Day
Night

RBSE Class 9 English Solutions Beehive Chapter 2 The Sound of Music

Textbook Questions and Answers

Part – I 

Evelyn Glennie Listens To Sound Without Hearing It
[एवलिन ग्लेनी ध्वनि सुनती है इसका श्रवण किये बिना]

Thinking About The Text :

I. Answer these questions in a few words or a couple of sentences each : 

Question 1. 
How old was Evelyn when she went to the Royal Academy of Music? 
एवलिन की क्या आयु थी जब वह रॉयल एकेडमि ऑव म्यूजिक में गई?
Answer:
Evelyn was only seventeen years old when she went to the Royal Academy of Music.

एवलिन मात्र सत्रह वर्ष की थी जब वह रॉयल एकेडमि ऑव म्यूजिक में गई। 

Question 2. 
When was her deafness first noticed? When was it confirmed? 
उसके बहरेपन का प्रथम बार कब पता चला? इसकी पुष्टि कब की गई?
Answer:
Evelyn’s deafness was first noticed by her mother when she was eight years old. It was confirmed by a specialist when she was eleven years old.

एवलिन का बहरापन प्रथम बार उसकी माँ द्वारा देखा गया था जब वह 8 वर्ष की थी। इसकी एक विशेषज्ञ द्वारा पुष्टि की गई थी जब वह 11 वर्ष की थी।

II. Answer each of these questions in a short paragraph (30-40 words) 

Question 1. 
Who helped her to continue with music? What did he do and say? 
संगीत से निरन्तरता बनाए रखने में उसकी सहायता किसने की? उसने क्या किया और कहा?
Answer:
Percussionist, Ron Forbes, helped her to continue with music. He tuned two large drums to different notes. ‘Don’t listen through your ears’ he said, “try to sense it some other way.’

ताल वाद्ययन्त्र बजाने वाले रॉन फॉब्ज ने संगीत से निरन्तरता बनाये रखने में उसकी सहायता की। उसने दो बड़े ढोलों को अलग-अलग स्वर पर स्वरित किया। ‘कानों से मत सुनो’; उसने कहा, ‘किसी अन्य तरीके से समझने का प्रयत्न करो।’

Question 2. 
Name the various places and causes for which Evelyn performs. 
उन विभिन्न स्थानों और कारणों को नामित करें जिनके लिए एवलिन संगीत सभाएँ करती है।
Answer:
Evelyn plays for the regular concerts. Evelyn gives free concerts in prisons and hospitals. She also gives high priority to classes for young musicians.

एवलिन नियमित संगीत सभाओं के लिए वादन करती है। जेलों व अस्पतालों में एवलिन निःशुल्क संगीत सभाएँ करती है। वह युवा संगीतकारों की कक्षाओं को उच्च प्राथमिकता देती है।

III. Answer the questions in two or three paragraphs (100-150 words) 

Question 1. 
How does Evelyn hear music?
एवलिन को संगीत कैसे सुनाई पड़ता है?
Answer:
Deaf Evelyn was determined to pursue her interest in music. Percussionist Ron Forbes tuned two large drums to different notes. ‘Don’t listen through your ears’, he said, ‘try to sense it some other way.’ Suddenly she realised she could feel the higher drum from the waist up and the lower drum from the waist down. Forbes repeated the exercise and soon she discovered that she could sense certain notes in different parts of her body.

She also explains, ‘Music pours in through every part of my body. It tingles in the skin, my cheekbones and even in my hair.’ When she plays the xylophone, she can sense the sound passing up the stick into her finger-tips. By leaning against the drums, she can feel the resonances flowing into her body. On a wooden platform she removes her shoes so that the vibrations pass through her bare feet and up her legs.

