Day
Night

Chapter 11 If I Were You

Textbook Questions and Answers

Thinking About The Text :

I. Answer these questions 

(इन प्रश्नों के उत्तर दें): 

Question 1.
“At last a sympathetic audience.”

(i) Who says this? 
यह कौन कहता है? 
(ii) Why did he say it? 
वह यह क्यों कहता है?
(iii) Is he sarcastic or serious? 
क्या वह व्यंग्य कर रहा है अथवा गम्भीर है?
Answer: 
(i) Gerrard says this to the intruder. 
(ii) He says this because the intruder wants to have a nice talk’ with him. 
(iii) He is sarcastic. 
(i) जेरॅड इसे घुसपैठिये से कहता है। 
(ii) वह यह कहता है क्योंकि घुसपैठिया उससे अच्छी बातें करना चाहता है। 
(iii) वह व्यंग्य कर रहा है।

Question 2. 
Why does the intruder choose Gerrard as the man whose identity he wants to take on? 
घुसपैठिये ने जेरॅड को ऐसे व्यक्ति के रूप में क्यों चुना जिसकी पहचान वह धारण करना चाहता है?
Answer: 
Gerrard looks much like the Intruder. The intruder is a murderer. The police are after him. He hopes he can easily impersonate Gerrard to escape being caught.

जेरड काफी कुछ घुसपैठिया जैसी शान-शक्ल का लगता है। घुसपैठिया एक हत्यारा है। पुलिस उसके पीछे है । वह आशा करता है कि वह आसानी से जेरेंड का रूप धारण कर सकता है और पकड़े जाने से बच सकता है।

Question 3.
“I said it with bullets.” 
(i) Who says this ? 
यह कौन कहता है? 
(ii) What does it mean? 
इसका क्या अर्थ है? 
(iii) Is it the truth ? What is the speaker’s reason for saying this? 
क्या यह सच है? वक्ता का ऐसा कहने का क्या कारण है? 
Answer:
(i) Gerrard says this. 
(ii) It means that Gerrard has killed someone.
(iii) No, this is not true. Gerrard wants to make the intruder believe that he (Gerrard) too is a murderer. So by taking his identity the intruder will gain nothing.

(i) जेरॅड यह कहता है।
(ii) इसका अर्थ है कि जेरेंड ने किसी को मार दिया है।
(iii) नहीं, यह सत्य नहीं है। जेरड घुसपैठिये को यह विश्वास करवाना चाहता है कि वह (जेरॅड) भी एक हत्यारा है। अतः उसकी पहचान लेने से घुसपैठिया कुछ भी प्राप्त नहीं कर पायेगा।

Question 4. 
What is Gerrard’s profession? Quote the parts of the play that support your answer.
जेरेंड का व्यवसाय क्या है? नाटक के उस भाग का जिक्र करो जो आपके उत्तर की पुष्टि करता है।
Answer: 
Gerrard is a playwright. In the end of the play he tells his friend on the telephone : “I can’t let you have the props in time for rehearsal…….I think I’ll put it in my next play.”

जेरॅड एक नाटक रचयिता है। नाटक के अन्त में टेलीफोन पर वह अपने मित्र को बताता है, “मैं अभ्यास के लिए आपको मंच सामग्री नहीं दे सकता……मैं सोचता हूँ कि मैं इसे अपने अगले नाटक में रखुंगा।”

Question 5. 
“You’ll soon stop being smart?” 
(i) Who says this? 
यह कौन कहता है? 

(ii) Why does the speaker say it? 
वक्ता यह क्यों कहता है? 

(ii) What according to the speaker will stop Gerrard from being smart?
वक्ता के अनुसार जेरॅड को चतुर बनने से क्या रोकेगा? 
Answer: 
(i) The intruder says this to Gerrard.
घुसपैठिया यह जेरेंड से कहता है। 

(ii) The speaker says it to frighten Gerrard. 
वक्ता यह बात जेरॅड को डराने के लिए कहता है।

(iii) Intruder’s revolver and his making Gerrard crawl will stop Gerrard from being smart. 
घुसपैठिये की रिवॉल्वर व उसके द्वारा जेरॅड को रेंगकर चलवाना, जेरॅड को चतुराई बरतने से रोक देगा।

Question 6. 
“They can’t hang me twice.” 
वे मुझे दो बार फाँसी नहीं दे सकते। 

(i) Who says this? 
यह कौन कहता है? 

