Day
Night

Memories of Childhood

Textbook Questions and Answers

Reading with Insight 

Question 1. 
The two accounts that you read above are based in two distant cultures. What is the commonality of theme found in both of them ?
आपके द्वारा ऊपर पढ़े गये दोनों वर्णन दो अलग-अलग संस्कृतियों के हैं। इन दोनों में विषयवस्तु की क्या समानता है ?
Or 
Though Zitkala-Sa and Bama come from two vastly different cultures, yet they are united in a common bond. What is this bond and how do they overcome their hurdles ?
जितकला-सा और बामा यद्यपि दो भिन्न-भिन्न संस्कृतियों से आई हैं, फिर भी वे एक समान बंध से जुड़ी हैं। यह बंधन क्या है और उन्होंने अपनी बाधाएँ किस प्रकार पार की? 
Answer:
‘Memories of Childhood’ presents two autobiographical accounts. Both are from the lives of women. Both these women are from marginalised communities. One girl in ‘The Cutting of My Long Hair’ is an American Indian. The native Americans thrust their culture on her. The other girl in ‘We Too Are Human Beings’ belongs to a so-called Indian lower caste. 

She sees an elderly person of her caste bearing insult. Both the girls fight against the inhuman treatment in their own way. The first one kicks and scratches to avoid her hair being shingled. The other one studies hard and earns reputation for herself. Hence, both the narrations present the dominance of the so-called upper caste people over the marginalised communities. 

‘बचपन की यादें’ पाठ दो आत्मकथात्मक वर्णन प्रस्तुत करता है । दोनों वर्णन महिलाओं के जीवन से हैं । ये दोनों महिलाएँ निम्न समुदाय से हैं । ‘मेरे लम्बे बालों का कटना’ घटना में महिला अमेरिका में रहने वाली एक भारतीय मूल की लड़की है । अमेरिकी मूल के लोग उस पर अपनी संस्कृति थोप देते हैं । ‘हम भी मनुष्य हैं’ घटना में लड़की एक तथाकथित निम्न जाति से सम्बन्धित है। वह अपनी जाति के एक बुजुर्ग व्यक्ति को अपमान सहन करते हुए देखती है। 

दोनों ही लड़कियाँ अमानवीय व्यवहार के विरुद्ध अपने तरीके से लड़ती हैं । पहली लड़की अपने बालों को छोटे-छोटे काटे जाने से बचाने के लिए पैर चलाती है और खरोंचें मारती है । दूसरी लड़की परिश्रम से पढ़ाई करती है और अपने लिए सम्मान अर्जित करती है । अतः दोनों ही वर्णन निम्न जातियों के समुदायों पर तथाकथित उच्च जाति के लोगों के प्रभुत्व को प्रस्तुत करते हैं ।

Question 2. 
It may take a long time for oppression to be resisted, but the seeds of rebellion are sowed early in life. Do you agree that injustice in any form cannot escape being noticed even by children ? 
कुचलने की प्रवृत्ति का विरोध करने में लम्बा समय लग सकता है, लेकिन विद्रोह के बीज जीवन के आरम्भ में ही बोये जाते हैं। क्या आप इस बात से सहमत हैं कि किसी भी प्रकार का अन्याय बच्चों की नज़र से भी नहीं बच सकता है ? 
Answer:
‘Might is right’, as they say, gives way to oppression in the society. The mighty keep the weak deprived of their basic rights. But the oppressed always have the seed of rebellion in them. Sooner or later, this seed germinates and makes them stand for their rights. Truly, even children are aware of the social injustice done to them. 

In ‘The Cutting of My Long Hair’, a little girl finds it unjust to get her hair shingled against her will. She rebels against it. In ‘We Too Are Human Beings’ a small girl feels the sting of untouchability. When her elder brother tells her the truth associated with the old man carrying vadai, she gets infuriated. Innocent looking children can also feel injustice. She tries to overcome this injustice by studying hard and showing her worth. Thus, we can say that injustice is noticed even by children. 

