Day
Night

A Short Monsoon Diary 

Textbook Questions and Answers

Working with the Text :

Question 1. 
Look carefully at the diary entries for June 24-25, August 2 and March 23. Now write down the changes that happen as the rains progress from June to March. 
जून 24-25, अगस्त 2 और मार्च, 23 की डायरी प्रविष्टियों को ध्यानपूर्वक देखें। अब इन परिवर्तनों को लिखें जो तब घटित होते हैं जब वर्षा जून से मार्च तक प्रगति करती है।
Answer: 
On June 24, when it rains, the monsoon mist climbs up the hill. The birds fall silent. The forest is deathly silent. On June 25, the author beholds the first cobra |lily rears it, head from the ferns. The hill station looks like a paradise. On August 2, the rain drums on the corrugated tin roof. The author feels not in touch with the rain and at the same time, in touch with it. On March 23, the author sees the blackest cloud, then the hailstorms and then a rainbow forming 

जून 24 को, जब वर्षा होती है, मॉनसून-कोहरा पहाड़ी पर छा जाता है। पक्षी शांत हो जाते हैं। जंगल में मौत-सा सन्नाटा है। जून 25 को, लेखक प्रथम कोबरा लिलि को पांग से अपना सिर ऊँचा उठाते देखता है। पर्वतीय स्थल स्वर्ग जैसा दिखाई देता है। अगस्त 2 को, वर्षा टीन की नालीदार छत पर ढोल बजाती है। लेखक यह अनुभूति करता है कि वह वर्षा के संपर्क में नहीं है और साथ ही यह भी कि वह वर्षा के संपर्क में है। मार्च 23 को, लेखक काले बादल देखता है, फिर ओले व |फिर इन्द्रधनुष को बनते देखता है।

Question 2. 
Why did the grandmother ask the children not to kill the Chuchundar?
दादी माँ ने बच्चों को छडूंदर को न मारने के लिए क्यों कहा?
Answer: 
The grandmother asked the children not to kill the Chuchundar because they are lucky and bring money.
दादी मां ने बच्चों को छछूदर को न मारने के लिए कहा क्योंकि वे सौभाग्यशाली हैं और धन लाते हैं। 

Question 3. 
What signs do we find in Nature which show that the monsoons are about to end ? 
प्रकृति में हम क्या चिह्न पाते हैं जो यह दिखाते हैं कि मॉनसून समाप्त होने ही वाला है? 
Answer: 
When the seeds of the cobra lily turn red and the ferns turn yellow, they show that the monsoons are about to end.
जब कोबरा लिलि के बीज लाल हो जाते हैं व पांग पीले। हो जाते हैं तो वे प्रदर्शित करते हैं कि मॉनसून समाप्त होने ही वाला है।

Question 4. 
Complete the following sentences. 
निम्न वाक्यों को पूरा करें। 
(i) Bijju is not seen but his voice is heard because………………. 
(ii) The writer describes the hill station and valley as …………….. 
(iii) The leopard was successful in…………. but had to flee when…… 
(iv) The minivets are easily noticed because
(v) It looks like a fashion display on the slopes when :……………..  
(vi) During the monsoon season, snakes and rodents are found in roofs and attics because
Answer: 
(i) there was mist everywhere. 
(ii) aparadise that might have been. 
(iii) lifting a dog but had to flee when Bijju’s mother approached screaming imprecations 
(iv) they are of bright red colour. 
(v) ground orchids, mauve lady’s slipper and the white butterfly rear their head together. 
(vi) the burrows and holes had been flooded. 

