Rajasthan Board RBSE Class 12 English Rainbow Chapter 16

RBSE Class 12 English Rainbow Chapter 16 Textual Questions

Activity 1: Comprehension
A. Say whether the following statements are True or False. Write ‘T’ for true and ‘F’ for false:
बताइए, निम्नलिखित कथन सत्य हैं या असत्य सत्य के लिए ‘T’ तथा असत्य के लिए ‘F’ लिखिएः
Question 1.
The poet is happy throughout the poem.

Question 2.
The poet can recognize the sound of the rabbit.

Question 3.
The poet can locate the rabbit and help him.

Question 4.
The poem is written in the present tense only.

Answers:
1. False
2. True
3. False
4. True

B. Answer the following questions in about 10-20 words each:
निम्नलिखित प्रत्येक प्रश्न का उत्तर लगभग 10-20 शब्दों में दीजिए:

Question 1.
Lines and words are repeated time and again, what is the purpose of the poet?
पंक्तियों और शब्दों की बार-बार पुनरावृत्ति हुई है, कवि का क्या उद्देश्य है?
Answer:
The poet’s purpose is to express the pain of the rabbit and the need for human sensitivity towards animals.

कवि का उद्देश्य है खरगोश के दर्द को व्यक्त करना और जानवरों के प्रति मानवीय संवेदना की आवश्यकता को व्यक्त करना।

Question 2.
What purpose does the conjunction ‘But’ serve in the poem?
कविता में ‘But’ conjunction किस उद्देश्य को पूरा करता है?
Answer:
It expresses the poet’s earnest desire to help the rabbit and his inability to locate the rabbit.

यह खरगोश की सहायता करने की कवि की तीव्र इच्छा और उस खरगोश को ढूंढ पाने में कवि की असमर्थता को व्यक्त करता है।

Question 3.
Find the words or phrases depicting the condition of the rabbit.
उन शब्दों या वाक्यांशों को ज्ञात करिये जो उस खरगोश की दशा (स्थिति) का वर्णन करते हैं।
Answer:
This are-cry of pain, cry again, crying on the frightened air, wrinkling the face, cries again for aid.

दर्दभरी चीख, पुनः चीख, भयभीत होकर चीखता हुआ, सिकुड़ा हुआ चेहरा (दर्द से), सहायता के लिए पुनः चीखता आदि ये शब्द हैं।

Question 4.
Find the rhyme scheme of the first stanza.
प्रथम छंद (stanza) का पदबंध ज्ञात कीजिए।
Answer:
The rhyme scheme of first stanza is-a-b-a-b.

प्रथम छंद (stanza) का पदबंध a-b-a- b है।

C. Answer the following questions in about 20-30 words each:
निम्नलिखित प्रत्येक प्रश्न का उत्तर लगभग 20-30 शब्दों में दीजिए।

Question 1.
Explain the phrase ‘frightened air’.
वाक्यांश ‘frightened air’ को स्पष्ट कीजिए।
Answer:
The phrase refers to the fearful atmosphere due to the painful cries of the frightened rabbit.

यह वाक्यांश ‘Frightened’ air भयभीत खरगोश की दर्दभरी चीखों के कारण बने आतंकित वातावरण को इंगित करता है।

Question 2.
Why is the poet searching for the rabbit?
कवि उस खरगोश को क्यों हूँढ़ रहा है?
Answer:
The poet is searching for the rabbit because he wants to help him by making him free from the snare.

कवि उस खरगोश को इसलिए ढूंढ़ रहा है क्योंकि वह उसको जाल से मुक्त करके उसकी सहायता करना चाहता है।

Question 3.
Who is afraid and why?
कौन भयभीत है और क्यों?
Answer:
The rabbit is afraid because he is trapped in a snare.

वह खरगोश भयभीत है क्योंकि वह जाल में फंस गया है।

Question 4.
What provides unity to the poem?
कविता को एकक (unity) कौन प्रदान करता है?
Answer:
Tail rhyme/end rhyme provides unity to the poem.