जैसी कि कहावत है ‘जिसकी लाठी उसकी भैंस’, यह तथ्य समाज में कुचलने की प्रवृत्ति को जन्म देता है। शक्तिशाली लोग कमजोरों को उनके मूल अधिकारों से वंचित रखते हैं । लेकिन दबे-कुचले लोगों में हमेशा विद्रोह का बीज विद्यमान रहता है । कभी-न-कभी, यह बीज अंकुरित होता है और वे अपने अधिकारों के लिए उठ खड़े होते हैं । 

वास्वत में बच्चे भी अपने प्रति हो रहे अन्याय के प्रति जागरूक होते हैं। “The Cutting of My Long Hair’ में एक छोटी-सी लड़की को अपनी मर्जी के विरुद्ध अपने बालों को छोटे-छोटे कटवाना अन्यायपूर्ण लगता है। वह इसके विरुद्ध विद्रोह कर देती है। ‘We Too Are Human Beings’ में एक छोटी-सी लड़की अस्पृश्यता के दंश को महसूस करती है। जब उसका बड़ा भाई वदाई ले जा रहे उस आदमी से जुड़ा सत्य बताता है तो वह क्रुद्ध हो जाती है । 

मासूम दिखने वाले बच्चे भी सामाजिक अन्याय को महसूस कर सकते हैं । वह परिश्रम से अध्ययन करके और अपनी योग्यता दिखाकर इस अन्याय पर विजय प्राप्त करने का प्रयास करती है । इस प्रकार हम कह सकते हैं कि अन्याय बच्चों की नज़र से भी नहीं बचता है । 

Question 3. 
Bama’s experience is that of a victim of the caste system. What kind of discrimination does Zitkala-Sa’s experience depict ? What are their responses to their respective situations?
बामा का अनुभव जातिप्रथा के शिकार एक व्यक्ति का अनुभव है। जितकला-सा का अनुभव किस प्रकार का भेदभाव दर्शाता है? अपनी-अपनी परिस्थिति के प्रति उनकी क्या प्रतिक्रिया रहती है ? 
Answer:
The experiences of Bama and Zitkala-Sa depict the humiliation suffered by the oppressed people of the society. They both are from marginalised communities. Bama suffers from the evil of untouchability prevailing in India. The people of her caste have to bow low to the so called upper caste people. 

They have to work for the upper caste people and bear insults. Bama fights against this situation by studying hard and attaining a high position. Zitkala-Sa is a native Indian in America. She sees the Americans imposing their culture on other communities living in their country. Her long and heavy hair is shingled against her will. As a child, she opposes the act by kicking and scratching. 

बामा और जितकला-सा के अनुभव दिखाते हैं कि समाज में दबे-कुचले लोगों को किस प्रकार के अपमान सहन करने पड़ते हैं। वे दोनों ही (बामा और जितकला-सा) हाशिये पर लाये गये समुदायों से हैं । बामा को भारत में व्याप्त अस्पृश्यता की कुरीति से पीड़ा होती है। उसकी जाति के लोगों को तथाकथित उच्च जाति के लोगों के सामने नीचा झुकना पड़ता है। उन्हें उच्च जाति के लोगों के लिए काम करना पड़ता है और अपमान सहन करना पड़ता है।

बामा परिश्रम से पढ़ाई करके और एक ऊँचा स्थान प्राप्त करके इस स्थिति से Meri जितकला-सा अमेरिका में एक भारतीय मूल की लड़की है। वह अमेरिका के लोगों को उनके देश में रह रहे अन्य समुदायों पर अपनी संस्कृति थोपते हुए देखती है। उसके लम्बे और भारी बाल उसकी मर्जी के विरुद्ध काट दिये जाते हैं। एक बच्चे के रूप में, वह पैर मारकर और खरोंचे मारकर इस कार्य का विरोध करती है।

Important Questions and Answers

Multiple Choice Questions

Select the correct option for each of the following questions : 

Question 1. 
Zitkala-Sa was an Indian in : ………………
(a) England 
(b) France 
(c) Russia
(d) America 
Answer:
(d) America 