Question 5. 
‘Although tin roofs are given to springing unaccountable leaks. there is a feeling of being untouched by, and yet in touch with, the rain.’
‘यद्यपि टिन छत दरके हुए अनुत्तरदायी छिद्रों के आगे समर्पण कर देती है, फिर भी वहां वर्षा से अनछुए रहने की अनुभूति है और यहाँ तक कि उसके छुए रहने की भी।’ 
(i) Why has the writer used the word, ‘springing’? 
(ii) How is the writer untouched by the rain? 
(iii) How is the writer in touch with the rain at the same time? 
(i) लेखक ने ‘springing’ शब्द का प्रयोग क्यों किया है? 
(ii) लेखक वर्षा से अनछुआ कैसे है? 
(iii) लेखक साथ ही वर्षा के संपर्क में कैसे हैं? 
Answer: 
(i) Both a ‘spring’ and a corrugated tin roof” have curved shape so the leaks are also in the ‘spring’ shape. Therefore, the writer has used the word ‘springing’.

एक स्प्रिंग व एक नालीदार छत की आकृति वक्राकार होती है अतः छिद्र स्प्रिंग आकृति में हैं। इसलिए लेखक ने ‘springing’ शब्द का प्रयोग किया है। 

(ii) The writer is untouched by the rain as he is in the house 
लेखक वर्षा से अनछुआ है क्योंकि वह घर के अंदर ही है। 

(iii) The rain is falling. The roof is leaking. The rain water is coming into the house. So, he is in touch with the rain at the same time.

वर्षा हो रही है। छत लीक कर रही है। वर्षा का पानी घर के अंदर आ रहा है। अतः, वह साथ ही वर्षा के संपर्क में भी है। 

Question 6.
Mention a few things that can happen when there is endless rain for days together. 
उन कुछ चीजों का जिक्र करें जो घटित हो सकती हैं जब कई दिनों तक लगातार वर्षा हो। 
Answer: 
When there is endless rain for days together, the sun may not appear, everything is damp and soggy. The air becomes very damp and heavy. People are locked up inside their rooms. 

जब कई दिनों तक लगातार वर्षा हो तो हो सकता है सूर्य दिखाई न दे, प्रत्येक बहुत सीलनभरी व गीली हो जाती है। हवा बहुत तर और भारी हो जाती है। लोग अपने कमरों के अन्दर बन्द हो जाते हैं। 

Question 7. 
What is the significance of cobra lily in relation to the monsoon season, its beginning and end ?
मॉनसून के मौसम के आरंभ व अंत के संबंध में कोबरा लिलि का क्या महत्त्व है?
Answer: 
The appearance of cobra lily signifies the beginning of the monsoon season and when its seeds tum red, it signifies the end of the monsoon season. 
कोबरा लिलि का प्रकट होना मॉनसून के मौसम के आगमन का संकेत देता है और जब इसके बीज लाल हो जाते हैं तो यह मॉनसून के मौसम के अंत होने का संकेत देता है। 

Comprehension Check 

Page 111

Question 1. 
Why is the author not able to see Bijju ? 
लेखक बिजू को देखने में समर्थ क्यों नहीं है? 
Answer: 
The author is not able to see Bijju because of thick mist. He can hear his voice but he cannot see him.

सघन कोहरे के कारण लेखक, बिजू को नहीं देख पा रहा है। वह उसकी आवाज सुन सकता है लेकिन वह उसे देख नहीं सकता। 

Question 2. 
What are the two ways in which the hills appear to change when the mist comes up? 
वे दो तरीके क्या हैं जिनमें पहाड़ियाँ परिवर्तित होती प्रकट होती हैं जब कोहरा ऊपर आता है? 
Answer: 
When the mist comes up, it conceals the hills and blankets them in silence too. These are the two ways in which the hills appear to change. 

जब कोहरा ऊपर छा जाता है तो यह पहाड़ी को छिपा लेता है और उन पर खामोशी की चादर खींच देता है। ये वे दो। तरीके हैं जिनसे पहाड़ियाँ परिवर्तित होती प्रकट होती हैं। 

Page 113 

Question 1. 
When does the monsoon season begin and when does it end? How do you prepare to face the monsoon 
मॉनसून का मौसम कब आरंभ होता है और यह कब समाप्त होता है? आप मॉनसून का सामना करने के लिए कैसे तैयार होते हैं? 
Answer: 
Monsoon begins in June and ends in September. We arrange umbrellas, raincoats etc. to face the monsoon.

