Day
Night

Chapter 10 The Story of Cricket

Textbook Questions and Answers

Working with the Text 

Question 1. 
Name some stick-and-ball games that you have witnessed or heard of 
छड़ी और गेंद से खेले जाने वाले कुछ खेलों के नाम लिखिए जिनको आपने देखा हो या सुना हो। 
Answer:
Polo. Hockey, golf etc. 

Question 2. 
The Parsis were the first Indian community to take to cricket. Why? 
पारसी प्रथम भारतीय समुदाय था जिसने क्रिकेट को स्वीकारा था। क्यों? 
Answer:
Parsis adopted western way of life. They came in contact with British people. Thus they played cricket first of all.

पारसियों ने पश्चिमी जीवन शैली स्वीकार कर ली थी। वे ब्रिटिश लोगों के सम्पर्क में आए। इस प्रकार से उन्होंने सबसे पहले क्रिकेट खेला था। 

Question 3. 
The rivalry between the Parsis and the Bombay Gymkhana had a happy ending for the former. What does ‘a happy ending’ refer to? 
पारसी लोगों और बम्बई जिमखाना के मध्य की प्रतिस्पर्धा का समापन पारसी लोगों के लिए अच्छा अन्त था। यहाँ पर “अच्छा अन्त” किसे बताया गया है? 
Answer:
‘A happy ending’ refers to the defeat of the Bombay Gymkhana by the Parsi club in a cricket match held in 1889.

“अच्छा अन्त” 1889 में हुए क्रिकेट मैंच में पारसी क्रिकेट क्लब द्वारा बम्बई जिमखाना की पराजय को बताया गया है। 

Question 4. 
Do you think cricket owes its present popularity to television? Justify your answer. 
क्या आप यह सोचते हैं कि क्रिकेट की वर्तमान प्रसिद्धि टेलीविजन के कारण है? अपने उत्तर की व्याख्या कीजिए। 
Answer:
Yes, cricket has reached small towns and villages due to television. People watch and learn to imitate. The audience of cricket increases. 

हाँ, टेलीविजन के कारण क्रिकेट छोटे कस्बों और गांवों में पहुंच चुका है। लोग नकल करने के लिये देखते हैं और सीखते हैं। क्रिकेट के दर्शकों की संख्या में वृद्धि हुई है। 

Question 5. 
Why has cricket a large viewership in India, not in China or Russia? 
क्रिकेट को देखने वाले भारत में सर्वाधिक हैं चीन और रूस में क्यों नहीं हैं? 
Answer:
India had been colony of Britishers who brought cricket from rural England. Indian watched and learnt cricket when they came in contact of British people. While China and Russia never received much exposure.

भारत ब्रिटिश लोगों का उपनिवेश रहा था जो ग्रामीण इंग्लैण्ड से क्रिकेट को लेकर आए थे। भारतीयों ने क्रिकेट को देखा और सीखा जब वे ब्रिटिश लोगों के नजदीकी सम्पर्क में आए। जबकि चीन एवं रूस को कभी भी इतना खुलापन नहीं मिला था।

Question 6. 
What do you understand by the game’s (cricket) ‘equipment’? 
आप खेल (क्रिकेट) के “उपकरणों” से क्या समझते हैं? 
Answer:
The game’s equipment means the accessories like bat, ball, stumps, pads, helmet and gloves. 
खेल के ‘उपकरणों’ का तात्पर्य सहायक सामग्रियाँ हैं जैसे बल्ला, गेंद, स्टम्प, पैड, हेलमेट और दस्ताने। 

Question 7. 
How is Test cricket a unique game in many ways? 
टेस्ट क्रिकेट कई प्रकार से एक अद्वितीय खेल कैसे है? 
Answer:
Test cricket can go for five days and the end can be in a draw. There is no other game that requires half of this time to finish. 

