Day
Night

Chapter 4 Landscape of the Soul

Textbook Questions and Answers

Understanding the Text 
 
Question 1.
(i) Contrast the Chinese view of art with the European view with examples.
कला के प्रति चीनी दृष्टिकोण एवं यूरोपीय दृष्टिकोण के बीच उदाहरण के साथ भेद बताइये। 
Answer:
European art is based on delicate realism i.e. their paintings create a make-believe world of illusion. A perfect illusionistic likeness is what European artists strive to achieve in their paintings, as we see Quinten Metsys paints a fly.

The European painter wants you to borrow his eyes and look at a particular landscape exactly as he saw it, from a specific angle. The Chinese painter does not choose a single view point. His landscape is not a ‘real’ one, and one can enter it from any point, then travel in it. A Chinese painter does not try to reproduce an actual view. He goes beyond material appearance. 

यूरोप की कला नाजुक वास्तविकता पर आधारित है अर्थात् उनकी कृतियाँ सच्ची अनुकृतियाँ होने का आभास देती हैं। अपनी पेंटिंग्स में यूरोपियन कलाकार पूरी भ्रमपूर्ण समानता प्राप्त करने की कोशिश करता है जैसा कि हम Quinten Metsys को एक मक्खी का चित्र बनाते हुए देखते हैं।

यूरोप का कलाकार चाहता है कि आप उसकी आँखें उधार लें और किसी दृश्य को ठीक उसी रूप में देखें जिस रूप में, किसी खास नजरिये से उसने उसे देखा था। चीनी चित्रकार कोई एक दृष्टिकोण नहीं अपनाता है। उसका दृश्य वास्तविक नहीं होता है और कोई भी व्यक्ति उसमें कहीं से भी प्रवेश कर सकता है और फिर उसमें यात्रा कर सकता है। चीनी चित्रकार किसी वास्तविक दृश्य की हुबहू नकल करने की कोशिश नहीं करता है। वह भौतिक स्वरूप से परे चला जाता है। 

(ii) Explain the concept of shanshui. 
शैन्शुई की धारणा का वर्णन कीजिए। 
Answer:
The landscape according to Chinese painter, is a spiritual and conceptual space. This concept is expressed as shanshui. Shanshui means ‘mountain water’. Mountain and water are two complementary poles. The mountain is Yang and water is Yin.

The universal energy Yang is masculine and upward moving whereas feminine energy Yin is horizontal and receptive. The interaction between these two energies gives rise to a third element which is generally overlooked. This third element is described as the unpainted space in Chinese landscape. 

चीनी चित्रकार के अनुसार, दृश्य एक आध्यात्मिक और वैचारिक क्षितिज अर्थात (विचारों का संसार) है। इसी विचार को Shanshui के रूप में व्यक्त किया जाता है। Shanshui का अर्थ है “पर्वत जल”। पर्वत और जल दो अनुपूरक ध्रुव हैं। पर्वत मैंग है और जल यिन। पौरुष शक्ति मैंग ऊर्ध्वगामी है जबकि नारी शक्ति क्षैतिज और ग्रहणशील है। इन दोनों ऊर्जाओं (शक्तियों) के बीच की क्रिया से तीसरे तत्व का उदय होता है जिसकी अक्सर उपेक्षा की जाती है। चीनी दृश्य में अचित्रित खाली स्थान को ही तीसरे तत्व के रूप में बताया गया |

Question 2.
(i) What do you understand by the terms ‘outsider art’ and ‘art brut’ or ‘raw art’ ?
‘Outsider art’ and ‘art brut’ or ‘raw art’ शब्दों से आप क्या समझते हैं? 
Answer:
‘Outsider art’ means the artistic works done by those who have no right to be artists. The terms ‘Art brut’ or ‘Raw art’ also conveys the same sense. All the three above mentioned terms refer to the works of art produced by those who have received no formal training, yet, show talent and artistic insight. 

‘Outsider art’ का अर्थ ऐसी कृतियों से है जिनके रचनाकारों को कलाकार बनने का कोई हक नहीं होता है। ‘Art brut’ या ‘Raw art’ भी इसी अर्थ को व्यक्त करते हैं। उपर्युक्त तीनों ही शब्द समूह ऐसी कलाकृतियों के बारे में बताते हैं जिनकी रचना ऐसे लोगों द्वारा होती है जिन्होंने कोई औपचारिक प्रशिक्षण प्राप्त नहीं किया है, तथापि, उनमें प्रतिभा और कलात्मक अन्तर्दृष्टि होती है। 

(ii) Who was the “untutored genius who created a paradise” and what is the nature of his contribution to art ? 
वह “अप्रशिक्षित प्रतिभा जिसने एक स्वर्ग की रचना की” कौन थी तथा कला के लिये उसका योगदान किस प्रकार का है?
Answer:
Nek Chand was the untutored genius who created a paradise. He created a Rock Garden in Chandigarh. He used stone and recycled material to develop this garden. He has shown that things like a tin, a sink or an old car can be used as material for great artistic works.

नेक चन्द वह अप्रशिक्षित व्यक्ति था जिसने स्वर्ग तुल्य आनन्ददायी कलाकृतियों का निर्माण किया। उसने चण्डीगढ़ में रॉक गार्डन (Rock Garden) बनाया। उसने इस बगीचे को बनाने में पत्थर व फिर से काम में आने वाले पदार्थों का प्रयोग किया। उसने यह दिखाया कि डिब्बा, सिंक या पुरानी कार जैसी चीजों का प्रयोग करके महान कलात्मक कृतियाँ बनाई जा सकती हैं। 

Talking about the Text

Discuss the following statements in groups of four. 

Question 1. 
“The Emperor may rule over the territory he has conquered, but only the artist knows the way within.
Answer:
Nisha : The emperor rules over a particular area but does not know the details of his kingdom. 
Priya : The sentence that we are discussing about does not mean this. It implies that an emperor is more concerned about the material world. 
Neha : I think, both of you are missing the mark. This sentence has been used to describe a particular painting. We should try to understand in this context only. 
Jyoti : I think the sentence means that even people like emperors get enamoured of physical
appearance. They can go no further but an artist can see beyond appearance. 
Nisha : You seem to be quite right. As the painter clapped his hands, entrance to the cave opened and just as the painter entered the cave it closed. It implies that the emperor could not enter the cave and thus, he was not able to understand the inner beauty
of the painting.

Question 2. 
“The landscape is an inner one, a spiritual and conceptual space.”
“दृश्य आन्तरिक होता है, यह एक आध्यात्मिक और अवधारणात्मक आयाम होता है।” 
Answer:
Neeraj : The landscape is an inner one, a spiritual and conceptual space.
Ashish : How contradictory this statement is! 
Ambuja: A way to deeper understanding often goes through seeming contradictions.
iru : You mean there is no contradiction in this statement ? 
Neeraj : Of course, as Plato has said that material things are created and destroyed but
they remain in the form of an idea forever, the concept or an idea of the landscape is the real landscape, not the physical one.
” Ashish : I see, the writer means to say that a landscape is not a photograph. It is much-much more than that. 
Ambuja: It is the reflection of a painter’s whole-self, his spiritual ideologies, his philosophical understanding, and his socio-cultural values. 
Taru : Now I understand that much more fascinating than the tangible or landscape is the one that is created in the mind of an artist. 