मॉनसून जून में आरंभ होता है और सितम्बर में समाप्त होता है। हम मॉनसून का सामना करने के लिए छतरियों, रेनकोटों आदि की व्यवस्था करते हैं। 

Question 2.
Which hill station does the author describe in this diary entry ? 
लेखक इस डायरी प्रविष्टि में किस पहाड़ी स्थल का वर्णन देता है? 
Answer: 
In this diary entry, the author describes the hill station, Mussoorie. 
लेखक इस डायरी प्रविष्टि में पहाड़ी स्थल, मसूरी का वर्णन देता है। 

Question 3. 
For how many days does it rain without stopping ? What does the author do on these days ? 
कितने दिन तक यह बिना रुके बरसती रही? लेखक इन दिनों में क्या करता है? 
Answer: 
It rains 8 or 9 days without stopping. These days, the author has no place to go. He paces the room and looks out of the window at a few bobbing umbrellas.

यह 8 या 9 दिन बिना रुके बरसती है। इन दिनों, लेखक के पास कहीं जाने को नहीं है। वह कमरे में ही घूम लेता है और खिड़की के बाहर कुछ छतरियों को ऊपर-नीचे होते देख पाता है। 

Question 4. 
Where do the snakes and rodents take shelter ? Why?
सर्प व कुतरने वाले जीव कहाँ शरण लेते हैं? क्यों? 
Answer: 
The snakes and rodents take shelter in roofs, attics and godowns because their holes and burrows had been flooded out. 
सर्प व कुतरने वाले जीव छतों, अटारियों व गोदामों में शरण लेते हैं क्योंकि उनके बिलों व मांदों को बाढ़ित कर दिया गया था।

Question 5. 
What did the author receive in the Mail? 
लेखक को डाक में क्या मिला? 
Answer: 
The author received a cheque in the mail 
लेखक को डाक में एक चेक मिला।

Working with Language: 

Question 1. 
Here are some words that are associated with the monsson. Add as many words as you can to this list. Can you find words for these in your languages ? 
यहाँ कुछ शब्द हैं जो मॉनसून से संबंधित हैं। इस सूची में आप जितने शब्द जोड़ सकते हैं उतने शब्द जोड़िए। क्या आप इनके लिए अपनी भाषा में शब्द तलाश सकते हैं? 
downpour floods mist cloudy powercuts cold umbrella 
Answer: 
snakes, insects, hailstorm, thunder, rainbow, leaks, damp, soggy, rodents. 

Question 2. 
Put the verbs in the brackets into their proper forms. The first one is done for you.
कोष्ठक में दी गई क्रियाओं को उनकी उचित form में रखें। प्रथम वाला आपके लिए हल किया गया है। 
(i) We (get out of the school bus. The bell (ring) and everyone (rush) to class. We got out of the school bus. The bell was ringing and everyone was rushing to class. 
(ii) The traffic (stop). Some people (sit) on the road and they (shout) slogAnswer: 
(iii) I (wear) my raincoat. It (rain) and people (get) wet. 
(iv) She (see) a film. She (narrate) it to her friends who (listen) carefully. 
(v) We (go) to the exhibition. Some people (buy) clothes while others (play) games. 
(vi) The class (is) quiet. Some children (read) books and the rest (draw). 
Answer:
(i) got out, was ringing, was rushing
(ii) stopped, were sitting, were shouting
(iii) wore, was raining, were getting 
(iv) saw, was narrating, were listening 
(v) went, were buying, were playing 
(vi) is, are reading, are drawing

Question 3. 
Here are some words from the lesson which describe different kinds of sounds. 
यहाँ पाठ से कुछ शब्द दिये हैं जो विभिन्न प्रकार की ध्वनियों का वर्णन करते हैं। 
drum ,swish ,tinkle ,caw ,drip 
(i) Match these words with their correct meanings. 
इन शब्दों को इनके ठीक अर्थ से मिलाइए। 
(a) to fall in small drops 
(b) to make a sound by hitting a surface repeatedly 
(c) to move quickly through the air, making a soft sound 
(d) harsh sound made by birds 
(e) ringing sound (of a bell or breaking glass, etc.) 
Answer:
(a) drip 
(b) drum 
(c) swish 
(d) caw 
(e) tinkle. 

