1 A Photograph [एक तस्वीर]

-Shirley Toulson

TEXTBOOK QUESTIONS

Think It Out :

Q. 1. What does the word ‘cardboard’ denote in the poem? Why has this word been used?

इस कविता में ‘कार्डबोर्ड’ शब्द क्या दर्शाता है? इस शब्द का प्रयोग क्यों किया गया है?

Ans. The word, “cardboard” has been used for the photograph of the poetess’ mother. This word has been used for the photograph because the dear mother of the poetess is already dead.

‘कार्डबोर्ड’ शब्द का प्रयोग कवयित्री की माँ की तस्वीर के लिए किया गया है। इस शब्द को तस्वीर के लिए इसलिए प्रयोग में लिया है क्योंकि कवयित्री की माँ पहले ही मर चुकी है।

Q. 2. What has the camera captured?

कैमरे ने क्या दर्शाया है?

Ans. The camera has captured a scene in which three little girls are standing in shallow water on the sea beach. The oldest of the three is poetess’ mother. She is nearly 12 years old. The other two are her (mother’s) girl cousins. Each cousin is holding one hand of the poetess’ mother. They are smiling through their hair at the uncle who was taking the photograph.

कैमरे ने एक ऐसे दृश्य को पकड़ा है जिसमें तीन छोटी लड़कियाँ उथले पानी में समुद्र के किनारे पर खड़ी हैं। इन तीनों में सबसे बड़ी लड़की कवयित्री की माँ है । वह करीब 12 वर्ष की है। अन्य दो लड़कियाँ उसकी चचेरी बहिनें हैं। प्रत्येक बहिन कवयित्री की माँ के एक हाथ को पकड़े हुए है। वे अपने बालों में से उस अंकल की ओर मुस्करा रही हैं जो उनकी तस्वीर उतार रहा है।

Q. 3. What has not changed over the years? Does this suggest something to you?

कौनसी चीज वर्षों से नहीं बदली है? क्या इससे आप कोई संकेत पाते हैं?

Ans. The sea has not changed over the years, but the people who walked on its beach have changed terribly. Some of them are already dead. This suggests that human life is transient and short-lived, whereas the sea is unchanged and permanent. I

___समुद्र वर्षों से नहीं बदला है किन्तु जो लोग इसके किनारे पर टहलते थे वे भयानक रूप से बदल चुके हैं। इनमें से कुछ तो मृत्यु को भी प्राप्त हो चुके हैं। यह दर्शाता है कि मानव जीवन अत्यधिक परिवर्तनशील

एवं क्षणिक है, जबकि समुद्र अपरिवर्तित एवं स्थायी है।

Q.4. The poetess’ mother laughed at the snapshot. What did this laugh indicate ?

कवयित्री की माँ इस तस्वीर की ओर हँसी थी। उसकी यह हँसी क्या संकेत देती थी?

Ans. The poetess’ mother laughed at the snapshot because she felt joyed over her happy childhood days. The laugh indicated her youthful spirit.

कवयित्री की माँ तस्वीर को देख कर हँसी थी क्योंकि उसे बचपन के सुखद दिनों के बारे में प्रसन्नता महसूस हुई थी। यह हँसी उसकी युवा भावना को दर्शाती है।

Q. 5. What is the meaning of the line : “Both wry with the laboured ease of loss”?

“Both wry with the laboured ease of loss” पंक्ति का तात्पर्य क्या है?

Ans. The poetess means that the faces of her mother as well her own were distorted with unhappiness and disappointment. The mother and the daughter both had lost something about which they felt intensely. The mother had lost the joy of her childhood, whereas the poetess had lost the laughter of her mother who was now dead. They knew about their losses, but they tried hard to forget them. By doing so they tried to get some relief with great difficulty.

कवयित्री का कहने का यह तात्पर्य है कि उसकी माँ का तथा स्वयं का चेहरा दु:ख एवं निराशा से विकृत हो जाता था। माँ तथा पुत्री दोनों ने कोई चीज़ खो दी थी जिसके बारे में वे अत्यधिक दु:ख महसूस करती थीं। माँ ने अपने बचपन के आनन्द खो दिये थे, जबकि कवयित्री ने उसकी माँ की हँसी को खो दिया था जो अब जीवित नहीं थी। वे अपनी हानियों को जानती थीं लेकिन वे उन्हें भुलाने की कठोर कोशिश किया करती थीं। ऐसा करके वे मुश्किल से कुछ राहत प्राप्त करने का प्रयास करती थीं।

Q. 6. What does this circumstance’ refer to?

‘this circumstance’ किसकी ओर संकेत करता है?

Ans. This refers to the present mental state of the poetess who is extremely sad and lonely in the absence of her mother.