(ii) Why does the speaker say it?
वक्ता ऐसा क्यों कहता है? 
Answer: 
(i) The Intruder says these words.
(ii) The intruder has already killed a policeman. He is likely to be hanged for it. But if he kills Gerrard too, he can’t be hanged twice.

(i) घुसपैठिया ये शब्द बोलता है।
(ii) घुसपैठिया पहले ही एक पुलिस वाले की हत्या कर चुका है। उसे इसके लिए फाँसी की सम्भावना है। लेकिन वह जेरॅड को भी मारता है, तो उसे दो बार फाँसी नहीं दी जा सकती है।

Question 7. 
“A mystery I propose to explain?” 
मैं एक रहस्य खोलना चाहता हूँ। 
What is the mystery the speaker proposes to explain? 
वह रहस्य क्या है जिसे वक्ता खोलना चाहता है?
Answer: 
The’ intruder thinks that Gerrard is a mysterious person. He lives alone and meets very few people. Gerrard tells him that he wants to explain this mystery. He tells him that he is a murderer too. He lives alone to avoid being noticed by the police.

घुसपैठिया सोचता है कि जेड एक रहस्यमयी व्यक्ति है। वह अकेला रहता है और बहुत कम लोगों से मिलता है। जेरेंड उसे बताता है कि वह इस रहस्य को स्पष्ट करना चाहता है। वह उसे बताता है कि वह भी एक हत्यारा है, वह अकेला रहता है ताकि पुलिस के देखने से बच जाए।

Question 8. 
“This is your big surprise”. 
(i) Where has this been said in the play ?
यह कथन नाटक में कहाँ बोला गया है? 
(ii) What is the surprise ? 
आश्चर्य क्या है?
Answer: 
(i) This is said at the climax of the play. Gerrard tells the Intruder that he cannot escape being hanged if he kills him. The intruder is surprised.
(ii) Gerrard tells him that he is not an innocent person. He too has killed someone, the police is looking for him. 

(i) यह नाटक के चरमोत्कर्ष पर कहा जाता है। जेरड घुसपैठिये को बताता है कि यदि वह उसे मारता है तो वह फाँसी से नहीं बच सकता है। घुसपैठिया आश्चर्य में है।
(ii) जेरॅड उसे बताता है कि वह एक निर्दोष व्यक्ति नहीं है। उसने भी किसी की हत्या की है और पुलिस उसकी तलाश कर रही है। 

Thinking About Language :

I. Consult your dictionary and choose the correct word from the pairs given in the brackets :

शब्दकोश देखें और कोष्ठकों में दिये शब्द-युग्मों में से ठीक शब्द चुनें। 

1. The (site, cite) of the accident was (ghastly, ghostly). 
2. Our college (principle, principal) is very strict. 
3. I studied (continuously, continually) for eight hours. 
4. The fog had an adverse (affect, effect) on the traffic. 
5. Cezanne, the famous French painter, was a brilliant (artist, artisan).
6. The book that you gave me yesterday is an extraordinary (collage/college) of science fiction and mystery.
7. Our school will (host/hoist) on exhibition on cruelty to animals and wildlife conservation.
8. Screw the lid tightly onto the top of the bottle and (shake/shape) well before using the contents.
Answer: 
1. The site of the accident was ghastly. 
2. Our college principal is very strict. 
3. I studied continuously for eight hours. 
4. The fog had an adverse effect on the traffic. 
5. Cezanne, the famous French painter, was a brilliant artist.
6. The book that you gave me yesterday is an extraordinary collage of science fiction and mystery.
7. Our school will host an exhibition on cruelty to animals and wildlife conservation.
8. Screw the lid tightly onto the top of the bottle and shake well before using the contents.

II. Irony is when we say one thing but mean another, usually the opposite of what we say. When someone makes a mistake and you say, ‘Oh! that was clever!’, that is irony. You’re saying ‘clever’ to mean ‘not clever’.