(ii) Now fill in the blanks using the correct form of the words given above. 
उपर्युक्त शब्दों के ठीक रूप से निम्न रिक्त स्थानों की पूर्ति
(a) Ramesh ………… on his desk in impatience 
(b) Rain water …………….. from the umbrella all over the carpet. 
(c) The pony …………. its tail.
(d) The ………. of breaking glass woke me up.
(e) The ……………… of the raven disturbed the child’s sleep 
Answer: 
(a) was drumming 
(b) was dripping
(c) was swishing 
(d) tinkling 
(e) cawing

Question 4.
And sure enough. I received a cheque in the mail. Complete each sentence below by using appropriate phrase from the ones given below. 
नीचे दिये गये वाक्यांशों में से उचित का प्रयोग कर निम्न वाक्य पूरा करें। 
sure enough colourful enough serious enough kind enough big enough fair enough brave enough foolish enough anxious enough 

(i) I saw thick black clouds in the sky. And ………… it soon started raining heavily.
(ii) The blue umbrella was ……. for the brother and sister. 
(iii) The butterflies are ………………. to get noticed. 
(iv) The lady was charge the leopard. 
(v) The boy was ………… to call out to his sister 
(vi) The man was …………….. ……………. to offer help
(vii) The victim’s injury was ….. …………. for him to get admitted in hospital. 
(viii) That person was. to repeat the same mistake again. 
(ix) He told me he was sorry and he would compensate for the loss. I said, 
Answer:
(i) sure enough 
(ii) big enough 
(iii) colourful enough 
(iv) brave enough 
(v) anxious enough 
(vi) kind enough 
(vii) serious enough
(viii) foolish enough 
(ix) Fair enough.

Seen Passages For

Comprehension 

Read the given passages carefully and answer the questions that follow :

Passage 1.

The first day of monsoon mist. And it’s strange how all the birds fall silent as the mist comes climbing up the hill. Perhaps that’s what makes the mist so melancholy, not only does it conceal the hills, it blankets them in silence too. Only an hour ago the trees were ringing with birdsong. And now the forest is deathly still as though it were midnight. Through the mist, Bijju is calling to his sister. I can hear him running about on the hillside but I cannot see him. Some genuine early-monsoon rain, warm and humid, and not that cold high-altitude stuff we’ve been having all year. 

1. What is strange on the first day of monsoon mist?
मॉनसून कोहरे के प्रथम दिन क्या विचित्र है?

2. What is the contrast the author draws? 
वह क्या विरोधाभास है जिसे लेखक प्रस्तुत करता है?

3. To whom is Bijju calling? 
बिजू किसे पुकार रहा है? 

4. What two different things does the author discuss here? 
यहाँ कौन सी दो अलग-अलग चीजें लेखक चर्चा में लाता

5. Find the one word from the passage
which means, “deep sadness which lasts for sometime”.

6. Find the opposites of the following |from the passage: 
(i) open
(ii) then 
Answers: 
1. How all the birds fall silent is strange on the first day of monsoon mist. 
किस प्रकार सभी पक्षी शांत हो जाते हैं, मॉनसून कोहरे के पहले दिन यही विचित्र है। 

2. The author draws the contrast between the present happening and the past happenings. 
लेखक वर्तमान की घटनाओं व भूतकाल की घटनाओं के बीच विरोधाभास प्रस्तुत करता है। 

3. Bijju is calling to his sister. 
बिज्जू अपनी बहन को पुकार रहा है। 

4. The author discusses here the monsoon mist and the monsoon rain. 
लेखक यहाँ मॉनसून कोहरे व मॉनसून वर्षा की चर्चा करता

5. melancholy 

6. (i) conceal  
(ii) now

Passage 2.

