Day
Night

Chapter 7 The Adventure

Textbook Questions and Answers

Understanding the Text 

I. Tick the statements that are true :

जो कथन सही है उस पर निशान लगाइए

1. The story is an account of real events. 
2. The story hinges on a particular historical event. 
3. Rajendra Deshpande was a historian. 
4. The places mentioned in the story are all imaginary.
5. The story tries to relate history to science. 
Answer:
1. (✗), 2. (✗), 3. (✗), 4. (✗), 5 (✓). 

II. Briefly explain the following statements from the text :

पाठ्य-पुस्तक के निम्नलिखित कथनों की संक्षेप में व्याख्या कीजिए

Question 1. 
“You neither travelled to the past nor the future. You were in the present experiencing a different world.”
“न तो आपने अतीत की यात्रा की न भविष्य की। आप भिन्न दुनिया का अनुभव करते हुए वर्तमान में थे।” 
Answer:
The professor makes a transition from one world to another and back again. It so happened that after colliding with a truck he becomes unconscious. And then he is able to experience two worlds, though, only one at a time – the one he lives in the present and the other where he spends two days.

प्रोफेसर एक दुनिया से दूसरी में प्रवेश करते हैं और पुनः वापसी। ऐसा होता है कि एक ट्रक से टकराने के बाद वह बेहोश हो जाते हैं। और तब वह दो दुनियाओं का अनुभव प्राप्त करने में सक्षम हो जाते हैं, यद्यपि, एक समय में केवल एक का-एक वह जिसमें वह वर्तमान में रहते हैं और दूसरा वह जहाँ पर वह दो दिन बिताते हैं। 

Question 2. 
“You have passed through a fantastic experience : 
“तुम एक असंयमित कल्पना द्वारा काल्पनिक अनुभव से गुजरे हो; अथवा अधिक सही रूप से, एक विपदाजन्य अनुभव से।” 
Answer:
Rajendra wants to explain Professor Gaitonde through two scientific theories- catastrophe and quantum. According to him Professor was badly treated at the Azad Maidan speech and collided with a truck. It is a catastrophic experience. After the collision he was unconscious for two days which took him to another world living in the present. That is quantum theory. 

राजेन्द्र प्रोफेसर गाईतोन्दे को दो वैज्ञानिक सिद्धान्त- catastrophe तथा quantum के माध्यम से समझाना चाहता है। उसके अनुसार आजाद मैदान के भाषण में प्रोफेसर के साथ बुरा बर्ताव किया गया तथा वह ट्रक से टकरा गये। यह एक आकस्मिक महाविपत्ति का अनुभव है। टक्कर के पश्चात् वह दो दिन तक बेहोश पड़े रहे जो उन्हें वर्तमान में रहते हुए दूसरे संसार में ले गया। यह quantum theory (परमाणु सिद्धान्त) है। 

Question 3. 
Gangadhar Pant could not help comparing the country he knew with what he was witnessing around him. 
गंगाधरपंत उस देश की तुलना किये बिना नहीं रह सके जो उन्होंने देखा था और जिसे अब अपने चारों ओर देख रहे थे। 
Answer:
Gangadhar Pant faces two different forms of the same reality. One form presented to him is of the country he knew and this country is India. The battle of Panipat was fought in 1761 ended with the defeat of the Marathas. To his knowledge, history says that Abdali won the battle. The other form presented to him is different version of history, in which most of India was being ruled by Marathas who got victory in the battle. It presents a strong and happy India. 

गंगाधरपन्त एक ही वास्तविकता के दो रूपों का सामना करते हैं। एक रूप जो उनके समक्ष प्रस्तुत किया जाता है, वह उस देश का है जिसे वह जानते थे और यह देश भारत है। पानीपत का युद्ध जो 1761 में लड़ा गया मराठाओं की हार के साथ समाप्त हुआ। उसके ज्ञान के लिए इतिहास कहता है कि अब्दाली ने युद्ध जीता। दूसरा रूप जो उसके समक्ष प्रस्तुत किया जाता है वह इतिहास का भिन्न रूपान्तरण है, जिसमें अधिकांश भारत मराठाओं द्वारा शासित किया जा रहा था जिन्होंने युद्ध में विजय प्राप्त की। यह एक सशक्त और प्रसन्न भारत का रूप प्रस्तुत करता है। 

Question 4. 
“The lack of determinism in quantum theory !”
“क्वान्टम् के सिद्धान्त में पूर्व-निर्धारण की कमी।” 
Answer:
There is the lack of determinism in quantum theory because if we fire an electron from a source, we cannot certainly say where it will be at a later time. 

क्वान्टम के सिद्धान्त में पूर्वनिर्धारण की कमी है क्योंकि यदि हम एक स्रोत से इलेक्ट्रान दागें तो हम निश्चित रूप से यह नहीं कह सकते हैं कि यह किसी आने वाले समय में कहाँ होगा। 

Question 5. 
“You need some interaction to cause a transition.”
“आपको बदलाव लाने के लिए पारस्परिक आदान-प्रदान की आवश्यकता होती है।” 
Answer:
Catastrophic situations offer radically different alternatives and all alternatives are capable of existing, but we can experience only one of them at a time. However, if we make a transition. we become able to experience two worlds. Now to cause a transition, we need some interaction. In the case of the professor, it was the battle of Panipat that causes a transition. Just imagine what would have happened, if the battle had gone the other way. 

असफलताओं की स्थितियाँ ही बिल्कुल विपरीत विकल्प प्रदान करती हैं और समस्त विकल्प बरकरार रहने में सक्षम होते हैं, परन्तु एक समय पर हम उनमें से केवल एक का ही अनुभव कर सकते हैं। हालाँकि यदि हम एक बदलाव कर पाएँ, तो हम दो दुनियाओं का अनुभव कर सकते हैं। अब एक बदलाव लाने के लिए हमें पारस्परिक आदान-प्रदान की आवश्यकता होती है। प्रोफेसर के मामले में, यह पानीपत का युद्ध था जिसने बदलाव पैदा किया। जरा कल्पना कीजिए कि क्या हुआ होता, यदि इस युद्ध ने दूसरा मोड़ लिया होता। 

Talking about the Text 

Question 1.
Discuss the following statements in groups of two pairs, each pair in a group taking opposite points of view:
दो जोड़ों के समूह में निम्न कथनों पर चर्चा करें, समूह में प्रत्येक जोड़े का दूसरे से विपरीत दृष्टिकोण होगा : 
(i) A single event may change the course of the history of a nation.
एक अकेली घटना किसी देश के इतिहास का रुख बदल सकती है। 

(ii) Reality is what is directly experienced through the senses.
वास्तविकता वह होती है जो सीधे ज्ञानेन्द्रियों द्वारा अनुभव की जाती है। 

(ii) The methods of inquiry of history, science and philosophy are similar.
विज्ञान, दर्शनशास्त्र तथा इतिहास की जाँच-पड़ताल की विधियाँ समान होती हैं। 

Note : Do it yourself in your class with the help of your teacher. 
नोट : कक्षा में स्वयं अध्यापक की सहायता से करें। 

Question 2. 
(i) The story is called “The Adventure’. Compare it with the adventure described in We’re Not.
Afraid to Die……..’ यह कहानी ‘The Adventure’ कहलाती है। इसकी तुलना उस साहसिक कारनामे से कीजिए जिसका वर्णन ‘We’re Not Afraid to Die……’ कहानी में किया गया है। 
Answer:
In the story ‘The Adventure’ the adventure of the professor is purely an intellectual search. In the other story ‘We’re Not Afraid to Die’, however, the adventure described is that of a voyage round the world.

While in that story, the voyager has to face the roughest weather of the ocean, in this story, the professor makes himself busy in the history books to find out certain historical facts. However, the end of both the adventures is similar. The voyager anchors safely at the shore of French Island, while the professor succeeds in connecting the catastrophe theory with the battle of Panipat. 

