Aunt Jennifer’s Tigers

Textbook Questions and Answers
Think it out

Question 1.
How do ‘denizens’ and ‘chivalric’ add to our understanding of the tiger’s attitudes?’
‘Denizens’ and ‘chivalric’ शब्द बाघ के स्वभाव को और अधिक समझने में हमारी मदद कैसे करते हैं ?
Answer:
Tigers are the denizens of the green world. They are not afraid of men. In the forest they walk fearlessly with pride. Hence, these words add to our understanding of the tiger’s attitude.

बाघ हरे-भरे जंगलों के निवासी हैं। वे इंसानों से डरते नहीं हैं। जंगलों में वे निडर होकर गर्व के साथ घूमते हैं। अतः ये शब्द बाघ के स्वभाव को और अधिक समझने में हमारी मदद करते हैं।

Question 2.
Why do you think Aunt Jennifer’s hands are ‘fluttering through her wool in the second stanza? Why is she finding the needle so hard to pull?
आपके विचार में दूसरे अनुच्छेद में जेनिफर के हाथ ऊन में काँपते हुए से क्यों चल रहे हैं? उन्हें सूई को ऊन से बाहर खींचने में दिक्कत क्यों हो रही है?
Or
Why is Aunt Jenifer’s fingers fluttering through her wool ?
जेनिफर चाची की अंगुलियाँ ऊन में चलती हुई काँप क्यों रही थीं?
Answer:
Aunt Jennifer’s hands are moving through her wool. She seems to have grown old. Besides this, hard and bitter experiences of her married life lie heavy on her. Hence, she is finding it difficult to pull the needle through the wool.

जेनिफर के काँपते हुए हाथ उसकी ऊन में चल रहे हैं। प्रतीत होता है कि वह वृद्ध हो चुकी हैं। इसके अलावा, उनके वैवाहिक जीवन के मुश्किल और कड़वे अनुभव उनके जीवन पर भारी पड़ते हैं। अतः उन्हें सूई को ऊन से बाहर खींचने में मुश्किल हो रही हैं।

Question 3.
What is suggested by the image ‘massive weight of Uncle’s wedding band’?
‘massive weight of Uncle’s wedding band’ image of calcit ?
Answer:
It suggests that Jennifer’s marriage with Uncle (her husband) was just like a heavy band for her. It symbolises her hard and bitter experiences of her married life. After marriage, she has had no will of her own.

यह दर्शाता है कि जेनिफर का उनके पति के साथ विवाह एक भारी फीते के समान था। यह उनके वैवाहिक जीवन के कड़े और कड़वे अनुभवों का प्रतीक है। विवाह के बाद जेनिफर की अपनी कोई इच्छा नहीं रह गयी है ।

Question 4.
Of what or of whom is Aunt Jennifer terrified in the third stanza?
तीसरे अनुच्छेद में जेनिफर चाची किससे भयभीत हैं ?
Answer:
Aunt Jennifer still remembers the harsh experiences of her married life. Hence, she is afraid that even after her death, perhaps she will not be free from this burdensome life. She is terrified of her husband.

जेनिफर चाची को अभी तक अपने वैवाहिक जीवन के कटु अनुभव याद हैं। अतः वह भयभीत हैं कि मृत्यु के बाद भी शायद वह इस बोझिल जिन्दगी से मुक्त नहीं होगी। वह अपने पति से भयभीत हैं ।

Question 5.
What are the ‘ordeals’ Aunt Jennifer is surrounded by? Why is it significant that the poet uses the word ‘ringed’? What are the meanings of the word ‘ringed’ in the poem?
जेनिफर चाची किन मुसीबतों (कठोर अनुभवों) से घिरी हैं? कवि का ‘ringed’ शब्द का प्रयोग महत्त्वपूर्ण क्यों है? कविता में ‘ringed’ शब्द के विभिन्न अर्थ क्या हैं?
Answer:
Jennifer’s ordeals are the heavy responsibilities of her married life. In the poem the word ‘ringed’ is significant because it symbolises circle. She is encircled by her heavy responsibilities.

