Day
Night

Chapter 7 Fair Play

Textbook Questions and Answers

Working With The Text 

A. Match the sentences under I with those under 

II. I और II के बीच के वाक्यों का मिलान कीजिए।

1. Jumman and Algu were the best of friends. 
2. Jumman’s aunt transferred her property to him. 
3. The aunt decided to appeal to the panchayat. 
4. Algu was unwilling to support the aunt.
5. Jumman was very happy to hear Algu’s name as head Panch.

II 
1. He believed that his friend would never go against him. 
2. She wanted justice.
3. In the absence of one, the other took care 1 of his family. 
4. The condition was that he would be responsible for her welfare. 
5. The bond of friendship between him and Jumman was very strong.
Answer:

I

II

1. Jumman and Algu were the best of friends. 

3.In the absence of one, the othertook care of his family.

2. Jumman’s aunt transferred her property to him. 

4. The condition was that he would be responsible for her welfare.

3. The aunt decided to appeal to the panchayat. 

2. She wanted justice.

4. Algu was unwilling to support the aunt.

5. The bond of friendship between him and Jurninan was very strong.

5. Jumman was very happy to hear Algu’s name as head Panch.

1. He believed that his friend would never go against him.

B. Who says this to whom and why? 

किसने, किससे और क्यों कहा है? 

Question 1. 
“My wife knows best how to run the house.”
“मेरी पत्नी अच्छे से जानती है कि घर को कैसे चलाया जाए।”
Answer:
Jumman speaks these words to his aunt. He wanted to get rid of his aunt. He did not want to give her any allowance.

जुम्मन ने यह शब्द अपनी चाची को कहे। वह अपनी चाची से छुटकारा चाहता था। वह उसे कोई भत्ता नहीं देना चाहता था।

Question 2. 
“But is it right, my son, to keep mum and not say what you consider just and fair?” 
“मगर क्या यह सही है मेरे बेटे कि जो न्यायसंगत और सही आप मानते हैं उस पर चुप रहे और कुछ भी नहीं कहे।” 
Answer:
The old aunt says these words to Algu Chowdhry. Algu was reluctant to give his judgement against his best friend.

वृद्ध चाची ने यह शब्द अलगू चौधरी से कहे हैं । अलगू अपने सबसे अच्छे दोस्त के खिलाफ निर्णय देने को अनिच्छुक था। 

Question 3. 
“What have you to say in your defence?” 
“आपको अपने बचाव में क्या कहना है?” 
Answer:
Algu said these words to Jumman when he took the seat of the head Panch. 

अलगू ने जुम्मन से यह शब्द कहे जब वह मुख्य पंच की गद्दी पर बैठा। 

Question 4. 
“I can’t pay you a penny for the wretched beast you sold me.” 
“तुमने मुझे जो अभागा जानवर बेचा उसके लिए एक पैसा भी नहीं दे सकता।” 
Answer:
Sahu said this to Algu Chowdhry. Sahu bought a bullock from Algu which died unfortunately and when Algu asked for money he refused to pay.

साहू ने अलगू चौधरी से यह कहा था। साहू ने अलगू से एक बैल खरीदा था जो दुर्भाग्य से मर गया था और जब अलगू ने उससे पैसा माँगा तो उसने मना कर दिया था। 

Question 5. 
“Victory to the panchayat. This is justice.”
“पंचायत की जीत हुई। यह न्याय है।” 
Answer:
Algu Chowdhry said these words to express his feelings about the judgement made by Jumman who had given his judgement without being biased. 

अलगू ने जुम्मन द्वारा दिये गये न्याय के निर्णय पर अपनी भावनाओं को बताते हुए यह शब्द कहे थे जिसने कि अपना निर्णय बिना पक्षपात के दिया था। 

C. Answer the following questions. 

निम्न प्रश्नों के जवाब दीजिए। 

Question 1. 
“Then the situation changed.” What is being referred to? 
“तब स्थिति बदल गई थी।” यह किसके लिए कहा गया था?
Answer:
The situation changed after the transfer of property. Jumman forgot his promise to look after his old aunt. He along with his wife started ill-treating his aunt. 

