Chapter 3 Taro’s Reward

Textbook Questions and Answers

Working With The Text 

A. Answer the following questions : निम्न प्रश्नों के उत्तर दीजिए

Question 1.
Why did Taro run in the direction of the stream?
टैरो धारा की दिशा में क्यों भागा? 
Answer:
Taro ran in the direction of the stream because he was thirsty and he had never heard the voice of the running water in that part of the forest before. 
टैरो धारा की दिशा में भागा क्योंकि वह प्यासा था और उसने जंगल के इस भाग में कभी पानी के बहने की आवाज पहले नहीं सुनी थी। 

Question 2. 
How did Taro’s father show his happiness after drinking sake? 
साके पीने के पश्चात् टैरो के पिता ने अपनी प्रसन्नता किस तरह से प्रदर्शित की थी? 
Answer:
Taro’s father felt warmth and energy. He danced in the middle of the floor.
टैरो के पिता ने ऊर्जा और गर्मी महसूस की। वह आँगन के बीच में जाकर नाचने लगे थे। 

Question 3.
Why did the waterfall give Taro sake and others water?
पानी का झरना टैरो को साके और अन्य दूसरों को पानी क्यों दे रहा था? 
Answer:
Taro was a kind-hearted person who loved and honoured his parents. So it was a reward for him that water changed into sake. The other villagers were greedy and selfish so they got only water. 

टैरो एक दयालु हृदय व्यक्ति था जो अपने माता-पिता को प्रेम और सम्मान करता था। इस कारण पानी साके में बदल गया था। दूसरे गाँव वाले लालची और स्वार्थी थे जिससे उनको केवल पानी मिला था। 

Question 4. 
Why did the villagers want to drown Taro? 
ग्रामवासी टैरो को क्यों डुबोना चाहते थे? 
Answer:
Villagers were greedy, They wanted to collect sake. When they got plain water they thought that Taro had befooled them so they wanted to drown him.

ग्रामवासी लालची थे। वे साके इकट्रा करना चाहते थे। जब उनको सादा पानी मिला तो उन्होंने सोचा कि टैरो ने उनको मूर्ख बनाया था इसलिए वे उसे डुबोना चाहते थे। 

Question 5. 
Why did the emperor reward Taro? 
सम्राट् ने टैरो को इनाम क्यों दिया था? 
Answer:
Taro was good and kind towards his parents. The emperor wanted to encourage the children to honour and obey their parents so he rewarded Taro. 

टैरो अपने माता-पिता के प्रति अच्छा और दयालु था। सम्राट अन्य बच्चों को उनके माता-पिता का सम्मान और आज्ञा पालन करने के लिए प्रेरित करना चाहते थे इसलिए उन्होंने टैरो को पुरस्कृत किया था। 

B. Mark the right item. 
सही के निशान लगाओ। 

Question 1. 
Taro earned very little money because
(i) he didn’t work hard enough 
(ii) the villagers didn’t need wood.
(iii) the price of wood was very low. 
Answer:
(iii) the price of wood was very low. 

Question 2. 
Taro decided to earn extra money
(i) to live a more comfortable life. 
(ii) to buy his old father some sake.
(iii) to repair the cracks in the hut. 
Answer:
(ii) to buy his old father some sake.

Question 3. 
The neighbour left Taro’s hut in a hurry because 
(i) she was delighted with the drink.
(ii) she was astonished to hear Taro’s story. 
(iii) she wanted to tell the whole village about the waterfall. 
Answer:
(iii) she wanted to tell the whole village about the waterfall. 

Working With Language 

A. Strike off the words in the box below that are not suitable.

खाने में से अनुपयुक्त शब्दों को हटा देवें —
Taro wanted to give his old parents everything they needed. This shows that he was….. 
RBSE Solutions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 3 Taro’s Reward 1
Answer: 
RBSE Solutions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 3 Taro’s Reward 2

B. 1. “This made Taro sadder than ever.”

‘This’ refers to
‘This शब्द का प्रयोग किसके लिए किया गया है-
(i) A strong wind that began to blow. 
(ii) Taro’s father’s old age.
(iii) Taro’s inability to buy expensive sake for his father.
(Mark the right item.)
सही के निशान लगाइएा 
Answer:
(iii) Taro’s inability to buy expensive sake for his father.

2. “This, said the emperor, was to encourage all children to honour and obey their parents.” 
“This’ refers to इस वाक्य में ‘This’ शब्द किसके लिये प्रयुक्त हुआ है? 
(i) the most beautiful fountain in the city. 
(ii) rewarding Taro with gold and giving the fountain his name. 
(iii) sending for Taro to hear his story. (Mark the right item.)
Answer:
(ii) rewarding Taro with gold and giving the fountain his name. 

