Chapter 14 Statistics Ex 14.1

Question 1.
A survey was conducted by a group of students as a part of their environment awareness programme, in which they collected the following data regarding the number of plants in 20 houses in a locality. Find the mean number of plants per house.
NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 14 Statistics Ex 14.1 1
Which method did you use for finding the mean, and why?
Solution:
NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 14 Statistics Ex 14.1 2
Since the values of xi and fi are small, so we have used direct method to find the mean.

Question 2.
Consider the following distribution of daily wages of 50 workers of a factory.
NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 14 Statistics Ex 14.1 3
Find the mean daily wages of the workers of the factory by using an appropriate method.
Solution:
Here h = 20
NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 14 Statistics Ex 14.1 4

Question 3.
The following distribution shows the daily pocket allowance of children of a locality. The mean pocket allowance is ₹ 18. Find the missing frequency f.
NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 14 Statistics Ex 14.1 5
Solution:

NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 14 Statistics Ex 14.1 6

Question 4.
Thirty women were examined in a hospital by a doctor and the number of heart beats per minute were recorded and summarised as follows. Find the mean heart beats per minute for these women, choosing a suitable method
NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 14 Statistics Ex 14.1 7
Solution:
NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 14 Statistics Ex 14.1 8

Question 5.
In a retail market, fruit vendors were selling mangoes kept in packing boxes. These boxes contained varying number of mangoes. The following was the distribution of mangoes according to the number of boxes.
NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 14 Statistics Ex 14.1 9
Find the mean number of mangoes kept in a packing box. Which method of finding the mean did you choose?
Solution:
Here h = 3
NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 14 Statistics Ex 14.1 10
Step deviation method.

Question 6.
The table below shows the daily expenditure on food of 25 households in a locality.
NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 14 Statistics Ex 14.1 11
Find the mean daily expenditure on food by a suitable method.
Solution:
NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 14 Statistics Ex 14.1 12

Question 7.
To find out the concentration of SO2 in the air (in parts per million, i.e. ppm), the data was collected for 30 localities in a certain city and is presented below:
NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 14 Statistics Ex 14.1 13
Find the mean concentration of SO2 in the air.
Solution:
Here h = 0.04
NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 14 Statistics Ex 14.1 14
NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 14 Statistics Ex 14.1 15

Question 8.
A class teacher has the following absentee record of 40 students of a class for the whole term. Find the mean number of days a student was absent.
NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 14 Statistics Ex 14.1 16
Solution:
NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 14 Statistics Ex 14.1 17

Question 9.
The following table gives the literacy rate (in percentage) of 35 cities. Find the mean literacy rate.
NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 14 Statistics Ex 14.1 18
Solution:

Here h = 10
NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 14 Statistics Ex 14.1 19