सम्पत्ति के स्थानान्तरण के बाद स्थिति बदली थी। जुम्मन अपनी बूढ़ी चाची की देखभाल का वादा भूल गया था। उसने अपनी  पत्नी के साथ अपनी चाची से बुरा बर्ताव शुरू कर दिया।

Question 2. 
When Jumman’s aunt realised that she was not welcome in his house, what arrangement did she suggest? 
जब जुम्मन की चाची ने यह महसूस किया कि उसकी घर में कोई पूछ नहीं थी तो उसने इसके लिए क्या व्यवस्था सुझाई थी? 
Answer:
Jumman’s aunt could not bear the insults any more. She wanted to have a separate kitchen for herself. So, she demanded a monthly allowance for the same. 

जुम्मन की चाची यह अपमान और ज्यादा बर्दाश्त नहीं कर सकी थी। वह अपने लिए अलग खाना बनाना चाहती थी। इसलिए उसने मासिक भत्ते की मांग की थी। 

Question 3. 
What was the villagers’ reaction when the aunt explained her case to them? 
गाँव वालों की क्या प्रतिक्रिया थी जब चाची ने उनको अपना मामला बताया? 
Answer:
The old woman went around in the village telling the villagers her apathy. But no body supported her and made fun of her. Some asked her to go for compromise. 

वह बूढ़ी महिला गाँव में हर तरफ गाँव वालों को अपना दु:ख बता रही थी। मगर किसी ने उसकी सहायता नहीं की और उसका मजाक बनाया था। कुछ ने उसे समझौता करने के लिए कहा था।

Question 4. 
Why was Jumman happy over Algu’s nomination as head panch? 
जुम्मन अलगू के मुख्य पंच बनने पर क्यों खुश था? 
Answer:
Algu and Jumman were best friends. So, Jumman thought that the judgement would come in his favour. Therefore, he was happy when his aunt selected Algu to be the head Panch. 

अलगू और जुम्मन अच्छे दोस्त थे। इसलिए जुम्मन ने सोचा कि निर्णय उसके पक्ष में होगा। इसलिए वह प्रसन्न था जब उसकी चाची ने उसे मुख्य पंच चुना।

Question 5.
“God lives in the heart of the Panch,”the aunt said. What did she mean? 
“भगवान पंच के हृदय में रहता है,” चाची ने कहा उसका क्या अर्थ था? 
Answer:
The aunt meant that when a person is placed in the seat of a judge and is asked to give judgement, he becomes neutral. He does not favour anybody but gives an honest judgement. 

चाची का तात्पर्य था कि जब एक व्यक्ति को न्यायाधीश की कुर्सी पर बैठाते हैं और निर्णय करने के लिए कहते हैं, वह किसी के पक्ष में नहीं रहता है। वह पक्षपात नहीं करता है। मगर एक ईमानदारी पूर्ण निर्णय करता है। 

Question 6. 
What was Algu’s verdict as head Panch? How did Jumman take it? 
मुख्य पंच के रूप में अलगू का क्या फैसला था? जुम्मन ने इसे किस तरह से लिया था? 
Answer:
Algu heard the case and gave a just judgement by asking Jumman to pay a monthly allowance to his aunt in lieu of the property transferred in his name. To this, Jumman became angry for he had not expected this judgement from Algu.

अलगू ने मुकदमा सुना और जुम्मन से पूछकर यह फैसला सुनाया कि उसके नाम जायदाद स्थानांतरित करने के बदले वह अपनी चाची को हर माह भत्ता देगा। इस पर जुम्मन क्रोधित हुआ क्योंकि अलगू से इस प्रकार के फैसले की उसे आशा नहीं थी। 

Question 7. 
Algu found himself in a tight spot. What was his problem? 
अलगू ने अपने आपको बुरी स्थिति में फंसा हुआ पाया।। उसकी क्या समस्या थी? 
Answer:
Algu had sold his bullock to Samjhu Sahu who promised to pay Algu the money after one month. Unfortunately, the bullock died within a month. When Algu asked for money, Sahu accused him of being dishonest and refused to pay any money. 

अलगू ने अपना बैल समझू साह को बेचा था जिसने उसे एक माह के बाद पैसे देने के लिए कहा था। दुर्भाग्य से बैल एक माह के अन्दर ही मर गया था। जब अलगू ने पैसे मांगे, साहू ने उसे बेईमान होने का आरोपी बनाया और उसे पैसे देने से मना कर दिया।

Question 8. 
Why was Algu upset over Jumman’s nomination as head Panch? 
अलगू जुम्मन के मुख्य पंच बनने पर परेशान क्यों हुआ? 
Answer:
Algu was upset because Jumman was annoyed with him and he assumed that he would not leave the opportunity of taking his revenge against him.