Question 2. 
Zitkala-Sa wanted to keep her hair : ………………
(a) short 
(b) long
(c) medium sized 
(d) none of these 
Answer:
(b) long

Question 3. 
Who informed Zitkala-Sa about the cutting of her hair ? 
(a) Edina 
(b) Amina 
(c) Judewin
(d) Brassia 
Answer:
(c) Judewin

Question 4.
Zitkala-Sa hid herself in a dark room because she did not want to : ………………
(a) wear short clothes
(b) eat on chair-table 
(c) drink alcohol
(d) get her hair cut 
Answer:
(d) get her hair cut 

Question 5. 
Bama was a young girl studying in class : ………………
(a) 1st 
(b)2nd
(c) 3rd
(d) 4th 
Answer:
(c) 3rd

Question 6. 
Bama belonged to so called :………………
(a) upper caste 
(b) lower caste 
(c) high caste 
(d) none of these 
Answer:
(b) lower caste 

Question 7. 
One day Bama saw an elderly person carrying :
(a) a bucket of water 
(b) a milk pot 
(c) a food packet 
(d) a sweet box 
Answer:
(c) a food packet 

Question 8. 
Who told Bama about untouchability ?
(a) Her mother
(b) Her father 
(c) Her brother 
(d) Her teacher 
Answer:
(c) Her brother 

Question 9. 
Knowing about caste discrimination, Bama became : 
(a) happy 
(b) satisfied 
(c) angry
(d) none of these 
Answer:
(c) angry

Question 10. 
Zitkala-Sa kept on shaking her head while: 
(a) eating her food
(b) reading her book 
(c) getting cut her hair
(d) none of these 
Answer:
(c) getting cut her hair

Question 11. 
Zitkala-Sa felt like sinking on the floor when she was walking to the :
(a) dining hall 
(b) reading room 
(c) common room 
(d) playground 
Answer:
(a) dining hall

Short Answer Type Questions 

Question 1. 
Why did Zitkala-Sa feel her freedom to have been lost ?
जितकला-सा को ऐसा क्यों महसूस हुआ कि उसकी स्वतंत्रता खो गई है ? 
Answer:
She was forced to get her hair cut against her will. Therefore she felt her freedom was lost. 
उसे अपनी मर्जी के विरुद्ध अपने बाल कटवाने पड़े। उसे लगा कि उसकी स्वतंत्रता खो गई है । 

Question 2. 
Why did Zitkala-Sa feel uncomfortable in the dining room ?
जितकला-सा ने भोजनकक्ष में असहज क्यों महसूस किया ? 
Answer:
Zitkala-Sa was in a totally new culture in America. She felt the Indian girls improperly dressed. All this made her feel uncomfortable.

जितकला-सा अमेरिका में एक बिल्कुल नई संस्कृति के बीच थी । उसने महसूस किया कि भारतीय लड़कियों ने अनुचित ढंग से कपड़े पहने हुए थे । इस सबके कारण उसने असहज महसूस किया। 

Question 3. 
What terrible warning did Judewin give Zitkala-Sa ? How did it disturb her?
जुडेविन ने जितकला-सा को क्या भयंकर चेतावनी दी? इससे वह किस प्रकार परेशान हो गई? 
Answer:
Judewin told Zitkala-Sa that she had heard a woman talking about cutting her long, heavy hair. The thought of having short hair troubled her. 

जुडविन ने जितकला-सा को बताया कि उसने एक महिला को उसके लम्बे व भारी बाल काटने के विषय में बात करते सुना है। छोटे बाल रखने के विचार ने उसे परेशान कर दिया । 

Question 4. 
Judewin said, “We have to submit, because they are strong.” What is your idea about it?
जुडविन ने कहा, “हमें झुकना होगा, क्योंकि वे शक्तिशाली हैं ।” इस बारे में आपका क्या विचार है ?” 
Answer:
It is true that the weak have to submit to the strong. But we should at least struggle first to defend our rights as did little Zitkala-Sa to save her hair from being cut. 