बहरी एवलिन ने संगीत में अपनी रुचि को बनाए रखने का दृढ़ निश्चय किया हुआ था। थाप वाले वाद्ययन्त्र बजाने वाले रॉन फॉब्ज ने दो बड़े ढोल अलग-अलग स्वरों पर स्वरित किये। अपने कानों से नहीं सुनना’ उसने कहा, ‘इसे किसी अन्य तरह से समझने का प्रयत्न करना।’ अचानक उसने अनुभव किया कि वह ऊँचे ढोल को कमर के ऊपर से व नीचे ढोल को कमर के नीचे से अनुभव कर सकती थी। फॉब्ज ने अभ्यास को दोहराया और, शीघ्र ही उसने पाया कि वह अपने शरीर के अलग-अलग हिस्सों में निश्चित स्वरों को समझ सकती थी।

उसने यह भी बताया, ‘संगीत मेरे शरीर के हर अंग में से प्रवेश करता है। मेरी त्वचा, मेरे गालों की हड्डियों और बालों में भी सनसनाहट पैदा करता है।’ जब वह जाइलॉफोन बजाती है तो ध्वनि छड़ियों में से होकर उसकी उँगलियों के छोरों में प्रवेश करती है। ढोलों का सहारा लेने से, वह गूंज को अपने शरीर में प्रवेश करती अनुभव करती है। लकड़ी की सेज पर वह अपने जूते उतार देती है ताकि कम्पन उसके पाँव में से होकर उसकी टाँगों में आ जाए।

Part-II 
The Shehnai of Bismillah Khan
[बिस्मिल्ला खाँ की शहनाई] 

Thinking About The Text :

I. Tick the right answer. 

(1) a farina – 1. The (shehnai, pungi) was a ‘reeded noisemaker’. 
2. (Bismillah Khan, A barber, Ali Bux) transformed the pungi into a shehnai. 
3. Bismillah Khan’s paternal ancestors were (barbers, professional musicians).
4. Bismillah Khan learnt to play the shehnai from (Ali Bux, Paigambar Bux, Ustad Faiyaaz Khan).
5. Bismillah Khan’s first trip abroad was to (Afganistan, USA, Canada). 
Answers : 
1. pungi 
2. A barber 
3. professional musicians 
4. Ali Bux 
5. Afganistan.

II. Find the words in the text which show Ustad Bismillah Khan’s feelings about the items listed below. Then mark a tick (✓) in the correct column. Discuss your answers in class.

पाठ में से वे शब्द चुनें जो उस्ताद बिस्मिल्ला खाँ की भावनाओं को इनके बारे में प्रकट करते हैं। फिर सही स्तम्भ में (✓) का निशान लगाएँ।

smillah Khan’s feelings aboutPostiveNegetiveNeutral
1. teachin children music
2. the film world
3. migrating to the USA
4. playing at temples
5. getting the Bharat Ratna
6. the banks of the Ganga
7. leaving Benaras and Dumraon
   

Answers :
1. teaching children music : 
Teach your children music, this is Hindustan’s richest tradition. [Positive]

2. the film world : 
‘I just can’t come to terms with the artificiality and glamour of the film world.’ [Negative] 

3. migrating to the USA :
‘A student of his once wanted him to head a shehnai school in the USA…. Khansaab asked if he would be able to transport river Ganga as well.’ [Negative] 

4. playing at temples :
……..a devout Muslim like him can very naturally play the shehnai every morning at Kashi Vishwanath temple.’ [Positive] 

5. getting the Bharat Ratna : …….. his eyes glinting with rare happiness.’ [Positive] 

6. the banks of the Ganga : 
(a) ‘While in Mumbai, I think of only Varanasi and the holy Ganga. [Positive]
(b) Ganga became his favourite haunt……. Ganga inspired him to improvise and invent raagas. [Positive] 

7. leaving Benaras and Dumraon :
Khansaab………is exceedingly fond of Benaras and Dumraon and they remain for him the most wonderful town of the world. [Negative]

III. Answer these questions in 30 – 40 words. 

Question 1. 
Why did Aurangzeb ban the playing of the pungi?
औरंगजेब ने पूंगी बजाने को प्रतिबंधित क्यों किया?
Answer: 
Emperor Aurangzeb banned the playing of the musical instrument pungi in the royal residence for pungi was a reeded musical instrument. And when it was played it produced a shrill, unpleasant sound. Aurangzeb did not like its harsh sound.

