1 Sounds

यह प्रश्न ध्वनि पर आधारित होता है। इस प्रकार के प्रश्न में चार शब्द दिये होते हैं। प्रत्येक शब्द में एक अथवा दो अक्षर रेखांकित होते हैं। तीन शब्दों में रेखांकित अक्षर समान ध्वनि देते हैं और एक शब्द में वे अक्षर तीनों शब्दों से भिन्न ध्वनि देते हैं। जो शब्द भिन्न ध्वनि देता है उसका वर्णांक दिए हुए कोष्ठक में लिखना होता है।

Exercise 

Which of the underlined letter/letters has/ have a different sound? Write the letter a, b, cord of the correct answer. 

(कौनसे रेखांकित अक्षर/अक्षरों की ध्वनि भिन्न है? सही उत्तर का क्रमाक्षर a, b, c अथवा d लिखिये।)

Question 1. 
(a) cup
(b) tub 
(c) tube 
(d) rub
Answer:
(c) tube 

Question 2.
(a) heat
(b) eat 
(c) heavy 
(d) please 
Answer:
(c) heavy 

Question 3. 
(a) father 
(b) car 
(c) cat
(d) rather 
Answer:
(c) cat

Question 4. 
(a) light
(b) kite 
(c) right 
(d) miss 
Answer:
(d) miss 

Question 5. 
(a) write
(b) wise 
(c) life
(d) slip 
Answer:
(d) slip 

Question 6.
(a) office 
(b) once 
(c) orange 
(d) on
Answer:
(b) once 

Question 7.
(a) some
(b) come 
(c) nose
(d) none 
Answer:
(c) nose

Question 8.
(a) never
(b) clever 
(c) there
(d) here 
Answer:
(d) here 

Question 9. 
(a) happy 
(b) parents
(c) family 
(d) parrot 
Answer:
(b) parents

Question 10. 
(a) smart 
(b) carrot 
(c) cart
(d) pass 
Answer:
(b) carrot 

Question 11. 
(a) dense
(b) pen 
(c) renew
(d) sell 
Answer:
(c) renew

Question 12. 
(a) book
(b) look 
(c) moon
(d) took 
Answer:
(c) moon

Question 13. 
(a) price 
(b) twice 
(c) rice
(d) prince 
Answer:
(d) prince 

Question 14. 
(a) sit
(b) give 
(c) right 
(d) rich
Answer:
(c) right 

Question 15. 
(a) put
(b) cut 
(c) hut
(d) shut 
Answer:
(a) put

1 Sounds