यह सत्य है कि शक्तिशालियों के आगे कमजोरों को झुकना पड़ता है। लेकिन पहले हमें अपने अधिकारों की रक्षा के लिए कम-से-कम संघर्ष तो करना चाहिए जैसा कि बच्ची जितकला-सा ने अपने बालों को कटने से बचाने के लिए किया। 

Question 5. 
In what way did Zitkala-Sa try to save her long hair?
अपने लम्बे बालों को बचाने के लिए जितकला-सा ने किस प्रकार प्रयत्न किया ? 
Answer:
Zitkala-Sa wanted to save her long hair. She slipped away from the place where the other girls were getting their hair cut. She hid herself in a dark room. 

जितकला-सा अपने लम्बे बालों को बचाये रखना चाहती थी । वह चुपके से उस स्थान से चली गई जहाँ अन्य लड़कियों के बाल काटे जा रहे थे । वह एक अँधेरे कमरे में छुप गयी । 

Question 6. 
How was Zitkala-Sa’s long and heavy hair forcibly shingled ?
जितकला-सा के लम्बे व भारी बाल जबरदस्ती किस प्रकार छोटे-छोटे काट दिये गये ? 
Answer:
In order to save her hair being shingled Zitkala-Sa hid herself in a dark room. But she was found out and then was tied fast in a chair and her hair was forcibly shingled. 

बालों को छोटा-छोटा काटे जाने से बचाने के लिए, जितकला-सा एक अँधेरे कमरे में छुप गई। लेकिन उसे ढूँढ लिया गया और फिर उसे एक कुर्सी में कसकर बाँध दिया गया और उसके बाल जबरदस्ती छोटे-छोटे काट दिये गये। 

Question 7. 
“Now I was only one of many little animals driven by a herder.” What were Zitkala-Sa’s feelings while saying so ? 
“अब मैं किसी चरवाहे द्वारा हाँके जाने वाले बहुत-से छोटे-छोटे जानवरों में से एक जानवर मात्र थी।” ऐसा कहते समय जितकला-सा कैसा महसूस कर रही थी? 
Answer:
Zitkala-Sa was a native Indian in America. She wanted to keep the distinct quality of her culture. But she was forced to part with it. So, she felt herself just one among many.

जितकला-सा अमेरिका में भारतीय मूल की एक लड़की थी। वह अपनी संस्कृति की विशेषता को बनाये रखना चाहती थी। लेकिन उसे जबरदस्ती उससे अलग कर दिया गया। इसलिए उसने स्वयं को बहुतों में से मात्र एक महसूस किया। 

Question 8.
Bama could walk the distance from her school to home in ten minutes. But usually it took her from half an hour to an hour, why ?
बामा अपने स्कूल से घर की दूरी पैदल चलकर दस मिनट में तय कर सकती थी। पर अक्सर उसे इसमें आधे से एक घण्टा लग जाता था, क्यों ? 
Answer:
Bama was a young girl studying in class third. As a child, she was attracted to all the entertaining things on her way back to home. So, she got late in reaching home. 

बामा कक्षा तीन में पढ़ने वाली एक छोटी लड़की थी। एक बच्ची होने के कारण वह अपने रास्ते में होने वाली सभी मनोरंजक चीजों के प्रति आकर्षित हो जाती थी। अतः उसे घर लौटने में देर हो जाती थी ।

Question 9. 
What seemed very funny co Bama while returning home one day ? 
एक दिन घर वापस लौटते समय बामा को क्या बहुत मजेदार बात लगी ?
Or 
Why did Bama feel that the elderly man’s behaviour was funny? (S.S. Exam 2014)
बामा को उस बुजुर्ग व्यक्ति का व्यवहार मजेदार क्यों लगा ? 
Answer:
While returning home one day, Bama saw an elderly person carrying a food packet by its string. He was keeping the packet away from him. This way of holding the packet seemed very funny to her.