जब हम कहते कुछ हैं और उसका अर्थ दूसरा होता है, अक्सर, जो हम कहते हैं उसके ठीक उल्टे तो वह irony (व्यंग्य) कहलाता है। यदि कोई गलती करे और आप कहें, ‘अरे! बड़ी चतुराई की!’ तो यह व्यंग्य है। आप ‘चतुराई की कमी’ के अर्थ के लिए ‘चतुर’ कह रहे हैं। जिन अभिव्यक्तियों को अक्सर व्यंग्यात्मक शैली में प्रयुक्त करते हैं, वे हैं : 

• Oh, wasn’t that clever!/Oh that was clever! 
• You have been a great help, I must say! 
• You’ve got yourself into a lovely mess, haven’t you? 
• Oh, very funny!/How funny! 
हम आवाज का भिन्न स्वर प्रयोग करते हैं जब हम इन शब्दों को व्यंग्यात्मक रूप में प्रयुक्त करते हैं।

Read the play carefully and find words and expressions Gerrard uses in an ironic way. Then say what these expressions really mean. Two examples have been given below. Write down three more such expressions along with what they really mean.

नाटक में जेरॅड द्वारा व्यंग्यात्मक ढंग से जो शब्द कहे गए उन्हें चुनो और बताओ कि उनका क्या अर्थ है।

What the author says

What he means

Why, this is a surprise, Mr. -er
At last a sympathetic audience!

He pretends that the intruder is a social visitor whom he is welcoming. In this way he hides his fear.

He pretends that the intruder wants to listen to him, whereas actually, the intruder wants to find out information for his own use.

Answer:

What the author says

What he means

(i) You have been so modest.

In fact you have been behaving very rudely.


(ii) You are much luckier.

This is most ironic. He is not lucky. He is soon going to be frustrated and arrested.

(iii) By the way what particular line of crime do you embrace, or aren’t you a specialist?

The way Gerrard asks is ironical. It appears as if ‘crime’ is a technical or noble profession.

Dictionary Use

A word can mean different things in different contexts. Look at these three sentences :
एक शब्द विभिन्न परिप्रेक्ष्य में विभिन्न अर्थ दे सकता है। निम्न तीनों वाक्यों को देखें : 

(i) The students are taught to respect different cultures. 
(ii) The school is organising a cultural show. 
(iii) His voice is cultured.

In the first sentence, “culture (noun) means way of life; in the second, ‘cultural (adjective) means connected with art, literature and music; and in the third, ‘cultured (verb) means sophisticated, well mannered.

Usually a dictionary helps you identify the right meaning by giving you signposts.
(Noun, verb, adjective, adverb, synonyms, etc. are signposts which help you locate the right meaning and usage, and give information about the part of speech that the word is.)

Look up the dictionary entries for the words sympathy, familiarity, comfort, care, and surprise. Use the information given in the dictionary and complete the table. 

शब्दकोश से निम्न प्रविष्टियों को पूरा करें। 

Noun 

Adjective 

Adverb

Verb

Meaning

sympathy
familiarity
comfort
care
surprise

 

 

 

 

Answer:

Speaking :

Question 1.
Imagine you are Gerrard. Tell your friend what happened when the intruder broke into your house.
[Clues : Describe (i) the intruder-his appearance, the way he spoke, his plan, his movements, etc.(ii) how you outwitted him.)
परिकल्पना करें कि आप जेरेंड हैं। अपने मित्र को बताइए कि क्या घटित हुआ जब घुसपैठिया ने आपके घर में सेंध लगाई।
Answer: 
Yesterday when I was packing my bag to leave the house, an intruder broke into my house. He resembled me in build and appearance except for specs and his fleshy clothes. He pointed a gun at me and started talking. He told me that he wanted to kill me and then impersonate me. He did not kill me immediately for he wanted to know more about me. That gave me time to fabricate a story. 

I told him that there was no use to kill and impersonate me as I, myself was a murderer trying to run away from the police. That is why I was leaving the house. I added that one of my men had been arrested and he told the police everything about me. To convince him I showed him my bag. It had a disguise suit that I was taking for the rehearsal. He half believed me. I offered to help him to escape with me in my car.