सम्राट औरंगजेब ने वाद्ययन्त्र पूँगी को शाही निवास में बजाने पर प्रतिबंध लगा दिया था क्योंकि पूंगी एक नरकट से बनी वाद्ययन्त्र थी। और जब इसे बजाया जाता था तो यह एक तीक्ष्ण, असुहावनी ध्वनि उत्पन्न करती थी। औरंगजेब इसकी कर्कश आवाज को पसन्द नहीं करता था।

Question 2. 
How is a shehnai different from a pungi? 
शहनाई, पूंगी से कैसे भिन्न है?
Answer: 
The pipe of shehnai is longer and broader than pungi. It has seven holes which improved its tonal quality. The closing and opening of some of these holes produce soft and melodious sounds.

शहनाई का पाइप पूँगी से अधिक लम्बा व अधिक बड़ा होता है। इसमें (शहनाई में) सात छिद्र होते हैं जिसने इसकी स्वर-क्वालिटी को सुधार दिया है। इनमें से कुछ छिद्रों के बन्द करने व खोलने पर कोमल व मधुर स्वर उत्पन्न होते हैं।

Question 3. 
Where was the shehnai played traditionally? How did Bismillah Khan change this?
पारंपरिक रूप से शहनाई कहाँ बजाई जाती थी? बिस्मिल्ला खाँ ने इसे कैसे बदला?
Answer: 
Traditionally, shehnai was played in temples and at weddings because it is considered auspicious. Bismillah Khan changed this by bringing it onto the classical stage and by improvising and inventing raagas considered beyond the range of shehnai.

पारंपरिक रूप से शहनाई मंदिरों में व विवाह समारोहों में बजाई जाती थी क्योंकि इसे शुभ माना जाता है। बिस्मिल्ला खाँ ने इसे शास्त्रीय मंच पर लाकर और ऐसे रागों को जो शहनाई की सीमा से बाहर समझे जाते थे, को सुधार कर व आविष्कार कर इसे बदला।

Question 4. 
When and how did Bismillah Khan get his big break? बिस्मिल्ला खाँ को बड़ा अवसर कब व कैसे प्राप्त हुआ?
Answer: 
With the opening of the All India Radio in Lucknow in 1938 came Bismillah’s big break. He soon became an often-heard shehnai player on radio.

1938 में ऑल इण्डिया रेडियो के खुलने के साथ ही बिस्मिल्ला खाँ को बड़ा अवसर प्राप्त हुआ। वह शीघ्र ही रेडियो पर अक्सर सुने जाने वाला शहनाईवादक बन गया।

Question 5. 
Where did Bismillah Khan play the shehnai on 15 August, 1947? Why was the event historic? ..
15 अगस्त, 1947 को बिस्मिल्ला खाँ ने कहाँ शहनाईवादन किया? यह घटना ऐतिहासिक क्यों थी?
Answer: 
Bismillah Khan played the shehnai at the Red Fort on 15 August, 1947. The event was historic because it was the official function of India’s Independence Day. He became the first Indian to greet the nation with his shehnai.

15 अगस्त, 1947 को बिस्मिल्ला खाँ ने लाल किला पर शहनाईवादन किया। घटना ऐतिहासिक थी क्योंकि यह भारत के स्वतन्त्रता दिवस का आधिकारिक कार्यक्रम था। शहनाई से राष्ट्र का अभिवादन करने वाले वे प्रथम भारतीय बन गए।

Question 6. 
Why did Bismillah Khan refuse to start a shehnai school in the U.S.A.? 
बिस्मिल्ला खाँ ने अमेरिका में शहनाई विद्यालय चलाने से इन्कार क्यों कर दिया?
Answer: 
Bismillah Khan refused to start a shehnai school in the USA because he exceedingly loved the unique mattha of Dumraon, the Ganga and Hindustan. And it was impossible for his American student to transport these all to the USA.

