Day
Night

2 Opposites/Antonyms

आपकी परीक्षा में विलोम-शब्द सम्बन्धी प्रश्न भी पूछा जा सकता है। इस प्रकार के प्रश्न में कभी वाक्य में खाली स्थान तथा सामने कोष्ठक में शब्द देकर तथा कभी केवल शब्द देकर उनका विलोम पूछा जाता है।

विलोम-शब्द बनाने के कुछ नियम

Rule : 1 : कुछ शब्दों के आरम्भ में dis- लगा देने से विलोम-शब्द बन जाता है,
जैसे honest ईमानदार dishonest बेईमान

Rule : 2 : कुछ शब्दों के आरम्भ में mis- लगा देने से विलोम-शब्द बन जाता है,
जैसे use उपयोग करना misuse दुरुपयोग करना  

Rule : 3 : कुछ शब्दों के पहले un- लगा देने से विलोम-शब्द बन जाता है,
जैसे happy प्रसन्न unhappy अप्रसन्न 

Rule : 4 : जिस शब्द के आरम्भ में p- अथवा m- हो तो आरम्भ में im- लगा देने से विलोम-शब्द बन जाता है,
जैसे possible सम्भव impossible असम्भव 

Rule : 5 : जिस शब्द के आरम्भ में r- हो तो आरम्भ में ir- लगा देने से विलोम-शब्द बन जाता है।
जैसे regular नियमित irregular अनियमित । 

Rule : 6 : कुछ शब्दों के आरम्भ में in- लगा देने से विलोम-शब्द बन जाता है,
जैसे complete पूरा incomplete अधूरा 

Rule : 7 : जिस शब्द के अन्त में -ful हो तो -ful को हटा कर -less लगा देने से विलोम-शब्द बन जाता है,
जैसे careful सावधान careless लापरवाह 

Rule : 8 : यदि किसी शब्द के आरम्भ में 1- हो तो प्राय: il- जोड़ देने से विलोम शब्द बन जाता है,
जैसे legal कानूनी illegal गैर-कानूनी

Rule : 9 : कुछ शब्दों के प्रारम्भ में लगे हुए उपसर्ग (Prefix) को बदल कर विलोम-शब्द बनाया जाता है,
जैसे inside अन्दर outside बाहर

Rule : 10 : कुछ शब्दों के पहले non- लगा देने से विलोम-शब्द बन जाता है,
जैसे vegetarian शाकाहारी non-vegetarian मांसाहारी

Rule : 11 : कुछ मूल शब्दों को बदल कर विलोम-शब्द बनाया जाता है,
जैसे morning सुबह evening शाम

Exercise – 1.
 
Fill in the blanks with opposites of the words given in brackets

1. Deserts are the …………….. places on earth. (wettest) 
2. There are …………….. than 2,300 different kinds of snakes around the world. (less) 
3. Their reactions are so …………….. that they can dodge each time the snake strikes. (slow)
4. All the female mongooses have their kitten at about the ………. (different) 
5. Mongooses ……………. to hunt together. (dislike) 
6. Finally, the ……………. day of school arrived (first) 
7. He was ………….. the model kid. (then) 
8. Dogs were once their own …………… and lived the way wolved do. (slaves) 
9. Seeing that the bear was…………. than the wolf, the dog decided to take service with him. (weaker) 
10. The bear ……………. to this readily. (disagreed) 
11. The cows were mooing …………….. and running in panic in all directions. (quietly) 
12. This made him ………….., for he was a thoughtful son.(happy) 
Answer:
1. driest 
2. more 
3. fast 
4. same 
5. like 
6. last 
7. now 
8. masters 
9. stronger 
10. agreed 
11. loudly 
12. sad 

Exercise – 2.

Write the opposites of the following words –

1. small 
2. long 
3. old 
4. morning 
5. day 
6. give 
7. before 
8. strong 
9. friend 
10. top
11. useful 
12. beautiful 
13. quickly 
14. add 
15. easy 
16. best. 
17. happy 
18. old 
19. dry 
20. far
Answer:
1. big 
2. short 
3. new 
4. evening 
5. night 
6. take 
7. after 
8. weak 
9. enemy 
10. bottom 
11. useless 
12. ugly 
13. slowly 
14. subtract 
15. difficult 
16. worst 
17. unhappy 
18. young 
19. wet 
20. near 

Exercise – 3.

Choose correct answer : 

Question 1. 
What is the opposite of ‘servant’? 
(a) slave
(b) master 
(c) captive 
(d) prisoner 
Answer:
(b) master 

Question 2. 
What is the opposite of ‘fresh’?
(a) stale 
(b) new 
(c) soft
(d) latest 
Answer:
(a) stale 

Question 3. 
What is the opposite of ‘push’? 
(a) bell
(b) ring
(c) pull 
(d) call 
Answer:
(c) pull 

Question 4. 
What is the opposite of ‘dark”? 
(a) day
(b) new 
(c) image 
(d) light 
Answer:
(d) light 

Question 5.
What is the opposite of ‘thin’?
(a) double 
(b) fear 
(c) hard
(d) thick 
Answer:
(d) thick 

Question 6. 
What is the opposite of ‘hard’? 
(a) soft
(b) take
(c) brought 
(d) late 
Answer:
(a) soft

Question 7.
What is the opposite of ‘brave”? 
(a) busy
(b) coward 
(c) ready
(d) change 
Answer:
(b) coward 

Question 8. 
What is the opposite of ‘life”? 
(a) alive
(b) loud 
(c) moon
(d) death 
Answer:
(d) death 

Question 9. 
What is the opposite of ‘near’? 
(a) cart
(b) far 
(c) fare
(d) fair 
Answer:
(b) far 

Question 10. 
What is the opposite of ‘happy”? 
(a) sad
(b) sod 
(c) sole
(d) sty 
Answer:
(a) sad

0:00
0:00