एक दिन घर वापस लौटते समय बामा ने एक बुजुर्ग व्यक्ति को एक भोजन के पैकेट को उसकी डोरी से पकड़कर ले जाते हुए देखा । वह पैकेट को स्वयं से दूर रख रहा था । पैकेट पकड़ने का यह तरीका बामा को बहुत मजेदार लगा । 

Question 10. 
Why was Bama’s elder brother not amused at the incident told by her ? 
बामा का बड़ा भाई उसके द्वारा सुनाई घटना से प्रसन्न क्यों नहीं हुआ ? 
Answer:
Her brother told her that he did so to avoid touching the packet. Thinking about the evil of untouchability, he was not amused. 

उसके भाई ने उसे बताया कि उस व्यक्ति ने उस पैकेट को छूने से बचने के लिए ऐसा किया था । अस्पृश्यता की बुराई के बारे में सोचकर वह प्रसन्न नहीं हुआ। 

Question 11. 
What made Bama angry ? 
बामा को किस बात पर गुस्सा आ गया ? 
How did Bama feel on knowing about untouchability ?
अस्पृश्यता के बारे में जानकर बामा को कैसा महसूस हुआ ? 
Answer:
Bama’s brother told her about the social evil of untouchability. She became angry to know it. She felt that so called upper caste people deprive the lower caste people of their human rights. 

बामा के भाई ने उसे अस्पृश्यता की सामाजिक बुराई के बारे में बताया । यह जानकर वह गुस्से से आग बबूला हो गई । उसने महसूस किया कि तथाकथित उच्च जाति के लोग निम्न जाति के लोगों को उनके मानव अधिकारों से वंचित करते हैं । 

Question 12. 
Discuss the title ‘We Too Are Human Beings’.
‘हम भी इन्सान हैं’ शीर्षक पर चर्चा कीजिए । 
Answer:
The title ‘We Too Are Human Beings’ refers to the plight of the people of so-called lower castes. The title urges upon the upper caste people not to snatch the human rights of lower caste people. 

‘हम भी इन्सान हैं’ शीर्षक तथाकथित निम्न जाति के लोगों की बुरी दशा के संदर्भ में है । यह शीर्षक ऊँची जाति के लोगों को नीची जाति के लोगों के मानवीय अधिकारों को न छीनने के लिए प्रेरित करता है। 

Question 13. 
In what way did Bama fight against the stigma of belonging to a lower caste ? 
बामा ने निम्न जाति से सम्बन्ध रखने के कलंक के विरुद्ध किस प्रकार संघर्ष किया ?
Or 
What advice did Annan offer Bama ?
Annan (बड़े भाई) ने Bama को क्या सलाह दी ? 
Answer:
Bama’s brother encouraged her and advised her to study hard to raise her position in the class. She did the same and stood first in her class. Now many persons became her friends. Thus, she fought against the stigma of belonging to a lower caste. 

बामा के भाई ने उसे परिश्रम से अध्ययन करके अपनी कक्षा में अपना स्थान ऊँचा करने के लिये प्रोत्साहित किया तथा सलाह दी । उसने वैसा ही किया और अपनी कक्षा में प्रथम आई । इस कारण बहुत से लोग उसके मित्र बन गये । इस प्रकार, उसने निम्न जाति से सम्बन्ध रखने के कलंक के विरुद्ध संघर्ष किया । 

Question 14. 
How did Zitkala-sa feel when her hair was shingled ?
जब उसके बाल छोटे काट दिये गये तो जितकला-सा को कैसा महसूस हुआ? 
Answer:
Zitkala-Sa felt anguished and ashamed when her long hair was shingled. She missed her mother very much. She was feeling herself like an animal driven by a herder. 

जब उसके लम्बे बाल छोटे कर दिये गये तो जितकला-सा ने व्यथित और लज्जित महसूस किया । उसे अपनी माँ की कमी बहुत खलती थी। वह स्वयं को किसी चरवाहे द्वारा हाँके जाने वाले एक पशु जैसा महसूस कर रही थी। 

Question 15. 
“I felt like sinking on the floor,” said Zitkala-Sa. When did she feel so and why ?
“मैंने स्वयं को फर्श में फँसता हुआ महसूस किया।” जितकला-सा ने कहा। उसने ऐसा कब और क्यों महसूस किया? 
Answer:
She was made to wear a body clinging dress in her school in America. So when she was walking to the dining hall, she felt like sinking to the floor with shame at all the unfamiliar way of dressing. 