अलगू परेशान हुआ क्योंकि जुम्मन उससे नाराज था और उसने यह अनुमान लगाया कि वह उससे बदला लेने के इस अवसर को नहीं छोड़ेगा। 

Question 9. 
What was Jumman’s verdict as head Panch? How did Algu take it?
जुम्मन का मुख्य पंच बनने पर क्या फैसला था? अलगू ने इसे किस प्रकार से लिया था? 
Answer:
Jumman’s verdict as the head Panch surprised everybody. He told Sahu to give the price of the bullock to Algu as he had purchased a healthy bullock from Algu. Algu was very happy as he stated that it was a victory of the Panchayat. 

जुम्मन के मुख्य पंच के रूप में फैसले ने सभी को आश्चर्यचकित कर दिया। उसने साहू को कहा कि वह अलग को बैल की कीमत दे क्योंकि उसने अलगू से स्वस्थ बैल खरीदा था। अलगू बहुत खुश था जैसाकि उसने यह कहा कि यह पंचायत की जीत थी। 

Question 10. 
Which of the following sums up the story best?. 
(i) “I also know that you will not kill your conscience for the sake of friendship.” 
(ii) “Let no one deviate from the path of justice and truth for friendship or enmity”.
(iii) “The voice of the Panch is the voice of God.” Give a reason for your choice. 
Answer:
I think the second statement sums up the story best. It teaches us a moral that when we sit on the seat of a judge we have to be fair and not partial towards anybody.
मैं समझता हूँ कि दूसरा वाक्य कहानी का सबसे अच्छा सार है। यह हमें यह नैतिक शिक्षा देता है कि जब हम न्यायाधीश की कुर्सी पर हों तो हमें सही रहना चाहिए और किसी के प्रति भी पक्षपात नहीं करना चाहिए।

Working With Language

Replace the italicised portion of each sentence below with a suitable phrase from the box. Make necessary changes, wherever required. 
नीचे दिये गये प्रत्येक वाक्य में तिरछे शब्दों वाले भाग को बॉक्स में दिये उचित वाक्यांश से बदलिए। जहाँ कहीं आवश्यक हो जरूरी परिवर्तन भी कीजिए। 

look after, swallow, make it up, keep mum, go into, ease one’s conscience, as ill luck would have it, a tight spot, take chances, my heart sank. 

Question 1. 
The best way to avoid an unnecessary argument is to remain silent. 
अनावश्यक तर्क से बचने का सबसे अच्छा तरीका शांत रहना है। 
Answer:
The best way to avoid an unnecessary argument is to keep mum. 

Question 2. 
Unfortunately, the train I was trying to catch was cancelled. 
दुर्भाग्य से जिस गाड़ी को मैं पकड़ना चाह रहा था वह निरस्त हो गई थी। 
Answer:
As ill luck would have it, the train I was trying to catch was cancelled. He has been told not to take risks while driving a car through a crowded street. 

Question 3.
He has been told not to take risks while driving a car through a crowded stiet.
उसे यह कहा गया था कि भीड़ भरी गली में से कार चलाने का जोखिम न ले। 
Answer:
He has been told not to take chances while driving a car through a crowded street. 

Question 4. 
The patient needs to be properly taken care of.
रोगी को उचित प्रकार से ध्यान रखने की आवश्यकता
Answer:
The patient needs to be properly looked after. 

Question 5. 
Why don’t the two of you end your quarrel by shaking hands? 
आप दोनों हाथ मिलाकर अपना झगड़ा समाप्त क्यों नहीं कर लेते हैं?
Answer:
Why don’t the two of you make it up by shaking hands? 

Question 6. 
I was in a difficult situation till my friends came to my rescue. 
मैं बुरी स्थिति में था जब तक मेरे दोस्त मेरे बचाव के लिए नहीं आये। 
Answer:
I was in a tight spot till my friends came to my rescue. 
जब मैंने गन्दी प्लेटों का ढेर देखा तो बहुत निराश महसूस कर रहा था। 

Question 7. 
When I saw a pile of dirty dishes, I felt very disappointed. 
Answer:
When I saw a pile of dirty dishes, my heart sank.

