Day
Night

Chapter 9 A Bicycle in Good Repair

Textbook Questions and Answers

Working with the Text 

Answer the following questions : 

Question 1. 
Did the front wheel really wobble? What is your opinion? Give a reason for your answer. 
क्या सामने का टायर वास्तव में डगमगाया था? आपकी क्या राय है? अपने उत्तर के लिए कारण दीजिए। 
Answer:
I think, the front wheel didn’t wobble. It was in good condition. The author had already tried the bicycle and was quite pleased with it. 

मैं सोचता हूँ कि सामने का टायर नहीं डगमगाया। यह सही स्थिति में था। लेखक इस साइकिल को चलाकर पहले प्रयास कर चुका था और इससे पर्याप्त प्रसन्न था।

Question 2. 
In what condition did the author find the bicycle when he returned from the tool shed? 
जब लेखक औजारों के कक्ष से वापस आया तब उसने साइकिल को किस दशा में पाया था? 
Answer: 
He found that his friend had already taken the front wheel off the bicycle. He was playing with it, keeping it between his legs. The bicycle without the front wheel, was lying on the gravel path beside him 

उसने पाया कि उसके दोस्त ने साइकिल से सामने का टायर अलग कर दिया था। वह इसे अपनी टांगों के बीच में रखकर इससे खेल रहा था। साइकिल बिना सामने वाले टायर के कंकरीले रास्ते पर पड़ी थी।

Question 3. 
“Nothing is easier than taking off the gear-case.” Comment on or continue this sentence in the light of what actually happens.
“गियर केस को हटाने से ज्यादा सरल कुछ भी नहीं है।” इस वाक्य पर टिप्पणी कीजिए या इसे लगातार आगे बढ़ाइए कि वास्तव में क्या हुआ है। 
Answer: 
The author’s friend told him that the gear case went wrong. He tried to dissuade him. He should sell his bicycle and buy a new one. But his friend told him that it was easier to take off the gear case. He opened the gear case in two parts. 

लेखक के दोस्त ने उसे कहा कि गियर में कुछ गड़बड़ हो गई थी। उसने उसे मना करने का प्रयास किया था। उसे अपनी साइकिल बेचकर नई ले लेनी चाहिए थी। मगर उसके दोस्त ने कहा कि गियर के डिब्बे का हटाना सरल – था। उसने गियर केस को दो भागों में खोल दिया।

Question 4. 
What special treatment did the chain receive?
चैन के साथ क्या खास व्यवहार किया गया था? 
Answer: 
The author’s friend fixed it too tight to move. Later, when he loosened it, it became ” twice loose as it was before.
लेखक के मित्र ने इसे इतना कस दिया कि वह हिली भी नहीं। बाद में, जब उसने इसे ढीला किया था, इसे पहले से दोगुना ढीला कर दिया था। 

Question 5. 
The friend has two qualities – he knows what is he doing and is absolutely sure it is good. Find the two phrases in the text which mean the same.
‘दोस्त में दो गुण थे-वह जनता है कि वह क्या कर रहा है और पूर्णतः विश्वास है कि यह अच्छा है। पाठ में से दो वाक्यांश खोजिए जिसका तात्पर्य वही है। 
Answer: 
(i) Cheery confidence 
(ii) Inexplicable hopefulness: 

Question 6. 
Describe the fight’ between the man and the machine. Find the relevant sentences in the text and write them.
‘आदमी’ और ‘मशीन’ के मध्य हुई ‘लड़ाई’ का वर्णन कीजिए। पाठ में से संबंधित वाक्य खोजिए और उनको लिखिए। 
Answer: 
The bicycle showed spirit; and the subsequent proceedings degenerated into little else than a rough-and-tumble fight between him and the machine. One moment the bicycle would be on the gravel path, and he on top of it; the next, the position would be reversedhe on the gravel path, the bicycle on him. 

साइकिल ने अपनी भावनाएँ दिखलाईं; और बाद में औपचारिक कार्यवाही कम हुई, उसके और साइकिल के बीच होने वाली एक खराब और एकाएक होने वाली लड़ाई की अपेक्षा । एक पल में साइकिल कंकरीले मार्ग पर होती और वह उसके ऊपर होता और अगले ही पल स्थिति बदल जाती-वह कंकरीले मार्ग पर होता और साइकिल उसके ऊपर होती।

Seen Passages 

Read the following passages carefully and answer the questions given below them.

Passage -1.

A man I knew proposed one evening we should go for a long bicycle ride together on the following day, and I agreed. I got up early, for me; I made an effort, and was pleased with myself. He came half an hour late; I was waiting for him in the garden. It was a lovely day. He said, “That’s a goodlooking machine of yours. How does it run?” “Oh, like most of them!” I answered; “easily enough in the morning; goes a little stiffly after lunch.” He caught hold of it by the front wheel and the fork, and shook it violently. I said, “Don’t do that; you’ll hurt it.” . I did not see why he should shake it. 

Questions: 
1. When did he get up?
2. How long was he late? 
3. Where was he waiting for him? 
4. How was the day? 
5. What part did he catch? 
6. Write the antonyms of the following from passage : 
(i) back 
(ii) disagreed 
7. गद्यांश में से वह वाक्य लिखिए जिसका तात्पर्य है, “मैं उसका बगीचे में इन्तजार कर रहा था।” 
Answers : 
1. He got up early. 
2. He was half an hour late. 
3. He was waiting for him in the garden. 
4. It was a lovely day. 
5. He caught the front wheel and the fork. 
6. (i) front 
(ii) agreed.
7. I was waiting for him in the garden.

Passage – 2.

He said, “This is dangerous; have you got a hammer?” I ought to have been firm, but I thought that perhaps he really did know something about the business. I went to the tool shed to see what I could find. When I came back he was sitting on the ground with the front wheel between his legs. He was playing with it, twiddling it round between his fingers: the remnant of the machine was lying in the gravel path beside him. He said, “It looks to me as if the bearings were all wrong.” I said, “Don’t you trouble about it any more; you will make yourself tired. Let us put it back and get off.” 

Questions : 
1. What did he ask for? 
2. Where did the author go to search hammer? 
3. Where was the wheel when the author came back?
4. What was he doing with the wheel? 
5. How will he get himself tired? 
6. Write the antonyms of the following words
(i) right/correct 
(ii) sitting. 
7. Write the Hindi word of “remnant”
Answers : 
1. He asked for a hammer. 
2. The author went to the tool shed to search hammer.
3. When the author came back the wheel was between the man’s legs. 
4. He was playing with the wheel. 
5. He will get himself tired if he troubles about that any more. 
6. (i) wrong 
(ii) standing

Passage – 3.

Common sense continued to whisper to me: Stop him, before he does any more mischief. You have a right to protect your own property from the ravages of a lunatic. Take him by the scruff of the neck, and kick him out of the gate! But I am weak when it comes to hurting other people’s feelings, and I let him muddle on. He gave up looking for the rest of the screws. He said screws had a knack of turning up when you least expected them, and that now he would see to the chain. He tightened it till it would not move; next he loosened it until it was twice as loose as it was before. 

Questions : 
1. What whispered him? 
2. What right did he have? 
3. What did he give up? 
4. How did he feel when he hurt other people? 
5. How did he make the chain? 
6. Write the Hindi meaning of the word, “lunatic”. 
7. गद्यांश में से उस वाक्य को लिखिए जिसका अर्थ है,
Answers : 
1. Common sense whispered him. 
2. He had the right to protect his property. 
3. He gave up looking for the rest of screws. 
4. He felt weak when he hurt other people.

0:00
0:00