Tail rhyme/end rhyme कविता को एकक (unity) प्रदान करता है।

D. Answer the following questions in about 30-40 words each:
निम्नलिखित प्रत्येक प्रश्न का उत्तर लगभग 30-40 शब्दों में दीजिए:

Question 1.
What is the theme of the poem?
कविता की विषय-वस्तु क्या है?
OR
Write in your own words the summary of the poem.
अपने शब्दों में कविता का सारांश लिखिए।
Answer:
The poem ‘The Snare shows the poet’s pity for animals. When he suddenly hears painful cries of a rabbit, he becomes restless to rescue the trapped rabbit. He wanders from place to place to help the troubled creature. But he is unable to find the place where the cries are coming from.

यह कविता जानवरों के प्रति कवि की दया-भावना दर्शाती है। जब अचानक वह किसी खरगोश की दर्दभरी चीखें सुनता है तो वह जाल में फँसे हुए उस खरगोश की सहायता करने के लिए बेचैन हो जाता है। वह परेशान जीव की सहायता करने के लिए इधर से उधर भटकता है। पर उसे पता नहीं चल पाता कि वे आवाजें कहाँ से आ रही हैं।

Question 2.
What attitude does the poet have towards the rabbit’s plight?
उस खरगोश की दुर्दशा के प्रति कवि का क्या नजरिया (अथवा मनोदशा) है?
Answer:
The poet is extremely upset imagining the rabbit’s plight. He is restless to find out where the painful cries are coming from. His cries are so painful that they have made even the atmosphere fearful. The poet is very sensitive towards animals.

कवि उसं खरगोश की दुर्दशा की कल्पना करके अत्यन्त परेशान है। वह बेसब्री से पता लगाने का प्रयास कर रहा है कि वे दर्दभरी चीखें कहाँ से आ रही हैं। उसकी (खरगोश की) चीखें इतनी दर्दभरी हैं कि उन्होंने वातावरण तक को भी भयभीत कर दिया है। कवि जानवरों के प्रति बेहद संवेदनशील है।

Question 3.
How is the attitude of the poet towards the rabbit reflected?
उस खरगोश के प्रति कवि का नजरिया (मनोदशा) कैसे प्रकट होता है?
Answer:
At the painful cries of the rabbit, the poet becomes restless. He is so sensitive towards the rabbit’s pain that he wanders from place to place to locate the rabbit and help him. But he is unable to find the place where the cries are coming from. It all reflects the poet’s attitude towards the rabbit.

खरगोश की दर्दभरी चीखें सुनकर कवि बेचैन हो उठता है। वह उस खरगोश के दर्द के प्रति इतना अधिक संवेदनशील है कि उसे ढूंढने और उसकी सहायता करने के लिए स्थान-स्थान पर भटकता है। लेकिन वह यह पता लगा पाने में असमर्थ है कि चीखें कहाँ से आ रही हैं। यह सब खरगोश के प्रति कवि के नजरिये (मनोदशा) को प्रकट करता है।

Question 4.
Describe the universal appeal of the poem.
कविता में व्याप्त वैश्विक appeal का वर्णन करिये।
Answer:
When the poet suddenly hears painful cries of the rabbit, he becomes very disturbed. He wants to help him and tries to find out the place where the rabbit is trapped. Thus the universal appeal of the poem is to inspire people to be sympathetic towards animals and for the protection of wild-life too.

जब कवि अचानक खरगोश की दर्दभरी चीखें सुनता है, तो बेहद परेशान हो जाता है। वह उसकी सहायता करना चाहता है और उस स्थान को खोजने का प्रयास करता है जहाँ खरगोश जाल में फँसा है। इस प्रकार कविता की वैश्विक अपील जानवरों के प्रति लोगों को सहानुभूतिपूर्ण व्यवहार रखने और वन्य जीवों के संरक्षण के लिए प्रेरित करना है।

RBSE Class 12 English Rainbow Chapter 16 The Snare Additional questions

Answer the following questions in about 30-40 words each:
निम्नलिखित प्रत्येक प्रश्न का उत्तर लगभग 30-40 शब्दों में दीजिए:

Question 1.
Where does the poet search the rabbit and why? (S. S. Exam 2018)
कवि खरगोश को कहाँ हूँढता है और क्यों?
Answer:
The poet searches the rabbit everywhere because he wants to help him by making him free from the snare.