बिस्मिल्ला खाँ ने अमेरिका में शहनाई विद्यालय चलाने से इन्कार कर दिया क्योंकि वे ड्रमरांव के अनोखे मढे, गंगा व हिन्दुस्तान को अत्यधिक प्रेम करते थे। और उनके अमेरिकन विद्यार्थी के लिए इन सभी को यू.एस.ए. ले जाना संभव नहीं था।

Question 7. 
Find at least two instances in the text which tell you that Bismillah Khan loves India and Benaras. 
मूल पाठ में से दो ऐसे उद्धरण तलाशिये जो ये बताएं कि बिस्मिल्ला खाँ भारत व बनारस को प्रेम करते हैं।
Answer: 
The first instance, in his words, is : “That is why whenever I am in a foreign country, I keep yearning to see Hindustan.’ The second instance is : ‘While in Mumbai, I think of only Benaras and the holy Ganga.’

प्रथम उद्धरण, उनके शब्दों में, है : ‘इसीलिए जब भी मैं विदेश में होता हूँ तो हिन्दुस्तान को देखने की तड़प बनी रहती है।’ दूसरा उद्धरण है : ‘जब मुम्बई में होता हूँ तो मैं केवल बनारस व पवित्र गंगा के विषय में ही सोचता रहता हूँ।’ |

Thinking About Language

I. Look at these sentences. 
(i) Evelyn was determined to live a normal life. 
(ii) Evelyn managed to conceal her growing deafness from friends and teachers.
उपर्युक्त वाक्यों में तिरछे (italic) अक्षरों में छपा भाग प्रश्नों — 
What was Evelyn determined to do?’ तथा ‘What did Evelyn manage to do?’ का उत्तर देता है। वे उत्तर to-verb (to live, to conceal) से शुरू होते हैं।
Complete the following sentences. Beginning with a to-verb, try to answer the questions in brackets.
निम्न वाक्यों को पूरा करें। to-verb से आरम्भ करें और कोष्ठकों में दिये गये प्रश्नों का उत्तर दें। 

1. The school sports team hopes……(What does it hope to do?) 
2. We all want………. (What do we all want to do?) 
3. They advised the hearing-impaired child’s mother ……………….. (What did they advise her to do?)
4. The authorities permitted us ………. (What did the authorities permit us to do?) 
5. A musician decided …. (What did the musician decide to do?) 
Answers :
1. The school sports team hopes to be state champion. 
2. We all want to make progress in life.
3. They advised the hearing-impaired child’s mother to send her to a school for the deaf.
4. The authorities permitted us to use library on holidays too. 
5. A musician decided to improve the tonal quality of the pungi.

II. From the text on Bismillah Khan, find the words and phrases that match these definitions and write them down. The number of the paragraph where you will find the words/phrases has been given for you in brackets.

बिस्मिल्ला खाँ के पाठ में से वे शब्द चुनो जो इन परिभाषाओं से मेल खाते हैं। उन अनुच्छेदों की संख्या दी गई है जिनमें आपको ये शब्द मिलेंगे।

1. the home of royal people (1) ……….. 
2. the state of being alone (5) …………….  
3. a part which is absolutely necessary (2) ……….. 
4. to do something not done before (5) ………….. 
5. without much effort (13) …………..
6. quickly and in large quantities (9) .. ………….. and ………….
Answers :
1. palace 
2. solitude 
3. indispensable component 
4. improvise 
5. effortlessly 
6. thick and fast.

III. Tick the right answer. 

1. When something is revived, it (remains dead/lives again). 
2. When a government bans something, it wants it (stopped/started). 
3. When something is considered auspicious, (welcome it/avoid it). 
4. When we take to something, we find it (boring/interesting). 
5. When you appreciate something, you (find it good and useful/find it of no use). 
6. When you replicate something, you do it (for the first time/for the second time). 
7. When we come to terms with something, it is (still upsetting/no longer upsetting).
Answers : 
1. lives again 
2. stopped 
3. welcome it 
4. interesting 
5. find it good and useful 
6. for the second time 
7. no longer upsetting.

IV. Dictionary work 

• The sound of the shehnai is auspicious. 
• The auspicious sound of the shehnai is usually heard at marriages.

The adjective auspicious can occur after the verb be as in the first sentence, or before a noun as in the second. But there are some adjectives which can be used after the verb.be and not before a noun. For example :

• Ustad Faiyaz Khan was overjoyed. 