अमेरिका के स्कूल में उसे शरीर से चिपकती हुई ड्रैस पहननी पड़ी। अतः जब वह भोजन-कक्ष तक जा रही थी तो पहनावे के सर्वथा अपरिचित तरीके के कारण वह शर्म के कारण स्वयं को फर्श में धंसता हुआ महसूस कर रही थी। 

Question 16. 
Describe the scene at the threshing floor observed by Bama on her way back from school.
विद्यालय से वापस जाते समय बामा द्वारा देखे गये फसल गाहने के स्थान के दृश्य का वर्णन कीजिए। 
Answer:
Bama saw an elder for her community serving ‘vadais’ to a landlord without touching them, at the threshing floor. This scene seemed funny to her unitl her. 

फसल गाहने के स्थान पर बामा ने अपने समाज के एक वृद्ध को देखा जो जमींदार को वदाइयाँ बिना छुए परोस रहा था। यह दृश्य उसे मजेदार लगा ।।

Long Answer Type Questions 

Question 1. 
What kind of insults do the people of so called lower castes have to bear ? How can they overcome this situation ? 
तथाकथित निम्न जाति के लोगों को किस प्रकार के अपमान सहन करने पड़ते हैं? वे इस स्थिति से कैसे उबर सकते हैं? 
Answer:
The people of so called lower castes have to face discrimination in social life. They have to bear insult at every step. They have to do petty jobs for the upper caste people without getting any wages for it. Contact with them is avoided by the so-called upper caste people. These people can overcome this situation by studying and making progress. 

तथाकथित निम्न जाति के लोगों को सामाजिक जीवन में भेदभाव का सामना करना पड़ता है। उन्हें प्रत्येक कदम पर अपमान सहन करना पड़ता है। उन्हें उच्च जाति के लोगों के छोटे-छोटे काम करने पड़ते हैं, और उसके बदले में उन्हें कोई मजदूरी भी नहीं मिलती है। तथाकथित ऊँची जाति के लोग उनके सम्पर्क से बचते हैं । ये लोग परिश्रम से पढ़ाई करके और उन्नति करके इस स्थिति से उबर सकते हैं। 

Question 2. 
What was the hardest trial faced by Zitkala-Sa ?
जितकला-सा के सामने सबसे कड़ी परीक्षा क्या थी ? 
Answer:
Zitkala-Sa came to know that her long and heavy hair was to be shingled in American style. She wanted to keep her long hair as a distinct sign of her own culture. But, in spite of her best efforts, her hair was shingled. This was the hardest trial faced by her on that first day. She did not submit easily to the AmericAnswer:She struggled the way she could. 

जितकला-सा को पता चला कि उसके लम्बे और घने बाल अमेरिकी शैली में छोटे-छोटे काटे जाने वाले हैं। वह अपनी संस्कृति की एक विशिष्टता के रूप में अपने लम्बे बाल रखना चाहती थी। लेकिन उसके भरसक प्रयत्न के बावजूद उसके बाल छोटे-छोटे काट दिये गये। यह उसके सामने उस दिन की सबसे कड़ी परीक्षा थी। वह अमेरिकी लोगों के सामने आसानी से झुकी नहीं । उसने संघर्ष किया, जिस तरह वह कर सकती थी। 

Question 3. 
In what way did Zitkala-Sa rebel to save her hair from being shingled ?
अपने बालों को छोटे-छोटे काटे जाने से बचाने के लिए जितकला-सा ने किस प्रकार संघर्ष किया ?
Answer:
She rebelled in her own childish way. She watched for her chance, and when no one noticed, she slipped away. She went upstairs as silently as she could. She found a large room which was very dim. She hid herself under a bed. But she was found out. She resisted by kicking and scratching wildly. She was tied fast in a chair. Even then, she cried aloud and kept shaking her head. Thus, she rebelled to save her hair from being shingled. 