जेनिफर की मुसीबतें (कठोर अनुभव) उनके वैवाहिक जीवन की बोझिल जिम्मेदारियाँ हैं। कविता में ‘ringed’ शब्द महत्त्वपूर्ण है क्योंकि यह वृत्त (छल्ला) का प्रतीक हैं। वह भारी जिम्मेदारियों से घिरी हुई हैं।

Question 6.
Why do you think Aunt Jennifer created animals that are so different from her own character? What might the poet be suggesting through this difference?
आप ऐसा क्यों सोचते हैं कि जेनिफर ने ऐसे जानवर बनाये जो उनके स्वयं के चरित्र (यहाँ व्यक्तित्व) से इतने भिन्न हैं? कवि इस भिन्नता के माध्यम से क्या प्रकट करना चाहते होंगे?
Answer:
Really Jennifer has created tigers so different from her own character. They pace in sleek chivalric certainty. On the other hand, Jennifer herself is surrounded by heavy responsibilities of her married life. They suggest her suppressed feelings.

वास्तव में जेनिफर ने ऐसे बाघ बनाए हैं जो उनके स्वयं के व्यक्तित्व से बिल्कुल भिन्न हैं। वे बने-ठने शौर्यपूर्ण निश्चय में दौड़ते हैं। दूसरी ओर, जेनिफर स्वयं अपने वैवाहिक जीवन की जिम्मेदारियों से घिरी हुई हैं । वे उनकी (जेनिफर की) दमित भावनाओं को व्यक्त करते हैं।

Question 7.
Interpret the symbols found in this poem.
इस कविता में आये प्रतीकों की व्याख्या कीजिए।
Or
What do the tigers in the poem symbolize ?
इस कविता में प्रयुक्त tigers किसके प्रतीक हैं ?
Answer:
Prancing, proud and unafraid tigers represent Jennifer’s suppressed feelings of liberty, pride and self-respect. Wedding band symbolises extraordinary burden of married life. And ringed with ordeal symbolises the end of individual emotions after such weddings.

कूदते-फाँदते, गर्व से निडर घूमते हुये बाघ जेनिफर की स्वतंत्रता, गर्व व आत्मसम्मान की दमित भावनाओं को व्यक्त करते हैं । वैवाहिक फीता, वैवाहिक जीवन के असाधारण बोझ का प्रतीक है| और ringed with ordeal इस प्रकार की शादी के बाद व्यक्तिगत भावनाओं के अन्त का प्रतीक है ।

Question 8.
Do you sympathise with Aunt Jennifer? What is the attitude of the speaker towards Aunt Jennifer?
क्या आपको जेनिफर चाची से सहानुभूति है? वक्ता का जेनिफर के प्रति क्या दृष्टिकोण है?
Answer:
Jennifer’s character is portrayed in such a lively way that she wins everybody’s sympathy. She is over-burdened with the responsibilities of her married life. She has no feelings of her own. The speaker (the poet) is also fully sympathetic with her.

जेनिफर का चरित्र इतने सजीव ढंग से चित्रित किया गया है कि वह प्रत्येक व्यक्ति की सहानुभूति प्राप्त करती हैं। वह अपनी वैवाहिक जिन्दगी की जिम्मेदारियों के बोझ तले दबी हुई हैं। उनकी स्वयं की कोई भावनाएँ ही नहीं हैं। वक्ता (कवयित्री) भी उनके साथ पूरी सहानुभूति रखती हैं।

RBSE Class 12 English Aunt Jennifer’s Tigers Important Questions and Answers
Short Answer Type Questions

Answer the following questions in about 20-25 words.

Question 1.
How are the tigers described by the poet ?
कवयित्री ने बाघों का वर्णन किस प्रकार किया है ?
Answer:
The poet has described the tigers as the denizens of green forest. They are fearless of the men standing under the tree. They pace in sleek chivalric certainty.

