रूप में भी जाना जाता था।

Question 2.
How did Quelch identify a North American Harvard Trainer?
क्वेल्च ने उत्तरी अमेरिकी हार्वर्ड ट्रेनर की पहचान कैसे की?
Answer.
A North American Harvard Trainer was flying high overhead. It was invisible in the glare of the sun. Without even a glance upward Quelch identified the this plane. He further revealed that this aircraft could be easily noticed by its harsh engine note.

एक उत्तरी अमेरिकी हार्वर्ड ट्रेनर ऊँचा उड़ रहा था। वह सूरज की चमक में अवश्य था। एक नजर ऊपर की तरफ देखे बिना क्वेल्च ने इस विमान को पहचान लिया। उन्होंने बताया कि इस विमान को अपनी कठोर इंजन की आवाज द्वारा आसानी से पहचाना जा सकता है।

Question 3.
Did Private Quelch really know ‘too much?
क्या प्राइवेट क्वेल्च को वास्तव में बहुत ज्यादा’ पता था?
Answer.
Yes, private Quelch really knew ‘too much’. He got by heart technical definitions, the parts of the rifle, its use and care, and all things related to his profession.
हां, निजी क्विच वास्तव में बहुत अधिक जानता था। उसे तकनीकी परिभाषाएँ, राइफल के हिस्सों, इसका उपयोग और देखभाल, और अपने पेशे से संबंधित सभी चीजों की हृदय से जानकारी थी।

Question 4.
Why was Private Quelch liked by no one?
प्राइवेट क्वेल्च को क्यों किसी ने पसंद नहीं किया?
Answer.
His nature was showy. He had tendency to outshine others. His superiority complex made him an unpleasant and avoidable character. So, he was liked by none.
उनकी प्रकृति दिखावटी थी। उनकी दूसरों को पीछे छोड़ने की प्रवृत्ति थी। उनकी श्रेष्ठता की भावना ने उन्हें एक अप्रिय और परिहार्य चरित्र बना दिया इसलिए उसे किसी ने पसंद नहीं किया था।

E. Answer the following questions in about 60 80 words each:

Question 1.
How was the Sergeant cornered by Private Quelch?
प्राइवेट क्वेल्च ने कैसे सार्जेंट को घेर लिया?
Answer.
Private Quelch knew too much. During the first lesson in musketry he publicity corrected the Sergeant. He told him that a bullet leaves the rifle at the speed of two-thousand and forty feet per sound. The Sergeant knew that leaves at the speed of over 2000 feet per second. He did not take it kindly. In the hope taking revenge, he turned with volley of questions to the professor.

प्राइवेट क्वेल्च को बहुत ज्यादा पता था। बंदूक के पहले अध्याय के दौरान उन्होंने सार्वजनिक रूप से सार्जेंट को टोका। उन्होंने उनसे कहा कि एक गोली दो-हजार और चालीस फीट प्रति सेकंड की गति पर राइफल से छूटती है। सार्जेंट को पता था कि वह 2000 फीट प्रति सेकंड से अधिक की गति से छूटती है। उसने इस बात को आसानी से नहीं लिया। बदला लेने के उद्देश्य से उन्होंने प्रोफेसर पर प्रश्नों की बौछार कर दी।

Question 2.
Write a brief character sketch of Corporal Turn bull.
कॉरपोरल टर्नबुल का एक संक्षिप्त चरित्र स्केच लिखें।
Answer.
Corporal Turn bull was a smart young man. But he was not a man to be footed around. He had come from Dunkirt. All his equipment’s were correct and suitable for the purpose. He was the hero of soldiers. For them he was very tough. They often thought they could hammer nails into him without noticing them. He was unable to forget humiliation.