We cannot say : the overjoyed man. 
Look at these entries from the Oxford Advanced Learner’s Dictionary (2005). 

elder adj., noun adjective 
1. (only before noun] (of people, especially two members of the same family) older : my elder brother. his elder sister. 
2. (the elder) used without a noun immediately after it to show who is the older of the two people : the elder of their two sons. 
3. (the elder) (formal) used before or after sb’s name to show that they are the older of two people who have the same name : the elder Pitt. Pitt, the elder.

awake adj., verb 
adjective (not before noun] not asleep (especially immediately before or after sleeping): 
to be half/fully awake. to be wide awake. I was still awake when he came 
to bed. 

• impressed
I was impressed with her good manners. 

Consult your dictionary and complete the following table. The first one has been done for you. 

Use these words in phrases or sentences of your own.
Answer: 
Sentences : 
• indispensable : 
1. Positive thinking is indispensable for a happy life.
2. Some indispensable components are defective. 

• afraid
She is afraid of her anger. 

• outdoor
Cricket is an outdoor game. 

• paternal
1. Indian families are paternal.
2. Paternal love and care is needed by children. 

• countless : 
1. Stars are countless.
2. Countless vehicles are on roads. 

• priceless : 
1. Honesty is priceless.
2. Priceless contribution for world peace is needed. 

Speaking 

I. Imagine the famous singer Kishori Amonkar is going to visit your school. You have been asked to introduce her to the audience before her performance. How would you introduce her?

मान लो कि प्रसिद्ध गायिका किशोरी अमोनकर आपके विद्यालय में आने वाली है। उसके वादन से पूर्व आपको उसका परिचय श्रोतागण से कराने के लिए कहा गया। आप उसका परिचय कैसे करायेंगे?

Here is some information about Kishori Amonkar you can find on the Internet. Read the passage and make notes of the main points about :

यहाँ किशोरी अमोनकर के बारे में कुछ सूचना है जो आप इंटरनेट पर भी प्राप्त कर सकते हैं । निम्न । अनुच्छेद को पढ़ें और मुख्य बिन्दुओं पर नोट्स बनाएँ—
(i) her parentage (उसके माता – पिता को विषय में)
(ii) the school of music she belongs to (संगीत का घराना जिससे वह संबंधित है|) 
(iii) her achievements (उसकी उपलब्धियाँ) 
(iv) her inspiration (उसकी प्रेरणा) 
(v) awards (पुरस्कार)

Padma Bhushan Kishori Amonkar, widely considered the finest female vocalist of her generation, was born in 1931, daughter of another great artist, Smt. Mogubai Kurdikar. In her early years she absorbed the approach and repertoire of her distinguished mother’s teacher Ustad Alladiya Khan. As her own style developed, however, she moved away from Alladiya Khan’s Jaipur-Atrauli gharana’ style in some respects, and as a mature artist her approach is usually regarded as an individual, if not unique, variant of the Jaipur model.

Kishori Amonkar is a thinker, besotted by what she calls the mysterious world of her raagas. She dissects them with the precision of a perfectionist, almost like a scientist, until the most subtle of shades and emotions emerge and re-emerge.

She is very much inspired by the teachings of the ancient Vedic sages, written at a time when vocal music was highly devotional in character. This soul-searching quality of her music, coupled with a very intellectual approach to raaga performance has gained her quite a following in India and has helped to revive the study of khayal.

Significant awards bestowed on this artist include the Sangeet Natak Academy Award (1985), the Padma Bhushan (1987), and the highly coveted Sangeet Samradhini Award (considered one of the most prestigious awards in Indian Classical Music) in 1997.
Answer: 
Note-making : 
(i) Her Parentage
1. born in 1931 
2. mother Smt. Mogubai Kurdikar, another greatest artist.

(ii) The School of Music she belongs to
1. initially-Jaipur-Atrauli Gharana
2. as a mature artist, variant of the Jaipur model. 

(ii) Achievements
1. her approach is individual 
2. a thinker 
3. a perfectionist like a scientist
4. helped to revive the study of khayal. 

(iv) Her Inspiration
1. ancient Vedic sages. 