कवयित्री ने बाघों का वर्णन करते हुए उन्हें हरे-भरे जंगलों का निवासी कहा है। वे वृक्ष के नीचे खड़े आदमियों से भयभीत नहीं हैं। वे चमकीले बने-ठने है और शौर्यपूर्ण निश्चय के साथ दौड़ते हैं।

Question 2.
What kind of ordeals is Aunt Jennifer surrounded by ?
जेनिफर चाची किस प्रकार के कड़वे अनुभवों से घिरी हुई हैं ?
Answer:
Aunt Jennifer is surrounded by the ordeals of unpleasant experiences in her married life. She has been over-burdened with her responsibilities towards her family.

जेनिफर चाची अपने वैवाहिक जीवन के बुरे अनुभवों की त्रासदी से घिरी हुई हैं। वह अपने परिवार के प्रति अत्यधिक जिम्मेदारियों के बोझ तले दबी रही हैं।

Question 3.
What does the uncle’s band indicate ?
अंकल का फीता (band) क्या इंगित करता है ?
Answer:
Uncle’s (her husband’s) band indicates Jennifer’s slarish stature in her married life. The burden of uncle’s band still lies heavy upon her hands in form of family responsibilities.

अंकल (जेनिफर के पति) की शादी का फीता जेनिफर के वैवाहिक जीवन उसके गुलाम जैसी हैसियत को इंगित करता है। अंकल के फीते का बंधन उनके हाथों पर अभी भी भारी पारिवारिक जिम्मेदारियों के रूप में पड़ रहा है।

Question 4.
Why are the tigers a complete contrast to Jennifer’s life?
बाघ जेनिफर के जीवन से किस प्रकार एकदम विपरीत (विरोधाभासी) हैं ?
Or
How are Aunt Jennifer’s tigers different from her ?
जेनिफर चाची के बाघ उनसे किस प्रकार भिन्न है?
Answer:
The tigers are completely different from her life. They are fearless, proud and free. On the other hand, Jennifer is timid and starish.

बाघ जेनिफर के जीवन से पूर्णरूप से भिन्न हैं। वे निडर गर्वीले और स्वतंत्रत हैं। वहीं दूसरी ओर जेनिफर निर्बल, अबला व गुलाम-सरीखी है।

Question 5.
What is the weight that lies heavy on her hands?
वह कौन सा-भार है जो उनके हाथों पर भारी पड़ रहा है ?
Answer:
It is uncle’s (her husband’s) wedding band which bound them together. This band still lies heavy on her hands. After marriage she, has no feelings of her own.

यह फीता अंकल (जेनिफर के पति) के वैवाहिक बन्धन का फीता है जिसने अंकल और जेनिफर को एक किया था। यह फीता आज भी जेनिफर के हाथों पर भारी पड़ रहा है । विवाह के बाद उनकी स्वयं की कोई भावनाएँ नहीं हैं ।

Question 6.
How will Jennifer’s hands look when she is dead ?
जब जेनिफर मर चुकी होगी तब उनके हाथ कैसे दिखेंगे ?
Answer:
Even when Aunt Jennifer is dead, her terrified hands will remain in the grip of those harsh experiences which have suppressed her because of the wedding band.

जब जेनिफर चाची मर चुकी होंगी तब भी उनके भयभीत हाथ उनकी शादी की अंगूठी के कारण उन मुसीबतों से घिरे रहेंगे, जिन्होंने उन्हें अपनी गिरफ्त में जकड़ रखा है ।

Question 7.
What is the central theme of the poem ?
कविता को केन्द्रीय विषय-वस्तु (कथानक) क्या है ?
Answer:
The poem revolves around Aunt Jennifer and the tigers created by her with wool. It also presents the contrast between the creator and the creation.

