Chapter 8 Decimals Ex 8.1

Question 1.
Write the following as numbers in the given table.
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 8 Decimals
Solution:
From the given data, we have

Hundreds (100)

Tens (10)

Ones (1)

Tenths (1/10)

0

3

1

2

1

1

0

4

Question 2.
Write the following decimals in the place value table.
(a) 19.4
(b) 0.3
(c) 10.6
(d) 205
Solution:
Place value table is given as under:
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 8 Decimals

Question 4.
Write each of the following as decimals:



Solution:
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 8 Decimals

Question 5.
Write the following decimals as fractions. Reduce the fractions to lowest form.

(a) 0.6
(b) 2.5
(c) 1.0
(d) 3.8
(e) 13.7
(f) 21.2
(g) 6.4
Solution:
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 8 Decimals
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 8 Decimals

Question 6.
Express the following as cm using decimals.
(a) 2 mm
(b) 30 mm
(c) 116 mm
(d) 4 cm 2 mm
(e) 162 mm
(f) 83 mm
Solution:
We know that 10 mm = 1 cm.
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 8 Decimals

Question 7.
Between which two whole numbers on the number line are the given numbers lie? Which of these whole numbers is nearer the number?


(a) 0.8
(b) 5.1
(c) 2.6
(d) 6.4
(e) 9.1
(f) 4.9
Solution:
(a) 0.8 lies between the whole numbers 0 and 1.
(a) 5.1 lies between the whole numbers 5 and 6.
(b) 2.6 lies between the whole numbers 2 and 3.
(c) 6.4 lies between the whole numbers 6 and 7.
(d) 9.1 lies between the whole numbers 9 and 10.
(e) 4.9 lies between the whole numbers 4 and 5.

Question 8.
Show the following numbers on the number line.
(a) 0.2
(b) 1.9
(c) 1.1
(d) 2.5
Solution:


Question 9.
Write the decimal number represented by the points A, B, C, D on the given number line.


Solution:
Point A represents 0.8
Point B represents 1.3
Point C represents 2.2
Point D represents 2.9

Question 10.
(a) The length of Ramesh’s notebook is 9 cm 5mm. What will be its length in cm?
(6) The length of a young gram plant is 65 mm. Express its length in cm.
Solution:
(a) Length of the notebook = 9 cm 5 mm


(b) Length of the young gram plant = 65 mm

NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 8 Decimals Ex 8.1 Q1
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 8 Decimals Ex 8.1 Q2
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 8 Decimals Ex 8.1 Q3
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 8 Decimals Ex 8.1 Q4
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 8 Decimals Ex 8.1 Q4.1
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 8 Decimals Ex 8.1 Q5
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 8 Decimals Ex 8.1 Q6
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 8 Decimals Ex 8.1 Q7
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 8 Decimals Ex 8.1 Q8
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 8 Decimals Ex 8.1 Q9

Chapter 8 Decimals Ex 8.1