कवि खरगोश को हर जगह ढूँढता है क्योंकि वह उसे जाल से छुड़ाकर उसकी मदद करना चाहता है।

Question 2.
What will you do if you find an innocent animal in a snare?
यदि आप किसी निर्दोष पशु को जाल में फँसा पाएँगे तो आप क्या करेंगे?
Answer:
If I happen to find an innocent animal in a snare, I shall do everything possible to free the animal. If he is wounded, I shall cure him. Then I would find out the cruel person responsible for trapping the animal.

यदि मैं किसी निर्दोष पशु को जाल में फँसा हुआ पाऊँगा तो हरसंभव प्रयास कर उसे मुक्त करूंगा। यदि उसे चोट लगी होगी तो मैं उसका इलाज करूंगा। फिर मैं उस व्यक्ति का पता लगाऊँगा जो उस पशु को जाल में फँसाने के लिए जिम्मेदार है।

Question 3.
Explain the line-‘Little one! Oh, little one!’.
‘Little one! Oh, little one !’ इस पंक्ति की व्याख्या कीजिये।
Answer:
The poet seems to feel such a pain for the rabbit in ‘The Snare’ as if a little child were being tortured. Thus, he calls him ‘little one’. He wants to find out his (rabbit’s) location.

कवि जाल में फँसे हुए उस खरगोश के लिए ऐसा ही दर्द महसूस करता प्रतीत होता है मानो कि किसी छोटे बच्चे को यातना दी जा रही हो। इसलिए वह उसे (‘The Snare’ नामक कविता में) ‘little one’ कहकर पुकारता है। वह खरगोश के स्थान का पता लगाना चाहता है।

Question 4.
What upsets the poet and why?
कवि को क्या परेशान करता है और क्यों?
Answer:
Painful cries of the trapped rabbit upset the poet because he is very sympathetic and kind towards animals. Poet thinks that the rabbit’s little face must have wrinkled up.

जाल में फंसे हुए उस खरगोश की दर्दभरी चीखें कवि को परेशान करती हैं क्योंकि वह जानवरों के प्रति बहुत सहानुभूतिपूर्ण व दयालु है। कवि सोचता है कि खरगोश का चेहरा सिकुड़ गया होगा।

Question 5.
What message does the poet want to convey through this poem?
इस कविता के माध्यम से कवि क्या संदेश देना चाहता है?
Answer:
This poem expresses the pain of a rabbit trapped in a snare. He cries for help. His face gets wrinkled due to pain. The poet wants to convey the message that like human beings, animals too feel pain. We should be sympathetic and kind-hearted towards animals.

यह कविता जाल में फँसे हुए किसी खरगोश के दर्द को अभिव्यक्त करती है। वह सहायता के लिए चीखता है। दर्द के कारण उसका चेहरा सिकुड़ जाता है। कवि यह संदेश देना चाहता है कि इंसानों की तरह जानवर भी दर्द अनुभव करते हैं। हमें जानवरों के प्रति सहानुभूतिपूर्ण और दयालु होना चाहिये।

Activity 2: Vocabulary
A. Write four rhyming words for each word given below. The first one is done for you.
नीचे दिये गए प्रत्येक शब्द के लिए चार rhyming शब्द लिखिये। पहला वाला आपके लिए कर दिया गया है।

(a) sight: fight-might-knight-cite
(b) seat……………………..
(c) debate………………….
(d) sit………………..
(e) find……….
Answers:
(b) seat: beat-heat-neat-treat
(c) debate: relate-locate-designate-desolate
(d) sit:kit-nit-knit-fit
(e) find: mind-hind-kind-bind

B. Acquaint yourself with the following literary terms:
निम्नलिखित साहित्यिक शब्दावली से स्वयं को परिचित कराएँ:

Persona:
A persona is a social role or a character played by an actor. It is a narrative voice that speaks in the first person. It is not autobiographical as the speaker assumes the role and has universal appeal. Here Stephens, the poet, assumes the role of an animal lover but he is not an individual and exhorts us like any other animal lover.
Symbol:
A symbol is something that represents something else by association, resemblance or connection especially a material object used to represent something invisible for example, the flower is a symbol of beauty. Here, in this poem, the poet has used ‘snare’ and ‘cry’ as symbols of loss of freedom, imprisonment and strong voice, sound for help respectively.
Rhyme: A rhyme is a repeating pattern of similar sound mostly in the final syllables of lines in poems or songs. Tail rhyme/end rhyme helps to mark off the ends of lines and clarifies the material structure of the poem for the listener. It is pleasant to hear and facilitates to memorize. Stephens has used end-rhyme a-b-a-b in all the four stanzas of equal length.