He still doubted me. I asked him to look out and check himself if the man posted by me to inform me about the arrival of police was there or not. I opened the door at the cupboard. As he looked in it, I pushed him in the cupboard. His revolver fell off his hand. I locked him in the cupboard and called the police to arrest him. That’s how I outwitted him.

Question 2.
Enact the play in the class. Pay special attention to words given in italics before a dialogue. These words will tell you whether the dialogue has to be said in a happy, a sarcastic or ironic tone and how the characters move and what they do as they speak. Read these carefully before you enact the play.
इस नाटक को कक्षा में खेलें। वार्तालाप से पहले जो शब्द तिरछे लिखे हैं उनकी ओर विशेष ध्यान दें। ये शब्द आपको बतलाते हैं कि वार्तालाप प्रसन्न होकर बोलना है, या व्यंग्यात्मक ढंग से बोलना है और पात्र कैसे चलते हैं या बोलते समय क्या करते हैं। नाटक को खेलने से पहले इन्हें ध्यानपूर्वक पढ़ें।
Answer: 
Class activity so no answer is needed. 

Writing :

I. Which of the words below describe Gerrard and which describe the intruder?

नीचे लिखे शब्दों में से कौनसे जेरेंड का वर्णन करते हैं और कौनसे घुसपैठिये का?
RBSE Solutions for Class 9 English Beehive Chapter 11 If I Were You 2
Write a paragraph each about Gerrard and the intruder to show what qualities they have. (You can use some of the words given above.)
एक-एक अनुच्छेद जेरेंड व घुसपैठिये के बारे में लिखो और यह दर्शाओ कि उनमें क्या गुण हैं। (ऊपर दिए गए शब्दों में से कुछ का आप प्रयोग कर सकते हैं।) 
Answer: 
1. Gerrard : smart, humorous, clever, cool, confident, witty, non-chalant. 
2. Intruder : confident, flashy, clever.

Character-sketch of Gerrard
Gerrard is cool and intelligent. When the intruder comes in, pointing a gun at him, he is not perturbed. He is a cultured person and speaks politely, humorously, ironically and even sarcastically. He is a playwright. He is creative. He invents a story in no time to outwit the intruder.

Intruder

Intruder is a criminal who breaks into houses and shops. He steals jewels. He has killed a policeman and is trying to save himself. He has thought of a clever plan. He wants to go about disguised as Gerrard because he resembles him closely. So he wants to kill Gerrard. He belongs to a class of people who are not intelligent. He comes in like a lion. He is confident that he will have his way. But he is outwitted by Gerrard. He turns into a lamb and is easily overpowered.

II. Convert the play into a story (in about 150-200 words). Your story should be as exciting and as witty as the play. Provide a suitable title to it.

इस नाटक को 150-200 शब्दों में कहानी के रूप में लिखो। आपकी कहानी नाटक की भाँति उत्तेजनापूर्ण व हास्यप्रद होनी चाहिए। उसका उचित शीर्षक भी दें। 
Answer:
Playwright Outwits Criminal 

Gerrard is a playwright. He lives alone in a lonely cottage. One day, he was about to leave with his bag containing disguise outfit, false moustache, beard etc. Suddenly a man comes in. He has a revolver in his hand. Gerrard is surprised but keeps his cool. The intruder resembles Gerrard. The intruder tells him that he has come to kill him.

But he does not shoot at Gerrard at once. He has a motive. He appears to have found out much about Gerrard and his habits. But he wants to know more. The intruder has killed a policeman, and he hopes to go about unsuspected as Gerrard. Gerrard invents a story to qutwit the intruder.

He tells the intruder that his plan cannot succeed. He says that he too has murdered somebody and the police is expected to arrive soon. The intruder realises that it is no use killing Gerrard. He is sure to be hanged. He looks into Gerrard’s bag.

This convinces him that Gerrard was speaking the truth. He agrees to escape with Gerrard in his car. Gerrard leads him to a cupboard. The stupid intruder takes it for the exit. As he steps into it. Gerrard gives him a push. His revolver falls to the floor. Gerrard locks him in the cupboard and calls the police.