C. Arrange the words below in pairs that rhyme. 

निम्न शब्दों में लय के अनुसार जोड़े बनाइए। 
Example: young – lung
money – sunny 
RBSE Solutions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 3 Taro’s Reward 5
Answer: 
young-lung, sad-bad, way-day, money
sunny, chop-stop, sound-round, last-fast,
could-wood, wax-axe 

D. Fill in the blanks with words from the box.

नीचे खाने में से सही शब्द चुनकर रिक्त स्थानों की पूर्ति कीजिए। 

lonely little hard young thoughtful delicious beautiful 

A ……………… woodcutter lived on a………..hillside. He was a …………..son who worked…………………..but earned ……………money. One day he saw a………….. waterfall hidden behind a rock. He tasted the water and found it……………..
Answer:
(i) young
(ii) lonely 
(iii) thoughtful
(iv) hard
(v) little
(vi) little
(vii) delicious

2. Find these sentences in the story and fill in the blanks : 

इन वाक्यों को कहानी में से खोजिए और रिक्त स्थानों
(i) This made Taro……………. than ever. (3)
(ii) He decided to work …………….. than before. (3)
(iii) Next morning, Taro jumped out of bed ………. than usual. (4)
(iv) He began to chop even ……… (4)
(v) Next morning, Taro started for work ………than the morning before. (10)
Answer:
(i) sadder 
(ii) harder 
(iii) earlier
(iv) faster 
(v) earlier

Seen Passages

Read the following passages carefully and answer the questions given below :

निम्न गद्यांशों को ध्यानपूर्वक पढ़िए और नीचे दिए गए। प्रश्नों के उत्तर दीजिए।

Passage – 1.

One evening, when Taro and his parents were sitting in a comer of their hut, a strong wind began to blow. It whistled through the cracks of the hut and everyone felt very cold. Suddenly Taro’s father said, “I wish I had a cup of saké; it would warm me and do my old heart good.”This made Taro sadder than ever, for the heart-warming drink called sake was very expensive. ‘How do I earn more money?’ he asked himself. ‘How do I get a little saké for my poor old father?’ He decided to work harder than before. 

Questions:
1-3. निम्न प्रश्नों के उत्तर अंग्रेजी में दीजिए
1. What happened that evening? 
2. What was wanted by Taro’s father? 
3. What did Taro decide?
4-8. निम्न प्रश्नों के उत्तर हिन्दी में दीजिए–
4. पेय पदार्थ का क्या नाम है? 
5. ठण्डी हवा कहाँ से आ रही थी? 
6. ठण्डी हवा का सभी पर क्या असर हुआ? 
7. निम्न शब्दों के अर्थ हिन्दी में लिखिए
(i) parents
(ii) expensive 
8. अंग्रेजी के निम्न वाक्य का अर्थ हिन्दी में लिखिए
He decided to work harder than before. 
Answers : 
1. A strong wind began to blow that evening. 
2. Taro’s father wanted sake to drink.
3. Taro decided to work harder than before. 
4. पेय पदार्थ का नाम साके है। 
5. ठण्डी हवा झोंपड़ी की दरारों में से आ रही थी।
6. ठण्डी हवा से सभी को ठण्ड लगने लगी थी। 
7. (i) माता-पिता
(ii) महँगा। उसने पहले से भी अधिक कठोर मेहनत करने का निश्चय किया।

Passage – 2.

Taro saw a beautiful little waterfall hidden behind a rock. Kneeling at a place where the water flowed quietly, he cupped a little in his hands and put it to his lips. Was it water? Or was it sake? He tasted it again and again, and always it was the delicious saké instead of Hold water. Taro quickly filled the pitcher he had with him and hurried home. The old man was delighted with the sake. After only one swallow of the liquid he stopped shivering and did a little dance in the middle of the floor.