Thinking about Language

Question 1. 
Find out the correlates of Yin and Yang in other cultures. 
Answer:
Yin and Yang can be equated to Prakriti and Purush responsible for the creation of this universe. 

Question 2. 
What is the language spoken in Flanders ? 
Answer:
The language spoken in Flanders is Dutch. 

Working with Words 

I. The following common words are used in more than one sense.

panel, studio, brush, essence, material 

Examine the following sets of sentences to find out what the words, ‘panel’ and ‘essence’ mean in different contexts.

(ii) The artist knows the way within. 
Answer:
(1) European art tries to achieve a perfect illusionistic likeness whereas Asian art tries to capture the essence of inner life and spirit. 
(2) The Emperor commissions a painting and appreciates its outer appearance but the artist reveals to him the true meaning of his work. 
(3) The Emperor may rule over the territory he has conquered but the artist knows the way within. 

Things to Do 

1. Find out about as many Indian schools of painting as you can. Write a short note on the distinctive features of each school.
Note: Do it yourself. 

2. Find out about experiments in recycling that help in environmental conservation. 
Note: Do it yourself.

Important Questions and Answers

Very Short Answer Type Questions 

Question 1.
When did the painter Wu Daozi live and where did he belong to?
चित्रकार वु दाओज़ी कब हुआ था और कहाँ रहता था ? 
Answer:
Wu Daozi lived in the eighth century and belonged to China.
वु दाओजी आठवीं शताब्दी में हुआ और चीन का था। 

Question 2.
What was his last painting ? 
उसकी अंतिम चित्रकारी क्या थी ? 
Answer:
His last painting was a landscape which was commissioned by the Tang Emperor Xuanzong to decorate a palace wall. 
उसकी आखिरी तस्वीर एक प्राकृतिक परिदृश्य की तस्वीर थी जिसे टैंग सम्राट जुआनजंग द्वारा महल की दीवार को सजाने के लिए प्रयुक्त किया गया था। 

Question 3.
What according to the painter dwell in the cave of the picture ?
चित्रकार के अनुसार तस्वीर की गुफा में कौन रहता था ? 
Answer:
According to the painter, a spirit dwell in the cave of the picture.
चित्रकार के अनुसार, चित्र की गुफा में एक आत्मा का निवास था। 

Question 4. 
What was the importance of such stories in China’s classical education?
चीन की प्राचीन शास्त्रीय शिक्षा में इस प्रकार की कहानियों का क्या महत्व था ? 
Answer:
Such stories helped the master to guide his disciple in the right direction.
ऐसी कहानियाँ आचार्य को अपने शिष्य का सही दिशा में मार्गदर्शन करने में सहायता करती थीं। 

Question 5. 
What else did these stories reveal ? 
ये कहानियाँ अन्य किस बात पर प्रकाश डालती थीं ? 
Answer:
These stories deeply reveal the spirit in which art was considered.
ये कहानियाँ कला को किस रूप में विचारित किया जाय इस पर गहराई से प्रकाश डालती हैं। 

Question 6. 
What did Wu Daozi try to show the Emperor while showing him his painting?
अपनी तस्वीर सम्राट को दिखाते समय वु दाओजी उसे कौन-सी चीज दिखाना चाहता था ? 
Answer:
He wanted to show the inner spirit of the work of art to the Emperor.
वह सम्राट को कलाकृति के आन्तरिक भाव का दर्शन कराना चाहता था। 

Question 7. 
Who was Quinten? 
क्विंटेन कौन था? 
Answer:
He was a master blacksmith of the 15th century Antwerp. He fell in love with a painter’s daughter.
वह 15वीं शताब्दी में एन्टवर्प का एक चतुर लोहार था। उसे एक चित्रकार की पुत्री से प्रेम हो गया था। 

Question 8. 
Why was the painter unwilling to have Quinten as his son-in-law?
चित्रकार क्विंटेन को अपना दामाद बनाने में अनिच्छुक क्यों था? 
Answer:
He did not want to have a blacksmith as his son-in-law.
वह एक लोहार को अपना दामाद नहीं बनाना चाहता था।

Question 9. 
What do you mean by the term delicate realism ?
‘delicate realism’ शब्दावली से आप क्या समझते हैं ? 
Answer:
Here this term stands for an artificial thing looking so real that even the adept eyes can hardly see the difference. 
यहाँ इस शब्दावली का तात्पर्य ऐसी कृत्रिम चीज़ से है जो इतना वास्तविक प्रतीत हो कि अभ्यस्त आँखें भी शायद ही अन्तर कर पायें। 

Question 10. 
What did Quinten do to marry the painter’s daughter?
क्विंटेन ने चित्रकार की पुत्री से विवाह करने के लिये क्या किया? 
Answer:
To impress the painter, Quinten sneaked into his studio and painted a fly on his latest panel.

चित्रकार को प्रभावित करने के लिये क्विंटेन चुपके से उसके स्टूडियो में चला गया और वहाँ उसकी नवीनतम रचना के ऊपर एक मक्खी का चित्र बना दिया। 

Question 11. 
What does the story of a master blacksmith, Quinten Metsys reveal ?
एक कुशल लोहार, क्विंटन मेट्सस की कहानी क्या उजागर करती है ? 
Answer:
The story of Quinten Metsys reveals that art is not a slave to only formal training or education. It can surprise the world with a sudden spark of talent in a common man. 

क्विंन्टेन मेसिस की कहानी यह बताती है कि कला औपचारिक प्रशिक्षण या शिक्षण की मोहताज नहीं है। यह दुनिया को एक आम आदमी द्वारा दिखायी गयी प्रतिभा की आकस्मिक चमक से चकाचौंध कर सकती है। 

Question 12. 
What goal does the Western painting try to achieve ?
पश्चिमी चित्रकला किस लक्ष्य को पाने की चेष्टा करती है ? 
Answer:
The Western painting tries to achieve a perfect illusionistic likeness.
पश्चिमी चित्रकला एक संपूर्ण भ्रामक समानता के लक्ष्य को पाने की चेष्टा करती है। 

Question 13. 
What goal does the classical Chinese painting try to attain ?
प्राचीन चीनी चित्रकला किस लक्ष्य को प्राप्त करने का प्रयास करती है ? 
Answer:
The Chinese painting tries to attain the goal of showing the essence of inner life and spirit in Asia.
चीनी चित्रकला एशिया में अन्तः जीवन की आत्मा और भावना को दर्शाने का लक्ष्य प्राप्त करने का प्रयास करती है। 

Question 14. 
How are you supposed to understand a European landscape better ?
आपसे एक यूरोपीय प्राकृतिक दृश्य को किस प्रकार बेहतर तरीके से समझने की आशा को तो है ? 
Answer:
You are supposed to understand a European landscape better by looking at it from the painter’s point of view. 
आपसे एक यूरोपीय प्राकृतिक दृश्य को बेहतर तरीके से समझने के लिए उसे चित्रकार के दृष्टिकोण से देखने की आशा की जाती है। 

Question 15. 
What does the Chinese artist want ? 
एक चीनी कलाकार की क्या इच्छा होती है? 
Answer:
A Chinese artist wants you to get into his mind as the picture present is an expression of the inner landscape.
एक चीनी कलाकार आपसे उसके मन में झाँकने की आकांक्षा रखता है चूँकि बाहर उपस्थित चित्र आन्तरिक दृश्य की अभिव्यक्ति मात्र होती है। 

Question 16. 
What difference do you find between the European and the Asian viewpoints ?
यूरोपीय और एशियाई दृष्टिकोण में आपको क्या अन्तर प्रतीत होता है ? 
Answer:
The European viewpoint is limited as it wants us to observe the picture from a single aspect,but an Asian painter does not choose a single viewpoint, therefore, it takes a broader view of the things. 

