7 Grammar Clauses

1. अर्थ – Clause (उपवाक्य) एक बड़े वाक्य का एक भाग होता है जिसका अपना subject व predicate होता

2. Kinds of Clauses (उपवाक्यों के प्रकार)

2.1. Main Clause (मुख्य उपवाक्य) या Principal Clause (प्रधान उपवाक्य या Independent Clause (स्वतन्त्र उपवाक्य)-Main Clause एक बड़े वाक्य का एक complete sense देने वाला एक भाग होता है जिसका अपना एक Subject व एक Predicate होता

2.2. Subordinate Clause (आश्रित उपवाक्य) या Dependent Clause (निर्भर उपवाक्य)Sub. Clause एक बड़े वाक्य का एक incomplete sense देने वाला एक भाग होता है जिसका अपना एक Subject व एक Predicate होता है। यह अपनी sense को complete करने के लिए Main Clause पर निर्भर/आश्रित रहता है। 

Ex. Tell me the story (Main Clause) that you read yesterday (Subordinate Clause )

3. Kinds of Subordinate Clauses (आश्रित उपवाक्यों के प्रकार)

3.1. Noun Clauses (संज्ञा उपवाक्य) –
एक बड़े वाक्य में जब Subordinate Clause एक संज्ञा (noun) के रूप में कार्य (function) करे तो वह Noun Clause कहलाता है। यह अक्सर ‘that’ या ‘Wh’ word या Whether आदि से आरम्भ होता है।
I know (Main Clause) that you are intelligent. (Subordinate Noun Clause)

3.2. Adverb Clauses (क्रिया विशेषण उपवाक्य)
एक बड़े वाक्य में जब Subordinate Clause एक क्रिया विशेषण (adverb) के रूप में कार्य (function) करे तो वह Adverb Clause कहलाता है। यह Adverb of Time, Place, Manner, Reason, Result, Purpose, Comparison, Condition, Concession आदि से आरम्भ होता है। इसके लिए आप पहले Adverb वाला Topic अच्छे से पढ़ें व समझें।
I reached (Main Clause) when she had gone.(Subordinate Adverb Clause)


3.3. Adjective Clauses  –
Subordinate Clause a faget (adjective) का कार्य (function) करे तो वह Adjective Clause कहलाता है। यह अक्सर एक Relative Pronoun 2 5. Relative Adverb 
The student who is careless (Sub. Adj. Clause) will get failed 

Practice Exercise : 1:

Select the appropriate conjunction. 

Question 1. 
I removed the roll top completely………pulled out the drawers.
(a) but 
(b) that 
(c) and 
(d) when
Answer: 
(c) and 

Question 2. 
I write to you in a much happier frame of mind because something wonderful has just happened……………I must tell you about at once.
(a) and 
(b) that 
(c) when 
(d) whether 
Answer:
(b) that 

Question 3. 
I think that is…………..every soldier wants on both sides. 
(a) which 
(b) what 
(c) when 
(d) who
Answer:
(b) what 

Question 4. 
…………..the tremors stopped, they saw the sea rising 
(a) When
(b) That 
(c) Though 
(d) Although 
Answer:
(a) When

Question 5. 
She was a student of carmel convent in Port Blair………….her father had a petrol pump. 
(a) that
(b) when 
(c) where
(d) which 
Answer:
(c) where

Question 6. 
Many people believe…………….animals possess a sixth sense. 
(a) whether 
(b) that 
(c) when 
(d) because
Answer:
(b) that 

Question 7.
It was impossible to tell …………. had occurred. 
(a) that
(b) when 
(c) because 
(d) why 
Answer:
(b) when 

Question 8. 
Doubtless it was Bepin’s condition…..made Chunilal leave without mentioning anything about a job 
(a) when
(b) because 
(c) which
(d) so
Answer:
(c) which

Question 9. 
Poor man, who is quite disabled now,…………..he is worthy successor to Issac Newton.
(a) that
(b) when 
(c) though
(d) which 
Answer:
(c) though

Question 10. 
The only thing……………. makes you stronger is seeing somebody like you, achieving something huge 
(a) and 
(b) what
(c) which 
(d) that
Answer:
(d) that

Practice Exercise 2.

Identify the clauses in the following sentences. Mention whether it is a Main Clause or a Sub. Clause. Also mention the type of Sub. Clause.  (निम्न वाक्यों में Clauses की पहचान कीजिए। उल्लेख करें कि क्या यह Main Clause है या Sub. Clause है।  

1. I know that all the students are good. 
2. I remembered how hardworking he was. 
3. It is uncertain whether she will come or not.
4. My brother who is a teacher lives in Jaipur 
5. The snake that I saved become very friendly to me. 
6. Adolescence is the time when character is built 
7. I shall follow wherever you go. 
8. I get up when the sun rises. 
9. I went there so that I can meet him. 
10. She is respected because she is honest. 
Answer:
RBSE Class 8 English Grammar Clauses 1 RBSE Class 8 English Grammar Clauses 2

7 Grammar Clauses