टेस्ट क्रिकेट पाँच दिनों तक खेलकर भी अनिर्णीत रह सकता है। अन्य और कोई खेल नहीं है जिसे पूरा होने में इस समय से आधे समय की भी आवश्यकता हो। 

Question 8. 
How is cricket different from other team games?
क्रिकेट अन्य दल खेलों से भिन्न किस प्रकार से है? 
Answer:
The length of cricket pitch is 22 yards but the size and shape of the ground is not specified. Hockey, football etc. lay down the dimension of the playing area. 

क्रिकेट के पिच की लम्बाई 22 गज होती है जबकि मैदान की आकृति और आकार निश्चित नहीं है। हॉकी, फुटबॉल आदि के खेल क्षेत्र का आयाम निर्दिष्ट होता है। 

Question 9. 
How have advances in technology affected the game of cricket? 
क्रिकेट के खेल में तकनीकी का अग्रणी होना किस तरह से प्रभावित कर रहा है? 
Answer:
There are certain equipments affected by the advances in technology. Vulcanised rubber pads, gloves, helmets are used for protection in cricket. 

तकनीकी का अग्रणी होना कुछ उपकरणों को प्रभावित कर रहा है। क्रिकेट में सख्त काला रबड़ पैड, दस्ताने, हेलमेट आदि सुरक्षा के लिए उपयोग में लिये जाते हैं। 

Question 10. 
Explain how cricket changed with changing times and yet remained unchanged in some ways.
स्पष्ट कीजिए कि क्रिकेट समय के साथ किस प्रकार बदलाऔर फिर भी कुछ तरीकों में नहीं बदला। 
Answer:
Cricket changed with changing times– Cricket has been effected with technical changes. The equipments used for cricket are black rebber pads, gloves and helmet. They are protective equipments. Now cricket has taken the form of business. Cricket not changing in some ways. It is old in rural England in the basic form. Even today bat and ball are handmade. There are made from natural and pre-industrial material.

क्रिकेट का समय के साथ बदलना-क्रिकेट तकनीकी परिवर्तनों से प्रभावित हुआ है। काले सख्त रबर के पैड, हाथों के दस्ताने, हेलमेट आदि सुरक्षात्मक उपकरण काम में लिये जाने लगे हैं। खेल की तकनीकी में भी परिवर्तन आया है। अब क्रिकेट का व्यवसायीकरण हो गया है। क्रिकेट का कुछ तरीकों में नहीं बदलना-ग्रामीण इंग्लैण्ड में अभी भी मूलभूत रूप में यह पुराना ही है। आज भी बल्ला और गेंद दोनों हाथ से निर्मित हैं। इन्हें प्राकृतिक पूर्वऔद्योगिक सामग्री से ही बनाया जाता है।

Comprehension Passages

Read the following passages carefully and answer the questions given below. 

निम्न गद्यांशों को सावधानीपूर्वक पढ़ें और नीचे दिए गए प्रश्नों के उत्तर दें।

Passage -1.

The word bat’ is an old English word that simply means stick or club. By the seventeenth century, cricket had evolved enough to be recognisable as a distinct game. Till the middle of the eighteenth century, bats were roughly the same shape as hockey sticks, curving outwards at the bottom. There was a simple reason for this: the ball was bowled underarm, along the ground and the curve at the end of the bat gave the batsman the best chance of making contact. One of the peculiarities of cricket is that a Test match can go on for five days. 

Questions : 
1. What does the word ‘bat’ mean? 
2. When was cricket evolved as a distinct gaine?
3. How were the bats till middle of 18th century? 
4. How long a test match can go? 
5. With what the bats were compared? 
6. Write the Hindi word of “century”. 
7. गद्यांश में से वह वाक्य लिखिए जिसका अर्थ है, “बैट’ शब्द अंग्रेजी भाषा का एक पुराना शब्द है।”
Answers : 
1. The word ‘bat’ means stick or club. 
2. Cricket was evolved as a distinct game by 17th century. 
3. The bats were curving outwards at the bottom till middle of 18th century. 
4. A test match can go on for five days, 
5. Bats were compared with hockey stick. 
6. शताब्दी 
7. The word “bat’ is an old English word.