Question 8. 
I will examine the matter carefully before commenting on it. 
इस मामले पर टिप्पणी करने से पहले मैं इसकी गहन जाँच करूंगा। 
Answer:
I will go into the matter carefully before commenting on it.

Question 9. 
They criticised him in the meeting but he accepted without protest all the criticism.
उन्होंने बैठक में उसकी आलोचना की और उसने बिना विरोध के सारी आलोचना को स्वीकार कर लिया।
Answer:
They criticised him in the meeting but he swallowed all the criticism. 

Question 10. 
It will free me from worry to know that I had done nothing wrong. 
मैं इससे चिन्तामुक्त हो जाऊँगा कि मैंने कुछ भी गलत नहीं किया था। 
Answer:
It will ease my conscience to know that I had done nothing wrong. 

B. Look at the following phrases and their meanings. 

Use the phrases to fill in the blanks in the sentences given below : 
निम्न वाक्यांशों एवं उनके अर्थ को देखिए। निम्न वाक्यों में रिक्त स्थानों की पूर्ति हेतु वाक्यांशों का प्रयोग कीजिए 
set up – put in place or start
set aside – save or keep for a particular purpose 
set down – write or record 
set out – start on a journey 
set in – begin and seem likely to continue 

1. Why don’t you…………………….your ideas on paper? 
2. A fund has been…..for the soldiers’ families. 
3. We should……………a little money every month. 
4. You should buy some woollens before winter….. 
5. They…on the last stage of their journey.
Answer:
1. set down
2. set up
3. set aside
4. set in
5. set out

Seen Passages 

Read the following passages and answers the questions that follow :

(निम्न गद्यांशों को पढ़िए और नीचे दिए गए प्रश्नों के उत्तर दीजिए।

Passage – 1.

Jumman had an old aunt who had some property. This she transferred to him on the understanding that she would stay with him and he would look after her. The arrangement worked well for a couple of years. Then the situation changed. Jumman and his family were tired of the old relative. Jumman became as indifferent to her as his wife, who grudged even the little food that the old lady wanted every day. She swallowed these insults along with her food for a few months. But patience has its limits. 

Questions :
1-3. निम्न प्रश्नों के उत्तर अंग्रेजी में दीजिए
1. What did the aunt transfer ? 
2. Who were tired of the old relative ? 
3. What did she swallow with food ?
4-6. निम्न प्रश्नों के उत्तर हिन्दी में दीजिए
4. बूढी चाची के पास क्या था? 
5. चाची ने क्या सोचकर अपना धन जुम्मन को दिया? 
6. जुम्मन और उसकी पत्नी का स्वभाव कब बदला? 
7. निम्न शब्दों के विलोम शब्द गद्यांश में से ढूँढिए : 
(i) young
(ii) unwell
18. निम्न वाक्य का हिन्दी अनुवाद कीजिए
But patience has its limits. 
Answers :
1. The aunt transferred her property. 
2. Jumman and his family were tired of the old relative. 
3. She swallowed insult with her food.
4. बूढ़ी चाची के पास सम्पत्ति थी। 
5 चाची ने यह सोचकर अपना धन उसे दिया कि वह उसके साथ ही रह रही है। 
6. जुम्मन और उसकी पत्नी का स्वभाव एक-दो साल बाद बदल गया। 
7. (i) old
(ii) well 
8. मगर धैर्य की भी अपनी सीमा होती है।

Passage – 2.

This made his aunt very angry and she decided to take her case to the village panchayat.For many days, the old lady was seen talking to the villagers explaining her case and seeking their support. Some sympathised with her, others laughed at her and a few others advised her to make it up with her nephew and his wife. At last she came to Algu Chowdhry and spoke to him. “You know, Chachi, Jumman is my best friend. How can I go against him ?” Algu said, “But is it right, my son, to keep mum and not say what you consider just and fair ?” pleaded the old lady. “Come to the panchayat and speak the truth,” she said. Algu didn’t reply, but her words kept ringing in his ears. 