Important Questions and Answers

I. Answer the following questions in about 30 words each :

Question 1.
Discuss ‘criminals should be reformed’. 
‘अपराधियों को सुधारा जाए’ इस पर चर्चा करें।
Answer: 
Criminals should be reformed. They are also human beings. Opportunities and environment should be provided to them for their reformation otherwise violence won’t be reduced. Social life will remain gored and divided.

अपराधियों को सुधारा जाना चाहिए। वे भी मानव हैं। उन्हें अवसर व वातावरण उपलब्ध कराया जाना चाहिए ताकि वे सुधर सकें अन्यथा अहिंसा को कम नहीं किया जा सकेगा। सामाजिक जीवन रक्तरंजित व विभाजित रहेगा।

Question 2. 
How does Gerrard outsmart the intruder? 
जेरॅड, घुसपैठिये को चतुराई में मात कैसे देता है?
Answer: 
Gerrard takes the intruder to the entrance door to show the man. When they reach near the cupboard, Gerrard pushes the intruder into the cupboard and locks it from the outside.

जेरड, घुसपैठिये को प्रवेश द्वार पर वह आदमी दिखाने के लिए ले जाता है। जब वे अलमारी के समीप पहुँचते हैं तो जेरड, घुसपैठिये को अलमारी में धकेल देता है और बाहर से बन्द कर देता है।

Question 3. 
What story does Gerrard concoct? 
जेरॅड क्या कहानी गढ़ता है?
Answer: 
Gerrard tells the intruder that he himself has also killed a person and the police are after him. If the intruder kills him, he won’t be saved. He will be accused of double murder.

जेरॅड, घुसपैठिये को बताता है कि उसने स्वयं ने भी एक व्यक्ति की हत्या कर दी है और पुलिस उसके पीछे है। यदि उसने उसे मारा तो वह भी नहीं बचेगा। वह दो हत्याओं का दोषी ठहराया जायेगा।

Question 4. 
Why does the intruder want to take on Gerrard’s identity? 
घुसपैठिया, जेरॅड की पहचान क्यों अपना लेना चाहता है?
Answer: 
The intruder is similar in build to Gerrard. He (Gerrard) rarely goes out and meets very few people. Therefore, people are unknown about him. So, the intruder finds Gerrard most suitable to take on identity.

घुसपैठिया बनावट में जेरेंड जैसा है। वह (जेरॅड) बहुत कम बाहर निकलता है और लोगों से मिलता है। इसलिए लोग इसके विषय में अनजान हैं । अतः जेरेंड की पहचान अपना लेना घुसपैठिये के लिए सर्वाधिक उपयुक्त है।

Question 5. 
Why does the intruder talk to Gerrard for a long time? 
घुसपैठिया, जेरॅड से इतने लंबे समय बात क्यों करता है?
Answer: 
The intruder talks to Gerrard for a long time because he wants to know the ways Gerrard talks and behaves so that after killing him he can easily impersonate Gerrard for the rest of his life.

घुसपैठिया, जेरेंड से इतने लंबे समय बात करता है क्योंकि वह उन तरीकों को जानना चाहता है जिस तरह से जेरॅड बातें करता है व व्यवहार करता है ताकि उसको मारने के उपरान्त वह अपने शेष जीवन में जेरेंड बनकर जी सके।

Question 6. 
Which questions does the intruder ask from Gerrard? 
घुसपैठिया, जेरेंड से क्या प्रश्न पूछता है?
Answer: 
The intruder asks many questions from Gerrard. He asks if Gerrard lived there alone; what his Christian names were; if he ran a car, and if people often came out there.

घुसपैठिया, जेरेंड से बहुत से प्रश्न पूछता है। वह पूछता है कि क्या जेरॅड वहाँ अकेला रहता था; उसके ईसाई नाम क्या थे; क्या वह कार चलाता था; और क्या लोग अक्सर वहाँ आते थे।

Question 7. 
What will be the intruder’s gain by killing Gerrard? 
जेरॅड को मारने से घुसपैठिया को क्या प्राप्ति होगी?
Answer: 
By killing Gerrard, the intruder will impersonate him. And thus he will gain freedom to go to any place. He will eat and sleep well without any fear of the police.
जेरॅड को मारने पर, घुसपैठिया, जेड बनकर जी सकेगा और इस प्रकार वह किसी भी स्थान पर जाने की ‘स्वतंत्रता प्राप्त कर सकेगा। वह पुलिस के डर के बिना अच्छे से भोजन कर सकेगा और सो सकेगा।