यूरोपीय दृष्टिकोण सीमित है क्योंकि यह हमसे तस्वीर को एक विशिष्ट दृष्टिकोण से देखने की इच्छा रखता है, किन्तु एक एशियाई चित्रकार कोई एक दृष्टिकोण नहीं चुनता, इस प्रकार, वह चीज़ों के प्रति एक विस्तृत दृष्टिकोण अपनाता है। 

Question 17.
What does a horizontal scroll require of the viewer ?
कागज का क्षैतिज पृष्ठ देखने वाले से क्या चाहता है ?
Answer:
A horizontal scroll requires an active participation of a viewer.
एक क्षैतिज स्क्रॉल देखने वाले की सक्रिय भागीदारी चाहता है। 

Question 18. 
What is a landscape in a Chinese view ? 
चीनी दृष्टि में एक प्राकृतिक दृश्य क्या है ? 
Answer:
In a Chinese view a landscape is more inner than outer. It is a conceptual space. Eit-it grace
एक प्राकृतिक दृश्य बाह्य से अधिक आंतरिक होता है। यह एक अवधारणात्मक स्थान या खण्ड है। 

Question 19. 
What view does the word Shanshui express ?
शैन्शुई शब्द किस दृष्टिकोण को अभिव्यक्त करता है. ? 
Answer:
It expresses the Daoist view of the universe.
यह ब्रह्माण्ड के दाओवादी दृष्टिकोण को व्यक्त करता है। 

Question 20. 
What do mountain and water stand for?.
पहाड़ और पानी किसका प्रतिनिधित्व करते हैं ? 
Answer:
Mountain stands for the masculine and water stands for the feminine aspect of the universal energy of the universe.
दोनों ब्रह्माण्ड की सार्वभौमिक ऊर्जा के पुरुष और पानी नारी पहलू का प्रतिनिधित्व करते हैं। 

Question 21. 
What is the fundamental notion of Daoism ?
दाओवाद की आधारभूत अवधारणा क्या है ? 
Answer:
The fundamental notion of Daoism is the interaction between the masculine and feminine aspect of universal energy. 
दाओवाद की आधारभूत अवधारणा है-सार्वभौमिक ऊर्जा के पुरुषोचित और स्त्रियोचित पहलुओं के बीच संवाद का आदान-प्रदान। 

Question 22. 
What is the middle Void in a landscape compared to ?
किसी चित्र में बीच के खाली स्थान की तुलना किससे की जाती है ? 
Answer:
The middle Void in a landscape is compared to the yogic practice of Pranayama.
किसी चित्र में बीच के खाली स्थान या शून्य की तुलना प्राणायाम के योगाभ्यास से की जाती है। 

Question 23. 
Why is the presence of man in this universe essential ?
इस ब्रह्माण्ड में मानव उपस्थिति अपरिहार्य क्यों है ? 
Answer:
The presence of man is essential in this universe as he is a medium of communication between heaven and earth. 
इस ब्रह्माण्ड में मानव उपस्थिति अपरिहार्य है क्योंकि वह स्वर्ग और पार्थिव जगत के बीच संवाद का माध्यम है। 

Question 24. 
What does this chapter dwell on ? 
इस पाठ की विषय-वस्तु क्या है ? 
Answer:
This chapter dwells on ethics and spirituality in Chinese painting.
इस पाठ की विषय-वस्तु चीनी चित्रकला में आचार शास्त्र और आध्यात्मिकता है। 

Question 25. 
Who mooted the concept of ‘art brut’ in the 1940s ?
1940 के दशक में ‘art brut’ अवधारणा किसने गढ़ी ? 
Answer:
A French painter Jean Dubuffet gave the concept of ‘art brut’ in the 1940s.
एक फ्रेन्च चित्रकार जीन डबफे ने 1940 में ‘art brut’ की अवधारणा को गढ़ा। 

Question 26. 
What was the notion of ‘raw art’ about?
‘raw art’ की अवधारणा किस बारे में थी ? 
Answer:
The notion of ‘raw art’ was about the works that were in their raw state as regards cultural and artistic influences. 
‘Raw Art’ की अवधारणा उन’ कृतियों के बारे में थी जो सांस्कृतिक और कलात्मक प्रभाव के सम्बन्ध में अभी अपरिपक्व अवस्था में थीं। 

Question 27.
What is ‘Outsider Art’ ? 
‘Outsider Art’ से क्या तात्पर्य है ? 
Answer:
The ‘Outsider Art’ refers to the works of those artists who have not received any formal training. 
Outsider Art का सम्बन्ध उन कलाकारों की कृतियों से है जिन्होंने कोई औपचारिक प्रशिक्षण प्राप्त नहीं किया है। 

Question 28. 
What is important in ‘Outsider Art’ ? Outsider Art में किस बात का महत्व है ?
Answer:
In Outsider Art the artistic insight is more important than the outward form of the art.
Outsider Art में कला के रूप और आकार की अपेक्षा कलात्मक अन्तर्दृष्टि का अधिक महत्व है। 

Question 29. 
Write the name of the person who is a shining example of a practitioner of this art form in India.
एक ऐसे व्यक्ति का नाम लिखें जो भारत में इस कला के साधक के रूप में सबसे ज्वलन्त उदाहरण है। 
Answer:
The name of that artist is Nek Chand who has created the Rock Garden of Chandigarh.
उस कलाकार का नाम नेक चन्द है जिसने चंडीगढ़ के रॉक गार्डन का निर्माण किया है। 

Question 30. 
What is the biggest reward for Nek Chand ? 
नेक चन्द के लिए सबसे बड़ा सम्मान क्या है ? 
Answer:
The biggest reward for Nek Chand, as he says, is seeing people enjoying his creation.
जैसा कि नेक चन्द का कहना है कि उनके लिए सबसे बड़ा सम्मान यह देखना है कि लोग उनकी कृति का आनन्द उठाते हैं। 

Question 31. 
What things are the Rock Garden created with ?
रॉक गार्डन का निर्माण किन चीजों की सहायता से हुआ है ? 
Answer:
The Rock Garden has been sculpted with stone and recycled material.
रॉक गार्डन की कलाकृतियों का निर्माण पत्थर और प्रसंस्करित किये गये पदार्थों से हुआ है।

Question 32. 
Which sculpture of Nek Chand’s garden has been featured on the cover page of a UK based magazine Raw Vision ? 
ब्रिटेन की एक पत्रिका रॉ विज़न के मुख पृष्ठ पर नेक चन्द के गार्डन की किस कलाकृति को स्थान मिला है ? 
Answer:
A sculpture “Women by the Waterfall” has been featured on the cover page of a UK based magazine, Raw Vision. 
एक कलाकृति “झरने के किनारे औरतें” को ब्रिटेन की एक पत्रिका रॉ विज़न के मुख पृष्ठ पर स्थान मिला है। 