Questions :
1-3. निम्न प्रश्नों के उत्तर अंग्रेजी में दीजिए
1. Where did the aunt take the case ? 
2. What advise was given by villager to aunt? 
3. Who was friend of Algu Chaudhary?
4-6. निम्न प्रश्नों के उत्तर हिन्दी में दीजिए, 
4. चाची गाँव वालों के पास क्यों गई थी? 
5. चाची ने अलगू से क्या कहा? 
6. चाची के साथ गाँव वालों का व्यवहार कैसा था?
7. निम्न शब्दों के भूतकाल की क्रिया गद्यांश में से ढूंढिए
(i) advise
(ii) is 
8. निम्न वाक्य का हिन्दी में अनुवाद कीजिए
This made his aunt very angry. 
Answers : 
1. The aunt took the case to the village Panchayat. 
2. Aunt was advised to compromise with her nephew and his wife. 
3. Jumman was friend of Algu Chaudhary. 
4. चाची गाँव वालों के पास सहायता मांगने गई थी? 
5. चाची ने अलगू से पंचायत में आकर सत्य बोलने के लिए कहा। 
6. गाँव वालों ने चाची का मजाक उड़ाया, कुछ ने सहानुभूति दिखाई। 
7. (i) advised 
(ii) was 
8. इससे उसकी चाची को बहुत गुस्सा आया।

Passage – 3.

Several months after the bullock’s death. Algu reminded Sahu of the money he hadn’t yet paid. Sahu got very annoyed. “I can’t pay you a penny for the wretched beast you sold me. He brought us nothing but ruin. I have a bullock. Use it for a month and then return it to me. No money for the dead bullock,” he said angrily.Algu decided to refer the case to the panchayat. For a second time in a few inonths, preparations for holding the panchayat were made, and both the parties started meeting people seeking their support. 

Questions :
1-3. निम्न प्रश्नों के उत्तर अंग्रेजी में दीजिए
1. When did he remind Sahu for money ? 
2. Who had brought ruin to Sahu? 
3. Where did he refer the case ?
4-6. निम्न प्रश्नों के उत्तर हिन्दी में दीजिए
4. साहू ने बैल का प्रयोग कितने समय तक किया था? 
5. साहू को गुस्सा क्यों आया था? 
6. साहू ने पैसे की एवज में क्या प्रस्ताव रखा? 
7. निम्न शब्दों के समकक्ष शब्द गद्यांश में से ढूँढिए
(i) पैसा
(ii) सहायता
8. निम्न वाक्य का हिन्दी में अनुवाद कीजिए
He brought us nothing but ruin. 
Answers : 
1. He reminded Sahu several months after bullock’s death. 
2. Bullock had brought ruin to Sahu.
3. He referred the case to Panchayat. 
4. साहू ने बैल का प्रयोग एक माह तक किया था। 
5. साहू को अलगू के द्वारा पैसा माँगने पर गुस्सा आया।
6. साहू ने कहा कि उसने बैल को एक माह काम में लिया, वह भी उसके बैल को एक माह तक काम में ले ले। 
7. (i) Penny
(ii) Support. 
8. वह हमारे लिए बरबादी ही बरबादी लाया।

Passage – 4.

The panchayat was held under the old banyan tree. Algu stood up and said, “The voice of the Panch is the voice of God. Let Sahu nominate the head Panch, I will abide by his decision.”Sahu saw his chance and proposed the name of Jumman. Algu’s heart sank and he turned pale. But what could he do?
The moment Jumman became head Panch, he realised his responsibility as judge and the dignity of his office. Could he, seated in that high place, have his revenge now ? He thought and thought. 

Questions :
1-3. निम्न प्रश्नों के उत्तर अंग्रेजी में दीजिए
1. Where was the Panchayat held ? 
2. Whose name did Sahu propose ? 
3. What did Jumman realise ?
4-6. निम्न प्रश्नों के उत्तर हिन्दी में दीजिए
4. अलगू का दिल कब बैठा? 
5. अलगू ने पंचायत से क्या कहा? 
6. मुख्य पंच कौन बना था? 
7. निम्न शब्दों के समकक्ष शब्द गद्यांश में ढूंढिए : 
(i) मनोनीत करना
(ii) निर्णय 
8. निम्न वाक्य का हिन्दी में अनुवाद कीजिए
I will abide by his decision. 
Answers : 
1. The Panchayat was held under the banyan tree.
2. Sahu proposed the name of Jumman.
3. Jumman realised his responsibility as judge. 
4. अलगू का दिल जुम्मन के नाम पर बैठ गया।
5. अलगू ने पंचायत से कहा कि साहू अपना पंच मनोनीत करे।
6. जुम्मन मुख्य पंच बना था। 
7. (i) nominate 
(ii) decision 
8. मैं उसके निर्णय की पालना करूँगा।

0:00
0:00