“The Adventure’ नामक कहानी में प्रोफेसर का साहसिक कार्य यथार्थ में एक बौद्धिक खोज है। दूसरी कहानी ‘We’re Not Afraid to Die………’ में हालाँकि, साहसिक कार्य सारी दुनिया का चक्कर लगाने वाले नौका-यात्री का है। जहाँ उस कहानी में, नौका-यात्री को समुद्र पर अत्यन्त बुरे मौसम का सामना करना पड़ता है, वहीं इस कहानी में प्रोफेसर ऐतिहासिक तथ्यों की खोज में स्वयं को इतिहास की पुस्तकों में व्यस्त कर लेता है। हालाँकि, दोनों साहसिक कार्यों का अन्त समान होता है। नौका-यात्री सुरक्षित अपनी नौका फ्रांस के टापू पर खड़ी कर देता है जबकि प्रोफेसर संकटकालीन सिद्धान्त को पानीपत के युद्ध के साथ जोडने में सफल हो जाता है। 

(ii) Why do you think professor Gaitonde decided never to preside over meetings again?
आपके विचार से प्रोफेसर गाइतोन्दे ने पुनः कभी किसी सभा की अध्यक्षता न करने का निश्चय क्यों किया ? 
Answer:
The accident of the Azad Maidan turns the professor into a sad but a wise man. The uncivil and violent reception he gets through the hands of audience makes him hopeless and bitter. He is so much grieved that he decides never to preside over a meeting henceforth. 

आजाद मैदान की दुर्घटना प्रोफेसर को एक दु:खी, परन्तु अधिक बुद्धिमान मनुष्य में परिणत कर देती है। श्रोताओं के हाथों जो असभ्यतापूर्ण और हिंसक अगवानी वह प्राप्त करता है वह उसे असहाय तथा कड़वा बना देती है। वह इतना दु:खी होता है कि वह यह तय कर लेता है कि अब आगे से वह किसी सभा का सभापतित्व नहीं करेगा। 

Thinking about Language 

Question 1. 
In which language do you think Gangadharpant and Khan Sahib talked to each-other ? Which language did Gangadharpant use to talk to the English receptionist ? 
आपके विचार से गंगाधरपन्त और खान साहब ने एक-दूसरे के साथ किस भाषा में बातचीत की ? अंग्रेज रिसेप्शनिस्ट के साथ किस भाषा का गंगाधरपन्त ने प्रयोग किया ? 
Answer:
In spite of being a Maharashtrian, Gangadharpant might not have talked to Khan Sahib in Marathi. Therefore, he might have talked to him either in Hindi or at the most in Urdu. But while talking to English receptionist the professor might have spoken in English obviously. 

एक महाराष्ट्रीयन होने के बावजूद गंगाधरपन्त ने खान साहब के साथ मराठी में बातचीत नहीं की होगी। इसलिए हो सकता है उसने उसके साथ या तो हिन्दी में बातचीत की होगी या फिर उर्दू में। अंग्रेज रिसेप्शनिस्ट के साथ । उसने प्रत्यक्षतः अंग्रेजी में ही बात की होगी। 

Question 2. 
In which language do you think ‘Bhausahebanchi Bakhar’ was written ?
आपके विचार से ‘भाऊसाहेबांची बखर’ किस भाषा में लिखी थी ?
Answer:
As is obvious from the very Marathi word, ‘Bhausahebanchi Bakhar’ was written in Marathi language. 
जैसा कि मराठी नाम से ही स्पष्ट है ‘भाऊसाहेबबांची बखर’ मराठी भाषा में लिखी गई थी। 

Question 3. 
There is mention of three communities in the story : the Marathas, the Mughals, the Anglo Indians. Which language do you think they used within their communities and while speaking to the other groups ? 
इस कहानी में तीन सम्प्रदायों का उल्लेख है-मराठे, मुगल तथा ऐंग्लो-इण्डियन। आपके विचार से अपने सम्प्रदाय के अन्दर वे किस भाषा का प्रयोग करते थे और अन्य वर्गों से बोलने में किस भाषा का ? 
Answer:
Marathas used to speak Marathi within their community and Hindi and English to speak to other groups. The Mughals used to speak Turkish, Persian or Urdu to speak within their community as also to other groups. Anglo-Indians used to speak English while talking within their community and English or local language while talking to others. 

मराठा अपने सम्प्रदाय के अन्दर मराठी भाषा बोला करते थे तथा अन्य वर्गों के साथ हिन्दी अथवा अंग्रेजी बोला करते थे। मुगल अपने सम्प्रदाय के अन्दर तुर्की, फारसी अथवा उर्दू एवं बाहर के वर्गों के साथ भी इन्हीं भाषाओं को बोलते थे। ऐंग्लो-इण्डियन्स अपने सम्प्रदाय में बात करने के लिए अंग्रेजी तथा बाहरी वर्गों से बात करने के लिए अंग्रेजी या स्थानीय (क्षेत्रीय) भाषा का प्रयोग करते थे। 

Question 4. 
Do you think that the ruled always adopt the language of the ruler ?
क्या आप सोचते हैं कि शासित हमेशा शासकों की भाषा प्रयोग करते हैं ? 
Answer:
Generally, the ruled adopt the language of the ruler but not necessarily always. Before 1947, the British ruler always spoke in English but most of the Indians spoke either in Hindi or in their regional languages. 

सामान्यतः शासित (प्रजा के लोग) शासकों की भाषा का प्रयोग करते हैं, परन्तु आवश्यक रूप से सदैव नहीं। 1947 से पूर्व ब्रिटिश शासक हमेशा अंग्रेजी में बोलते थे पर अधिकांश भारतीय या तो हिन्दी में या अपनी अपनी क्षेत्रीय भाषाओं में बोलते थे।

Working with Words 
 
1. Tick the item that is closest in meaning to the following phrases :

उन विकल्पों पर चिह्न लगाइए जो अर्थ में निम्नलिखित वाक्यांशों के सर्वाधिक निकट हैं

Question 1. 
To take issue with : 
(i) to accept
(ii) to discuss 
(iii) to disagree
(iv) to add.
Answer:
(iii) to disagree. 

Question 2. 
To give vent to : 
(i) to express
(ii) to emphasise 
(iii) to suppress
(iv) to dismiss.
Answer:
(i) to express. 

Question 3. 
To stand on one’s feet :
(i) to be physically strong 
(ii) to be independent 
(iii) to stand erect
(iv) to be successful. 
Answer:
(ii) to be independent. 

Question 4.
To be wound up :
(i) to become active 
(ii) to stop operating
(iii) to be transformed 
(iv) to be destroyed. 
Answer:
(ii) to stop operating. 

Question 5.
To meet one’s match : 
(i) to meet a partner who has similar tastes
(ii) to meet an opponent 
(iii) to meet someone who is equally able as oneself .
(iv) to meet defeat. 
Answer:
(iii) to meet someone who is equally able as oneself. 

