Chapter 4 Chemical Kinetics

NCERT IN-TEXT QUESTIONS

Question 1.
For a reaction R → P, the concentration of a reactant changes from 0·03 M to 0·02 M in 25 minutes. Calculate the average rate of the reaction using the units of seconds.
Answer:
For a reaction, R → P
NCERT Solutions for Class 12 Chemistry Chapter 4 Chemical Kinetics 1

Question 2.
In a reaction, 2A → Products, the concentration of A decreases from 0·5 mol L-1 to 0·4 mol L-1 in 10 minute. Calculate the rate during this interval.
Answer:
For the reaction: 2A → Products
NCERT Solutions for Class 12 Chemistry Chapter 4 Chemical Kinetics 2

Question 4.
Fora reaction,A+B —> Product; the rate law is given by, r =k [ A]1/2 [B]2. What is the order of the reaction?
Answer:

Question 4.
The conversion of the molecules X to Y follows second order kinetics. If concentration of X is increased to three times, how will it affect the rate of formation of Y ?
Answer:

Question 5.

Answer:
For the first order reaction,
NCERT Solutions for Class 12 Chemistry Chapter 4 Chemical Kinetics 3

Question 6.
Time required to decompose SO2Cl2 to half of its initial concentration is 60 minutes. If the decomposition is a first order reaction, calculate the rate constant of the reaction.
Answer:

Question 7.
What will be the effect of temperature on rate constant?
Answer:

Question 8.
In general, it is observed that the rate of a chemical reaction doubles with every 10° rise in temperature. If the generalisation holds for a reaction in the temperature range 295 K to 305 K, what would be the value of activation energy for the reaction? (C.B.S.E. Delhi2005 Supp., Pb. Board2007)
Answer:
According to Arrhenius equation,
NCERT Solutions for Class 12 Chemistry Chapter 4 Chemical Kinetics 4

Question 9.
The activation energy for the reaction, 2HI(g) → H2(g) + I2(g) is 208·5 kJ mol-1. Calculate fraction of molecules of reactants having energy equal to or greater than activation energy.
Answer:
The fraction of the molecules (x) having energy equal to or more than activation energy may be calculated as follows :
NCERT Solutions for Class 12 Chemistry Chapter 4 Chemical Kinetics 5

NCERT Exercise

Question 1.
The rate expression for the following reactions determine the order of reaction and the dimensions of the rate constant.
NCERT Solutions for Class 12 Chemistry Chapter 4 Chemical Kinetics 6
Answer:
(a) 2
(b) 2
(c) 3/2
(d) 1

Question 2.

Answer:

Question 3.
Answer:
NCERT Solutions for Class 12 Chemistry Chapter 4 Chemical Kinetics 7

Question 4.

Answer:
NCERT Solutions for Class 12 Chemistry Chapter 4 Chemical Kinetics 8

Question 5.
Mention the factors that affect the rate of a chemical reaction.
Answer:

  • Concentration of reactants
  • Temperature
  • Nature of reactants and products
  • Exposure to light (Radiation)
  • Presence of catalysts.

Question 6.
A reaction is second order with respect to a reactant. How is the rate of reaction affected if the concentration of the reactant is
(i) doubled
(ii) reduced to 1/2? (C.B.S.E. Outside Delhi 2008, 2009)
Answer:
Let the reaction be; A → Products
Reaction rate (r) = k [A]2 (for second order reaction)
(i) When concentration is doubled, the rate of reaction may be expressed as :
Reaction rate (r’) = k [2A]2
NCERT Solutions for Class 12 Chemistry Chapter 4 Chemical Kinetics 9
reaction rate becomes four times.
(ii) When concentration is reduced to half, the rate of reaction may be expressed as :
NCERT Solutions for Class 12 Chemistry Chapter 4 Chemical Kinetics 10
reaction rate will be reduced to 1/4.

Question 7.
What is the effect of temperature on the rate constant of a reaction? How can this effect of temperature on rate constant be represented quantitatively?
Answer:
Increasing the temperature on decreasing the activation energy will result in an increase in the rate of reaction and an exponential increase in the rate constant. On increasing the temperature the fraction of molecules which collide with energy greater than Ea increases and hence the rate constant (exponentially)
K = A -ea/RT, quantitative representation of temperature effect on rate constant.

