5 Vocabulary One Word Substitution

अर्थ – One Word Substitution वह शब्द होता है जो किसी एक वाक्यांश या शब्द-समूह के स्थान पर या के

Write One Word की व्याख्या ही होता है। Write one-word for the groups of words given below :

Practice Exercise 1.

1. a hundred years c …………….
2 early part of the day between dawn and noon m …………….
3. person whose parents are dead o …………….
4. women whose husband has died w ………… 
5. woman incharge of the nurses in a hospital m …………
6. the first season of the year coming between winter and summer s …………
7. extreme scarcity of food in a region s …………
8. one who manages m ………..
9. group consisting of parents and their children f …………
10. piece of land surrounded by water i …………
Answers:
1. century 
2. morning 
3. orphan 
4. widow 
5. matron 
6. spring 
7. famine 
8. manager 
9. family 
10. island 

Practice Exercise 2.

1. person who is travelling or visiting a place for pleasure t ………….
2. mass of salt water that covers most of earth’s surface o ………….
3. stretch of land between hills and mountains v ………….
4. offence for which one may be punished by law c ………….
5. spirit of a dead person appearing to somebody who is still g ………….
6. a place where sick people are treated h ……………
7. person who works in somebody else’s household for wages s ……………
8. person who picnics p ……………
9. not to be made known to others c …………… 
10. highest point of a mountains s ……………
Answer:
1. tourist 
2. ocean 
3. valley 
4. crime 
5. ghost 
6. hospital 
7. servant 
8. picnicker 
9. confidential 
10. summit

Practice Exercise 3. 

Give one word for

Question 1. 
A place where wild animals and birds are kept for public to see 
(a) museum
(b) sanctuary 
(c) zoo
(d) circus 
Answer:
(c) zoo

Question 2. 
A long straight passage in the ground for carrying water to the fields
(a) drain
(b) river 
(c) pipe
(d) canal 
Answer:
(d) canal 

Question 3. 
A place where planes land and take off for passengers
(a) bus stand
(b) aerodrome
(c) space station 
(d) station 
Answer:
(b) aerodrome

Question 4. 
A deep hole in the ground from which people obtain water
(a) lake 
(b) river
(c) well
(d) pond 
Answer:
(c) well

Question 5. 
A natural flow of water that continues in a long line across land to the sea/ocean. 
(a) drain
(b) river 
(c) canal
(d) stream
Answer: 
(a) drain

Question 6. 
A piece of land where crops are grown.
(a) farmer
(b) peasant 
(c) field
(d) harvest 
Answer:
(c) field

Question 7. 
A period of about thirty days. 
(a) year
(b) month 
(c) quarter 
(d) week 
Answer:
(b) month 

Question 8. 
Light food or drink taken in the morning
(a) food
(b) breakfast 
(c) lunch
(d) snack 
Answer:
(b) breakfast 

Question 9. 
The husband of a queen
(a) queen
(b) prince 
(c) princess
(d) king 
Answer:
(d) king 

Practice Exercise 4.

Give one word for 

Question 1. 
Last meal taken at night………
(a) food
(b) lunch
(c) supper
(d) dinner 
Answer:
(c) supper

Question 2. 
A person who lives in a village ………
(a) village
(b) villager 
(c) poor
(d) farmer
Answer: 
(b) villager 

Question 3. 
A person who lives in a city ………
(a) man
(b) woman 
(c) human
(d) citizen
Answer: 
(d) citizen

Question 4. 
A boy or girl who studies in a school. 
(a) learner
(b) teacher 
(c) student. 
(d) wards 
Answer:
(c) student. 

Question 5. 
A person of very much ability
(a) genius 
(b) gentle
(c) student 
(d) intelligent 
Answer:
(a) genius 

Question 6. 
A person who is unfamiliar to us
(a) strange 
(b) unknown
(c) stranger 
(d) known 
Answer:
(c) stranger 

Question 7. 
A person who robs someone else’s property- 
(a) rob
(b) robber 
(c) robbery 
(d) robbing 
Answer:
(b) robber 

Question 8. 
A period of sixty minutes
(a) hour
(b) minute 
(c) second 
(d) day 
Answer:
(a) hour

Question 9. 
A place where dead persons are burried 
(a) grave
(b) graveyard 
(c) funeral 
(d) rites 
Answer:
(b) graveyard 

5 Vocabulary One Word Substitution