Question 33. 
How will the Swiss Commission for UNESCO be honouring Nek Chand?
UNESCO के लिए स्विस कमीशन किस प्रकार नेक चन्द का सम्मान कर रही होगी ? 
Answer:
The Swiss commission for UNESCO will be honouring him by way of a Europen exposition of his works. 
UNESCO की तरफ से स्विस कमीशन उनकी कलाकृतियों की यूरोपीय प्रदर्शनी लगाकर उनका सम्मान कर रही होगी। 

Question 34. 
What is Nek Chand’s contribution to India?
नेकचन्द का भारत के लिये क्या योगदान है? 
Answer:
Nek Chand is India’s biggest contributor to outsider art. 
नेकचन्द ‘आउटसाइडर आर्ट’ के भारत के सबसे बड़े योगदानकर्ता हैं। 

Short Answer Type Questions 

Question 1.
What was depicted in the last painting made by Wu Daozi, the Chinese painter ?
चाइनीज पेंटर व दाओजी द्वारा बनाई गयी अन्तिम पेंटिंग में क्या दर्शाया गया था? 
Answer: 
The last painting drawn by Wu Daozi was a marvellous display of nature’s landscape. It was comprising forests, high mountains, clouds, waterfalls, men on hilly paths, flying birds and the most importantly a cave at the foot of a mountain wherein a super natural was described to be living. 

व दाओजी द्वारा बनाई गयी अन्तिम पेंटिंग में प्रकृति का अनोखा परिदृश्य दिखाया गया था। इसमें जंगल, ऊँचे-ऊँचे पर्वत, बादल, झरने, पहाड़ी मार्गों पर मानव, उड़ते हुए पक्षी और इन सभी से कहीं महत्वपूर्ण एक
पर्वत के नीचे गुफा दिखाई गयी थी जिसमें उत्तम प्राकृतिक दृश्य को जीवित रूप में प्रस्तुत किया गया था। 

Question 2. 
Was the painting liked by the Emperor ? What did he like the most in it ?
क्या सम्राट द्वारा पेंटिंग को पसन्द किया गया? उसने इनमें सबसे ज्यादा क्या चीज पसन्द की? 
Answer:
Definitely, the Emperor liked the painting very much. He kept on staring at its outer scene for a long duration. He took cognizance of sprawling forests, high mountains, waterfalls, clouds dancing in the sky, men on hilly path and birds flying in unison. 

निश्चित रूप से सम्राट ने पेंटिंग को बहुत (अच्छी तरह) पसन्द किया। वह काफी देर तक इसके बाहरी दृश्य को निहारते रहे। उसने फैले हुए जंगलों, ऊँचे-ऊँचे, पर्वत, झरनों, आसमान में नाचते हुए बादलों, पहाड़ी रास्तों पर चलते हुए लोगों और एक साथ उड़ते हुए पक्षियों को संज्ञान में लिया। 

Question 3. 
What is the importance of stories like Daozi’s in China’s classical education ?
चीन की शास्त्रीय शिक्षा में दाओजी की कहानियों का क्या महत्व है? 
Answer:
Stories, as having been depicted or orchestrated by Daozi and others, have played a pivotal role in China’s classical education. These stories have provided a great deal of help in order to enable masters to guide their pupils with a power of conviction. They have grossly disclosed the spirit of the art. 

कहानियाँ जिन्हें दाओजी और अन्य के द्वारा चित्रित किया गया है या सही ढंग से व्यवस्थित किया गया है वे चीन की शास्त्रीय शिक्षा में मुख्य भूमिका अदा करती हैं। इन कहानियों ने दृढ़ इच्छा शक्ति के साथ शिक्षकों द्वारा अपने शिष्यों को मार्गदर्शन कराने में बहुत सहायता प्रदान की है। उन्होंने (इन कहानियों ने) कला की भावना का स्थूल रूप से खुलासा किया है। 

Question 4. 
Who was Quinten Metsys ? To whom did he want to marry ?
क्विंटन मेट्सिस कौन था? वह किससे शादी करना चाहता था? 
Answer:
Quinten Metsys was a master blacksmith in 15th century Antwerp. Not appreciating his line of profession, he started loving a painter’s daughter. The father of the daughter did not approve this connect as he did not want a blacksmith as his son-in-law.

न करते हुए अर्थात् लोहारगीरी का काम न करके उसने एक पेंटर की बेटी से प्यार करना शुरू कर दिया। स्पष्ट रूप से बेटी के पिता ने इस सम्बन्ध की मंजूरी नहीं दी क्योंकि वह किसी लोहार को अपने घर का दामाद नहीं बनाना चाहता था। 

Question 5. 
What do the stories of Wu Daozi and Quinten tell us ?
खू दाओजी और क्विंटन की कहानियाँ हमें क्या बताती हैं? 
Answer:
The stories of Wu Daozi and Quinten present us two distinct perceptions of art. While diving into the Wu Danzi’s story, it is construed that this form of art emphasises on inner life and spirit whereas Quinten’s story tells us that European art lays stress on the illusionistic likeness.

वू दाओजी और क्विंटन की कहानियों हमें कला की दो अलग-अलग धारणाओं से अवगत कराती हैं। वू दाओजी की कहानी को गहराई से पढ़ने पर पता चलता है कि इसकी रचना आन्तरिक जीवन और आत्मा पर जोर डालने के लिए की गयी है जबकि क्विंटन की कहानी हमें यह बताती है कि यूरोपियन कला में इन्द्रजाल (मोहमाया) का समावेश है। 

Question 6. 
What is the third element in shanshui ?
शांसुई में तीसरा तत्व क्या है? 
Answer:
‘Shanshui’ is the Asian concept of art. It literally means mountain and water and in their togetherness, they represent the landscape. There is a third element in between which is called void. It has its own importance as being the interaction between mountain and water (Yang and Yin).

शांसुई कला की एशियन अवधारणा है। इसका साहित्यिक अर्थ पर्वत व जल को दर्शाता है और इन दोनों के मिल जाने से प्राकृतिक परिदृश्य बनता है। इनके बीच में एक तीसरा तत्व वोइड (Void) होता है। इसका अपना अलग महत्व है जो पर्वत और जल के बीच परस्पर क्रिया को दर्शाता है (यांग और यिन)। 

Question 7. 
What do you understand by Yang and Yin ?
यांग और यिन से आप क्या समझते हैं? 
Answer:
The two elements – mountain and water represent two complementary poles in Shanshui.
The mountain is ‘Yang’. It reaches vertically towards Heaven. It is stable, warm and dry in the sun. The second element is water which is called ‘Yin’. It is horizontal and rests on the earth. It is fluid, moist and cool. Yang is active and masculine whereas Yin is the receptive and femine aspect of universal energy. 

