8 Adjectives – Their Kinds and Degrees

परिभाषा – Adjective (विशेषण) वह शब्द होता है जो किसी संज्ञा (Noun) के बारे में अतिरिक्त सूचना देता है। जैसे

1. Walar is an important dance of Garasia tribe.
2. Ghoomar dancers display beautiful movements of the body.
यहाँ शब्द ‘important’ तथा ‘beautiful’ हमें ‘dance’ तथा ‘movements’ के बारे में अतिरिक्त सूचना देते हैं। अतः इन शब्दों को विशेषण (Adjectives) कहते हैं। 

Degrees of Adjectives
Adjectives की तीन degrees होती हैं Positive, Comparative तथा Superlativel आपकी पाठ्यपुस्तक में Positive तथा Comparative degrees को ही शामिल किया गया है। अत: यहाँ केवल इन्हें ही समझाया जा रहा है। 

Examples: 

Positive Degree — Comparative Degree 

1. bold girl — bolder than Preeti 
2. brave boy — braver than Prem 
3. clever man —  cleverer than Hari 
4. happy person — happier than Shiv 
5. big house — bigger than Ram’s 
6. beautiful garden — more beautiful than Ram’s 

(i) Positive Degree yeh original adjective (मूल विशेषण) होता है।
(ii) Comparative Degree 

(a) तब बनती है जब हम Positive Degree में -er जोड़ते हैं या | इसके (Positive Degree के) पहले more लगाते हैं। तुलना करने के लिए इसके बाद than का प्रयोग करते हैं।

(b) जब Positive Degree के अन्त में ‘y’ आता है तथा y से पूर्व consonant (व्यंजन) होता है तब y को ‘1’ में परिवर्तित कर व ‘-er’ लगाकर . comparative बनाते हैं। 

(c) एक syllable वाले adjective का अन्तिम अक्षर ‘एक ही consonant’ हो व इसके पूर्व short vowel sound हो तो comparative बनाने के लिए er जोड़ने से पूर्व इस अंतिम अक्षर को double कर देते हैं।

(d) दो syllables से अधिक वाले adjectives के आगे more लगाकर comparative बनाते हैं।

Exercise – 1.

Select the appropriate adjective for the blank space:

(रिक्त स्थान के लिए उपयुक्त विशेषण का चयन कीजिए)

Question 1. 
He was now a…………….kid. 
(A) bag
(B) worst 
(C) model
(D) human 
Answer:
(C) model

Question 2. 
Seeing that the Bear was ………… than the wolf. 
(A) strength 
(B) stronger 
(C) strong
(D) strange 
Answer:
(B) stronger 

Question 3. 
Then he too ran hastily….. into the forest. 
(A) deeper 
(B) deep 
(C) depth
(D) deeply 
Answer:
(A) deeper 

Question 4. 
It was a.. …………..life, and he had nothing to complain of
(A) bad 
(B) worst 
(C) sad 
(D) good 
Answer:
(D) good 

Question 5.
All day…………….he chopped wood in the forest.
(A) big 
(B) small 
(C) short 
(D) long 
Answer:
(D) long 

Question 6. 
When Taro and his parents were sitting in a corner of their hut, a……………. wind began to blow
(A) weak 
(B) strong 
(C) old 
(D) blue 
Answer:
(B) strong 

Question 7.
He decided to work. …… than before. 
(A) harder 
(B) hard
(C) hardest 
(D) harding 
Answer:
(A) harder 

Question 8. 
Thanking them for the………… …drink, she left in a hurry. 
(A) bad
(B) delicious
(C) tasteless
(D) bitter
Answer:
(B) delicious

Exercise – 2. 

Select the appropriate adjective for the blank space : 

(रिक्त स्थान के लिए उपयुक्त विशेषण का चयन कीजिए)

Question 1. 
Gerbils spend the……………part of the day in cool underground burrows. 
(A) hottest 
(B) hot
(C) hotter 
(D) warm 
Answer:
(A) hottest 

Question 2. 
Their reactions are so…………….that they can dodge each time the snake strikes.
(A) fast 
(B) slow 
(C) dunce 
(D) hot 
Answer:
(A) fast 

Question 3. 
When…………….of the adults are outlooking for food, one or two males stay behind to stand guard.
(A) mere 
(B) much 
(C) most 
(D) best 
Answer:
(C) most 

Question 4. 
Camels usually live in ……………. groups of upto thirty animals. 
(A) smaller 
(B) small
(C) smallest 
(D) biggest 
Answer:
(B) small

Question 5. 
Their mouths are so tough that even the ……………. thorn cannot pierce through 
(A) sharp
(B) sharper 
(C) sharpest 
(D) blunt 
Answer:
(A) sharp

Question 6. 
He was a very ………….. squirrel and his friends and relatives probably thought him foolish. 
(A) youngest 
(B) younger 
(C) young
(D) red 
Answer:
(C) young

Question 7. 
The ……………. breezes of approaching summer had sent everyone, including the gardner into the house. 
(A) warming 
(B) warm 
(C) cold
(D) icy 
Answer:
(B) warm 

Question 8. 
They were……………. made aware of the arrival of two other spectators 
(A) sooner 
(B) soon 
(C) early
(D) late
Answer:
(B) soon 

8 Adjectives – Their Kinds and Degrees