Question 8.
In pseudo-first-order hydrolysis of ester in water, the following results were obtained.
NCERT Solutions for Class 12 Chemistry Chapter 4 Chemical Kinetics 11
(i) Calculate the average rate of reaction between the time interval 30 to 60 seconds.
(ii) Calculate the pseudo first order rate constant for the hydrolysis of ester.
Answer:
NCERT Solutions for Class 12 Chemistry Chapter 4 Chemical Kinetics 12

Question 9.
A reaction is first order in A and second order in B
(i) Write differential rate equation.
(ii) How is rate affected when the concentration of B is tripled?
(iii) How is rate affected when the concentration of both A and B are doubled? (C.B.S.E. Outside Delhi 2010, 2013)
Answer:
NCERT Solutions for Class 12 Chemistry Chapter 4 Chemical Kinetics 13

Question 10.
In a reaction between A and B, the initial rate of reaction was measured for different initial concentration of A and B as given ahead :
NCERT Solutions for Class 12 Chemistry Chapter 4 Chemical Kinetics 14
What is the order of reaction with respect to A and B?
Answer:
NCERT Solutions for Class 12 Chemistry Chapter 4 Chemical Kinetics 15

Question 11.
The following data were obtained at 300 K for the reaction 2A + B → C + D:
NCERT Solutions for Class 12 Chemistry Chapter 4 Chemical Kinetics 16
Calculate the rate of formation of D when [A] = 0·5 mol L-1 and [B] = 0·2 mol L-1.
Answer:
NCERT Solutions for Class 12 Chemistry Chapter 4 Chemical Kinetics 17
NCERT Solutions for Class 12 Chemistry Chapter 4 Chemical Kinetics 18

Question 12.
The reaction between A and B is first order with respect to A and zero-order with respect to B. Fill in the blanks in the following table:
NCERT Solutions for Class 12 Chemistry Chapter 4 Chemical Kinetics 19
Answer:
The rate equation for the reaction is: r = k [A]1 [B]0
(i) Comparing experiments I and II,
NCERT Solutions for Class 12 Chemistry Chapter 4 Chemical Kinetics 20
Thus, the concentration of A in experiment II is 0·2 M
(ii) Comparing experiments II and in.
When the concentration of A is made double, the reaction rate will also become twice.
∴ Rate of reaction in experiment III is 8·0 x 10-2
(iii) Comparing experiments I and IV.
Since the reaction rates are the same in both the experiments, the molar concentration of A in experiment IV must be the same as in experiment I i. e., it must be 0·1 M.

Question 13.
Calculate the half-life of the first-order reaction from their rate constants given as

Answer:
NCERT Solutions for Class 12 Chemistry Chapter 4 Chemical Kinetics 21

Question 14.
Answer:
NCERT Solutions for Class 12 Chemistry Chapter 4 Chemical Kinetics 22
NCERT Solutions for Class 12 Chemistry Chapter 4 Chemical Kinetics 23

Question 15.
The experimental data for decomposition of N2O2 [2N2O5 → 4NO2 + O2] in gas phase at 318 K are given below :
NCERT Solutions for Class 12 Chemistry Chapter 4 Chemical Kinetics 24
(a) Plot [N2O5] against t
(b) Find the half-life period for the reaction
(c) Draw a graph between log [N2O5] and t
(d) What is rate law?
(e) Calculate the rate constant
(f) Calculate the half-life period from k and compare it with (b).
Answer:
The available data is:
NCERT Solutions for Class 12 Chemistry Chapter 4 Chemical Kinetics 25
(b) Initial cone. of N2O5 = 1·63 x 10-2M. Half of initial cone. = 1/2 x (1·63 x 10-2 M) = 0·815 x 10-2 M Time corresponding to half of inital concentration (t/2) from the plot (a) = 1400 (s) approximately
(c) The graph of log [N2O5] Vs. time has been plotted.
(d) Since the graph between log [N2O5] and time is a straight line the reaction is of the first order
The rate equation : rate (r) = k[N2O5]
NCERT Solutions for Class 12 Chemistry Chapter 4 Chemical Kinetics 26
NCERT Solutions for Class 12 Chemistry Chapter 4 Chemical Kinetics 27

Question 16.
The rate constant for the first-order reaction is 60 s-1. How much time will it take to reduce the initial concentration of the reactant to its 1/16th value? (C.B.S.E. Delhi 2013)
Answer:
For the first-order reaction
NCERT Solutions for Class 12 Chemistry Chapter 4 Chemical Kinetics 28

Question 17.
During a nuclear explosion, one of the products is 90Sr with a half period of 28·1 Y. If 1 pg of 90Sr was absorbed in the bones of a newly born baby instead of calcium, how much of it will remain after 10 years and 60 years if it is not lost metabolically?
Answer:
NCERT Solutions for Class 12 Chemistry Chapter 4 Chemical Kinetics 29
NCERT Solutions for Class 12 Chemistry Chapter 4 Chemical Kinetics 30