शांसुई में दो तत्व पर्वत व जल एक दूसरे के पूरक ध्रुव हैं। ‘पर्वत’ यांग है। यह सीधा (लम्बवत) स्वर्ग की ओर जाता है। यह धूप में गर्म, शुष्क व स्थिर है। दूसरा तत्व जल है जो ‘यिन’ कहलाता है। यह क्षैतिज है और पृथ्वी पर है। यह तरल, नम व ठंडा है। ‘यांग सक्रिय और पुल्लिंग है जबकि ‘यिन’ सार्वभौमिक ऊर्जा को ग्रहण करने वाला एवं स्त्रीलिंग है। 

Question 8. 
What is the importance of man in the middle void ?
बीच के तत्व वोइड (void) में पुरुष (man) का क्या महत्व है? 
Answer:
The role of man is very important in the void between Heaven and Earth. The man is a conduit of communication between both the poles of the universe. No doubt, there are certain stumbling blocks, but his presence is quite essential. In the words of Francois Cheng “He is the eye of the landscape”. 

स्वर्ग और पृथ्वी के बीच के तत्व वोइड (void) में ‘पुरुष’ की भूमिका का बहुत महत्व है। ब्रह्माण्ड के दोनों ध्रुवों के बीच पुरुष संचार का माध्यम है। इसमें कोई संदेह नहीं है कि कुछ बाधाएं हैं परन्तु उसकी उपस्थिति नितांत आवश्यक है। फ्रेंकोइस चेंग के शब्दों में, “वह प्राकृतिक परिदृश्य की आँख है।” 

Question 9. 
Explain in brief “outsider art”.
बाह्य कला का संक्षेप में समझाइये। 
Answer:
“Outsider art” means an art which is not taught in a conventional way. It is the art of those who have not received any formal training, but they have acumen and insight of an artist. 

बाह्य कला का अर्थ उस कला से है जो परम्परागत ढंग से नहीं सिखाई जाती है। यह कला उन लोगों की है जिन्होंने किसी तरह का औपचारिक प्रशिक्षण प्राप्त नहीं किया है लेकिन उनके भीतर कलाकारों की कुशाग्र बुद्धि एवं अन्तर्दृष्टि छिपी रहती है। 

Question 10. 
What is the sprawling example of ‘outsider art’ in India ? Who is the creature of this unique example ? How has he created it ? 
भारत में ‘बाह्य कला’ का व्यापक उदाहरण क्या है? इस अनोखे उदाहरण का प्राणी कौन है? उसने इसे कैसे बनाया? 
Answer:
The best example of ‘outsider art’ in India has been presented at Rock Garden in Chandigarh. The man at the helm is Nek Chand. By clearing a patch of jungle, he has formed a sprawling Rock Garden using stones and trashes of other material. 

भारत में ‘बाह्य कला’ का सबसे व्यापक उदाहरण चण्डीगढ़ में रॉक गार्डन द्वारा प्रस्तुत किया गया है। इसमें नेक चन्द का नाम शिखर पर है। जंगल के क्षेत्र को साफ करके उसने पत्थरों एवं अन्य पदार्थों के कचरे से व्यापक रॉक गार्डन बनाया है।

Question 11. 
How would you classify ‘art’ on the basis of your reading the chapter ‘Landscape of the Soul’?
‘Landscape of the Soul’ अध्याय के पढ़ने के आधार पर आप ‘कला’ को कैसे वर्गीकृत करोगे ? 
Answer:
The classification can be done into paintings and sculpture broadly as mainstream offering ‘outsider art’. The former ones are orchestrated by the trained artists, but the latter ones are made by those who have no formal training, but their artistic skills are unparalleled. 

मोटे तौर पर बाह्य कला की पेशकश मुख्यधारा के रूप में इसे पेंटिंग व मूर्ति के रूप में वर्गीकृत किया जा सकता है। पहले वाली अर्थात् पेंटिंग्स को प्रशिक्षित कलाकारों के द्वारा बनाया जाता है लेकिन बाद वाली अर्थात मूर्तियों को उन कलाकारों द्वारा बनाया जाता है जो प्रशिक्षित नहीं होते हैं लेकिन उनकी कलाकारी की निपुणता अनोखी होती है। 

Long Answer Type Questions 

Question 1. 
Tell briefly the story about Quinten Metsys ? What does it reveal to you ?
क्विंटन मेटसिस की कहानी संक्षेप में बताइये। इससे आपको क्या पता चलता है? 
Answer:
Quinten Metsys was a master blacksmith. In 15th century, he lived in Antwerp. He started loving the daughter of a famous painter but the father of the girl would not agree to have a blacksmith as his son-in-law.

One day Quinten Metsys intruded into the studio of the painter and drew a ‘fly’on his latest panel. The ‘fly’ painted by the blacksmith seemed to be quite real to the extent that the painter tried to swat it. Obviously, the painter became profoundly impressed and engaged the blacksmith as his apprentice in his studio. 

Down the line, Quinten got married with the daughter of the painter and proved to be one of the most acclaimed painters of the time. In fact, this story illustrates the depth and precision of the European figurative painting. It, of course, produces real and stunning view of the landscape. The European painter wants you to look as the beauty of his art by borrowing his eyes.

क्विंटन मेटसिस मास्टर लोहार था। 15वीं शताब्दी में वह एंटवर्प शहर में रहता था। उसने एक प्रसिद्ध चित्रकार की पुत्री से प्रेम करना शुरू कर दिया लेकिन लड़की का पिता एक लोहार को अपना दामाद बनाने के लिए सहमत नहीं था। एक दिन क्विंटन मेटसिस प्रसिद्ध चित्रकार के स्टूडियो में चुपके से घुस गया और उसने उसके नवीनतम पेनल (ड्राइंग पेपर) पर एक ‘मक्खी’ का चित्र बना दिया। लोहार द्वारा बनाई गयी मक्खी वास्तविक प्रतीत होती थी इसलिए चित्रकार ने उसे उड़ाने की कोशिश की। 

स्पष्ट रूप से वह चित्रकार लोहार की पेंटिंग से बहुत प्रभावित हुआ और उसे अपने स्टूडियो में प्रशिक्षु के रूप में रख लिया। फिर समय रहते क्विंटन ने चित्रकार की बेटी से शादी कर ली और अपने समय के प्रशंसित कलाकारों में एक श्रेष्ठ कलाकार बना। वास्तव में यह कहानी यूरोपीय आलंकारिक चित्रकला की गहराई और सटीकता के बारे में बताती है। यह प्राकृतिक परिदृश्य के वास्तविक व चौंका देने वाले दृश्य प्रस्तुत करती है। यूरोपीय चित्रकार चाहता है कि आप उसकी आँखों को उधार लेकर अर्थात् उसके नजरिए से उसकी कला की सुन्दरता देखें। 

Question 2. 
Which art does Nek Chand represent and how ? How has he been honoured ?
नेकचन्द किस कला का प्रतिनिधित्व करते हैं और कैसे? 
Answer:
The name and fame of Nek Chand is synonymous with the Rock Garden in Chandigarh. This artistic citadel represents ‘outsider art’. This art is reserved for those who are having no right to be artists. This is because they have had no formal training yet they are dripping with talent and artistic acumen.

