Chapter 4 Practical Geometry

Question 1.
Construct a quadrilateral PQRS, given that QR = 4.5 cm, PS = 5.5 cm, RS = 5 cm and the diagonal PR = 5.5 cm and diagonal SQ = 7 cm.
Practical Geometry NCERT Extra Questions for Class 8 Maths Q1
Solution:
Construction:
Step I: Draw QR = 4.5 cm.
Step II: Draw an arc with centre R and radius 5 cm.
Step III: Draw another arc with centre Q and radius 7 cm to meet the previous arc at S.
Step IV: Join RS and QS.
Step V: Draw two arcs with centre S and R and radius 5.5 cm each to meet each other at P.
Step VI: Join RP, SP and PQ.
Thus PQRS is the required quadrilateral.

Question 2.
Construct a quadrilateral ABCD in which AB = 4 cm, BC = 3.5 cm, CD = 5 cm, AD = 5.5 cm and ∠B = 75°.
Practical Geometry NCERT Extra Questions for Class 8 Maths Q2
Solution:
Construction:
Step I: Draw AB = 4 cm.
Step II: Draw an angle of 75° at B and cut BC = 3.5 cm.
Step III: Draw an arc with centre C and radius 5 cm.
Step IV: Draw another arc with centre A and radius 5.5 cm to meet the previous arc at D.
Step V: Join CD and AD.
Thus ABCD is the required quadrilateral.

Question 3.
Construct a square whose side is 5 cm.
Practical Geometry NCERT Extra Questions for Class 8 Maths Q3
Solution:
Construction:
Step I: Draw AB = 5 cm.
Step II: Draw an angle of 90° at B and cut BC = 5 cm.
Step III: Draw two arcs with centre A and C and same radii of 5 cm which meet each other at D.
Step IV: Join AD and CD.
Thus, ABCD is the required square.

Question 4.
Construct a rhombus ABCD in which AB = 5.8 cm and AC = 7.5 cm.
Practical Geometry NCERT Extra Questions for Class 8 Maths Q4
Solution:
Construction:
Step I: Draw AB = 5.8 cm.
Step II: Draw an arc with centre B and radius 5.8 cm.
Step III: Draw another arc with centre A and radius 7.5 cm to meet the previous arc at C.
Step IV: Draw two arcs with centres A and C and of the same radius 5.8 cm to meet each other at D.
Step V: Join BC, AC, CD and AD.
Thus ABCD is the required rhombus.

Question 5.
Construct a rhombus whose diagonals are 6 cm and 8 cm.
Practical Geometry NCERT Extra Questions for Class 8 Maths Q5
Solution:
Construction:
Step I: Draw SQ = 8 cm.
Step II: Draw a right bisector of SQ at O.
Step III: Draw two arcs with centre O and radius 3 cm each to cut the right bisector at P and R.
Step TV: Join PQ, QR, RS and SP.
Thus PQRS is the required rhombus.

Question 6.
Construct a rectangle whose diagonal is 5 cm and the angle between the diagonal is 50°.
Practical Geometry NCERT Extra Questions for Class 8 Maths Q6
Practical Geometry NCERT Extra Questions for Class 8 Maths Q6.1
Solution:
Construction:
Step I: Draw AC = 5 cm.
Step II: Draw the right bisector of AC at O.
Step III: Draw an angle of 50° at O and product both sides.
Step IV: Draw two arcs with centre O and of the same radius 2.5 cm to cut at B and D.
Step V: Join AB, BC, CD and DA.
Thus, ABCD is the required rectangle.

Question 7.
Construct a quadrilateral ABCD in which BC = 4 cm, ∠B = 60°, ∠C = 135°, AB = 5 cm and ∠A = 90°.
Practical Geometry NCERT Extra Questions for Class 8 Maths Q7
Solution:
Construction:
Step I: Draw AB = 5 cm.
Step II: Draw the angle of 60° at B and cut BC = 4 cm.
Step III: Draw an angle of 135° at C and angle of 90° at A which meet each other at D.
Thus, ABCD is the required quadrilateral.

Question 8.
Construct a parallelogram ABCD in which AB = 5.5 cm, AC = 7 cm and BD = 8 cm.
Practical Geometry NCERT Extra Questions for Class 8 Maths Q8

Question 9.
Construct a rhombus PAIR, given that PA = 6 cm and angle ∠A = 110°.
Solution:
Since in a rhombus, all sides are equal, so PA = AI = IR = RP = 6 cm
Also, rhombus is a parallelogram
so, adjacent angle, ∠I = 180° – 110° = 70°
Practical Geometry NCERT Extra Questions for Class 8 Maths Q9

practical-geometry-ncert-extra-questions-for-class-8-maths-chapter-4-01
practical-geometry-ncert-extra-questions-for-class-8-maths-chapter-4-02
practical-geometry-ncert-extra-questions-for-class-8-maths-chapter-4-03
practical-geometry-ncert-extra-questions-for-class-8-maths-chapter-4-04
practical-geometry-ncert-extra-questions-for-class-8-maths-chapter-4-05
practical-geometry-ncert-extra-questions-for-class-8-maths-chapter-4-06
practical-geometry-ncert-extra-questions-for-class-8-maths-chapter-4-07
practical-geometry-ncert-extra-questions-for-class-8-maths-chapter-4-08
practical-geometry-ncert-extra-questions-for-class-8-maths-chapter-4-09
practical-geometry-ncert-extra-questions-for-class-8-maths-chapter-4-10
practical-geometry-ncert-extra-questions-for-class-8-maths-chapter-4-11
practical-geometry-ncert-extra-questions-for-class-8-maths-chapter-4-12
practical-geometry-ncert-extra-questions-for-class-8-maths-chapter-4-13
practical-geometry-ncert-extra-questions-for-class-8-maths-chapter-4-14
practical-geometry-ncert-extra-questions-for-class-8-maths-chapter-4-15
practical-geometry-ncert-extra-questions-for-class-8-maths-chapter-4-16
practical-geometry-ncert-extra-questions-for-class-8-maths-chapter-4-17
practical-geometry-ncert-extra-questions-for-class-8-maths-chapter-4-18
practical-geometry-ncert-extra-questions-for-class-8-maths-chapter-4-19
practical-geometry-ncert-extra-questions-for-class-8-maths-chapter-4-20

Chapter 4 Practical Geometry