Day
Night

Chapter 9 Rational Numbers Exercise 9.1
Question 1.
List five rational numbers between:
(i) -1 and 0
(ii) -2 and -1


Solution:
(i) -1 and 0
Converting each of rational numbers as a denominator 5 + 1 = 6, we have


(ii) -2 and -1
Converting each of rational numbers as a denominator 5 + 1 = 6, we have
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers 2


Since there is only one integer i.e. -11 between -12 and -10, we have to find equivalent rational numbers.
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers 4

Question 2.
Write four more rational numbers in each of the following patterns:


Solution:





Question 3.
Give four rational numbers equivalent to:


Solution:
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers 14
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers 15

Question 4.
Draw a number line and represent the following rational numbers on it:


Solution:
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers 17

Question 5.
The points P, Q, R, S, T, U, A and B on the number line are such that, TR = RS = SU and AP = PQ = QB. Name the rational numbers represented by P, Q, R and S.
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers 18
Solution:
Rational numbers represented by P, Q, R and S.

Question 6.
Which of the following pairs represent the same rational number?
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers 19


Solution:
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers 21
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers 22
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers 23

Question 7.
Rewrite the following rational numbers in the simplest form:


Solution:
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers 25

Question 8.
Fill in the boxes with the correct symbol out of >, < and =.


Solution:
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers 27
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers 28
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers 29

Question 9.

Which is greater in each of the following:


Solution:
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers 31
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers 32
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers 33

Question 10.
Write the following rational numbers in ascending order:


Solution:
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers 35
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers 36

NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 Q1
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 Q2
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 Q3
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 Q4
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 Q5
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 Q6
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 Q7
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 Q8
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 Q9
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 Q10
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 Q11
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.1 Q12
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.2 Q1
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.2 Q2
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.2 Q3
NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 9 Rational Numbers Ex 9.2 Q4

Chapter 9 Rational Numbers Exercise 9.1