II. Distinguish between the following pairs of sentences :

निम्नलिखित वाक्यों के जोड़ों में अन्तर कीजिए

1. (i) He was visibly moved. 
वह स्पष्ट रूप से प्रभावित हुआ। (visibly = clearly, स्पष्ट रूप से)

(ii) He was visually impaired. 
उसकी आँखों की रोशनी चली गई। (visually = regarding eyesight दृष्टि सम्बन्धी) 

2. (i) Green and black stripes were used alternately. हरी और काली पट्टियाँ एक के बाद एक
प्रयोग की गईं। (alternately = one after other, बारी-बारी से) 

(ii) Green stripes could be used or alternatively with black ones. हरी पट्टियों को काली
पट्टियों के साथ एक के बाद एक प्रयोग किया जा सकता था। (alternatively = substitute, विकल्प के रूप में) 

3. (i) The team played the two matches successfully. टीम ने दोनों मैच सफलतापूर्वक खेले। (successfully = with success, सफलता से) 
(ii) The team played two matches successively. टीम ने दो मैच लगातार खेले। (successively = in order, क्रम से) 

4. (i) The librarian spoke respectfully to the learned scholar. पुस्तकालय अध्यक्ष ने ज्ञानी विद्वान से सम्मानपूर्वक बात की। (respectfully = full of respect, सम्मान से) 

(ii) You will find the historian and the scientist in the archaeology and natural science sections of the museum respectively. 
आप इतिहासकार और वैज्ञानिक को क्रमशः पुरातत्व विभाग और प्राकृतिक विज्ञान विभाग के संग्रहालयों में पायेंगे। (respectively = according to order, क्रमानुसार) 

Noticing Form
Note: Do it yourself.

Things to Do
Note: Do it yourself.

Important Questions and Answers

Very Short Answer Type Questions 

Question 1. 
Who was professor Gaitonde and where was he going ?
प्रोफेसर गाइतोन्दे कौन थे और वे कहाँ जा रहे थे ? 
Answer:
Professor Gaitonde was a historian and he was going to Mumbai by the Jijamata Express.
प्रोफेसर गाइतोन्दे एक इतिहासकार थे और वे जीजामाता एक्सप्रेस से मुम्बई जा रहे थे। 

Question 2. 
What was professor’s plan of action in Mumbai ?
प्रोफेसर की मुम्बई में क्या कार्य करने की योजना थी ? 
Answer:
In Mumbai, the professor thought that he would go to a big library and read history books.
मुम्बई में, प्रोफेसर ने सोचा वह एक बड़े पुस्तकालय में जायेंगे और इतिहास की पुस्तकों को पढ़ेंगे। 

Question 3. 
What did Khan Sahib mostly speak to him about?
खान साहब ने अधिकांशतः उनसे किस बारे में बात की ? 
Answer:
Khan Sahib spoke to him mostly about his business.
खान साहब ने अधिकांशतः उनसे अपने व्यवसाय के बारे में बात की। 

Question 4. 
What was happening at Sarhad station ? 
सरहद स्टेशन पर क्या हो रहा था ? 
Answer:
At Sarhad station, an Anglo-Indian in uniform was checking the permits through the train.
सरहद स्टेशन पर वर्दी में एक ऐंग्लो-इंडियन पूरी ट्रेन में आने-जाने संबंधी परमिट की जाँच कर रहा था। 

Question 5. 
How was the railway station of Victoria Terminus ? 
विक्टोरिया टर्मिनस रेलवे स्टेशन कैसा था ? 
Answer:
The railway station of Victoria Terminus was a neat and clean place. 
विक्टोरिया टर्मिनस रेलवे स्टेशन एक साफ-सुथरा स्थान था।

Question 6.
What do you know about the staff at the railway station of Victoria Terminus ?
विक्टोरिया टर्मिनस रेलवे स्टेशन पर स्टाफ के विषय में आप क्या जानते हैं ? 
Answer:
Most of the railway staff were Anglo-Indians and Parsees along with a handful of British officers.
अधिकांश रेलवे स्टाफ के लोग ऐंग्लो-इन्डियन्स और पारसी थे कुछ अंग्रेज अधिकारियों सहित। 

Question 7. 
What reminded the professor that he was in the British Territory ?
प्रोफेसर को यह याद किंसने दिलाया कि वह अंग्रेजी साम्राज्य में था ? 
Answer:
The letter GBMR and the Union Jack on every carriage reminded professor that he was in the British territory.
GBMR अक्षरों और हर डिब्बे पर ब्रिटिश झण्डे ने प्रोफेसर को याद दिलाया कि वह अंग्रेजी साम्राज्य में था। 

Question 8. 
Who reminded the professor that he was in the British territory ?
किसने प्रोफेसर को यह याद दिलाया कि अब वह ब्रिटिश साम्राज्य में हैं ? 
Answer:
Khan Sahib reminded the professor that now he was in the British territory.
खान साहब ने प्रोफेसर को याद दिलाया कि वह अब ब्रिटिश साम्राज्य में है। 

Question 9. 
What according to the professor happened to the East India Company after 1857 ? 
प्राफसर क अनुसार, 1857 के पश्चात् ईस्ट इण्डिया कम्पनी को क्या हुआ ? 
Answer:
According to the professor, the East India Company had wound up shortly after 1857.
प्रोफेसर के अनुसार, 1857 के कुछ समय बाद ईस्ट इण्डिया कम्पनी ने अपना कार्य बन्द कर दिया था। 

Question 10. 
What shocked Gangadharpant after he came out of the railway station ?
रेलवे स्टेशन से बाहर आते ही गंगाधरपंत को क्या झटका लगा ? 
Answer:
Gangadharpant was shocked when he saw a big building which was the headquarter of the East India Company.
गंगाधरपंत दंग रहे गये जब उन्होंने एक विशाल इमारत देखी जो ईस्ट इण्डिया कम्पनी का मुख्यालय थी। 

Question 11. 
What did professor see when he walked along Hornby Road ?
प्रोफेसर ने क्या देखा जब वह हॉर्नबी रोड पर जा रहा था ? 
Answer:
As he moved along the Hornby Road, he saw Boots and Woolworth departmental stores, office of Lloyds, Barclays and other British banks.
हॉर्नबी रोड पर जाते हुए उसने बूट्स और वूलवर्थ के बड़े स्टोर, लायड्स के दफ्तर, बारक्ले तथा अन्य ब्रिटिश बैंक देखे। 

Question 12. 
Who did the professor enquire about in the Forbes building ?
प्रोफेसर ने फोर्बज की इमारत में किसके बारे में पूछताछ की ? 
Answer:
In the Forbes building, the professor enquired about his son Vinay Gaitonde.
फोर्ब्रज की इमारत में प्रोफेसर ने अपने पुत्र विनय गाइतोन्दे के बारे में पूछताछ की। 

Question 13. 
What did professor come to know about history in the fifth volume ?.
प्रोफेसर को पाँचवें संस्करण में इतिहास के बारे में क्या पता चला ?
Answer:
The professor came to know in the fifth volume that Marathas won the Battle of Panipat.
प्रोफेसर को पाँचवें संस्करण से पता चला कि पानीपत का युद्ध मराठाओं ने जीता था। 

Question 14. 
What was the immediate result of the Battle for the Peshwas ?
पेशवाओं के लिए युद्ध का तात्कालिक परिणाम क्या था ? 
Answer:
The immediate result of this Battle was increase in the influence of Bhausaheb and Vishwasrao.
युद्ध का तात्कालिक परिणाम भाऊसाहेब और विश्वासराव के प्रभाव का बढ़ना था। 

Question 15. 
What happened in India in twentieth century ?
बीसवीं शताब्दी में भारत में क्या हुआ ? 
Answer:
In twentieth century, the Peshwas lost their influence and they were replaced by elected bodies.
बीसवीं शताब्दी में पेशवाओं का प्रभाव समाप्त हो गया और उनका स्थान चुने गए दलों ने ले लिया।

Question 16. 
What was going on in Azad Maidan ? What was surprising about it?
आजाद मैदान में क्या हो रहा था ? उसके बारे में आश्चर्य की बात क्या थी ? 
Answer:
A lecture was going on in the Azad Maidan. The surprising thing was that the presidential chair was unoccupied. 
आजाद मैदान में एक भाषण चल रहा था। आश्चर्य की बात यह थी कि वहाँ पर अध्यक्षीय कुर्सी खाली थी। 