This ‘outsider art’ is similar to the concept of ‘art brut’ or ‘raw art’ originated by the French painter Jeen Dubaffe in 1940s. Nek Chand has been honoured by a string of recognitions, namely UK-based magazine titled ‘Raw Vision’. The Swiss commission for UNESCO also has appreciated his work. In the words of Nek Chand, “The biggest reward is walking through the garden and seeing people enjoy my creation”. 

नेकचन्द के नाम की प्रसिद्धि चण्डीगढ़ में रॉक गार्डन के समानार्थी है। यह कलात्मक गढ़ बाह्य कला को निरूपित करता है। यह कला उन लोगों के लिए आरक्षित है जो कलाकर बनने का अधिकार नहीं रखते हैं। यह इसलिए क्योंकि उन्होंने कोई भी औपचारिक प्रशिक्षण नहीं लिया है लेकिन फिर भी वे कलात्मक कौशल और प्रतिभा से युक्त होते हैं। यह ‘बाह्य कला’ ‘आर्ट ब्रूट’ की अवधारणा से मिलती-जुलती या ‘रॉ-आर्ट’ की

अवधारणा से मिलती-जुलती है जिसे 1940 में फ्रांस के कलाकार जीन डुबाफे (Jeen Dubaffe) ने तैयार किया। नेकचन्द को कई मान्यता प्राप्त संस्थाओं ने सम्मानित किया है जिनमें मुख्यतः यू.के. की एक पत्रिका रॉ विजन (Raw Vision) शामिल है। यूनेस्को के स्विस आयोग ने भी उनके काम की प्रशंसा की है। नेकचन्द के शब्दों में, “बगीचे में से होकर गुजरना और मेरे द्वारा बनाई गयी चीजों का लोगों द्वारा आनन्द लेना ही मेरे लिए सबसे बड़ा इनाम है।”

Passages For Comprehension 

Read the following passages carefully and answer the questions given below :

निम्न अनुच्छेदों को ध्यानपूर्वक पढ़िये तथा नीचे दिये गये प्रश्नों के उत्तर दीजिए

Passage – 1.

A wonderful old tale is told about the painter Wu Daozi, who lived in the eighth century. His last painting was a landscape commissioned by Tang Emperor Xuanzong, to decorate a palace wall. 

The master had hidden his work behind a screen, so only the Emperor would see it. For a long while, the Emperor admired the wonderful scene, discovering forests, high mountains, waterfalls, clouds floating in an immense sky, men on hilly paths, birds in flight. “Look, Sire”, said the painter, “in this cave, at the foot of the mountain, dwells a spirit.” 

The painter clapped his hands, and the entrance to the cave opened. “The inside is splendid, beyond anything words can convey. Please let me show Your Majesty the way.”

The painter entered the cave; but the entrance closed behind him, and before the astonished Emperor could move or utter a word, the painting had vanished from the wall. Not a trace of Wu Daozi’s brush was left — and the artist was never seen again in this world.

Question 1.
What was the name of the painter ? 
चित्रकार का नाम क्या था ? 
Answer:
The name of the painter was Wu Daozi. 
चित्रकार का नाम वु दाओजी था। 

Question 2. 
What did the emperor do with Daozi’s last painting ?
सम्राट ने दाओजी की आखिरी तस्वीर के साथ क्या किया ? 
Answer:
The king commissioned or permitted the painting to decorate a palace wall.
राजा ने महल की एक दीवार को सजाने के लिए उसकी तस्वीर को अधिकृत किया। 

Question 3. 
Why had the master hidden the painting behind a screen ? .
चित्रकार ने तस्वीर को एक पर्दे के पीछे क्यों छुपा रखा था ? 
Answer:
The master had hidden the painting behind a screen because he wanted only the Emperor to see it.
चित्रकार ने तस्वीर को एक पर्दे के पीछे छुपा रखा था क्योंकि वह चाहता था कि सिर्फ राजा उसे देखे। 

Question 4. 
What things were portrayed in the picture ? 
चित्र में क्या दिखाया गया था ? 
Answer:
There were forests, high mountains, waterfalls, clouds floating in an immense sky, men on hilly paths, birds in the sky, cave etc. were portrayed in the picture. 

उस चित्र में जंगल, ऊँचे पहाड़ों, झरनों, आकाश में तैरते बादलों, पहाड़ी रास्तों पर चलते हुए लोग, आकाश में उड़ती चिड़ियाँ, गुफा दिखायी गयी थीं। 

Question 5. 
What happened to the painter ? 
चित्रकार का क्या हुआ ? 
Answer:
As the painter entered the cave, the entrance closed behind him and the painting vanished from the wall. 
जैसे ही चित्रकार गुफा में घुसा, प्रवेश द्वार उसके घुसने के बाद बंद हो गया और चित्र दीवार से गायब हो गया। 

Question 6. 
Find out from the passage the synonyms of the following : 
अनुच्छेद से निम्न के समानार्थी चुनें : 
(i) concealed
(ii) very big 
Answer:
(i) hidden
(ii) immense.

Passage – 2.

Such stories played an important part in China’s classical education. The books of Confucius and Zhuangzi are full of them; they helped the master to guide his disciple in the right direction. Beyond the anecdote, they are deeply revealing of the spirit in which art was considered.

Contrast this story – or another famous one about a painter who wouldn’t draw the eye of a dragon he had painted, for fear it would fly out of the painting – with an old story from my native Flanders that I find most representative of Western painting.

In fifteenth century Antwerp, a master blacksmith called Quinten Metsys fell in love with a painter’s daughter. The father would not accept a son-in-law in such a profession. So Quinten sneaked into the painter’s studio and painted a fly on his latest panel, with such delicate realism that the master tried to swat it away before he realised what had happened.

Quinten was immediately admitted as an apprentice into his studio. He married his beloved and went on the become one of the most famous painters of his age. These two stories illustrate what each form of art is trying to achieve: a perfect, illusionistic likeness in Europe, the essence of inner life and spirit in Asia. 

Question 1. 
Which books are full of educative stories ?
कौन-सी पुस्तकें शिक्षाप्रद कहानियों से भरी पड़ी हैं ? 
Answer:
The books of Confucius and Zhuangzi are full of educative stories.
कन्फ्यूसियस और जुआंगजी की किताबें शिक्षाप्रद कहानियों से भरी पड़ी हैं। 

Question 2. 
Why didn’t the painter draw the eye of a dragon ?
चित्रकार ने ड्रैगन की आँख क्यों नहीं बनाई ? 
Answer:
The painter didn’t draw the eye of the dragon because he thought that the moment he did so the dragon would fly away. 
चित्रकार ने ड्रैगन की आँख नहीं बनाई क्योंकि वह सोचता था कि जिस क्षण उसने ऐसा किया ड्रैगन उड़ जायेगा। 

Question 3. 
Who was Quinten Metsys ? What did he do ?
क्विंटेन मेसिस कौन था ? उसने क्या किया था ? 
Answer:
Quinten Metsys was a master blacksmith who fell in love with a painter’s daughter.
क्विंटेन मेट्सिस एक बहुत कुशल लोहार था जो एक चित्रकार की पुत्री के प्रेम में पड़ गया था। 

Question 4. 
Why didn’t the painter want to give his daughter to Quinten Metsys ?
चित्रकार अपनी बेटी का विवाह क्विंटेन मेट्सिस से क्यों नहीं करना चाहता था ? 
Answer:
He didn’t want to accept a person of that profession as his son-in-law for he looked down upon that profession. 
वह ऐसे व्यवसाय वाले व्यक्ति को अपने दामाद के रूप में स्वीकार नहीं करना चाहता था क्योंकि वह उस पेशे को निम्न कोटि का समझता था। 

Question 5. 
What did Quinten do then ? 
फिर क्विंटेन ने क्या किया ?
Answer:
Quinten sneaked into the painter studio and painted a fly at his latest panel with such a delicate precision that even the painter once took it for real fly. 

