Day
Night

Board EXAMINATION, 2013

Subject- ENGLISH

Q 1. Explain the first flight of young seagull when his mother tricked him for the fish food. (His First Flight)

युवा सीगल की पहली उड़ान के बारे में बताएं जब उसकी माँ ने उसे मछली खाने के लिए बरगलाया।

Ans. The young seagull was scared to take the flight for the first time. However, his mom taught him how to shake off anxiety and take a courageous essss. So, with a bit of fish in her beak, she came closer to him. In an attempt to grab the piece of fish, the seagull fell off the edge and began flying amidst fear. Thus, his mother was successful in teaching him to fly using a trick.

युवा सीगल पहली बार उड़ान भरने से डरता था। हालाँकि, उसकी माँ ने उसे सिखाया कि चिंता को कैसे दूर किया जाए और एक साहसी कदम उठाया जाए। तो उसकी चोंच में मछली के साथ, वह उसके करीब आ गई। मछली के टुकड़े को पकड़ने के प्रयास में, सीगल किनारे से गिर गया और डर के बीच उड़ने लगा। इस प्रकार, उसकी माँ उसे एक चाल का उपयोग करके उड़ना सिखाने में सफल रही।

Q 2. Where did Wanda sit in the classroom and why? (The Hundred Dresses)

वांडा कक्षा में कहाँ बैठी और क्यों ?

Ans. Wanda used to sit in the seat next to the last seat, in the last row, in Room Thirteen. She sat there because her feet were normally caked with dry mud and very dirty. So, in order to avoid being laughed at by her classmates, she sat there to hide her dirty feet.

वांडा आखिरी सीट के बगल वाली सीट पर, आखिरी पंक्ति में, कमरा तेरह में बैठते थे। वह वहाँ बैठी थी क्योंकि उसके पैर आमतौर पर सूखी मिट्टी से और बहुत गंदे थे। इसलिए अपने सहपाठियों द्वारा हँसे जाने से बचने के लिए, वह अपने गंदे पैरों को छिपाने के लिए वहीं बैठ गई।

Q .3. Why is the dragon considered as a ‘cowardly dragon’? (The Tale of Custard the Dragon)

ड्रैगन को ‘कायरतापूर्ण ड्रैगन’ क्यों माना जाता है?

Answer: Custard cried for a nice safe cage because it was a coward and was scared very easily. It is called “cowardly dragon” because everyone else in the house is very brave while the dragon is the only one, who fears a lot and looks for a nice safe cage for himself.

Q. 4. What does the boy learn from the loss of the ball in the poem? (The Ball Poem)

कविता में गेंद के खो जाने से लड़का क्या सीखता है ?

Ans: The poet says that the boy is learning to cope up with the loss of the ball. He is experiencing grief and learning to grow up in this world of possessions. He learns that there are so many things in life that are to be lost and cannot be brought back. It is useless to feel sorrow for it.

उत्तर: कस्टर्ड एक अच्छे सुरक्षित पिंजरे के लिए रोया क्योंकि यह एक कायर था और बहुत आसानी से डर गया था। इसे “कायर ड्रैगन” कहा जाता है क्योंकि घर में बाकी सभी लोग बहुत बहादुर होते हैं जबकि ड्रैगन अकेला होता है, जो बहुत डरता है और अपने लिए एक अच्छा सुरक्षित पिंजरा ढूंढता है।

Q. 5. How does Amanda behave in the poem throughout? (Amanda)

Answer: Amanda was behaving like an immature girl. Amanda is sulking and she is moody too. she hates pointing of her mother.

अमांडा पूरी कविता में कैसा व्यवहार करती है ?

Q. 6. Discuss the role of Bholi’s teacher in changing her entire life. (Bholi)

भोली के पूरे जीवन को बदलने में उसके शिक्षक की भूमिका की विवेचना कीजिए।

Ans. Bholi’s teacher played an important role in changing the course of her life. She was polite and friendly which touched her heart. She encouraged her every time and was affectionate towards her. The teacher transformed her into a confident person who could read, write and speak clearly.

