Chapter 6 Who I Am

Textbook Questions and Answers

Part-I
Many Voices
(बहुत – सी आवाजों)

Working With The Text 

A. Answer the following questions.

निम्न प्रश्नों के जवाब दीजिए। 

Question 1. 
Peter’s favourite day of the week is
Sunday because……… पीटर का पसंदीदा दिन सप्ताह में रविवार है क्योंकि…………. 
Answer:
on this day the whole family goes to see a film.
उस दिन पूरा परिवार फिल्म देखने जाता है। 

Question 2. 
Nasir wants to learn ………………..
नासिर सीखना चाहता है…………. 
Answer:
the art of collecting seeds.
बीज इकट्ठा करने की कला। 

Question 3. 
Dolma believes that she can make a good Prime Minister because
डोलमा का विश्वास है कि वह एक अच्छी प्रधानमन्त्री बन सकती है क्योंकि…
Answer:
She hopes to make things better for everyone; to have great scientists and doctors, good hospitals, roads and schools. 
वह प्रत्येक के लिए अच्छा काम करना चाहती है; वह अच्छे वैज्ञानिक और चिकित्सक,अच्छे अस्पताल,सड़क और विद्यालय चाहती है। 

B. Write True or False against each of the following statements.

निम्न वाक्यों के सामने True या False लिखिए। 

1. Peter is an only child. 
2. When Serbjit gets angry he shouts at people.
3. Nasir lives in the city.
4. Radha’s mother enjoys doing things with her. 
Answer:
1. False 
2. False 
3. False 
4. True

Part – II
Multiple Intelligences
(बहुविध बुद्धिमत्ताएँ)

Working With The Text 

Fill in the blanks to name the different kinds of intelligence. One has been done for you. 
निम्न रिक्त स्थानों में विभिन्न प्रकार की बुद्धिमत्ता के नाम भरिए। आपके लिए एक का उत्तर लिख दिया गया है। 
When I enjoy listening to people and solving their problems I use my interpersonal intelligence. 

(i) When I enjoy dancing or physical activity,
I use my – intelligence.

(ii) When I enjoy looking at maps and
examining pictures, I use my intelligence. 

(iii) When I enjoy working with numbers and
solving maths problems, I use my intelligence. 

(iv) When I enjoy telling a story or arguing, I use my
intelligence. 
Answer:
(i) bodily 
(ii) visual 
(iii) mathematical 
(iv) verbal

Working With Language 

Match the job on the left with its description on the right : 

बाईं ओर कार्य दिया गया है उस कार्य का विवरण दाईं ओर दिया गया है इनको आपस में मिलाइए

(i) Navigator — (a) Advises people what to do about jobs,personal problems, etc.
(ii) Architect — (b) Works in politics, usually by standingfor election. 
(iii) Politician — (c) Finds and monitors the route to get to a place, or the direction of travel.
(iv) Engineer — (d) Reports on recent news for newspaper,radio, or TV. 
(v) Computer programmer — (e) Plans the design of a building, town or city. 
(vi) Athlete — (f) Controls and puts together a programme of music. 
(vii) Disc jockey — (g) Works in sports or activities such as running, jumping, etc. 
(viii) Composer — (h) Designs and builds things like roads, bridges, or engines.
(ix) Counsellor — (i) Makes up notes to create music. ….. 
(x) Journalist — (j) Designs the system by which a computer runs or gives information.
Answer:
(i) (C), (ii) (e), (iii) (b), (iv) (h), (v) (j), (vi) (g), (vii) (f), (viii) (i), (ix) (a), (x) (d)

Seen Passages

Read the following passages and answer the questions that follow :

निम्न गद्यांशों को पढ़िए और नीचे दिए गए प्रश्नों के उत्तर दीजिए।

Passage – 1.

My favourite activity is climbing trees. Just outside our house, there is a mango tree which I love to go up. Its branches spread out, so it is simple to climb up the tree, and I can sit comfortably in the fork of two branches. My mother tells me it is not sensible for girls to climb trees, but one afternoon she climbed up too, and both of us sat there talking and eating raw mangoes. When I am high up in the tree, I feel like I can rule the whole world.

Questions 1.