Question 17. 
What is professor Gaitonde’s view about a public meeting without a chair person ?
बिना किसी अध्यक्ष के होने वाली जनसभा के बारे में Professor Gaitonde का क्या विचार है ? 
Answer:
He thinks that a public meeting without a chairperson is nonsence. It is like Shakespeare’s ‘Hamlet’ without its hero.
वह सोचते हैं कि अध्यक्ष के बिना जनसभा अर्थहीन है। यह ऐसे है जैसे शेक्सपीयर का नाटक ‘हैमलेट’ बिना इसके नायक के हो। 

Question 18. 
What happened to the professor in the Azad Maidan ?
आजाद मैदान में प्रोफेसर के साथ क्या हुआ ? 
Answer:
The public threw tomatoes, eggs and other objects at the professor in the Azad Maidan. Then they ejected him bodily. 
पब्लिक ने प्रोफेसर पर टमाटर, अण्डे और अन्य चीजों को फेंका। फिर उन्होंने उसे वहाँ से उठाकर फेंक दिया। 

Question 19. 
What was the professor thinking about just prior to his collision with the truck ?
प्रोफेसर ट्रक से टकराने से ठीक पहले क्या सोच रहे थे ? 
Answer:
The professor was thinking of the catastrophe theory and its implications for History.
प्रोफेसर Catastrophe Theory और इतिहास में उसके उपयोग के बारे में सोच रहे थे। 

Question 20. 
How did Rajendra try to rationalise the professor’s experience ?
राजेन्द्र ने प्रोफेसर के अनुभव को कैसे तर्कसंगत ठहराया ? 
Answer:
Rajendra tried to rationalise the professor’s experience on the basis of two scientific theories.
राजेन्द्र ने प्रोफेसर के अनुभवों को दो वैज्ञानिक सिद्धान्तों के आधार पर तर्कसंगत ठहराया। 

Question 21. 
What did Rajendra propose to the professor ? 
राजेन्द्र ने प्रोफेसर को क्या सुझाव दिया ? 
Answer:
Rajendra proposed to the professor to apply catastrophe theory to the Battle of Panipat
राजेन्द्र ने प्रोफेसर को Catastrophe सिद्धान्त को पानीपत के युद्ध पर लागू करने का सुझाव दिया। 

Question 22. 
What does physicist discover about the behaviour of atomic system ? ।
भौतिकशास्त्रियों ने अणु प्रणाली के व्यवहार के बारे में क्या खोज की ? 
Answer:
The physicist discovered that the behaviour of these systems cannot be predicted.
भौतिकशास्त्रियों ने खोज की कि इन प्रणालियों के व्यवहार का अनुमान नहीं लगाया जा सकता। 

Question 23. 
How do we experience reality according to Rajendra ?
राजेन्द्र के अनुसार हम सच्चाई का अनुभव कैसे कर सकते हैं ? 
Answer:
According to Rajendra, we can experience reality through our senses directly or with instruments indireclty. 
राजेन्द्र के अनुसार, हम सच्चाई का अनुभव सीधे अपनी इन्द्रियों द्वारा अथवा किसी उपकरण द्वारा परोक्ष रूप से कर सकते हैं।

Question 24. 
What kind of transitions are common in microscopic system ?
सूक्ष्म अणु प्रणाली में किस प्रकार के परिवर्तन आम बात है ? 
Answer:
The movement of atoms from one energy level to another is common in microscopic systems.
अणुओं का एक ऊर्जा स्तर से दूसरे ऊर्जा स्तर पर जाना सूक्ष्म प्रणालियों में आम बात है। 

Question 25. 
What causes a transition ? 
बदलाव के क्या कारण हैं ? 
Answer:
We need some interaction to cause a transition.
हमें बदलाव के लिए पारस्परिक क्रिया की आवश्यकता होती है। 

Question 26. 
What was the topic of the professor’s thousandth presidential address?
प्रोफेसर के हजारवें अध्यक्षीय उद्बोधन का विषय क्या था ? 
Answer:
“What would have taken place if the result of the Battle of Panipat had gone the other way”… This was the topic of his address.
“क्या हुआ होता अगर पानीपत के युद्ध का परिणाम भिन्न हुआ होता”। यह उसके भाषण का विषय था। 

Question 27. 
Why did the professor decide never to preside any meeting again ? 
प्रोफेसर ने दुबारा किसी भी सभा का सभापतित्व न करने का निर्णय क्यों लिया ? 
Answer:
Professor decided never to preside any meeting again because he was very rudely interrupted in the Azad Maidan. 
प्रोफेसर ने दुबारा किसी सभा का सभापतित्व न करने का निर्णय इसलिए लिया क्योंकि आजाद मैदान में उनका विरोध बड़ी बेरहमी से किया गया था। 

Question 28. 
What was the professor’s eventual plan ? 
प्रोफेसर की अन्तिम योजना क्या थी ? 
Answer:
The professor’s eventual plan was to return to Pune and have a long talk with Rajendra Deshpande on what he was thinking. 
प्रोफेसर की अन्तिम योजना पुणे लौटकर राजेन्द्र देशपाण्डे से अपने विचारों के ऊपर एक लम्बी बातचीत करना थी। 

Question 29. 
What was the importance of Maratha victory in the battle of Panipat ?
पानीपत के युद्ध में मराठों की विजय का क्या महत्व था ? 
Answer:
The victory in the battle was not only a great morale booster to the Marathas but it also established their supremacy in Northern India.
युद्ध में जीत सिर्फ मराठों का उत्साह ही बढ़ाने वाली नहीं सिद्ध हुई बल्कि इसने उत्तर भारत में उनकी सर्वोच्चता को स्थापित कर दिया। 

Question 30. 
What was the status of the Mughal emperor in the twentieth century ?
बीसवीं शताब्दी में मुगल बादशाह का क्या महत्त्व रह गया था ? 
Answer:
The Mughal emperor of Delhi was no more than a figurehead to rubber-stamp the recommendations made by the central parliament. 
दिल्ली का मुगल बादशाह प्रतीकात्मक प्रधान बनकर रह गया था जिसका काम केन्द्रीय संसद की अनुशंसाओं पर मात्र मुहर लगाना था। 

Question 31. 
What request did the professor make to the librarian ?
प्रोफेसर ने पुस्तकालय प्रभारी से क्या आग्रह किया ? 
Answer:
The professor requested the librarian to let the books remain on the table for his use the next morning.
प्रोफेसर ने पुस्तकालय प्रभारी से आग्रह किया कि वह उन पुस्तकों को मेज पर ही रहने दे ताकि वह पुनः अगले दिन उनका उपयोग कर सके। 

Question 32. 
Why were the audience not interested in having a chairperson of the meeting ?
श्रोतागण सभा का सभापति होने में रुचि क्यों नहीं रखते थे ? 
Answer:
The audience were tired of remarks from the chairperson, of vote of thanks, and of long introduction. Therefore, they didn’t want to have a chairperson in the meeting.
श्रोतागण सभापति की टिप्पणियाँ, धन्यवाद और लम्बे परिचयों से ऊबे हुए थे। इसलिये वे सभा का कोई सभापति नहीं चाहते थे। 

Question 33. 
How long had the professor remained away from his experiences of this world ?
प्रोफेसर इस दुनिया की अनुभूतियों से कितने दिन दूर रहे थे ?
Answer:
He had remained away from his experiences of this world for two days.
वह दो दिनों तक इस दुनिया की अनुभूतियों से दूर रहे थे। 

Question 34. 
What is a crucial factor affecting the result of a battle ?
किसी युद्ध के परिणाम को प्रभावित करने वाला एक अत्यन्त महत्त्वपूर्ण घटक क्या होता है? 
Answer:
The morale of the soldiers fighting is a crucial factor affecting the result of a battle.
लड़ रहे सैनिकों का मनोबल किसी युद्ध के परिणाम को प्रभावित करने वाला एक महान घटक होता है। 

Short Answer Type Questions 

Question 1.
When the story begins, what is Prof. Gaitonde’s state of mind ?
जब कहानी की शुरूआत होती है तब प्रो. गाइतेन्दो की मन:स्थिति कैसी होती है? 
Answer:
Prof. Gaitonde’s mind is in the past when the story begins. He is travelling by Jijamata Express. He is going from Pune to Bombay. He has planned to visit a library in connection with the scheduled lecture. Then he thinks to get back to Pune and have a dialogue with Rajendra Deshpande to solve the mystery of the present state.