कविता जेनिफर और उनके द्वारा ऊन से बनाये गये बाघों के इर्द-गिर्द घूमती है। यह (कविता) रचयिता व उसकी रचना के मध्य विरोधाभास को भी चित्रित करती है।

Question 8.
What is specific about the tigers created by Jennifer?
जेनिफर द्वारा बनाये गये बाघों में क्या विशेष बात है?
Answer:
The tigers created by Jennifer are bright yellow like topaz. They are fearless, they prance about and have sense of pride. They are denizens of a green forest.

जेनिफर द्वारा बनाये गये बाघ पुखराज की तरह चमकीले पीले हैं। वे निडर हैं, वे इधर-उधर छलाँग लगाते हुए और गर्व का अनुभव करने वाले हैं। वे हरे-भरे जंगलों के निवासी हैं ।

Question 9.
How did Aunt Jennifer face the ordeals in her life ?
जेनिफर चाची ने अपने जीवन में मुसीबतों का सामना किस प्रकार किया?
Answer:
Jennifer’s ordeals were the heavy responsibilities and bitter experiences of her married life. She was afraid that even in death, she will continue to bear these burdens.

भारी जिम्मेदारियाँ और कटु अनुभव जेनिफर चाची के वैवाहिक जीवन की मुसीबतें थी। वह भयभीत थी कि मृत्यु के बाद भी वह इस बोझ की उठाती रहेंगी।

Long Answer Type Questions

Answer the following questions in about 80 words.

Question 1.
Draw a character sketch of Aunt Jennifer on the basis of the poem ‘Aunt Jennifer’s Tigers’..
कविता ‘Aunt Jennifer’s Tigers’ के आधार पर जेनिफर चाची का चरित्र चित्रण कीजिए।
Answer:
Aunt Jennifer comes across as a meek, troubled and self doubting lady in the poem ‘Aunt Jennifer’s Tigers’. She is frail and weak with age, yet she labours with her embroidery with determination. While she creates powerful and proud tigers with her needle, she herself remains afraid and be set with worries of her married life. So much so that she is afraid she would have to carry these burdens even after her death. She is an epitome of patience, forbearance and fruitless labour.

कविता ‘Aunt Jennifer’s Tigers’ में जेनिफर चाची एक डरपोक, परेशान व स्वयं पर अविश्वास करने वाली भद्र महिला के रूप में चित्रित होती हैं। वह अपनी वृद्धावस्था में दुबली-पतली व कमजोर हैं, फिर भी बड़ी लगन से वह अपनी कशीदाकारी में परिश्रम करती हैं। यद्यपि वह अपनी सूई से शक्तिशाली व गर्वीले बाघ बुनती हैं। वह स्वयं डरी हुई व अपने वैवाहिक जीवन की चिंताओं में घिरी रहती हैं। इतना अधिक कि वह डरती हैं कि उन्हें इन बोझों को अपनी मृत्योपरांत भी उठाना पड़ेगा। वह धैर्य, बर्दाश्त तथा निष्फल परिश्रम की प्रतिमूर्ति|

Question 2.
Elaborate on the theme of the poem ‘Aunt Jennifer’s Tigers’.
कविता ‘Aunt Jennifer’s Tigers’ के मुख्य विचार पर प्रकाश डालें।
Answer:
The poem ‘Aunt Jennifer’s Tigers’ is a symbolic verse which expounds the important issue of human existence, its purpose and its dignity. An old, frail woman, who is burdened by her familial responsibilities and her wifely duties, has led a life over which she never had any control. She finds an escape in her work of embroidering pictures on cloth. Here, she is free to create all that she herself wished to be. The tigers, for instance, are strong and proud, something she never could be.