Passage – 2.

Another curious characteristic of cricket is that the length of the pitch is specified-22 yards, but the size or shape of the ground is not. Most other team sports such as hockey and football lay down the dimensions of the playing area. Cricket does not. Grounds can be oval like the Adelaide Oval or nearly circular, like Chepauk in Chennai. A six at the Melbourne Cricket Ground needs to clear much more ground than it does at Feroz Shah Kotla in Delhi. 

Questions : 
1. What is the length of cricket pitch? 
2. How is the shape of cricket ground? 
3. How is Chepauk ground of Chennai? 
4. Where is Feroz Shah Kotla ground? 
5. How is the shape of Adelaide ground? 
6. Write the Hindi word of, “dimension’. 
7. गद्यांश में से वह वाक्य लिखिए जिसका अर्थ है, ‘मेलबोर्न क्रिकेट मैदान पर छक्का लगाने के लिए और अधिक मैदान को पार करने की आवश्यकता होती है।’ 
Answers : 
1. The length of cricket pitch is 22 yards. 
2. There is no specified shape of cricket ground. 
3. Chepauk ground of Chennai is circular.
4. Feroz Shah Kotla ground is in Delhi. 
5. The shape of Adelaide ground is like oval. 
6. आयाम 
7. A six at the Melbourne Cricket Ground needs to clear much more ground.

Passage – 3.

The world’s first cricket club was formed in Hambledon in the 1760s and the Marylebone Cricket Club (MCC) was founded in 1787. During the 1760s and 1770s it became common to pitch the ball through the air rather than roll it along the ground. This change gave bowlers the options of length, deception through the air, plus increased pace. It also opened new possibilities for spin and swing. In response, batsmen had to master timing and shot selection.
 
Questions : 
1. Where was the first cricket club formed? 
2. When was the first cricket club formed? 
3. When was Marylebone Cricket Club founded? 
4. What was common during the 1760s and 1770s? 
5. What options did the bowlers get? 
6. Write the Hindi word of deception’. 
7. गद्यांश में से वह वाक्य लिखिए जिसका अर्थ है, “इसने हवा में घुमाने और झुलाने की नई संभावनाओं को भी खोला।” 
Answers : 
1. The first cricket club was formed in Hambledon. 
2. The first cricket club was formed in the 1760s. 
3. Marylebone Cricket Club was founded in 1787. 
4. It became common to pitch the ball through the air during the 1760s and 1770s. 
5. The bowlers got the options of length, deception through the air, plus increased pace. 
6. धोखा
7. It also opened new possibilities for spin and swing.

Passage – 4.

The players Indian fans remember even now are those who were fortunate enough to play Test cricket. C.K. Nayudu, an outstanding Indian batsman of his time, lives on in the popular imagination when some of his great contemporaries like Palwankar Vithal and Palwankar Baloo have been forgotten. Even though Nayudu was past his cricketing prime when he played for India in its first Test matches against England starting in 1932, his place in India’s cricket history is assured because he was the country’s first Test captain. 

Questions : 
1. Who was an outstanding Indian batsman? 
2. Who were the contemporaries of C.K. Nayadu? 
3. When was the first test match against England played? 
4. What is the position of C.K. Nayadu in Cricket team? 
5. In what match did C.K. Nayadu play? 
6. Write the Hindi word of fortunate’. 
7. गद्यांश में से वह वाक्य लिखो जिसका अर्थ है, “वह देश का प्रथम टेस्ट कप्तान था।” 
Answers : 
1. C.K. Nayadu was an outstanding Indian batsman. 
2. Palwankar Vithal and Palwankar Baloo were the contemporaries of C.K. Nayadu. 
3. The first Test match was played in 1932 against England. 
4. C.K. Nayadu was the test captain. 
5. C.K. Nayadu played in the first test match against England. 
6. भाग्यशाली
7. He was the country’s first Test captain.

Passage – 5.

