Chapter 16 Playing with Numbers Exercise 16.1

Find the values of the letters in each of the following and give reasons for the steps involved.
Question 1.

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 16 Playing with Numbers Ex 16.1 Q1
Solution:
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 16 Playing with Numbers Ex 16.1 Q1.1

Question 2.
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 16 Playing with Numbers Ex 16.1 Q2
Solution:
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 16 Playing with Numbers Ex 16.1 Q2.1

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 16 Playing with Numbers Ex 16.1 Q2.2

Question 3.
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 16 Playing with Numbers Ex 16.1 Q3
Solution:
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 16 Playing with Numbers Ex 16.1 Q3.1

Question 4.
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 16 Playing with Numbers Ex 16.1 Q4
Solution:
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 16 Playing with Numbers Ex 16.1 Q4.1

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 16 Playing with Numbers Ex 16.1 Q4.2

Question 5.
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 16 Playing with Numbers Ex 16.1 Q5
Solution:
3 × B = B
⇒ B = D
3 × A = CA
⇒ 3 × 5 = 15
Thus A = 5 and C = 1
Hence A = 5, B = 0 and C = 1

Question 6.
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 16 Playing with Numbers Ex 16.1 Q6
Solution:
5 × B = B
⇒ B = 0 or 5
5 × A = CA
5 × 5 = 25
Only possible when B = 0
Thus A = 5 and C = 2
Hence A = 5, B = 0 and C = 2

Question 7.
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 16 Playing with Numbers Ex 16.1 Q7
Solution:
B × 6 = B
6 × 4 = 24 → B = 4 and 2 is carried to
6 × A = BB
⇒ 6 × 7 = 42 + 2 (carried on) = 44
Thus B = 7
Hence A = 7 and B = 4

Question 8.
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 16 Playing with Numbers Ex 16.1 Q8
Solution:
1 + B = 0
1 + 9 = 10 → unit digit is 0 and 1 is carried to A
+ 1 +1 (carried on) = B = 9
A + 2 = 9 ⇒ A = 9 – 2 = 7
Hence A = 7 and B = 9

Question 9.
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 16 Playing with Numbers Ex 16.1 Q9
Solution:
B + 1 = 8 ⇒ B = 8 – 1 = 7
A + B = a number with unit digit 1
A + B = 11
⇒ A + 7 = 11
⇒ A = 11 – 7 = 4 (1 Carried to)
Now 1 carried on + 2 + A = B
3 + A = 7
⇒ A = 7 – 3 = 4
Hence A = 4, B = 7

Question 10.
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 16 Playing with Numbers Ex 16.1 Q10
Solution:
9 = A + B
9 = 1 + 8 or 2 + 7 or 3 + 6 or 4 + 5 or 8 + 1 or 7 + 2 or 6 + 3 or 5 + 4 or 0 + 9 or 9 + 0
Now 0 is required at unit place
2 + A = 10
⇒ A = 10 – 2 = 8
B = 9 – 8 = 1
1 + 6 + 1 (carried on) = A = 8
Hence A = 8 and B = 1

NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 16 Playing with Numbers Ex 16.1 q-1
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 16 Playing with Numbers Ex 16.1 q-2
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 16 Playing with Numbers Ex 16.1 q-3
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 16 Playing with Numbers Ex 16.1 q-4
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 16 Playing with Numbers Ex 16.1 q-5
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 16 Playing with Numbers Ex 16.1 q-6
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 16 Playing with Numbers Ex 16.1 q-7
NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 16 Playing with Numbers Ex 16.1 q-8

Chapter 16 Playing with Numbers Exercise 16.1