जब कहानी की शुरूआत होती है तो प्रो. गाइतेन्दो का दिमाग भूतकाल की घटनाओं में होता है। वह जीजामाता एक्सप्रेस से सफर कर रहे हैं। वह पुणे से बोम्बे जा रहे हैं। उन्होंने शेड्यूल्ड (अनुसूची) व्याख्यान के सम्बन्ध में पुस्तकालय में जाने की योजना बनायी। फिर उसके बाद वह सोचते हैं कि वह पुणे वापस चले जाएंगे और राजेन्द्र देशपांडे से वर्तमान स्थिति के रहस्य को हल करने के लिए संवाद करेंगे। 

Question 2. 
How did the train passengers understand that they were in British territory when the train was passing through the suburbs of Bombay ?
रेलयात्री यह कैसे समझ पाए कि वे ब्रिटिश क्षेत्र हैं जब रेल बोम्बे के उपनगर से गुजर रही थी? 
Answer:
When the train was passing through the suburbs of Bombay, there were certain ‘displays’ conveying that they were in the British territory. Each carriage carried the British flag (Union jack) of the suburb trains. 

जब रेलगाड़ी बोम्बे के उपनगर से गुजर रही थी तब कुछ ऐसे प्रदर्शित संदेश थे जिनसे पता चलता था कि वे ब्रिटिश क्षेत्र से गुजर रहे हैं। उपनगर की गाड़ी के प्रत्येक डिब्बे में ब्रिटिश का झंडा (यूनियन जैक) लगा हुआ था। 

Question 3. 
What names of buildings or offices did Gaitonde see while walking along Hornby Road ?
हार्नबी रोड पर घूमते वक्त गाइतेन्दो ने किन-किन इमारतों या कार्यालयों के नाम देखे? 
Answer:
While walking along Hornby Road, Gaitonde found Boots and woolworth departmental stores, imposing offices of lloyds, Barclays, British Banks and Forbes building. Gaitonde thought that he seemed to be walking in an English Town. 

हार्नबी रोड पर घूमते वक्त गाइतेन्दो को बूट्स एण्ड वूलवर्थ डिपार्टमेन्टल स्टोर, लायड्स के भव्य कार्यालय, बार्कलेज व दूसरे अन्य ब्रिटिश बैंक और फोर्ब्स इमारत मिलीं। गाइतेन्दो ने सोचा कि वह किसी अंग्रेजी (ब्रिटिश) कस्बे में घूमते प्रतीत हो रहे हैं। 

Question 4. 
To solve his riddle, what books did Gaitonde consult and where ? In which building was this place located ? 
अपनी पहेली को सुलझाने के लिए गाइतेन्दो ने किन किताबों से परामर्श ली (सहारा लिया) और कहाँ? किस इमारत में यह स्थान स्थित था? 
Answer:
To solve the conundrum, Prof. Gaitonde consulted five books of Indian history. These volumes were written by him and were available in the library of the Asiatic Society located in the Town Hall building.

अपनी पहेली को हल करने के लिए प्रो. गोइतोन्दे ने भारतीय इतिहास की पाँच किताबों से परामर्श लिया। ये किताबें उन्हीं के द्वारा लिखी गयी थी और ये टाउन हाल इमारत में स्थित एशियाटिक सोसाइटी पुस्तकालय में उपलब्ध थीं। 

Question 5. 
How does Gaitonde’s mind go to the past ?
गोइतोन्दे का दिमाग भूतकाल में कैसे चला जाता है? 
Answer:
Prof. Gaitonde had to deliver a lecture on the Battle of Panipat. In this war, Marathas had lost the battle and Ahmad shah Abdali had won. But now Prof. Gaitonde was having divert conviction. According to him, if Marathas had won the Battle, there should have been different historical turn. But before the lecture, he had an accident with truck. His mind remained active and went to the past wonderings. 

प्रो. गोइतोन्दे को पानीपत के युद्ध से सम्बन्धित एक व्याख्यान देना था। इस युद्ध में मराठाओं की हार हो गयी थी और अहमद शाह अब्दाली जीत गया था। लेकिन अब प्रो. गाइतेन्दो राह से अलग हटकर धारणा बना रहे थे। उनके अनुसार यदि मराठों ने युद्ध जीता होता तो ऐतिहासिक मोड़ कुछ अलग ही होता। लेकिन व्याख्यान से पहले उनकी एक ट्रक से टक्कर हो गयी। उनका दिमाग सक्रिय रहा और वह भूतकाल की घटनाओं में विचरण करता रहा। 

Question 6. 
Why does Prof. Gaitonde go to the library ? What does he find in the books that he goes through ?
प्रो. गोइतोन्दे पुस्तकालय में क्यों जाते हैं? वह उन किताबों में क्या पाते हैं जिन्हें वह पढ़ते हैं? 
Answer:
Prof. Gaitonde goes to the library in order to solve a puzzle about the lecture. He is scheduled to deliver this lecture. He asks the librarian for the volumes of history. He goes through these books and finds the details of historical events as he knows. But, in the fifth volume, history takes new diversion. He finds that the Marathas had won the battle of Panipat and Abdali was chased away to Kabul. 

प्रो. गाइतोन्दे एक व्याख्यान के बारे में एक पहेली को हल करने के लिए पुस्तकालय में जाते हैं। उनका इस व्याख्यान को देना नियत है। वह पुस्तकालय अध्यक्ष से इतिहास के खण्डों की माँग करते हैं। वह इन किताबों को पूरी तरह से पढ़ते हैं और वह ऐतिहासिक घटनाओं का विवरण ढूँढ लेते हैं जैसा कि वह जानते हैं। लेकिन इसके पाँचवे खण्ड में इतिहास एक नया मोड़ लेता है और वह पाते हैं कि मराठाओं ने पानीपत युद्ध को जीत लिया था और अब्दाली को काबुल भगा दिया गया था। 

Question 7. 
What did the volume five of Prof. Gaitonde’s book describe ? What was new in it ?
प्रो. गोइतोन्दे की इतिहास की किताब के पाँचवे खण्ड में क्या वर्णित था? इसमें नया क्या था? 
Answer:
Volume five of the history written by Prof. Gaitonde described the battle of Panipat and its consequences. In this book, he found that the Marathas had won the battle of Panipat and Abdali was chased to Kabul by the triumphant Marathas led by Sadashivrao and his nephew Vishwasrao. This victory established their supremacy in northern India. The East India company also got shaken.

प्रो. गोइतोन्दे की इतिहास की किताब के पाँचवे खण्ड में पानीपत के युद्ध और इसके परिणाम के बारे में बताया गया है। इस किताब में उसने पाया कि पानीपत के युद्ध को मराठाओं ने जीता था और अब्दाली को मराठी विजेताओं सदाशिवराव और उसके भतीजे विश्वासराव द्वारा काबुल में भगा दिया गया था। इस विजय ने उत्तरी भारत में उनका वर्चस्व स्थापित कर दिया था।

Question 8. 
What action did the East India company take in this parrallel world when it observed the victory of the Marathas in the third battle of Panipat ?
Answer:
The victory of Marathas in the third battle of Panipat brought a great change in India. Their supremacy spiked in northern India. As the East India company observed these developments, it halted their plans of expansion on temporary basis. 