Questions :
1-3. निम्न प्रश्नों के उत्तर अंग्रेजी में दीजिए|
1. What did Taro see behind a rock? 
2. Why did Taro cup his hands? 
3. What was flowing from waterfall?
4-6. निम्न प्रश्नों के उत्तर हिन्दी में दीजिए
4. टैरो ने जल्दी से क्या भर लिया था? 
5. उसके वृद्ध पिता का कॉपना कब बन्द हुआ? 
6. काँपना बन्द होने के बाद उसके पिता ने क्या किया?
7. निम्न शब्दों के विपरीतार्थक शब्द ढूंढ़िए| 
(i) ugly
(ii) sad
8. निम्न वाक्य का हिन्दी में अनुवाद कीजिए
Taro quickly filled the pitcher he had with him. 
Answers:
1. Taro saw a little waterfall behind a rock. 
2. Taro cupped his hands to fill the water and to taste it. 
3. Sake was flowing from waterfall. 
4. टैरो ने जल्दी से साके भर लिया था। 
5. उसके वृद्ध पिता का साके की एक बूंट पीने के बाद काँपना बन्द हुआ। 
6. काँपना बन्द होने के बाद उसने फर्श पर नाचना शुरू किया। 
7. (i) Beautiful 
(ii) delight 
8. टैरो ने अपने साथ लेकर आए मंटके को जल्दी से भर लिया था।

Passage – 3.

That afternoon, a neighbour stopped by for a visit. Taro’s father politely offered her a cup of the sake. The ‘lady drank it greedily, and thanked the old man. Then Taro told her the story of the magic waterfall. Thanking them for the delicious drink, she left in a hurry. By nightfall she had spread the story throughout the whole village.That evening there was a long procession of visitors to the woodcutter’s house. Each man heard the story of the waterfall, and took a sip of the sake. 

Questions:
1-3.निम्न प्रश्नों के उत्तर अंग्रेजी में दीजिए। 
1. What did Taro’s father offer the neighbour? 
2. When did the neighbour visit Taro’s father? 
3. What did each man hear? 
4-6. निम्न प्रश्नों के उत्तर हिन्दी में दीजिए
4. टैरो ने महिला से क्या कहा था? 
5. उस शाम उनके यहाँ मिलने वाले क्यों आ रहे थे? 
6. सारे गाँव में क्या बात फैल गई थी? 
7. निम्न शब्दों का अंग्रेजी शब्द गद्यांश में से ढूंढ़िए
(i) जादू
(ii) विनम्रता से 
8. निम्न वाक्य का हिन्दी अनुवाद बताइए — 
The lady drank it greedily and thanked the old man.
Answers : 
1. Taro’s father offered the neighbour a cup of sake. 
2. The neighbour visited Taro’s father that afternoon. 
3. Each man heard the story of the waterfall. 
4. टैरो ने महिला से जादुई झरने की कहानी कही। 
5. उस शाम उनके यहाँ मिलने वाले साके पीने के लिए आ रहे थे। 
6. सारे गाँव में जादुई झरने की कहानी फैल गई थी। 
7. (i) magic
(ii) politely 
8. उस महिला ने लालचीपन से इसे पीया और वृद्ध व्यक्ति को धन्यवाद दिया।

Passage- 4.

Next morning, Taro started for work even earlier than the morning before. He carried with him the largest pitcher he owned, for he intended first of all to go to the waterfall. When he reached it, he found to his great surprise all his neighbours there. They were carrying pitchers, jars, buckets-anything they could find to hold the magic saké. Then one villager knelt and held his mouth under the waterfall to drink. He drank again and agairt, and then shouted angrily, “Water! Nothing but water!” Others also tried, but there was no sake, only cold water. 

Questions:
1-3. निम्न प्रश्नों के उत्तर अंग्रेजी में दीजिए
1. What did Taro carry with him? 
2. What was the intention of Taro? 
3. What was the surprise for Taro?
4-6. निम्न प्रश्नों के उत्तर हिन्दी में दीजिए
4. उस ग्रामवासी को गुस्सा क्यों आया? 
5. ग्रामवासी अपने साथ क्या लेकर गए थे? 
6. उस सुबह टैरो ने अपना कार्य कब शुरू किया? 
7. निम्न शब्दों के समकक्ष शब्द गद्यांश में से ढूंढ़िए
(i) मटका
(ii) झरना 
8. निम्न वाक्य का हिन्दी अनुवाद करें : They were carrying pitchers, jars,buckets. 
Answers : 
1. Taro carried with him the largest pitcher he owned. 
2. Taro intended to go to waterfall.
3. Taro was surprised to see all his neighbours there. 
4. उस ग्रामवासी को गुस्सा इसलिए आया क्योंकि वहाँ पर साके के स्थान पर ठण्डा पानी बह रहा था। 
5. ग्रामवासी अपने साथ मटके, जार, बाल्टियाँ लेकर गए थे।
6. उस सुबह टैरो ने अपना कार्य पहले की अपेक्षा जल्दी शुरू किया था। 
7. (i) pitcher
(ii) waterfall 
8. वे मटके, जार और बाल्टियाँ लेकर गए थे।

Chapter 3 Taro’s Reward