कविता ‘Aunt Jennifer’s Tigers’ एक प्रतीकात्मक छन्द है जो मानव अस्तित्व, उसका ध्येय व उसकी गरिमा के महत्वपूर्ण मुद्दे को विस्तारित करता है। एक बूढी, कमजोर औरत, जो अपने परिवारिक दायित्वों व पत्नी-धर्म के बोझों तले दबी है, उसने एक ऐसा जीवन व्यतीत किया है जिस पर उसका कभी-भी नियंत्रण नहीं रहा। वह इनसे बचने का एक रास्ता अपने कशीदाकारी के काम में पाती है जिसमें वह कपड़े पर चित्र उकेरती है। यहाँ वह वही सब कुछ रचने के लिए स्वतंत्र है जो वह सदैव स्वयं में चाहती थी। उदाहरणतया वे बाघ जो ताकतवर तथा रोबीले हैं-जैसा वह स्वयं कभी नहीं बनसकती।

Question 3.
The poem ‘Aunt Jennifer’s Tigers’ portrays male tyranny in our society. Explain this idea.
कविता ‘Aunt Jennifer’s Tigers’ हमारे समाज में पुरुष निरंकुश्ता को चित्रित करती है। इस विचार को समझाइए।
Answer:
Most societies across the world are male-dominated. Aunt Jennifer, a typical housewife, has to obey her husband’s orders slavishly. Her husband tyrannises her and she has accepted her fate meekly. however, she tries to ease her suffering by expressing her supressed feelings through the work of embroidery. She wishes to have the very qualities that tigers stand for. She wishes to be bold, proud and fearless just like the tigers she has created on her curtain.

संसार के अधिकतर समाज पुरुष प्रधान हैं । चाची जेनिफर एक सामान्य गृहिणी है। उसे उसके पति के आदेशों का दासतापूर्वक पालन करना पड़त है। उसका पति उस पर अत्याचार करता है और चाची ने उसकी नियति को समर्पण के भाव के साथ स्वीकार कर लिया है। किन्तु वह उसके अंतरमन की दबी हुई भावनाओं को कशीदाकारी के कार्य के माध्यम से व्यक्त कर स्थिति को आसान बनाने का प्रयास करती है। वह उन गुणों को स्वयं के लिए प्राप्त करना चाहती है जो बाघों में हैं। वह चाहती है कि वह उन बाघों के समान साहसी, अभिमानी तथा निर्भय बने जिन्हें उसने पर्दे पर बनाया है।

Question 4.
The poet has used a number of symbolism in the poem ‘Aunt Jennifer’s Tigers’. What are they?
Elaborate. कवि ने कविता ‘Aunt Jennifer’s Tigers’ में कई प्रतीकात्मक प्रसंगों का प्रयोग किया है। वे क्या है? विस्तार से बताइए।
Answer:
The poet has made generous use of various symbols in the poem which are both apt and indicative. The tigers on the curtain, embroidered by Aunt Jennifer are symbols of courage, elegance, chivalry, self confidence, pride and fearlessness.

These qualities in the tigers contrast with their creator’s weaknesses, who is meek, timid, humble and diffident. Aunt’s trembling fingers symbolise her physical and mental weakenss. Her husband’s wedding band and rings symbolize his tyranny and cruelty.

कवयित्री ने इस कविता में विभिन्न प्रतीकों का प्रचुर रूप से प्रयोग किया है, जो उपयुक्त एवं सांकेतिक हैं। पर्दे पर बने बाघ, जिन्हें जेनिफर चाची ने कशीदाकारी से बनाया है, साहस, शालीनता, शौर्य, आत्मविश्वास, गर्व तथा निर्भयता के प्रतीक हैं। बाघों के गुण उनकी रचयिता की कमजोरियों के विपरीत हैं।

वह दब्बू, डरपोक, विनम्र तथा आत्मविश्वास से रहित हैं। चाची की काँपती हुई अँगुलियाँ उसकी शारीरिक एवं मानसिक कमजोरी की प्रतीक हैं। उनके पति की शादी का पट्टा तथा अंगूठियाँ उसकी निरंकुशता एवं निर्दयता की प्रतीक हैं।

Aunt Jennifer’s Tigers Textbook Questions and Answers