क्विंटेन चुपचाप चित्रकार के स्टुडियो में घुसा और उसने उसके नवीनतम पैनल पर एक मक्खी की इतनी सजीव तस्वीर बना दी कि एक बार तो चित्रकार को भी वास्तव में उसके मक्खी होने का भ्रम हो गया। 

Question 6. 
Write the antonyms of the following from the passage :
अनुच्छेद से निम्न के विपरीतार्थक शब्द लिखें : 
(i) concealing
(ii) denied 
Answer:
(i) revealing
(ii) admitted.

Passage -3.

The concept is expressed as Shanshui, literally ‘mountain water’ which used together represent the word ‘landscape’. More than two element of an image, these represent two complementary poles, reflecting the Daoist view of the universe. The mountain is Yang – reaching Vertically towards Heaven, stable, warm and dry in the sun, while the water is Yin – horizontal and resting on the earth, fluid, moist and cool. 

The interaction of Yin, the receptive, feminine aspect of universal energy, and its counterpart Yang, active and masculine, is of course a fundamental notion of Daoism. What is often overlooked is an essential third element, the middle Void where their interaction takes place.

This can be compared with the yogic Practice of Pranayama; breathe in, retain, breathe out the suspension of breath is the Void where meditation occurs. The middle Void is essential nothing can happen without it; hence, the importance of the white, unpainted space in Chinese landscape.

Question 1. 
What do you mean by the term ‘Shanshui’ ? 
Answer:
The term ‘Shanshui’ literally, means mountain-water which used together represent the word landscape. 
‘शैन्शुई शब्द का अर्थ है पर्वत-पानी जो अगर साथ-साथ प्रयुक्त हो तो भूदृश्य (landscape) को निरूपित करते हैं। 

Question 2. 
What are the features of Yang – mountain ? 
यांग – पर्वत की क्या विशेषताएँ हैं ? 
Answer:
Yang – mountain reaches vertically towards Heaven, and is stable, warm and dry in the sun.
यांग – पर्वत सीधे स्वर्ग की ओर बढ़ता है और यह स्थिर, गर्म और धूप में पूरी तरह सूखा हुआ होता है। 

Question 3. 
What are the features of water (Yin) ? 
पानी (यिन) की क्या विशेषताएँ हैं ? 
Answer:
Water (Yin) is horizontal and resting on the earth, fluid, moist and cool.
पानी क्षैतिज है और धरती पर बिछा हुआ है, यह तरल, नम और शीतल है। 

Question 4. 
What kind of interaction is the fundamental notion of ‘Daoism’ ?
किस प्रकार का संवाद ‘दाओवाद’ की आधारभूत अवधारणा है ? 
Answer:
The interaction of Yin which is the receptive feminine aspect of universal energy, and its counterpart Yang, active and masculine, is the fundamental notion of Daoism. 

सार्वभौमिक ऊर्जा का ग्रहणशील स्त्रियोचित पक्ष का अपने साथी यांग जो क्रियाशील और पुरुषत्व सूचक है से संवाद ही दाओवाद की आधारभूत अवधारणा है। 

Question 5. 
How is the Middle Void essential ? 
बीच का शून्य (रिक्तता) क्यों आवश्यक है ? 
Answer:
The Middle Void is essential because nothing can happen without it. The interaction between Yin and Yang takes place here.
 
बीच की रिक्तता (शून्य) अत्यावश्यक है क्योंकि इसके बिना कुछ नहीं हो सकता। चूँकि यही वह स्थान है जहाँ यिन और यांग के बीच संवाद कायम होता है। 

Question 6. 
Find out the words which are similar in meanings of the following:
ऐसे शब्द तलाश करें जो निम्न के समानार्थी हों : 
(i) denote
(ii) concept 
Answer:
(i) represent
(ii) notion.

Passage – 4.

When French painter Jean Dubuffet mooted the concept of ‘art brut’ in the 1940s. The art of the untrained visionary was of minority interest. From its almost veiled beginnings ‘outsider art’ has gradually become the fastest growing area of interest in contemporary art internationally. This genre is described as the art of those who have ‘no right’ to be artists as they have received no formal training, yet, show talent and artistic insight. Their works are a stimulating contrast to a lost of mainstream offerings. 

Around the time Dubuffet was propounding his concept, in India “an untutored genius was creating paradise”. Years ago the little patch of jungle that he began clearing to make himself a garden sculpted with stone and recycled material is known to the world today as the Rock Garden, at Chandigarh.

Question 1. 
Who was Jean Dubuffet and what did he do ? 
जीन डबफे कौन था और उसने क्या किया ? 
Answer:
Jean Dubuffet was a French painter and he gave for discussion an idea of ‘art brut’ in 1940.

जीन डबफे एक फ्रांसीसी चित्रकार था और उसने 1940 में लोगों के बीच बहस के लिए ‘art brut’ यानी अपरिपक्व कला का विचार रखा। 

Question 2. 
What is outsider art ?
आउटसाइडर आर्ट क्या है ? 
Answer:
It is a term used for the work of those people who have no right to be an artist as they haven’t received any formal training. Yet, they show artistic insight.
 
यह उन लोगों की कृतियों के लिए प्रयुक्त एक शब्दावली है जिन्हें कलाकार होने का अधिकार नहीं होता क्योंकि उन्होंने कोई औपचारिक प्रशिक्षण नहीं लिया हुआ होता है। फिर भी, उनमें कलाकार की अन्तर्दष्टि परिलक्षित होती है। 

Question 3. 
Who was an untutored genius creating a paradise in India ?
भारत में कौन-सी अप्रशिक्षित प्रतिभा एक स्वर्ग का निर्माण करने में रत थी ? 
Answer:
It was Nek Chand. 
उनका नाम नेकचन्द था। 

Question 4. 
What was he doing ? 
वे क्या कर रहे थे ? 
Answer:
He was making himself a garden sculpted with stone and recycled material.
वह पत्थर और पुनः प्रसंस्करित सामग्री से स्वयं एक बगीचा (garden) तैयार कर रहे थे। 

Question 5. 
Where is Rock Garden situated ? 
रॉक गार्डन कहाँ स्थित है ? 
Answer:
It is situated in Chandigarh in India. 
यह भारत के चंडीगढ़ शहर में स्थित है। 

Question 6. 
Write the words from the passage which are opposite of the following:
अनुच्छेद से ऐसे शब्द चुनकर लिखें जो निम्न के विपरीतार्थक हों : 
(i) trained
(ii) uncovered/open 
Answer:
(i) untutored
(ii) veiled.

Passage – 5.

