Chapter 1 Number Systems Ex 1.3

Question 1.
Write the following in decimal form and say what kind of decimal expansion each has
NCERT Solutions for Class 9 Maths Chapter 1 Number Systems Ex 1.3 img 1
Solution:
NCERT Solutions for Class 9 Maths Chapter 1 Number Systems Ex 1.3 img 2
NCERT Solutions for Class 9 Maths Chapter 1 Number Systems Ex 1.3 img 3
NCERT Solutions for Class 9 Maths Chapter 1 Number Systems Ex 1.3 img 4

Question 2.
You know that 17 = 0.142857¯. Can you predict what the decimal expansions of 27 , 137 , 47 , 57 , 67 are , without actually doing the long division? If so, how?
Solution:
NCERT Solutions for Class 9 Maths Chapter 1 Number Systems Ex 1.3 img 5

Question 3.
Express the following in the form pqwhere p and q are integers and q ≠ 0.
(i) 0.
(ii) 0.4
(iii) 0.001¯¯¯¯¯¯¯¯
Solution:
(i)Let x= 0.6¯ = 0.666… ….(i)
Multiplying Eq. (i) by 10, we get
10x = 6.666.. ….(ii)
On subtracting Eq. (ii) from Eq. (i), we get
(10x- x)=(6.666…) – (0.666…)
9x = 6
x= 6/9
⇒ x=2/3

(ii)
 Let x = 0.47¯ = 0.4777… …(iii)
Multiplying Eq. (iii) by 10. we get
10x = 4.777… . …(iv)
Multiptying Eq. (iv) by 10, we get
100x = 47.777 ….. (v)
On subtracting Eq. (v) from Eq. (iv), we get
(100 x – 10x)=(47.777….)-(4.777…)
90x =43
⇒ x = 4390

(iii)
 Let x = 0.001¯¯¯¯¯¯¯¯= 0.001001001… …(vI)
Multiplying Eq. (vi) by (1000), we get
1000x = 1.001001001… .. .(vii)
On subtracting Eq. (vii) by Eq. (vi), we get
(1000x—x)=(1.001001001….) – (0.001001001……)
999x = 1
⇒ x = 1999

Question 4.
Express 0.99999… in the form pqAre you surprised by your answer? With your teacher and classmates discuss why the answer makes sense.
Solution:
Let x = 0.99999… ………..(i)
Multiplying Eq. (i) by 10, we get
10x = 9.99999… …(ii)
On subtracting Eq. (ii) by Eq. (i), we get
(10 x – x) = (9.99999..) – (0.99999…)
9x = 9
⇒ x = 99
x = 1

Question 5.
What can the maximum number of digits be in the repeating block of digits in the decimal expansion of 117? Perform the division to check your answer.
Solution:
The maximum number of digits in the repeating block of digits in the decimal expansion of 117 is 17-1 = 16 we have,
NCERT Solutions for Class 9 Maths Chapter 1 Number Systems Ex 1.3 img 6
Thus,117 = 0.0588235294117647…..,¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯a block of 16-digits is repeated.

Question 6.
Look at several examples of rational numbers in the form pq (q≠ 0). Where, p and q are integers with no common factors other that 1 and having terminating decimal representations (expansions). Can you guess what property q must satisfy?
Solution:
Consider many rational numbers in the form pq (q≠ 0). where p and q are integers with no common factors other that 1 and having terminating decimal representations.
Let the various such rational numbers be 12, 14, 58, 3625, 7125, 1920, 2916 etc.
In all cases, we think of the natural number which when multiplied by their respective denominators gives 10 or a power of 10.
NCERT Solutions for Class 9 Maths Chapter 1 Number Systems Ex 1.3 img 7
From the above, we find that the decimal expansion of above numbers are terminating. Along with we see that the denominator of above numbers are in the form 2m x 5n, where m and n are natural numbers. So, the decimal representation of rational numbers can be represented as a terminating decimal.

Question 7.
Write three numbers whose decimal expansions are non-terminating non-recurring.
Solution:
0.74074007400074000074…
0.6650665006650006650000…
0.70700700070000…

Question 8.
Find three different irrational numbers between the rational numbers 57 and 911 .
Solution:
To find irrational numbers, firstly we shall divide 5 by 7 and 9 by 11,
so,
NCERT Solutions for Class 9 Maths Chapter 1 Number Systems Ex 1.3 img 8

Question 9.
Classify the following numbers as rational or irrational
NCERT Solutions for Class 9 Maths Chapter 1 Number Systems Ex 1.3 img 9
Solution:
(i) 23−−√ (irrational ∵ it is not a perfect square.)
(ii) 225−−−√ = 15 (rational) (whole number.)
(iii) 0.3796 = rational (terminating.)
(iv) 7.478478… =7.478¯ = rational (non-terminating repeating.)
(v) 1.101001000100001… = irrational (non-terminating non-repeating.)