Question 18.
For a first-order reaction, show that the time required for 99% completion is twice the time required for the completion of 90% of the reaction.
Answer:
NCERT Solutions for Class 12 Chemistry Chapter 4 Chemical Kinetics image - 4

Question 19.
A first-order reaction takes 40 minutes for 30% decomposition. Calculate its half-life period. (C. B. S. E. Outside Delhi 2013)
Answer:
tiwari academy class 12 chemistry Chapter 4 Chemical Kinetics 40

Question 20.
For the decomposition of azoisopropane to hexane and nitrogen at 543 K, the following data is obtained.
NCERT Solutions for Class 12 Chemistry Chapter 4 Chemical Kinetics 38
Calculate the rate constant.
Answer:
The decomposition reaction is of gaseous nature and the expression of the rate equation for the reaction is :
NCERT Solutions for Class 12 Chemistry Chapter 4 Chemical Kinetics 39

Question 21.
The following data were obtained during the first-order thermal decomposition of SO2Cl2 at a constant volume.

NCERT Solutions for Class 12 Chemistry Chapter 4 Chemical Kinetics 41
Calculate the rate of the reaction when the total pressure is 0·65 atm. (C.B.S.E. Sample Paper 2011)
Answer:
NCERT Solutions for Class 12 Chemistry Chapter 4 Chemical Kinetics 42
NCERT Solutions for Class 12 Chemistry Chapter 4 Chemical Kinetics 43

Question 22.
The rate constant for the decomposition of N2O5 at various temperatures is given below :
NCERT Solutions for Class 12 Chemistry Chapter 4 Chemical Kinetics 44
Draw a graph between ln k and 1/T and calculate the values of A and Ea. Predict the rate constant at 30° and 50°C.
Answer:
To draw the plot of log K versus 1/T, we can re-write the given data as follows :
NCERT Solutions for Class 12 Chemistry Chapter 4 Chemical Kinetics 45
NCERT Solutions for Class 12 Chemistry Chapter 4 Chemical Kinetics 46
NCERT Solutions for Class 12 Chemistry Chapter 4 Chemical Kinetics 47

Question 23.
The rate constant for the decomposition of a hydrocarbon is 2.418 × 10-5 s-1 at 546 K. If the energy of activation is 179.9 kJ/mol, what will be the value of the pre-exponential factor.
Answer:
NCERT Solutions for Class 12 Chemistry Chapter 4 Chemical Kinetics image - 5


Question 24.

Answer:
For the first-order reaction :
NCERT Solutions for Class 12 Chemistry Chapter 4 Chemical Kinetics 48

Question 25.
Sucrose decomposes in acid solution into glucose and fructose according to the first-order rate law with t1/2 = 3·0 hrs. What fraction of the sample of sucrose remains after 8 hours? (C.B.S.E. Sample Paper 2011)
Answer:
NCERT Solutions for Class 12 Chemistry Chapter 4 Chemical Kinetics 49

Question 26.
Answer:
NCERT Solutions for Class 12 Chemistry Chapter 4 Chemical Kinetics 50

Question 27.
The rate constant for the first-order decomposition of H2O2 is given by the following equation:
log k = 14·34 – 1·25 x 104K/T.
Calculate the Ea for the reaction. At what temperature will the half-life period be 256 minutes?
Answer:
NCERT Solutions for Class 12 Chemistry Chapter 4 Chemical Kinetics 51

Question 28.

Answer:
According to Arrhenius equation,
NCERT Solutions for Class 12 Chemistry Chapter 4 Chemical Kinetics 52

Question 29.
The time required for 10% completion of a first-order reaction at 298 K is equal to that required for its 25% completion at 308 K. If the value of A is 4 x 1010s-1, calculate k at 318 K and Ea.
Answer:
NCERT Solutions for Class 12 Chemistry Chapter 4 Chemical Kinetics 53
NCERT Solutions for Class 12 Chemistry Chapter 4 Chemical Kinetics 54

Question 30.
The rate of a particular reaction quadruples when the temperature changes from 293 K to 313 K. Calculate the energy of activation of the reaction (R = 8·314 JK-1 mol-1). (C.B.S.E. Outside Delhi 2013)
Answer:
According to Arrhenius equation,
NCERT Solutions for Class 12 Chemistry Chapter 4 Chemical Kinetics 55

Chapter 4 Chemical Kinetics