कॉरपोरल टर्नबुल एक स्मार्ट जवान आदमी था। लेकिन आसानी से बेवकूफ बनने वाला आदमी नहीं था। वह डंकर्ट से आया था उसके सभी उपकरण सही और उद्देश्य के लिए उपयुक्त थे। वह सैनिकों का नायक था। उनके लिए वह बहुत सख्त था। वहअपमान को भूलता नहीं था।

Question 3.
Why did Corporal Turn bull make Quelch the permanent cookhouse in charge ?
कॉरपोरल टर्नबुल ने क्वेल्च को कुकहाउस का स्थायी चार्ज क्यों दिया?
Answer.
Corporal Turn bull was explaining
grenades according to him, the outside of grenades in divided up into a large number of fragments. The professor at once interrupted. He replied that the correct number is forty-four. The corporal said nothing, but his brow lightened. He was the kind of men who could not be triffled with. He didn’t like any interruption. He cut the professor to size. He sent him for permanent cookhouse duties.

कॉरपोरल टर्नबुल हथगोले के बारे में समझा रहा था। उनके अनुसार ग्रेनेडको बाहर से कई टुकड़ों में विभाजित किया गया था। प्रोफेसर ने तुरंत टोका। उन्होंने कहा कि सही संख्या चवालीस है। कॉरपोरल ने कुछ भी नहीं कहा, लेकिन उनकी भौहें तन गई। वह ऐसा आदमी था जिसे हलके से नहीं लिया जा सकता था। उसे किसी का टोकना पसंद नहीं था। उन्होंने प्रोफेसर को सही कर दिया। उन्होंने उसे स्थायी कुकिंग कर्तव्यों के लिए भेज दिया।

Activity

Question 1.
“Private Quelch spoke more than what was required. Do you think silence has got its own advantages sometimes? Have you faced a similar situation in your own life? Share your views in your class.”
प्राइवेट क्वेल्च ने जरूरत से अधिक बात की थी। क्या आपको लगता है कि चुप्पी के कभी-कभी फायदे मिलते हैं? क्या आपने अपने जीवन में ऐसी स्थिति का सामना किया है? अपनी कक्षा में अपने विचार साझा करें।”
Answer.
You can be at peace with yourself when you are true to yourself. Showing off doesn’t pay in the long run. It may impress some for some time but not all, all the time. My friend Ramesh falls in this category. Whenever you see him, you would always find him with half a dozen books. In the class, he interrupts the teachers for one or the other reason. If the teacher says that the World War II was fought in 1940s, Ramesh does not tolerate this kind of generalization. He stands up and says, “Sir, to be exact from 1939 to 1945.” This lean and thin spectacled Pantaloon had faced many interviews including the N.D.A. It was not the Board that interviewed him but it was Ramesh who interviewed the Board. The result was obvious. Every time he got a rejection letter.

जब आप अपने प्रति सच्चे हों तो आप शांति से रह सकते हैं। दिखावा लंबे समय तक नहीं चलता। यह कुछ समय के लिए किसी को प्रभावित कर सकता है लेकिन सभी को हमेशा नहीं। मेरे दोस्त रमेश इस श्रेणी में आते हैं। जब भी आप उसे देखें, हमेशा आधा दर्जन किताबों के साथ मिलेंगे। कक्षा में शिक्षकों को एक या दूसरे कारण टोकते रहते हैं। यदि शिक्षक कहता है कि द्वितीय विश्व युद्ध 1940 में लड़ा गया था, तो रमेश इस तरह के सामान्यीकरण को बर्दाश्त नहीं करता। वह खड़े होकर कहता है, “महोदय, सटीक उत्तर है 1939 से 1945 तक”। इस दुबले और पतले पतलून पहनने वाले लड़के ने एन.डी.ए. सहित कई साक्षात्कार का सामना किया। यह बोर्ड नहीं था जिसने उनसे साक्षात्कार किया था लेकिन यह रमेश था जिन्होंने बोर्ड का साक्षात्कार किया। परिणाम स्पष्ट था। हर बार उसे अस्वीकार होने का पत्र मिला।