भोली की शिक्षिका ने उनके जीवन की दिशा बदलने में महत्वपूर्ण भूमिका निभाई। वह विनम्र और मिलनसार थी जिसने उसके दिल को छू लिया। वह उसे हर बार प्रोत्साहित करती थी और उसके प्रति स्नेहपूर्ण व्यवहार करती थी। शिक्षक ने उसे एक आत्मविश्वासी व्यक्ति में बदल दिया जो स्पष्ट रूप से पढ़, लिख और बोल सकता था।

Q. 7. Give a character sketch of Matilda. (The Necklace)

मटिल्डा का एक चरित्र स्केच दें

Matilda was a pretty and young lady. She was born in a family of clerks and was married to a clerk. Having been born in a poor family she has no dowry, no hopes, no means of becoming known, loved, or married by some rich man of dignity. She always suffered from poverty both at the homes of her husband and parents.

मटिल्डा एक सुंदर और जवान औरत थी। वह परिवार या क्लर्क में पैदा हुई थी और क्लर्क से शादी की थी। एक गरीब परिवार में पैदा होने के कारण उसके पास कोई दहेज नहीं है, कोई उम्मीद नहीं है, किसी प्रतिष्ठित अमीर व्यक्ति द्वारा जाने, प्यार करने या शादी करने का कोई साधन नहीं है। वह हमेशा अपने पति और माता-पिता दोनों के घरों में गरीबी से पीड़ित रहती थी।

Q. 8. According to Hari Singh, what would be the reaction of Anil when he found the money stolen? (The Thief’s Story)

हरि सिंह के अनुसार, जब अनिल को चोरी हुआ धन मिला तो उसकी क्या प्रतिक्रिया होगी?

Answer: The thief thought that on discovering the theft, Anil’s face would show a touch of sadness. The sadness would not be for the loss of money, but for the loss of trust.

उत्तर चोर ने सोचा कि चोरी का पता चलने पर अनिल के चेहरे पर उदासी छा जाएगी। दुख पैसे के नुकसान के लिए नहीं होगा, बल्कि विश्वास के नुकसान के लिए होगा।

Q. 9. Why was the invisible man wandering in the streets? (Footprints without Feet)

अदृश्य आदमी सड़कों पर क्यों भटक रहा था ?

Answer: The Invisible Man was wandering in the streets because he had Set Fire to his landlord’s house and became homeless. To escape being caught he took off his clothes and became Invisible.

उत्तर: अदृश्य आदमी सड़कों पर घूम रहा था क्योंकि उसने अपने मकान मालिक के घर में आग लगा दी थी और बेघर हो गया था। पकड़े जाने से बचने के लिए उसने अपने कपड़े उतार दिए और अदृश्य हो गया।

Q. 10. What steps were taken by Mrs. Pumphrey when she found Tricki a little sick? (A Triumph of Surgery)

श्रीमती पम्फ्रे ने क्या कदम उठाए जब उन्होंने ट्रिकी को थोड़ा बीमार पाया?

Ans. Pumphrey when she found Tricki a little sick. When Mrs. Pumphrey found Tricki a little, she thought he must be suffering from malnutrition. So, she started giving him extra meals like malt and cod-liver oil and Horlicks to build him up again.

पम्फ्रे जब उसने ट्रिकी को थोड़ा बीमार पाया। जब श्रीमती पम्फ्रे ने ट्रिकी को थोड़ा देखा, तो उसने सोचा कि वह कुपोषण से पीड़ित होगी। इसलिए, उसने उसे फिर से बनाने के लिए माल्ट और कॉड-लिवर ऑयल और हॉर्लिक्स जैसे अतिरिक्त भोजन देना शुरू कर दिया।

class 10 English Board EXAMINATION 2013 solved paper