Day
Night

8 Vocabulary Word Meaning

Some important words and their meaning:

RBSE Class 8 English Vocabulary Word Meaning 2

Practice Exercise 
Choose the correct answer:

Question 1. 
The meaning of the word ‘path’ is – 
(a) god 
(b) way
(c) enemy 
(d) rain
Answer:
(b) way

Question 2. 
The meaning of the word ‘dense’ is – 
(a) thin 
(b) fat
(c) thick 
(d) lean
Answer:
(c) thick 

Question 3. 
The meaning of the word ‘prank’ is – 
(a) thief 
(b) clever
(c) cruel 
(d) mischief
Answer:
(d) mischief

Question 4. 
The meaning of the word ‘smart’ is – 
(a) thief 
(b) beautiful
(c) quick 
(d) clever
Answer:
(d) clever

Question 5. 
The meaning of the word ‘near by’ is – 
(a) close 
(b) far
(c) remote 
(d) distant
Answer:
(a) close 

Question 6. 
The meaning of the word ‘scared’ is – 
(a) happy 
(b) frightened
(c) sad 
(d) unhappy
Answer:
(b) frightened

Question 7. 
The meaning of the word ‘blaze’ is – 
(a) hot 
(b) cold
(c) fire 
(d) warm
Answer:
(c) fire 

Question 8. 
The meaning of the word ‘solitary’ is – 
(a) crowd 
(b) alone
(c) desert 
(d) forest
Answer:
(b) alone

Question 9. 
The mearing of the word ‘certain’ is – 
(a) particular 
(b) fortunate
(c) handsome 
(d) lady
Answer:
(a) particular 

Question 10. 
The meaning of the word ‘fertile’ is – 
(a) anxious 
(b) thoughtful
(c) productive 
(d) calm
Answer:
(c) productive 

Question 11. 
The meaning of the word ‘hate’ is –
(a) jealous
(b) abhor
(c) angry 
(d) calm
Answer:
(b) abhor

Question 12. 
The meaning of the word ‘brief is –
(a) concise 
(b) repeat
(c) couple
(d) error
Answer:
(a) concise
 
Question 13. 
The meaning of the word ‘mistake’ is – 
(a) error 
(b) happy
(c) way 
(d) repeat
Answer:
(a) error 

Question 14. 
The meaning of the word ‘cold’ is – 
(a) chill 
(b) warm
(c) happy 
(d) hot
Answer:
(a) chill 

0:00
0:00