II. Answer the following questions in about 60 words each :

Question 1. 
An intruder enters Gerrard’s cottage and intends to murder him and . takes on his identity. Does he succeed? If not, then why? 
एक घुसपैठिया जेरॅड के कॉटिज में प्रवेश करता है और उसे मारने का इरादा रखता है और उसका भेष धारण करना चाहता है। क्या वह सफल होता है? यदि नहीं, तो क्यों?
Answer: 
The intruder did not succeed in murdering Gerrard and taking on his identity. When Gerrard faced the intruder with a gun pointing to him, he kept his presence of mind. He engaged him in talks to know his motive. Then, he immediately concoted a story. He told the intruder that he himself was a murderer and the police were after him. To escape arrest, I am leaving this place. They go to the garage. Gerrard opens the door. As the intruder goes near it, he pushes him in the cupboard and lock him up.

घुसपैठिया, जेरेंड को मारने व उसकी वेशभूषा अपनाने में सफल नहीं हुआ। जब जेरेंड ने अपनी ओर बन्दूक ताने उस घुसपैठिये का सामना किया तो भी उसने मानसिक सन्तुलन बनाये रखा। उसने उसे बातों में उलझाकर उसका उद्देश्य जानना चाहा। उसने तुरन्त ही एक कहानी गढ़ ली। उसने घुसपैठिये को बताया कि वह स्वयं भी एक हत्यारा था और पुलिस उसके पीछे थी। गिरफ्तारी से बचने के लिए, मैं इस स्थान को छोड़ रहा हूँ। वे गैराज तक जाते हैं। जेरॅड दरवाजा खोलता है। जैसे ही घुसपैठिया इसके नजदीक जाता है वह इसे अलमारी में धकेल देता है और उसे बन्द कर देता है।

Question 2. 
How does the play ‘If I Were You’ open? 
Answer:
The play “If I Were You’ opens with a melodrama. Gerrard was talking on phone. After talks, he goes to the divan and starts packing a travelling bag. Whilst he is thus engaged, another man, similar in build to Gerrard enters from the right silentlyrevolver in hand. He bumps accidentally against the table. Gerrard pleasantly asked who he was. The intruder warns him to put the hands up. And the dialogue remain continue.

यह नाटक सनसनीखेज रूप से आरम्भ होता है। जेरॅड फोन पर बात कर रहा था। बात के बाद, वह दीवान तक जाता है और एक यात्रा बैग में पैकिंग आरम्भ कर देता है। जब वह इस तरह से व्यस्त है, दूसरा व्यक्ति, जेरेंड जैसे शरीर का दाहिने से चुपके से प्रवेश करता है हाथ में रिवॉल्वर है। वह अचानक मेज से टकराता है। जेरॅड, खुशमिजाजी से उससे पूछता है कि वह कौन है। घुसपैठिया उसे हाथ ऊपर उठाने की चेतावनी देता है। और इस प्रकार वार्ता जारी रहती है।

Question 3. 
Give a character sketch of Gerrard.
जेरॅड का चरित्र-चित्रण करें।
Answer: 
Gerrard is the hero of the play. He is of medium height and wearing hornrimmed glasses. He is dressed in a lounge suit and a great coat. His voice is cultured. He is intelligent, bold, great talker, clever, outstanding linguist, skilled creative playwright and so on. His presence of mind is remarkable. He outwits and outsmarts the intruder and gets him arrested.