(v) Awards
1. 1985 — Sangeet Natak Academy Award 
2. 1987– Padma Bhushan
3. 1997– Sangeet Samradhini Award. 

II. Use your notes on Kishori Amonkar to introduce her to an imaginary audience. You may use one of the following phrases to introduce a guest :

किशोरी अमोन्कर को परिकल्पित श्रोताओं के समक्ष प्रस्तुत करने के लिए अपने नोट्स का प्रयोग करें। आप अतिथि परिचय के लिए निम्न वाक्यांशों का प्रयोग कर सकते हैं
I am honoured to introduce……/I feel privileged to introduce…./We welcome you……
Answer: 
I feel privileged to introduce to you to a great classical singer Kishori Amonkar. She was born in 1931. Her mother Smt. Mogubai Kurdikar is also a distinguished classical singer.
Her mother’s guru Ustad Alladiya Khan trained her in Jaipur-Atrauli Gharana style. Later she developed her individual style.
She perfected the mysterious world of her raagas like a scientist and revived khayal. – Ancient Vedic sages has been her inspirations.
In 1985, she received Sangeet Natak Academy Award; in 1987, Padma Bhushan and in 1997 Sangeet Samradhini Award.
Thank you. 

Writing :

‘If you work hard and know where you’re going, you’ll get there,’ says Evelyn Glennie.
You have now read about two musicians, Evelyn Glennie and Ustad Bismillah Khan. Do you think that they both worked hard? Where did they want to ‘go’? Answer these questions in two paragraphs, one on each of the two musicians.


‘यदि आप परिश्रम करते हैं और आप जानते हैं कि आप कहाँ जा रहे हैं, तो आप अपना लक्ष्य प्राप्त कर अब आपने दो संगीतज्ञों के बारे में पढ़ लिया है | एवलिन ग्लेनी और उस्ताद बिस्मिल्ला खाँ। क्या आपके विचार में दोनों ने परिश्रम किया? वे क्या लक्ष्य प्राप्त करना चाहते थे? इन प्रश्नों के उत्तर दो अनुच्छेदों में दें, एक-एक अनुच्छेद दोनों संगीतज्ञों के बारे में।
Answer: 
1. Evelyn Glennie proved by her personal example “If you work hard and know where you’re going, you’ll get there.” Glennie was deaf and she wanted to be a percussionist. It appeared impossible. Everybody discouraged her but she did not give up. A percussionist showed her the way. She could hear through her body. She was inspired. But it required a ceaseless hard work to be multi-percussionist. She has mastery of a 1000 instruments. It is the result of determination and hard work.

2. Ustad Bismillah Khan is another shining example of determination and hard work to be the maestro shehnai player. He started learning shehnai at an early age of three. He practised playing it in the temples of Benaras. He went to the lonely banks of the Ganga and listened to the flowing waters. He was so devoted to shehnai that inspired by the music of the holy river, he invented raagas that were considered beyond the scope of the shehnai. It is through long practice and determination that he has gained world renown and the coveted Bharat Ratna.

1. एवलिन ग्लेनी ने अपने वैयक्तिक उद्धरण द्वारा सिद्ध किया, “यदि आप परिश्रम करें और जानें कि कहाँ जा रहे हैं, तो आप वहाँ पहुँच जाएँगे।” ग्लेनी बहरी थी और वह एक ताल-वादक बनना चाहती थी। यह असंभव लगा। प्रत्येक ने निराश किया, किन्तु उसने साहस नहीं छोड़ा। एक अन्य ताल-वादक ने उसे मार्ग दिखाया। वह अपने शरीर से सुन सकती थी। वह प्रेरित थी। लेकिन एक बहुमुखी ताल-वादक बनने के लिए निरन्तर कठिन परिश्रम जरूरी था। वह 1000 वाद्ययन्त्र बजा सकती थी। यह दृढ़ निश्चय व परिश्रम का परिणाम ही है।