A classical Chinese landscape is not meant to reproduce an actual view, as would a Western figurative painting. Whereas the European painter wants you to borrow his eyes and look at a particular landscape exactly as he saw it, from a specific angle, the Chinese painter does not choose a single viewpoint. His landscape is not a ‘real’ one, and you can enter it from any point, then travel in it; the artist creates a path for your eyes to travel up and down, then back again, in a leisurely movement. 

This is even more true in the case of the horizontal scroll, in which the action of slowly opening one section of the painting, then rolling it up to move on to the other, adds a dimension of time which is unknown in any other form of painting.

It also requires the active participation of the viewer, who decides at what pace he will travel through the painting–a participation which is physical as well as mental. The Chinese painter does not want you to borrow his eyes; he wants you to enter his mind. The landscape is an inner one, a spiritual and conceptual space.

Question 1. 
What does an European painter want you to do to understand his landscape ? 
एक यूरोपीय कलाकार (चित्रकार) उसके चित्र को बेहतर समझने के लिए आपसे क्या करने की इच्छा रखता है? 
Answer:
He wants us to borrow his eyes and look at a particular landscape exactly as he saw it from a particular angles. 
वह चाहता है कि हम उसकी दृष्टि उधार ले लें और एक विशेष चित्र/दृश्य को ठीक वैसे ही एक खास दृष्टिकोण से देखें जैसे उसे उसने (कलाकार ने) देखा था। 

Question 2. 
What is different with a Chinese painter ? 
एक चीनी चित्रकार के मामले में अलग बात क्या है?
Answer:
A Chinese painter does not choose a single viewpoint as his landscape is not the real one and we can enter it from any point, then travel in it.
एक चीनी चित्रकार एक दृष्टिकोण नहीं चुनता चूँकि उसका चित्र/दृश्य वास्तविक नहीं है और हम उसमें किसी भी बिन्दु से प्रवेश कर उसके भीतर की यात्रा कर सकते हैं। 

Question 3. 
Why does the artist create a path ? 
कलाकार एक रास्ता क्यों तैयार करता है ? 
Answer:
He creates a path for our eyes to travel up and down and then back again in a leisurely movement. 
वह हमारी आँखों के लिए एक पथ तैयार करता है ताकि हम ऊपर-नीचे और पुनः वापस आने की यात्रा बड़े आराम से कर सकें। 

Question 4. 
What does a horizontal scroll requires from the viewer ?
एक क्षैतिज स्क्रॉल देखने वाले से क्या चाहता है ? 
Answer:
A horizontal scroll requires an active participation of a viewer – a participation which is both physical and mental.
एक क्षैतिज स्क्रॉल देखने वाले की सक्रिय भागीदारी चाहता है – एक ऐसी भागीदारी जो शारीरिक तो हो ही मानसिक भी हो। 

Question 5. 
What does a Chinese painter wants you to do ?
एक चीनी चित्रकार आपसे क्या करवाना चाहता है ? 
Answer:
A Chinese painter doesn’t want you to see his landscape from just one particular angle; he wants you to enter his mind. 

एक चीनी चित्रकार आपसे यह इच्छा नहीं रखता कि आप उसके चित्र को सिर्फ एक कोण या पहलू से देखें, वह चाहता है कि आप उसके मनो-राज्य में प्रवेश करें। 

Question 6. 
Find out words from the passage which mean the same as following:
अनुच्छेद से ऐसे शब्द चुनकर लिखें जो निम्न के समानार्थी हों :
(i) done without hurrying 
(ii) a way of looking at something 
Answer:
(i) leisurely
(ii) dimension.

Passage – 6.

Its 80-year-old creator-director, Nek Chand, is now hailed as India’s biggest contributor to outsider art. The fiftieth issue (Spring 2005) of Raw Vision, a UK-based magazine Pioneer in outsider art publication, features Nek Chand, and his Rock Garden sculpture ‘Women by the Waterfall’ on its anniversary issue’s cover.

The notion of ‘art brut’ or ‘raw art’, was of words that were in their raw state as regards cultural and artistic influences. Anything and everything from a tin to a sink to a broken down car could be material for a work of art, something Nek Chand has taken to dizzying heights. Recognising his art as “an outstanding testimony of the difference a single man can make

when he lives his dream”, the Swiss commission for UNESCO will be honouring him by way of a European exposition of his works. The five-month interactive show, ‘Realm of Nek Chand’, beginning October will be held at leading museums in Swizerland, Belgium, France and Italy, “The biggest reward is walking through the garden and seeing people enjoy my creation”, Nek Chand says.

Question 1. 
How is Nek Chand recognised now ? 
अब नेक चन्द को किस प्रकार पहचाना जाता है ? 
Answer:
Nek Chand is now recognised as India’s biggest contributor to outsider art.
अब नेक चन्द को आउटसाइडर आर्ट में भारत के सबसे बड़े योगदानकर्ता के रूप में पहचाना जाता है। 

Question 2. 
What did Raw Vision feature on its cover page of its fiftieth issue (Spring 2005) ?
Raw Vision ने अपने पचासवें अंक (बसंत 2005) में अपने मुख पृष्ठ पर क्या छापा था ? 
Answer:
Raw Vision featured Nek Chand and his Rock Garden sculpture ‘Women by the Waterfall’ on the cover page of its fiftieth issue (Spring 2005).

Raw Vision ने अपने पचासवें अंक (बसंत 2005) के मुख पृष्ठ पर नेक चन्द और उनकी रॉक गॉर्डन कलाकृति ‘झरने के किनारे औरतें’ को छापा था। 

Question 3. 
What kind of work the notion of ‘raw art’ related to ?
‘Raw art’ की अवधारणा को किस प्रकार की कलाकृति से जोड़ा गया है ? 
Answer:
The notion of raw art is related to the works that were in their raw state as regards cultural and artistic influence.

‘Raw art’ की अवधारणा उन कृतियों से जुड़ी हुई है जो सांस्कृतिक और कलात्मक प्रभाव की दृष्टि से अपनी अपरिष्कृत अवस्था में थीं। 

Question 4. 
What could be the material for a work of art ?
कौन-सी वस्तु एक कलाकृति की सामग्री समझी जा सकती है ? 
Answer:
Everything from a tin, to a sink, to a broken down car can be the material for a work of art.
टिन से लेकर सिंक और यहाँ तक कि एक खराब पड़ी कार भी किसी कलाकृति की सामग्री समझी जा सकती है। 

Question 5. 
Where will the five month interactive show ‘Realm of Nek Chand’ be held ?
पाँच महीने का संवाद आधारित कार्यक्रम ‘Realm of Nek Chand’ कहाँ-कहाँ आयोजित किया जायेगा ? 
Answer:
The five month interactive show ‘Realm of Nek Chand’ will be held at leading museums in Switzerland, Belgium, France and Italy. 

पाँच महीने का संवाद आधारित कार्यक्रम ‘Realm of Nek Chand’ स्विट्ज़रलैण्ड, बेल्जियम, फ्रांस और इटली में आयोजित किया जायेगा। 

Question 6.
Find out words from the passage which mean the opposite of the following:
अनुच्छेद से ऐसे शब्द चुनें जो निम्न के विपरीतार्थक हों : 
(i) ordinary
(ii) destruction 
Answer:
(i) outstanding
(ii) creation.

0:00
0:00