The origins of Indian cricket are to be found in Bombay and the first Indian community to start playing the game was the small community of Zoroastrians, the Parsis. Brought into close contact with the British because of their interest in trade and the first Indian community to westernise, the Parsis founded the first Indian cricket club, the Oriental Cricket Club, in Bombay in 1848. Parsi clubs were funded and sponsored by Parsi businessmen like the Tatas and the Wadias. The white cricket elite in India offered no help to the enthusiastic Parsis. 

Questions : 
1. Where was Indian cricket founded? 
2. Who was the first Indian community to start playing cricket? 
3. How did Parsis change themselves? 
4. What was the name of Parsis’s cricket club? 
5. Who founded and sponsored Parsi cricket club? 
6. Write the Hindi word of “community”. 
7. गद्यांश में से वह वाक्य लिखिए जिसका अर्थ है, “भारत में क्रिकेट के गोरे संभ्रान्त लोगों ने उत्साही पारसियों को कोई 
Answers :
1. Indian cricket was founded in Bombay. 
2. Parsi was the first Indian community to start playing cricket. 
3. Parsis westernized themselves. 
4. Oriental Cricket Club was the name of Parsis’s cricket club. 
5. Parsi businessmen funded and sponsored Parsi cricket club. 
6. समुदाय
7. The white cricket elite in India offered no help to the enthusiastic Parsis.

Comprehension Check (Page 143) 

Question 1. 
Cricket is originally a/an 
(i) Indian game 
(ii) British game 
(iii) International game Mark the right answer. 
Answer:
(ii) British game 

Question 2. 
“There is a historical reason behind both these oddities”. In the preceding two paragraphs, find two words/phrases that mean the same as ‘oddities’. 
“इन दोनों विचित्रताओं के पीछे एक ऐतिहासिक कारण है।” प्रथम दो पैराग्राफ में वे दो शब्द खोजिए जिनका अर्थ विचित्रता (oddities) ?
Answer:
Peculiarities; curious characteristics. 

Question 3. 
How is a cricket bat different from a hockey stick? 
क्रिकेट का बल्ला हॉकी की छड़ी से किस प्रकार से भिन्न
Answer:
A cricket bat is flat and broad (as compared to a hockey stick) while a hockey stick is curved at the bottom. क्रिकेट का बल्ला हॉकी की छड़ी की तुलना में चपटा और चौड़ा है जबकि हॉकी की छड़ी पेंदे में से मुड़ी हुई होती है।

Page 146

Question 1. 
Write True or False against each of the following sentences : 
निम्न वाक्य के सामने सही या गलत लिखिए : 
(i) India joined the world of Test cricket before independence. 
(ii) The colonisers did nothing to encourage the Parsis in playing cricket captain.
(iv) Australia played its first Test against England as a sovereign nation. 
Answer:
(i) True
(ii) True 
(iii) False
(iv) False 

Page 148 

Question  1. 
A professional cricket player is one who makes a living by playing cricket. Find the opposite of professional’ in the last paragraph. 
एक पेशेवर क्रिकेट खिलाड़ी वह है जो क्रिकेट खेलकर अपनी आजीविका कमाता है । अन्तिम पैराग्राफ में
Answer:
Amateur (शौकिया तौर पर खेलने वाला)

Question 2. 
In the triumph of the one-day game”, ‘triumph’ means the one-day game’s 
(i) superiority to Test cricket. 
(ii) inferiority to Test cricket. 
(iii) achievement and success over Test cricket. 
(iv) popularity among viewers. Mark the right answer. 
Answer:
(iv) popularity among viewers. 

Question 3.
“…the men for whom the world is a stage”. 
(i) It refers to the famous cricket fields in the world.
(ii) It means that there are many cricket playing countries in the world. 
(iii) It implies that cricketers are like actors and every cricket ground is like a stage on which the drama of cricket is enacted the world over. Mark the right answer. 
Answer:
(iii) It implies that cricketers are like actors and every cricket ground is like a stage on which the drama of cricket is enacted the world over.

0:00
0:00