यह कवयित्री की वर्तमान मानसिक दशा की ओर संकेत करता है जो अत्यधिक दु:खी एवं अकेली हो गई। माँ की अनुपस्थिति के कारण ऐसा हुआ है।

Q. 7. The three stanzas depict three different phases. What are they?

कविता के तीनों पद्यांश तीन विभिन्न अवस्थाओं का चित्रण करते हैं। वे अवस्थाएँ क्या हैं?

Ans. It is correct to say that the three stanzas depict three different phases. (i) The first stanza depicts the happy childhood of the poetess’ mother. (ii) The second stanza depicts the losses which the poetess and her mother suffered. The poetess suffered the loss of her mother’s laughter and her mother suffered the loss of the joys of a happy childhood. (iii) Similarly, the third stanza brings out the sadness and loneliness of the poetess. ._

यह कहना सही है कि तीनों पद्यांश तीन विभिन्न अवस्थाओं का चित्रण करते हैं। (i) प्रथम गद्यांश कवयित्री की माँ के सुखद बचपन का चित्रण करता है। (ii) द्वितीय गद्यांश कवयित्री तथा उसकी माँ को हुई हानियों को चित्रित करता है। कवयित्री उसकी माँ की हँसी से वंचित हो गई जबकि उसकी माँ ने अपना सुखद बचपन खो दिया। (iii) इसी प्रकार तृतीय गद्यांश कवयित्री की उदासी एवं अकेलेपन को उजागर करता है।

ADDITIONAL QUESTIONS

Short Answer Type Questions (around 10-15 words)

Q. 1. Which photograph is the poetess talking about?

कवयित्री किस तस्वीर की बात कर रही है?

Ans. She is talking about the photograph which depicts her mother, who was a girl of twelve years then, with her two girl cousins.

कवयित्री उस तस्वीर की बात कर रही है जो उसकी माँ, जो उस समय बारह वर्ष की लड़की थी तथा उसकी दो चचेरी छोटी बहिनों का चित्रण करती है।

Q. 2. What are the girls doing in the photograph? लड़कियाँ तस्वीर में क्या करती दिखाई दे रही हैं?

Ans. They are enjoying their holiday on a beach walking bare feet in the shallow water.

वे समुद्र के किनारे छुट्टी का आनन्द ले रही हैं तथा उथले पानी में नंगे पैर चल रही हैं।

Q. 3. Who is the oldest girl in the photograph and how old is she? तस्वीर में सबसे बड़ी उम्र की लड़की कौन है तथा उसकी उम्र क्या है?

Ans. The poetess’ mother is the oldest girl in the photograph. She is nearly twelve years old.

कवयित्री की माँ तस्वीर में सबसे बड़ी लड़की है। वह करीब बारह वर्ष की उम्र की है।

Q. 4. Why were they standing still?

वे बिना हिले-डुले क्यों खड़ी थीं?

Ans. They were standing still to get themselves photographed by an uncle with a camera.

वे अपनी फोटो एक कैमरे वाले अंकल से खिंचवाने के लिए बिना हिले-डुले खड़ी थीं।

Q. 5. How did her mother look in the photograph?

उसकी माँ तस्वीर में कैसी दिखाई देती थी?

Ans. Her mother had a sweet face. She was nearly twelve years old. She was the tallest of the three girls.

उसकी माँ का चेहरा सुन्दर था। वह लगभग 12 वर्ष की थी। वह तीनों लड़कियों में सबसे लम्बी थी।

Q. 6. What does the poetess mean by “their terribly transient feet”?

कवयित्री का “their terribly ….feet” से क्या तात्पर्य है?

Ans. The poetess means that the sea has not changed at all, while the girls have undergone a terrible change in their appearance.

कवयित्री का तात्पर्य यह है कि समुद्र बिल्कुल भी नहीं बदला है किन्तु लड़कियाँ अपने स्वरूप में पूरी तरह बदल गयी हैं।

Q. 7. What did the mother and the daughter lose in their lives?

माँ तथा पुत्री ने अपने-अपने जीवन में क्या खो दिया था?

Ans. The mother had lost her joys of childhood, whereas the daughter had lost her mother’s laughter.

माँ ने अपने बचपन के आनन्द खो दिये थे जबकि पुत्री ने अपनी माँ की हँसी को खो दिया था।

Q. 8. Explain the phrase “laboured ease of loss”.

अर्थ स्पष्ट कीजिए “laboured…..loss.”

Ans. The poetess means that they tried hard to get relief from their feeling of loss.

कवयित्री का तात्पर्य यह है कि उन्होंने बड़ी कठिनाई के साथ अपनी हानि की भावना से मुक्ति पाने का प्रयास किया?

Q. 9. “Its silence silences.” Explain.

“Its …..silences.” समझाइए।

Ans. The poetess means that the emptiness created in her life by her mother’s death has left her speechless.

कवयित्री का तात्पर्य यह है कि जो खालीपन उसके जीवन में उसकी माँ की मृत्यु ने पैदा कर दिया उसने कवयित्री को मौन बना दिया है।