उसने अपने बचकाने तरीके से विद्रोह कर दिया । उसने अपनी बारी पर नजर रखी और जंब किसी का ध्यान उसकी ओर नहीं था तो वहाँ से खिसक गई । वह जितना चुपचाप संभव था, उतना चुपचाप सीढ़ियों से ऊपर गई । उसे वहाँ एक बड़ा-सा कमरा मिला जिसमें बहुत अँधेरा था । वह एक पलंग के नीचे घुस गई। लेकिन उसे ढूंढ़ निकाला गया । उसने उग्रता से पैर मारकर और खरोंचें मारकर विरोध किया । उसे एक कुर्सी में कसकर बाँध दिया गया । फिर भी, वह जोर-जोर से चिल्लाती रही और अपना सिर हिलाती रही । इस प्रकार, उसने अपने बालों को छोटा-छोटा काटे जाने से बचाने के लिए विद्रोह किया । 

Question 4. 
Describe the episode that first seemed funny to Bama but later it changed her worldview.
उस घटना का वर्णन कीजिए जो बामा को पहले तो मजेदार लगी परन्तु जिसने बाद में उसका (बामा का) नजरिया ही बदल दिया । 
Answer:
One day while returning home from school, Bama saw an elderly man of her caste caming from the direction of the bazaar. He was carrying a small packet of food. He was holding the packet by its string keeping it away from himself. He went to the landlord, bowed low and extended the packet towards him. The landlord opened the packet and ate up the food item.

The strange manner of holding the packet made Bama double up with laughter. Later, she came to know that it was so because the person carrying it was considered an untouchable. This knowledge changed her worldview. She became very sad. 

एक दिन स्कूल से घर लौटते समय बामा ने अपनी जाति का एक बुजुर्ग बाजार की दिशा से आता हुआ देखा। वह भोजन का छोटा-सा पैकेट ला रहा था । वह पैकेट को स्वयं से दूर रखते हुए उसकी डोरी से पकड़े हुए था । वह जमींदार के पास गया, नीचे झुका और पैकेट उसकी ओर बढ़ा दिया ।

जमींदार ने पैकेट खोला और उसमें रखी भोज्य वस्तु खा गया। पैकेट पकड़ने के उस अजीब तरीके को देखकर बामा हँसी से दोहरी हो गई । बाद में, उसे पता चला कि ऐसा इसलिए था क्योंकि उस पैकेट लाने वाले व्यक्ति को अछूत समझा जाता था । यह पता लगने पर उसका नजरिया बदल गया । उसे बहुत दु:ख हुआ । 

Question 8. 
Why did Bama stroll in the market place instead of hurrying back home ? Describe the sites she enjoyed seeing there.
जल्दी घर पहुँचने के बजाय बामा बाजार स्थल पर सैर क्यों करती रहती थी? उन दृश्यों का वर्णन कीजिए जिन्हें देखकर वह आनन्दित होती थी। 
Answer:
Scenes like dancing monkey, snake which the snake-charmer kept in his box, a cyclist who did not get off his bike for three days attracted her much. Other activities like the Pongal offerings being cooked in front of a temple, the street lights changing colours, all tempted her and she got mesmerised and bound to stay and enjoy them. 

नाचता हुआ बन्दर, साँप जिसे सपेरे ने अपने सन्दूक में रखा था, एक साइकिल सवार जो तीन दिन से अपनी साइकिल से नहीं उतरा था, उसे बहुत आकर्षित करते थे। अन्य गतिविधियाँ जैसे मन्दिर के सामने पक रहा पोंगल का प्रसाद, रंग बदलती हुई गली की लाइटें सभी उसे मोहित करतीं और वह मंत्रमुग्ध होकर, ठहरने को मजबूर आनन्द लेती रहती।

0:00
0:00