1. What is my favourite activity? 
2. What is loved by me?
3. What does my mother tell me?
4-6. निम्न प्रश्नों के उत्तर हिन्दी में दीजिए
4. आम का वृक्ष कहाँ पर था? 
5. मैं कहाँ पर आराम से बैठ सकती थी? 
6. मुझे पेड़ पर चढ़ने के बाद कैसा महसूस होता था? 
7. निम्न शब्दों के विलोम शब्द गद्यांश में से छाँटकर लिखिए
(i) insensible 
(ii) inside 
8. निम्न वाक्य का हिन्दी अनुवाद कीजिए
It is simple to climb up the tree. 
Answers : 
1. My favourite activity is to climb the tree.
2. I love to climb and go up the tree. 
3. My mother tells me it is not sensible for girls to climb up the tree. 
4. आम का वृक्ष घर के बाहर था। 
5. मैं आराम से उस स्थान पर बैठ सकती थी जहाँ से शाखा दो भागों में बँटती थी।
6. मुझे पेड़ पर चढ़ने के बाद ऐसा लगता था जैसे मैं संसार पर शासन कर सकती हूँ। 
7. (i) sensible
(ii) outside 
8. पेड़ पर चढ़ना सरल है।

Passage – 2.

My father spends a lot of money on buying new seeds to grow our cotton plants.My grandfather told me that many years ago he could collect the seeds from his own plants which could be sown to grow new plants during the next year. But today that doesn’t work so we have to spend money to buy new seeds every single year. I want to find out why that is so. I want to learn how to preserve seeds so that we can use them again and not spend money every year. 

Questions :
1-3. निम्न प्रश्नों के उत्तर अंग्रेजी में दीजिए
1. On what does my father spend money? 
2. What did my grandfather do many years ago? 
3. What do I want to learn?
4-6. निम्न प्रश्नों के उत्तर हिन्दी में दीजिए
4. आजकल नए बीज हर साल क्यों खरीदने पड़ते हैं? 
5. बीज इकट्ठे क्यों किए जाते थे? । 
6. हमारे खेत में किसकी फसल बोई जाती थी? 
7. निम्न शब्दों के बहुवचन गद्यांश में से छाँटिए
(i) seed
(ii) plant 
8. निम्न वाक्य का हिन्दी में अनुवाद कीजिए
I want to find out why that is so. 
Answers :
1. My father spends money on buying new seeds. 
2. My grandfather collected seeds many years ago. 
3. I want to learn how to preserve seeds. 
4. पुराने बीज सही काम नहीं करते हैं इसलिए नए बीज हर साल खरीदने पड़ते हैं। 
5. बीज अगले साल बोने के लिए इकट्ठे किए जाते थे। 
6. हमारे खेत में कपास की फसल बोई जाती थी। 
7. (i) seeds
(ii) plants 
8. मैं यह पता लगाना चाहता हूँ कि ऐसा क्यों है।

Passage – 3.

I want to see the mountains of New Zealand because they looked beautiful in a magazine picture. I wish I could sail down the Amazon river in South America on a raft. I want to live on the beaches of Lakshadweep and dive down to see coral. I suppose I should go to the Konark temple in Orissa or the old city in Beijing in China and the Pyramids in Egypt too, but what I actually enjoy is seeing nature more than old buildings. 

Questions :
1-3. निम्न प्रश्नों के उत्तर अंग्रेजी में दीजिए
1. What does the author want to see? 
2. Where is the Amazon river?
3. Where does the author want to dive?
4-6. निम्न प्रश्नों के उत्तर हिन्दी में दीजिए
4. पिरामिड किस देश में है? 
5. उड़ीसा में कौनसा मन्दिर है? 
6. पुराना शहर कहाँ का अच्छा है? 
7. निम्न शब्दों के समकक्ष अंग्रेजी शब्द गद्यांश में से पता करो
(i) मन्दिर
(i) पर्वत 
8. निम्न वाक्य का हिन्दी में अनुवाद कीजिए
I want to live on the beaches of Lakshdweep. 
Answers : 
1. The author wants to see the mountains of New Zealand. 
2. The Amazon river is in South America. 
3. The author wants to dive on the beaches of Lakshdweep.
4. पिरामिड मिस्र देश में है। 
5. उड़ीसा में कोणार्क मन्दिर है। 
6. चीन के बीजिंग का पुराना शहर अच्छा है। 
7. (i) Temple 
(ii) Mountain 
8. मैं लक्षद्वीप के समुद्र तटों पर रहना चाहता हूँ।

Chapter 6 Who I Am