2. उस्ताद बिस्मिल्ला खाँ भी दृढ़ निश्चय व कठिन परिश्रम के एक ज्वलंत उदाहरण हैं कि वे शहनाई के सर्वश्रेष्ठ वादक बने। उन्होंने तीन वर्ष की अल्प आयु में ही शहनाई सीखना आरम्भ कर दिया था। उन्होंने बनारस के मंदिरों में इसके बजाने का अभ्यास किया। वे गंगा के एकांत किनारों पर जाते और बहते जल को सुनते। वे शहनाई के प्रति इतने समर्पित थे कि पवित्र नदी के संगीत से इसके लिए प्रेरणा पाते थे। उन्होंने ऐसे रागों का आविष्कार किया जो शहनाई के क्षेत्र से बाहर समझे जाते थे। लम्बे अभ्यास व दृढ़ निश्चय द्वारा ही उन्होंने विश्व प्रसिद्धि व भारत रत्न प्राप्त किया है।

RBSE Class 9 English The Sound of Music Important Questions and Answers

Part – I 

Evelyn Glennie Listens To Sound Without Hearing It
[एवलिन ग्लेनी ध्वनि सुनती है इसका श्रवण किये बिना]

I. Answer the following questions in about 30 words each : 

Question 1. 
Where and how does the story open? कहानी कहाँ व कैसे आरम्भ होती है?
Answer:
The story opens at an underground train platform of London. The rush hour crowds jostle for position here. Evelyn was nervous but excited. It was her first day at the Royal Academy of Music in London.

कहानी लन्दन के भूमिगत रेलवे प्लेटफॉर्म से आरम्भ होती है। व्यस्ततम समय की भीड़ जगह के लिए यहाँ धक्का-मुक्की कर रही है। एवलिन कुछ नर्वस किन्तु उत्तेजित थी। लन्दन की रॉयल एकेडमि ऑव म्यूजिक में यह उसका प्रथम दिन था।

Question 2. 
Enumerate Evelyn’s achievements when she toured the United Kingdom. …
जब एवलिन ने यूनाइटेड किंगडम की यात्रा की तब की उसकी उपलब्धियों की गणना करें।
Answer:
She auditioned for the Royal Academy of Music and scored one of the highest marks. She gradually moved from orchestral work to solo performances. After three-year course, she had captured most of the top awards.

उसने रॉयल एकेडॅमि ऑव म्यूजिक के लिए आवाज का टेस्ट दिया और वह अधिकतम अंक प्राप्त करने वालों में थी। वह धीरे-धीरे वादक वृंद से एकल वादन करने लगी। तीन वर्ष के पाठ्यक्रम के उपरान्त उसने अधिकतम शीर्ष पुरस्कार जीत लिये थे।

Question 3. 
Prove that Evelyn is something of a workaholic. 
सिद्ध करें कि एवलिन कर्मानुरागी है।
Answer:
She confesses that she gets to work often harder than classical musicians. Apart from the regular concerts, Evelyn also gives free concerts in prisons and hospitals. She also gives high priority to classes for young musicians.

वह स्वीकार करती है कि वह अक्सर शास्त्रीय संगीतकारों से भी अधिक परिश्रम करती है। नियमित संगीत सभाओं के अतिरिक्त, एवलिन जेलों व अस्पतालों में भी निःशुल्क संगीत सभाएँ करती है। वह युवा संगीतकारों की कक्षाओं को भी उच्च प्राथमिकता देती है। 

Question 4. 
Why were the men with bushy beards troublesome for Evelyn? 
झाड़ीदार दाढ़ी वाले लोग एवलिन के लिए कष्टकर क्यों थे?
Answer:
The men with bushy beards were troublesome for Evelyn because she had to watch not only their tips but also the whole face, especially their eyes, to understand their expressions.

झाड़ीदार दाढ़ी वाले लोग एवलिन के लिए कष्टकर थे क्योंकि उनके भावों को समझने के लिए उसे न केवल उनके होंठों को ही देखना पड़ता था बल्कि उनके पूरे चेहरे को देखना पड़ता था और विशेषकर उनकी आँखों को।

Question 5. 
How has Evelyn inspired the handicapped? 
एवलिन ने विकलांगों को कैसे प्रेरित किया है?
Answer:
Evelyn has inspired the handicapped by her achievements in spite of being a handicapped. The handicapped look to her and say that if she can do it, why they can’t.