जेरॅड नाटक का हीरो है। वह मध्यम ऊँचाई का है और हार्न-रिम्ड चश्मा पहने है। वह लाउन्ज सूट में है और एक बड़ा कोट पहने है। उसकी आवाज सुसंस्कृत है। वह होशियार, निर्भीक, वाचाल, चतुर, उत्तम भाषाविज्ञ, कुशल रचनात्मक नाटककार आदि है। उसकी मानसिक चपलता अनोखी है। वह घुसपैठिये को चतुराई से मात दे देता है और उसे गिरफ्तार करवा देता है।

Question 4. 
Portray the character of the intruder. 
घुसपैठिये के चरित्र का चित्रण करें।
Answer: 
The intruder is similar in build to Gerrard. He is the villain of the play. He is flashily dressed in an overcoat and a soft hat. He is a criminal. He had murdered a cop. The police were after him. He intended to murder Gerrard and take on his identity. He was bold but not a professional criminal. He was engaged in talks for such a long time. He was befooled and locked up in the cupboard.

घुसपैठिया शारीरिक रूप से जेरड जैसा है। वह नाटक का विलेन है । वह एक चमकीले लम्बे ओवरकोट व एक कोमल हैट में है। वह अपराधी है। उसने एक सिपाही की हत्या कर दी थी। पुलिस उसके पीछे लगी थी। वह जेरॅड की हत्या कर उसकी पहचान अपनाना चाहता था। वह हिम्मत तो रखता था पर एक पेशेवर अपराधी नहीं लग रहा था। उसे इतने लम्बे समय बात में ही उलझाये रखा गया। उसे मूर्ख बनाकर अलमारी में बन्द कर दिया गया।

Question 5. 
Justify the title ‘If I Were You’. 
शीर्षक “If I Were You’ को न्याय-संगत ठहराइए।
Answer: 
The title “If I Were You’ is appropriate and suggestive. The author has created two characters quite similar in looks. One of them tries to avoid the police by taking on the other’s identity after killing him. The other one outwitted him. The method the other chooses is also of taking on other’s identity. As both tried to take on each other’s identity, it became a case of double impersonation. Thus, the title is justified.

शीर्षक “If I Were You’ उचित एवं सांकेतिक है। लेखक ने दो चरित्रों की रचना की है जो दिखने में एक जैसे हैं। उनमें से एक, दूसरे की हत्या कर, उसकी पहचान अपना कर, पुलिस से बचने का प्रयास करता है। लेकिन दूसरा, पहले को मात दे देता है। दूसरा भी पहले वाले की-सी पहचान अपनाकर ऐसा करता है। चूँकि दोनों ही एक-दूसरे की पहचान अपनाने की कोशिश करते हैं, तो वह एक दोहरी पररूपधारण वाली बात बन जाती है। अतः शीर्षक न्यायसंगत है।

Seen Passages 

Read the passages given below and answer the questions that follow :

Passage 1.

Gerrard : (pleasantly) Why, this is a surprise, Mr- er
नाटक “If I Were You’ कैसे आरम्भ होता है?
Answer: 
Intruder : I’m glad you’re pleased to see me. I don’t think you’ll be pleased for long. Put those paws up! 
Gerrard : This is all very melodramatic, not very original, perhaps, but…. 
Intruder : Trying to be calm ander
Gerrard : Nonchalant’ is your word, I think.
Intruder : Thanks a lot. You’ll soon stop being smart. I’ll make you crawl. I want to know a few things, see. 
Gerrard : Anything you like. I know all the answers. But before we begin I should like to change my position, you may be comfortable, but I am not. Intruder Sit down there, and no funny business. (Motions to a chair, and seats himself on the divan by the bag.) Now then, we’ll have a nice little talk about yourself! 
Gerrard : At last a sympathetic audience! I’ll tell you the story of my life. How as a child I was stolen by the gypsies, and why at the age of
thirty-two, I find myself in my lonely Essex cottage, how….. 

Questions : 
1. Who are having dialogue?
संवाद किनके मध्य है?

2. Who is glad?
खुश कौन है?

3. What is all very melodramatic?
क्या बहुत सनसनीखेज है ?

4. Who will soon stop being smart?
कौन शीघ्र ही स्मार्ट बनना बंद कर देगा? 

5. Who is uncomfortable?
कौन आराम में नहीं है? 

6. Who sits on the chair?
कुर्सी पर कौन बैठता है? 

7. Who is sympathetic audience?
सहानुभूति वाला श्रोता कौन है? 

8. What is the age of Gerrard?
जेरॅड की आयु क्या है? 

9. Where is Gerrard now?
जेरॅड इस समय कहाँ है? 

10. Find the words from the passage which mean
(a) making things seem more exciting 
(b) listeners. 
Answers :
1. The dialogue is between Gerrard and the intruder. 
संवाद जेरॅड व घुसपैठिया के मध्य है। 