Activity 3: Speech Activity
Should animal/insect dissections be banned in lab experiments at school/college level? Argue in favour of or against it.
क्या स्कूल/कालेज स्तर पऱ प्रयोगशालाओं में जानवरों कीड़े/मकोड़ों के विच्छेदन पर आधारित प्रयोगों पर प्रतिबन्ध लगना चाहिए। इसके समर्थन अथवा विरोध में तर्क दीजिए।
Answer:
In favour:
Animal/insect dissections in lab experiments at school/college level should be banned. It should be banned because a large number of such animals/insects are needed for this purpose. It is a very cruel act against those animals/insects. In the name of dissections, a large number of animals/insects are killed every year. The killing of animals/ insects is very harmful to our ecological balance.
Against it:
It should not be banned because if it is banned, the experiments will not be conducted. If it is banned, the students will not be able to have practical knowledge. They will remain confined to the theoretical knowledge of related subjects. It will be very difficult to compromise for the students who want to go into the field of medical science. Practical knowledge will not be possible for them without experiments. To understand human and animal anatomy, these experiments are necessary.

Activity 4: Composition
Question 1.
During kite flying season, birds get injured badly. Write a report for your local newspaper about the plight of birds.
पतंगबाजी के दिनों में पक्षी बुरी तरह घायल हो जाते हैं। अपने स्थानीय समाचार, पत्र में प्रकाशन हेतु पक्षियों की दुर्दशा पर एक रिपोर्ट लिखिए।
Answer:
Jodhpur, 28 Jan. 20–
Through the columns of this esteemed newspaper, I want to draw the attention of all the kite lovers of this city. Kite flying is a source of entertainment for people but kite flyers always forget that their entertainment is very painful for birds. During kite flying season, a large number of birds get injured. Their delicate bodies get hurt. Many times these injured birds are unable to fly. So, it is my humble appeal to all the kite flyers that they should be kind enough towards birds. They should stop flying kites and save the birds.
A report by Aman, Jodhpur

Question 2.
Write a letter to the Secretary, Ministry of Environment, Govt. of India, New Delhi about the plight of caged birds and animals for human entertainment.
पर्यावरण मंत्रालय, भारत सरकार, नई दिल्ली के सचिव को इंसानों के मनोरंजन हेतु कैद करके रखे जाने वाले पक्षियों और जानवरों की दुर्दशा के विषय में एक पत्र लिखिए।
Answer:
The Secretary
Ministry of Environment
Govt. of India
New Delhi
10 June 20–
Mrinal Kumar
A-24, Anand Apartment
Ajmer
Subject: Regarding the protection of wildlife.
Sir
I want to draw your kind attention towards the plight of caged birds and animals for human entertainment. At the places like Zoos and circuses, animals/birds are caged for public entertainment. In circuses, animals/birds are not only caged but tortured also badly in the name of training. They are forced to perform unnatural and dangerous feats for viewers. They are not given proper food and other living facilities. The same way visitors in Zoos are generally seen teasing birds/animals. Many times they are in a very miserable condition. They too feel pain and cry of agony.
I most humbly request you to look into the matter and take necessary actions.
Thanking you
Yours faithfully
Mrinal

Question 3.
Write a letter to the editor of a newspaper about the importance of freedom and liberty for birds and animals keeping in view the problem of their extinction.
पक्षियों और जानवरों के विलुप्तीकरण की समस्या को ध्यान में रखते हुए उनकी स्वतंत्रता के महत्व के बारे में किसी समाचार-पत्र के सम्पादक को एक पत्र लिखिए।
Answer:
Editor, Rajasthan Patrika
Jaipur 10 Jan. 20–
Dear Sir
Freedom is a gift given by nature to every living creature. Like human beings, birds and animals also need freedom. Generally, people are not sympathetic and kind towards birds and animals. They catch them and cage them for their own benefits. They become so selfish that they don’t feel pain at all for them. In zoos, visitors tease birds and animals. In circuses, they are forced to perform dangerous feats. Due to lack of protection, many species of birds and animals are on the verge of extinction. So, strict laws for conservation of wildlife should be enacted. The government should provide special arrangements for protecting wildlife.
Yours faithfully
Alka Mishra