एवलिन ने विकलांगों को अपनी उपलब्धियों द्वारा प्रेरित किया जबकि वह स्वयं भी विकलांग थी। विकलांग उसकी ओर देखते और कहते कि जब वह ऐसा कर सकती है तो वे क्यों नहीं कर सकते हैं।

Question 6. 
What has James Blades say for Evelyn? 
जेम्ज ब्लेड्ज, एवलिन के लिए क्या कहते हैं?
Answer:
James Blades, the master percussionist, says, ‘God may have taken her hearing but He has given her back something extraordinary. What we hear, she feels-far more deeply than any of us. That is why she expresses music so beautifully’.

जेम्स ब्लेड्ज, सिद्धहस्त ताल-वादक कहते हैं, ‘ईश्वर ने उसकी श्रवण शक्ति भले ही ले ली हो लेकिन उसने कुछ असाधारण उसे वापिस दे दिया है। जो हम सुनते हैं, उसे वह महसूस करती है- हम में से किसी अन्य से अधिक। इसीलिए वह संगीत को इतने सुन्दर ढंग से प्रस्तुत करती है।’

Question 7. 
How did Ron Forbes begin to teach Evelyn music? रॉन फोब्ज ने एवलिन को किस प्रकार संगीत सिखाना शुरू किया?
Answer:
Ron Forbes, who was a percussionist, spotted her talent of music. After knowing . it he began to teach Evelyn music by tuning two large drums to different notes.

रॉन फोब्ज; जो कि एक तालवाद्य-वादक था, ने उसकी प्रतिभा को पहचाना। इसे जानने के बाद उसने दो बड़े. ढोलों को भिन्न-भिन्न सुरों पर बजाकर एवलिन को संगीत सिखाना आरम्भ किया।

II. Answer the following questions in about 60 words each : 

Question 1. 
How is Evelyn a shining inspiration for deaf children? 
एवलिन बहरे बच्चों के लिए उज्ज्वल प्रेरणा कैसे है?
Answer:
Ann Richlin of the Beethoven Fund for Deaf Children says, “She is a shining inspiration for deaf children. They see that there is nowhere that they can’t go.” She has already accomplished more than most people twice her age. She has brought percussion to the front. She has given inspiration to those who are handicapped, people who look to her and say, “If she can do, I can?’ 

बीथोवन फण्ड फॉर डेफ चिल्ड्रन की एन रिचलिन कहती है, “वह बहरे बच्चों के लिए उज्ज्वल प्रेरणा है। वे देखते हैं कि कोई स्थान नहीं जिसे वे प्राप्त नहीं कर सकते।” उसने अपनी आयु से दुगुने बड़ों से भी अधिक सफलता पहले ही प्राप्त कर ली है। उसने ढोल को अग्रणी स्थान दिलाया है। उसने उन विकलांग लोगों को प्रेरणा दी है जो उसे देखकर कहते हैं, “यदि वह ऐसा कर सकती है तो मैं भी कर सकती/सकता हूँ।”

Question 2. 
Remember Evelyn’s service to music. 
एवलिन की संगीत सेवाओं को याद कीजिए।
Answer:
She has brought percussion to the front of the orchestra and demonstrated that it can be very moving. She gave high priority to classes for young musicians. She gave regular concerts and also free concerts in prisons and hospitals. She is world’s most sought-after multi-percussionist with a mastery of some thousand instruments and hectic international schedule.

वह ढोल को वादक वृंद के अगले स्थान पर ले आई और दिखाया कि यह बहुत प्रभावशाली हो सकता है। उसने युवा संगीतकारों की कक्षाओं को उच्च प्राथमिकता दी। उसने नियमित संगीत सभाएँ की व जेलों व अस्पतालों में निःशुल्क संगीत सभाएँ भी की। वह संसार की बहुमुखी ढोल वादक बन गई जिसकी सबसे अधिक माँग थी और जिसे लगभग 1000 संगीत वाद्यों का पूर्ण ज्ञान था और जो संसार भर में अत्यधिक व्यस्त रहती थी।

Chapter 2 The Sound of Music