Chapter 2 Fractions and Decimals Exercise 2.3


Question 1.
Find:
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.3 1
Solution:
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.3 2

Question 2.
Multiply and reduce to lowest form (if possible):
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.3 3
Solution:
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.3 4

Question 3.
Multiply the following fractions:
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.3 5
Solution:
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.3 6
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.3 7

Question 4.
Which is greater:
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.3 8
Solution:
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.3 9
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.3 10

Question 5.
Saili plants 4 saplings, in a row, in her garden. The distance between two adjacent saplings is  m. Find the distance between the first and the last sapling.
Solution:
Number of saplings = 4
Distance between two adjacent saplings =  m
∴ Distance between the first and the last sapling
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.3 11

Question 6.
Lipika reads a book for 1 hours everyday. She reads the entire book in 6 days. How many hours in all were required by her to read the book?
Solution:
In 1 day Lipika needs 1 hours
In 6 days Lipika will need 6×134 hours
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.3 12
Hence the required hours = 10.

Question 7.
A car runs 16 km using 1 litre of petrol. How much distance will it cover using 2 litres of petrol?
Solution:
In 1 litre of petrol, the car covers 16 km distance In 2 litres of petrol, the car will cover 2 × 16 km distance
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.3 13
Hence, the required distance = 44 km.

Question 8.
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.3 14
Solution:
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.3 15

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.3 Q1
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.3 Q2
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.3 Q3
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.3 Q3.1
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.3 Q4
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.3 Q5
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.3 Q6
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.3 Q7
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals Ex 2.3 Q8

Chapter 2 Fractions and Decimals Exercise 2.3