पानीपत के तृतीय युद्ध में मराठाओं के विजय से भारत में बहुत बड़ा बदलाव आया। उत्तरी भारत में उनका वर्चस्व स्थापित हो गया था। जैसे ही ईस्ट इंडिया कम्पनी ने यह विकास देखा तो उसने अपने विस्तार की योजनाओं को अस्थाई रूप से रोक दिया। 
Question 9. 
Who were the two Maratha brothers who expanded the influence of the Marathas after 1780 AD ? What were their qualities to achieve this goal? 
वे दो मराठा भाई कौन थे जिन्होंने 1780 के बाद मराठाओं के प्रभाव का विस्तार किया? इस लक्ष्य की प्राप्ति में उनके कौन-कौन से गुण थे?
Answer:
There were two Maratha brothers named Vishwasrao and Madhavrao who expanded the influence of the Maratha after 1780 AD. They possessed political acumen and also valour to restrict the influence of the East India Company. They also neutralized their rivals 

वे दो मराठा भाई विश्वासराव और माधवराव थे जिन्होंने 1780 के बाद मराठाओं के प्रभाव का विस्तार किया। वे राजनीतिक कुशाग्रता रखते थे और ईस्ट इंडिया कम्पनी को रोकने की शक्ति रखते थे। उन्होंने अपने प्रतिद्वंद्वी को भी बेअसर कर दिया। 

Question 10. 
What happened to Prof. Gaitonde after he was bodily thrown down the platform in the public meeting ?
प्रो. गोइतोन्दे को क्या हुआ जब उसे सार्वजनिक सम्मेलन में मंच से नीचे फेंका गया? 
Answer:
Prof. Gaitonde could not express exactly what followed to him in the aftermath of the incident at the Azad Maidan. He found himself in the Azad Maidan the following morning. He got concious of present time. He was extremely puzzled and desired to get the mystery resolved as to what/where he had done/gone in these two days. 

प्रो. गोइतोन्दे आजाद मैदान की घटना के बारे में ठीक-ठीक कुछ भी नहीं बता सके। अगली सुबह उन्होंने स्वयं को आजाद मैदान में पाया। वह वर्तमान समय के प्रति सजग हो गये। वह बेहद हैरान थे और वह रहस्य सुलझाना चाहता थे कि वह इन दो दिनों में कहाँ गये थे और क्या किया था। 

Question 11. 
What are the two scientific theories, with the help of which Rajendra Deshpande tried to rationalize the experience faced by Gaitonde ? 
वे दो वैज्ञानिक सिद्धान्त क्या हैं जिनकी सहायता से राजेन्द्र देशपांडे ने गोइतोन्दे द्वारा सामना किए गये अनुभव को युक्तिसंगत बनाने का प्रयास किया? 
Answer:
The two theories – the catastrophe theory and the quantum theory  were referred to by Rajendra Deshpande to vindicate the experience of Gaitonde. The best suited theory to the Gaitonde’s experience was the catastrophe theory invoked by him to address the strange event. 

तबाही (प्रलय) और क्वांटम ये दो वैज्ञानिक सिद्धान्त हैं जिन्हें राजेन्द्र देशपांडे ने गोइतोन्दे के अनुभव को ठीक साबित करने के लिए निर्दिष्ट किया। गोइतोन्दे के अनुभव के लिए सबसे उपयुक्त सिद्धान्त अजीब घटना को सम्बोधित करने के लिए उनके द्वारा लाया गया प्रलय (तबाही) का सिद्धान्त था। 

Question 12. 
What did Rajendra Deshpande conclude about Gaitonde’s experience ?
राजेन्द्र देशपांडे ने गोइतोन्दे के अनुभव के बारे में क्या निष्कर्ष निकाला? 
Answer:
It was tried and concluded with conviction by Rajendra Deshpande that Prof. Gaitonde had made a transitional shift from one world to another at the time of his collision with the truck. He again returned to the first world due to altercation at the Azad Maidan. Both these events are Catastrophes in his life. 

राजेन्द्र देशपांडे द्वारा यह प्रयास किया गया और निष्कर्ष निकाला गया कि प्रो. गोइतोन्दे ने ट्रक से टकराने के समय एक विश्व से दूसरे विश्व में एक अन्तरवर्ती बदलाव किया था। आजाद मैदान में हुए बदलाव के कारण वह फिर से पहली दुनिया में लौट आया था। ये दोनों घटनाएँ उसके जीवन में प्रलयकारी (घटनाएँ) थीं। 

Long Answer Type Questions 

Question 1. 
What was the purpose of professor Gaitonde’s visit to Bombay ? Was his purpose fulfilled ?
प्रो. गोइतोन्दे की बम्बई यात्रा (बोम्बे विजिट) का क्या उद्देश्य था? क्या उनका उद्देश्य परिपूर्ण हुआ? 
Answer:
The objective of Prof. Gaitonde’s visit to Bombay was to find out the depth with regard to the incident happened to him and also got back to his home. No one was in a position to help him out to trace his house in the real world. He went to Bombay with a hope that his son would be in a position to help him. But when he reached the destination of his son in Bombay, he was apprised by the receptionist there that there was none in the name of his son. She fished all the records of all the branches to search him out. 

Obviously, this objective could not be fullfilled. Nevertheless, he got partial breakthrough as he was able to visit the library of the Asiatic Society. He got some records of the history telling him about the point the history had changed. The transitional journey from one world to the another remained unresolved. Though his friend Deshpande tried to address the puzzle by the invocation of scientific theories, no concrete could be presented. 

प्रो. गोइतेन्दे की बम्बई यात्रा का उद्देश्य उनके साथ घटी हुयी घटना की गहराई का पता लगाना था और घर भी वापस जाना था। वास्तविक संसार में कोई भी उनके घर का पता लगाने में सहायता करने की दशा में नहीं था। वह इस आशा से बम्बई गये थे कि उनका पुत्र उनकी सहायता कर देगा। लेकिन जब वह बम्बई में अपने बेटे के गन्तव्य पर पहुँचे तो उन्हें रिसेप्शनिष्ट के द्वारा अवगत कराया गया कि उनके बेटे के नाम का वहाँ कोई आदमी नहीं रहता है।

उसका पता लगाने के लिए उसने सभी शाखाओं के सभी दस्तावेजों को छान मारा। स्पष्ट तौर पर यह उद्देश्य पूर्ण नहीं किया जा सका। फिर भी उन्हें आंशिक शांति मिली क्योंकि वह एशियाटिक सोसाइटी की लाइब्रेरी में जाने में समर्थ हुए थे। उन्हें इतिहास के कुछ ऐसे दस्तावेज मिले जो उन्हें यह बताते हैं कि इतिहास बदल गया था। उनके मित्र देशपांडे ने वैज्ञानिक सिद्धान्तों के माध्यम से पहेली को सुलझाने की कोशिश की परन्तु कोई भी ठोस बात प्रस्तुत नहीं की जा सकी। 

Question 2. 
What experience does Prof. Gaitonde have in the Azad Maidan ?
आजाद मैदान में प्रो. गोइतोन्दे को क्या अनुभव होता है? 
Answer:
After having left the library in the Forbes building, Prof. Gaitonde has his meal. Then he walks towards the Azad Maidan. He observes that the people are rushing towards the pandal at the Azad Maidan and finds that a lecture is going on.

He does not get diverted by this and keeps staring at the platform having a table and an unoccupied chair. This is a chair meant to be occupied by the president nominated for the proceedings. He thinks that this presidential chair should not be left vacant and he gets impulsive to the hilt towards the chair.

Subsequently he rushes to the platform and occupies it. The speaker gets shocked and as a result, his speech gets interrupted. The audience starts screaming at him to leave the chair but he does not budge. Prof. Gaitonde keeps on arguing and this annoys the people. The people start throwing tomatoes, eggs and other things at him. He is then bodily removed from the stage and thrown away from there.

