Day
Night

3 Vocabulary Opposites

विलोम शब्द-किसी शब्द के विपरीत अर्थ वाले शब्द को | उसका विलोम (opposite) शब्द कहते हैं। आपके प्रश्न| पत्र में प्रायः एक प्रश्न विलोम (opposite) शब्द से सम्बन्धित पूछा जाता है। विलोम शब्द बनाने के प्रमुख Golden Rules निम्न प्रकार है|

Rule 1: कुछ शब्दों के पहले un- जोड़कर opposite (विलोम) शब्द बनाया जाता है, जैसेशब्द विलोम शब्द 
known – unknown 
healthy – unhealthy 

Rule 2 : कुछ शब्दों के पहले dis- लगाकर opposite (विलोम) शब्द बनाया जाता है, जैसे
appear – disappear 
agree – disagree

Rule 3 : कुछ शब्दों के पहले im- लगाकर opposite शब्द बनाया जाता है, जैसे
possible – impossible 
proper – improper 

Rule 4 : कुछ शब्दों के पहले in –  लगाकर opposite शब्द बनाये जाते हैं, जैसे
complete – incomplete 
justice – injustice 

Rule 5: कुछ शब्दों के पहले ir- लगाकर opposite बनाये जाते हैं, जैसे 
responsible – irresponsible 
regular – irregular

Rule 6: कुछ शब्दों के पहले il- लगाकर opposite बनाये जाते हैं, जैसे
legal – illegal 
literate – illiterate 

Rule 7: जिन शब्दों के अन्त में -ful हो तो -ful को हटाकर  – less जोड़ देने से opposite बनाये जाते हैं, जैसे
harmful – harmless 
careful – careless 

Rule 8 : आरम्भ के शब्दों के विलोम शब्द लिखने से भी विलोम शब्द बन जाते हैं, जैसे
inside – outside
inward – outward 

Rule 9: कुछ शब्दों के आरम्भ में mis- जोड़ देने से विलोम शब्द बन जाते हैं, जैसे
understand – misunderstand 
use – misuse 

Rule 10: कुछ शब्दों के पहले non- जोड़ देने से विलोम शब्द बन जाते हैं, जैसे
violence – non-violence 
vegetarian – non-vegetarian 

Rule 11: कुछ शब्दों के विलोम शब्द irregular होते हैं, अर्थात् उनके विलोम शब्द बनाने के लिए कोई नियम नहीं है। इनके लिए शब्द को पूरी तरह बदलना होता है। जैसे
good – bad 
day – night 

पाठ्यपुस्तक HONEYDEW में प्रयुक्त
प्रमुख शब्दों के Opposites 

Lesson 1. 

शब्द — विलोम शब्द 

significant – insignificant 
known – unknown 
early – late 
expensive/costly – inexpensive/cheap 
everywhere – nowhere 
clear – unclear 
sharp – blunt 
fold  – unfold 
cold – hot 
perfect – imperfect 

Lesson 2. 

correct – incorrect 
sleep – wake up 
falling – rising 
climb up – climb down
wrong – light
dead – alive
wild – domestic
outdoor – indoor
lost- found
accept – refuse

Lesson 3.

dependence – independence
victory – defeat
short-sighted – farsighted
brave – coward
respect – disrespect

Lesson 4.

buy – sell
ftiend – foe
sane – insane
belief – disbelief
conceivable – inconceivable
responsible – irresponsible
comfort – discomfort
possible – impossible
conscious – unconscious
confidence – diffidence
certain – uncertain

Lesson 5.

lowest – highest
attractive-  repelling
soft – hard
curse – bless
scalable – unscalable
reverence – irreverence

Lesson 6. 

grateful – ungrateful
mount – dismount
willing – unwilling
patient – impatient
poison – nectar

Lesson 7.

encourage – discourage
beautiful – ugly
relevant – irrelevant
kindness – unkindness
advantageous – disadvantageous

Lesson 8.

genuine – spunous
humid – arid
necessary – unnecessary
dearth – abundance
accountable – unaccountable

Lesson 9.

positively – negatively
remember – forget
pleasant – unpleasant
pardonable – unpardonable
freeze – melt

Lesson 10.

worthy – unworthy
familiar – stranger
forward – backward
sad – happy
true – untrue/false

Practice Exercise 1.

Select the suitable opposite of the underlined word: 

Question 1. 
I removed the roll-top completely.
(a) down 
(b) incompletely 
(c) up
(d) full 
Answer:
(b) incompletely 

Question 2. 
The last drawer was stuck.
(a) end 
(b) first 
(c) begin 
(d) near 
Answer:
(b) first 

Question 3. 
I reached in and took out a small black tin box
(a) big 
(b) short 
(c) pigmy
(d) in 
Answer:
(a) big 

Question 4.
It was wrong of me to open the box.
(a) low 
(b) big 
(c) correct 
(d) inside 
Answer:
(c) correct 

Question 5. 
I took out the letter and unfolded it
(a) open 
(b) folded 
(c) locate 
(d) find 
Answer:
(b) folded 

Question 6. 
As beautiful a morning as I’ve ever seen.
(a) pretty 
(b) ugly 
(c) lovely 
(d) happy 
Answer:
(b) ugly 

Question 7. 
The truth is that it never even occurred. 
(a) true
(b) honesty 
(c) falsity 
(d) in fact 
Answer:
(c) falsity 

Question 8. 
She always thought electricity was too expensive 
(a) cheap 
(b) costly 
(c) rich 
(d) very 
Answer:
(a) cheap 

Question 9.
That was the moment her eyes lit up with recognition and her face became suffused with a suden glow of happiness 
(a) happy 
(b) smile
(c) unhappiness
(d) hope 
Answer:
(c) unhappiness

Question 10. 
I wanted to hear your voice in my head.
(a) unwanted 
(b) want 
(c) like
(d) favour
Answer:
(a) unwanted 

Practice Exercise 2.

Fill in the blanks with opposites of the words given in brackets : 

1. They had a big feast to ……….. the two brave boys. (dishonour) 
2. It was not quiet as …………… (unusual) 
3. I know he is a …………. boy. (careless) 
4. But they were slowly beaten …… (forward)
5. A ……………… wind was blowing. (hot) 
6. I know Tony will meet me if he is. (dead) 
7. Her dreams came ….. (false) 
8. You will …………… your money for a couple of months. (save) 
9. Pranjali became a …………… doctor. (notorious) 
10. Green light means ‘move………..(behind) 
11. But soon tea became very ………. among the people. (popular) 
12. India also probably ………… the best tea in the world. (imports) 
13. The long walks have made me ………. (unhealthy) 
14. Have you thought how …….. a bird is. (sad) 
15. The money will make us ……… (poor) 
16. There was ……. in our school. (indiscipline) 
17. Bad handwriting is a sign of an education. (perfect) 
18. I saw the …………… handwriting of lawyers there. (ugly) 
19. He stopped under a ………….. and shady tree. (warm) 
20. There is ………. in our village. (employment) 
Answers : 
1. honour 
2. usual 
3. careful 
4. backward 
5. cold 
6. alive 
7. true 
8. spend 
9. famous 
10. ahead 
11. unpopular 
12. exports 
13. healthy 
14. happy 
15. rich 
16. discipline 
17. imperfect 
18. beautiful 
19. cool 
20. unemployment.

0:00
0:00