2. The intruder is glad.
घुसपैठिया खुश है।

3. Their meeting and talks are melodramatic.
उनका मिलन व वार्तालाप बहुत सनसनीखेज है। 

4. Gerrard will soon stop being smart.
जेरड स्मार्ट बनना शीघ्र ही बंद कर देगा। 

5. Gerrard is uncomfortable.

6. The intruder sits on the chair.
घुसपैठिया कुर्सी पर बैठता है। 

7. The intruder is sympathetic audience.
घुसपैठिया सहानुभूति वाला श्रोता है।

 8. Gerrard is thirty-two.
its 32 dan 

9. Gerrard now is in his Essex cottage.
जेरॅड इस समय अपनी एसेक्स कॉटिज में है। 

10. (a) melodramatic 
(b) audience.

Passage 2.

Gerrard : Then don’t waste time. (Goes and picks up hat and bag.) 
Intruder : Careful, boss, I’m watching you. Gerrard I have got a man posted on the main road. He’ll ring up if he sees the police, but I don’t want to leave….. (telephone bell rings) Come on! They’re after us. Through here straight to the garage. 
Intruder : How do I know that you are telling the truth? 
Gerrard : Oh, don’t be a fool. Look for yourself.
(Gerrard opens door and steps away. Intruder leans forward to inspect it, with his side towards Gerrard, but with the revolver ready. As he turns his head, Gerrard gives him a push into the cupboard, knocking the revolver out of his hand. He slams the door and locks it, picks up the revolver and goes to the phone, where he stands with the gun pointed at the cupboard door.) 
Intruder : (rattles door and shouts) Let me out of here! 
Gerrard : Hello. Yes, speaking. Sorry I can’t let you have the props in time for rehearsal, I’ve had a spot of bother-quite amusing. I think I’ll put it in my next play. Listen, can you tell our friend the Sergeant to come up here at once? You’ll probably find him in the Public Bar. 

Questions :
1. Who are talking?
कौन वार्तालाप कर रहे हैं? 

2. Where are they going?
वे कहाँ जा रहे है

3. Who are after them?
उनके पीछे कौन है?

4. Where does Gerrard push the intruder? 
जेरॅड घुसपैठिये को कहाँ धकेलता है? 

5. What happens to the intruder’s revolver?
घुसपैठिये की रिवॉल्वर को क्या हुआ? 

6. Where does Gerrard lock the intruder up? 
जेरॅड घुसपैठिये को कहाँ बंद करता है? 

7. What does the intruder say to Gerrard?
घुसपैठिया जेरॅड से क्या कहता है? 

8. To whom does Gerrard phone up?
जेरॅड किसे फोन करता है? 

9. I have got a man…’ To whom does I here refer to?
यहाँ ‘I’ किसके लिए आया है? 

10. Find the words from the passage which mean
(a) a room for parking vehicles. 
(b) entertaining. 
Answers : 
1. Gerrard and intruder are talking.
जेरॅड और घुसपैठिया वार्ता कर रहे हैं। 

2. They are going to garage.
वे गैराज में जा रहे हैं।

3. Police are after them.
पुलिस उनके पीछे है। 

4. Gerrard pushes the intruder into the cupboard. 
जेरॅड घुसपैठिये को अलमारी में धकेलता है। 

5. Gerrard knocks the intruder’s revolver.
जेरेंड घुसपैठिये की रिवॉल्वर को गिरा देता है। 

6. Gerrard locks up the intruder in cupboard.
जेरड घुसपैठिये को अलमारी में बंद कर देता है। 

7. The intruder requests Gerrard to let him out.
घुसपैठिया जेरॅड से निवेदन करता है कि उसे बाहर आने दे। 

8. Gerrard phones up police.
जेरॅड पुलिस को फोन करता है। 

9. Here ‘I’ refers to Gerrard.
यहाँ ‘I’ जेरेंड के लिए आया है। 

10. (a) garage 
(b) amusing.

0:00
0:00