Repassages For Comprehension

Read the following passages carefully and answer the questions given below : 

निम्न अनुच्छेदों को ध्यानपूर्वक पढ़िये तथा नीचे दिए गए प्रश्नों के उत्तर दीजिए

Passage – 1.

The Jijamata Express sped along the Pune-Bombay route considerably faster than the Deccan Queen. There were no industrial townships outside Pune. The first stop, Lonavala, came in 40 minutes. The ghat section that followed was no different from what he knew. The train stopped at Karjat only briefly and went on at even greater speed. It roared through Kalyan.

Meanwhile, the racing mind of professor Gaitonde had arrived at a plan of action in Bombay. Indeed, as a historian he felt he should have thought of it sooner. He would go to a big library and browse through history books. That was the surest way of finding out how the present state of affairs was reached. He also planned eventually to return to Pune and have a long talk with Rajendra Deshpande, who would surely help him understand what had happened. 

Question 1. 
Who was professor Gaitonde ? By which train was he travelling?
प्रोफेसर गाइतोन्दे कौन थे ? वे किस ट्रेन से यात्रा कर रहे थे ? 
Answer:
Professor Gaitonde was a historian and he was travelling by the Jijamata Express.
प्रोफेसर गाइतोन्दे एक इतिहासकार थे और वे जीजामाता एक्सप्रेस से यात्रा कर रहे थे। 

Question 2. 
What was his plan of action in Bombay ? 
बम्बई में उनकी कार्य-योजना क्या थी ?
Answer:
In Bombay, he would go to a big library and read history books.
बम्बई में वह एक बड़े पुस्तकालय जाते और इतिहास की पुस्तकें पढ़ते। 

Question 3. 
What was the first stop of the train ?
रेलगाड़ी का पहला ठहराव कौन-सा था ? 
Answer:
The first stop of the train was Lonavala.
रेलगाड़ी का पहला ठहराव लोनावाला था। 

Question 4. 
How would Rajendra help him ? 
राजेन्द्र उनकी मदद कैसे करेंगे ? 
Answer:
Rajendra would help him understand what had happened.
जो कुछ भी हुआ उसको समझाने में राजेन्द्र उनकी मदद करेंगे। 

Question 5. 
How do history books help us ? 
इतिहास की पुस्तकें हमारी मदद कैसे करती हैं ? 
Answer:
History books are the surest way to find out how the present state of affairs was reached. 
इतिहास की पुस्तकें यह पता लगाने का पक्का तरीका हैं कि वर्तमान स्थिति में कैसे पहुँचा गया। 

Question 6. 
Write the synonym of ‘Eventually’. 
Eventually का पर्यायवाची लिखो। 
Answer:
Eventually- Finally (अन्त में)।

Passage – 2.

Thereafter, Khan Sahib spoke a lot about his business and Gangadharpant was a willing listener. For, in that way, he was able to get some flavour of life in this India that was so different. The train now passed through the suburban rail traffic. The blue carriages carried the letters, GBMR, on the side. “Greater Bombay Metropolitan Railway,” explained Khan Sahib. 

“See the tiny Union Jack painted on each carriage ? A gentle reminder that we are in British territory.” The train began to slow down beyond Dadar and stopped only at its destination, Victoria Terminus. The station looked remarkably neat and clean. The staff was mostly made up of Anglo-Indians and Parsees along with a handful of British officers.

Question 1. 
Why was Gangadhar a willing listener ?
गंगाधर एक बड़े ध्यान से सुनने वाले श्रोता क्यों थे ? 
Answer:
Gangadhar listened carefully because in this way he was able to get some flavour of life in India that was different for him. 
गंगाधर बड़े ध्यान से इसलिए सुनते रहे क्योंकि इस तरह वह उस भारत के जीवन के बारे में कुछ नया जान पा रहे थे जो कि उनके लिए बिल्कुल अलग था। 

Question 2. 
How did the station V.T. look like ? 
V.T. स्टेशन कैसा दिखाई पड़ता था ?
Answer:
The V.T. station looked remarkably neat and clean.
वी.टी. स्टेशन अत्यधिक साफ और सुथरा था। 

Question 3.
What reminded that Gangadharpant was in the British territory ?
किसने याद दिलाया कि गंगाधरपंत ब्रिटिश साम्राज्य में थे ? 
Answer:
The letters GBMR and the Union Jack painted on every carriage reminded that Gangadharpant was in the British territory. 
शब्द GBMR एवं नन्हे ब्रिटिश झण्डे का हर डिब्बे पर छपा होना यह याद दिलाता था कि गंगाधरपंत ब्रिटिश साम्राज्य में थे। 

Question 4. 
Who formed the staff of the station ? 
स्टेशन पर कर्मचारी कौन थे ? 
Answer:
The staff was mostly made up of Anglo-Indians and Parsees along with a handful of British officers. 
कर्मचारियों में मुट्ठी भर अंग्रेज अधिकारियों के अलावा अधिकांश ऐंग्लो-इंडियन और पारसी थे। 

Question 5. 
Give the antonym of ‘Urban’. 
Urban का विपरीतार्थक शब्द दें। 
Answer:
Urban (शहरी) 
Rural (ग्रामीण)।

Passage – 3.

Their victory in the battle was not only a great morale booster to the Marathas but it also established their supremacy in northern India. The East India Company, which had been watching these developments from the sidelines, got the message and temporarily shelved its expansionist programme.

For the Pesh was the immediate result was an increase in the influence of Bhausaheb and Vishwasrao who eventfully succeeded his father in 1780 A.D. The trouble-maker, Dadasaheb, was relegated to the background and he eventually retired from state politics.

To its dismay, the East India Company met its match in the new Maratha ruler, Vishwasrao. He and his brother, Madhavrao, combined political acumen with valour and systematically expanded their influence all over India. The Company was reduced to packets of influence near Bombay, Calcutta and Madras, just like its European rivals, the Portuguese and the French.

Question 1. 
What was the effect of the victory of Marathas ? 
मराठाओं की जीत का क्या प्रभाव हुआ ? 
Answer:
The Marathas established their supremacy in Northern India.
मराठाओं ने उत्तर भारत में अपना वर्चस्व स्थापित किया।

Question 2. 
What was the effect of this victory on the expansion programme of East India Company ?
इस विजय का ईस्ट इण्डिया कम्पनी के विस्तारवादी कार्यक्रम पर क्या प्रभाव पड़ा ? 
Answer:
East India Company temporarily stopped their expansion programme.
ईस्ट इण्डिया कम्पनी ने अपने विस्तारवादी कार्यक्रम को अस्थायी रूप से रोक दिया। 

Question 3. 
What was the immediate result of this victory for the Peshwas ?
पेशवाओं के लिए इस विजय का तात्कालिक परिणाम क्या था ? 
Answer:
The immediate result for the Peshwas was increase in the influence of Bhausaheb and Vishwasrao.
पेशवाओं के लिए इस विजय का तात्कालिक प्रभाव भाउसाहेब एवं विश्वासराव के प्रभाव का बढ़ना था। 

Question 4. 
What happened to Dadasaheb ? 
दादासाहेब का क्या हुआ ? 
Answer:
Dadasaheb was relegated to the background and he finally retired from state politics.
दादासाहेब को पृष्ठभूमि में धकेल दिया गया और अन्ततः उन्होंने राज्य की राजनीति से संन्यास ले लिया। 

Question 5. 
What happened to East India Company ?
ईस्ट इण्डिया कम्पनी का क्या हुआ ? 
Answer:
The Company was limited to Bombay, Calcutta and Madras like its European rivals.
कम्पनी को उनके यूरोपीय प्रतिद्वन्द्वियों की तरह बॉम्बे, कलकत्ता एवं मद्रास तक सीमित कर दिया गया। 

Question 6. 
Find out the synonym of ‘relegate’
relegate का पर्यायवाची खोजें। 
Answer:
Relegate – Boycott (बहिष्कार करना)।

Passage – 4.