Yesterday afternoon the leopard lifted a dog from near the servants’ quarter below the school. In the evening it attacked one of Bijju’s cows but fled at the approach of Bijju’s mother, who came screaming imprecations. As for the leeches, I shall soon get used to a little bloodletting every day.

Other new arrivals are the scarlet minivets (the females are yellow), flitting silently among the leaves like brilliant jewels. No matter how leafy the trees, these brightly coloured birds cannot conceal themselves, although, by remaining absolutely silent, they sometimes contrive to go unnoticed. Along come a pair of drongos, unnecessarily aggressive, chasing the minivets away. 

1. Who are domestic animals in this extract ? 
इस उद्धरण में घरेलू जानवर कौन हैं? 

2. Why did the leopard flee from there after attacking one of Bijju’s cows ?
बिजू की गायों में से एक पर आक्रमण के बाद चीता वहाँ से क्यों भाग निकला? 

3. What type of creature are leeches ?
जोंके किस प्रकार के जीव हैं? 

4. What are the colours of the male and the female minivets? 
नर व मादा मिनिवेट्स के रंग कौन-कौनसे होते हैं? 

5. Find the one word from the passage which means, “institution for educating children”. 

6. Find the opposites of the following from the passage: 
(i) far 
(ii) dull 
Answers: 
1. Bijju’s dog and cows are the domestic animals in this extract. 
इस उद्धरण में बिजू का कुत्ता व गायें घरेलू जानवर हैं।

2. The leopard fled because Bijju’s mother came screaming imprecations. 
चीता भाग निकला क्योंकि बिजू की मां चीखकर गालियां निकालती वहाँ आ गई थी। 

3. Leeches are blood sulking creatures. 
जोंकें खून चूसने वाले जीव हैं। 

4. The male minivets has scarlet colour and the female has yellow. 
नर मिनिवेट्स का रंग सिंदूरी है व मादा का पीला है। 

5. school 

6. (i) near 
(ii) brilliant

Passage 3.

The rain stops. The clouds begin to break up, the sun strikes the hill on my left. A woman is chopping up sticks. I hear the tinkle of cowbells. In the oak tree, a crow shakes the raindrops from his feathers and caws disconsolately. Water drips from a leaking drainpipe. And suddenly, clean and pure, the song of the whistling thrush emerges like a dark sweet secret from the depths of the ravine.

Endless rain, and a permanent mist. We haven’t seen the sun for eight or nine days. Everything damp and soggy. Nowhere to go. Pace the room, look out of the window at a few bobbing umbrellas. At least it isn’t cold rain. 

1. On which side of the author is the hill ?  
लेखक के किस तरफ पहाड़ी है?

2. What is a woman doing there? 
वहाँ एक औरत क्या कर रही है?

3. Name the bird who sings sweetly. 
उस पक्षी का नाम बताएं जो मीठा गाता है।

4. What happened to everything? 
प्रत्येक वस्तु कैसी हो गई थी? 

5. Write the one word for the following sentence, “deep narrow steep-sided valley between mountains”

6. Find the opposites of the following from the passage : 
(i) temporary 
(ii) dirty 
Answers : 
1. The hill is on the left of the author. 

2. A woman is chopping up sticks there. 
एक औरत वहाँ लकड़ियाँ काट रही है।

3. The bird who sings sweetly is thrush. 
पक्षी जो मीठा गाता है वह कस्तूर है।

4. Everything became damp and soggy. 
प्रत्येक चीज सीलनभरी व गीली हो गई।
 
5. ravine 

6. (i) permanent 
(ii) clean

0:00
0:00