For political reasons, the Peshwas kept the puppet Mughal regime alive in Delhi. In the nineteenth century these defacto rulers from Pune were astute enough to recognise the importance of the technological age dawning in Europe. They set up their own centres for science and technology. Here, the East India Company saw another opportunity to extend its influence. It offered aid and experts. They were accepted only to make the local centres self-sufficient.

The twentieth century brought about further changes inspired by the West. India moved towards a democracy. By then, the Peshwas had lost their enterprise and they were gradually replaced by democratically elected bodies. The Sultanate at Delhi survived even this transition, largely because it wielded no real influence. The Shahenshah of Delhi was no more than a figurehead to rubber-stamp the ‘recommendations’ made by the central parliament. 

Question 1. 
Why did Peshwas keep the mughal regime alive in Delhi ?
पेशवाओं ने मुगल शासन को दिल्ली में जीवित क्यों रखा ? 
Answer:
The Peshwas kept the Mughal regime alive in Delhi because of political reasons.
पेशवाओं ने मुगल शासन को दिल्ली में राजनीतिक कारणों से जीवित रखा। 

Question 2.
Why did Peshwas set up their own centres for science and technology ?
पेशवाओं ने विज्ञान और तकनीकी के अपने केन्द्र क्यों स्थापित किए ? 
Answer:
Peshwas understood the importance of the technological age dawning in Europe. So, they established their own centres. 
पेशवा यूरोप में उदित होने वाले विज्ञान और तकनीकी युग के महत्व को समझ गए। इसलिए उन्होंने अपने केन्द्र स्थापित किए।

Question3. 
How did East India Company help in the establishment of the centres ?
केन्द्रों की स्थापना में ईस्ट इण्डिया कम्पनी ने कैसे मदद की ? 
Answer:
East India Company offered aid and experts in the establishment of the centres.
ईस्ट इण्डिया कम्पनी ने इन केन्द्रों की स्थापना के लिए सहायता एवं विशेषज्ञ प्रदान किए। 

Question 4. 
What happened in twentieth century ? 
बीसवीं शताब्दी में क्या हुआ ? 
Answer:
India moved towards democracy in twentieth century.
बीसवीं शताब्दी में भारत प्रजातंत्र की ओर अग्रसर हो गया। 

Question 5. 
What happened to the Peshwas in twentieth century ?
बीसवीं शताब्दी में पेशवाओं का क्या हुआ ? 
Answer:
The Peshwas lost their enterprise and they were replaced by elected bodies.
पेशवाओं ने अपने प्रभाव खो दिए और निर्वाचित दलों द्वारा उनका स्थान ले लिया गया। 

Question 6. 
Find out the meaning of ‘transition’ 
‘Transition’ का अर्थ खोजें। 
Answer:
Transition – Change (बदलाव)।

Passage – 5.

In the maidan he found a throng moving towards a pandal. So, a lecture was to take place. Force of habit took Professor Gaitonde towards the pandal. The lecture was in progress, although people kept coming and going. But Professor Gaitonde was not looking at the audience.

He was staring at the platform as if mesmerised. There was a table and a chair but the latter was unoccupied. The presidential chair unoccupied ! The sight stirred him to the depths. Like a piece of iron attracted to a magnet, he swiftly moved towards the chair. 

Question 1. 
Why did the professor move towards Azad Maidan ?
प्रोफेसर आजाद मैदान की तरफ क्यों गये ? 
Answer:
The professor found a lot of people moving towards Azad Maidan. So he also moved towards it. 
प्रोफेसर ने देखा कि बहुत से लोग आजाद मैदान की तरफ जा रहे थे। इसलिए वह भी उस तरफ गये। 

Question 2. 
What was happening in the Azad Maidan ? 
आजाद मैदान में क्या हो रहा था ? 
Answer:
A lecture was going on in the Azad Maidan. 
आजाद मैदान में एक भाषण चल रहा था। 

Question 3. 
How did the professor stare at the platform ? 
प्रोफेसर ने मंच की तरफ कैसे घूरा ? 
Answer:
The professor stared at the platform as if mesmerised.
प्रोफेसर ने मंच की तरफ ऐसे घूरा मानो मंत्रमुग्ध हों।

Question 4. 
What stirred the professor to the depths ? 
किस चीज़ ने प्रोफेसर को अन्दर तक हिलाकर रख दिया ? 
Answer:
The sight that the presidential chair was unoccupied stirred the professor to the depths.
अध्यक्षीय कुर्सी खाली होने के दृश्य ने प्रोफेसर को अन्दर तक हिला कर रख दिया। 

Question 5. 
What was the reaction of the professor after seeing the chair unoccupied?
कुर्सी को खाली देखकर प्रोफेसर की प्रतिक्रिया क्या थी ? 
Answer:
The professor got attracted towards the chair. So, he moved towards the stage.
प्रोफेसर कुर्सी की तरफ आकर्षित हो गये। इसलिए वह मंच की ओर बढ़े। 

Question 6. 
Give the opposite of ‘Latter’. Latter का विलोम शब्द दें। 
Answer:
Latter – Former (पहले वाला)।

Passage – 6.

“Please continue, Rajendra ! I am all ears,” Professor Gaitonde replied. Rajendra continued pacing as he talked. “You have heard a lot about the catastrophe theory at that seminar. Let us apply it to the Battle of Panipat. Wars fought face to face on open grounds offer excellent examples of this theory. The Maratha army was facing Abdali’s troops on the battle-field of Panipat. There was no great disparity between the latter’s troops and the opposing forces. Their armour was comparable. 

So, a lot depended on the leadership and the morale of the troops. The juncture at which Vishwasrao, the son of and heir to the Peshwa, was killed proved to be the turning point. As history has it, his uncle, Bhausaheb, rushed into the melee and was never seen again. Whether he was killed in battle or survived is not known. But for the troops at that particular moment, that blow of losing their leaders was crucial. They lost their morale and fighting spirit. There followed an utter rout. 

Question 1.
What can offer excellent examples of Catastrophe Theory ?
‘Catastrophe Theory’ के उत्कृष्ट उदाहरण कौन-सी चीज़ प्रस्तुत कर सकता है ? 
Answer:
Wars fought face to face on open ground can offer excellent examples of Catastrophe Theory.
खुले मैदान पर आमने-सामने लड़े गए युद्ध इस ‘Catastrophe Theory’ के उत्कृष्ट उदाहरण प्रस्तुत कर सकते हैं। 

Question 2. 
What does Rajendra proposed ?
राजेन्द्र ने क्या सुझाव दिया ? 
Answer:
Rajendra proposed to apply the Catastrophe Theory to the Battle of Panipat.
राजेन्द्र ने ‘Catastrophe Theory’ को पानीपत के युद्ध पर लागू करने का सुझाव दिया। 

Question 3. 
What was the turning point of the battle ? 
युद्ध का निर्णायक मोड़ क्या था ? 
Answer:
The death of Vishwasrao was the turning point of the battle.
विश्वासराव की मृत्यु युद्ध का निर्णायक मोड़ था। 

Question 4. 
Between whom was the battle of Panipat fought ? 
पानीपत का युद्ध किनके मध्य लड़ा गया ?
पानीपत का युद्ध मराठाओं और अब्दाली की सेना के मध्य लड़ा गया। 

Question 5. 
What were the deciding factors of the war ? 
युद्ध के निर्णायक कारक क्या थे ? 
Answer:
The leadership and the morale of the troops were the deciding factors of the war.
नेतृत्व और सेना का मनोबल युद्ध के निर्णायक कारक थे। 

Question 6. 
Find out the synonym of ‘difference’. 
‘Difference’ का पर्यायवाची खोजें। 
Answer:
Difference – Disparity (अन्तर)।

0:00
0:00