Day
Night

Chapter 4 An Indian-American Woman in Space : Kalpana Chawla

Textbook Questions and Answers

Working With The Text 

A. Answer the following questions.

निम्न प्रश्नों के उत्तर दीजिए। 

Question 1. 
Where was Kalpana Chawla born? Why is she called an Indian-American? 
कल्पना चावला का जन्म कहाँ हुआ था? उसे भारतीय मूल की अमरीकी क्यों कहा गया है?
Answer: 
Kalpana Chawla was born in a small town named Karnal in Haryana. She is called an Indian-American because she is an Indian by birth but after her marriage she became a naturalised U.S. citizen. 

कल्पना चावला का जन्म हरियाणा के एक छोटे से कस्बे करनाल में हुआ था। उसे भारतीय मूल की अमरीकी नागरिक  इसलिए कहा गया है क्योंकि वह जन्म से भारतीय है मगर अपने विवाह के पश्चात् उसने अमरीका की नागरिकता प्राप्त कर ली थी। 

Question 2. 
When and why did she go to the U.S.? Who did she marry? 
वह अमरीका कब और क्यों गई थी? उसने किससे विवाह किया था? 
Answer: 
She went to U.S. to study aeronautical engineering. She married a flight instructor Jean-Pierre Harrison. 

वह अमरीका में वैमानिक अभियान्त्रिकी का अध्ययन करने गई थी। उसने जीन पियरे हैरीसन नामक उड़ान दिग्दर्शक से विवाह किया था। 

Question 3. 
How did she become an astronaut? What gave her the idea that she could be an astronaut? 
वह एक अन्तरिक्ष यात्री कैसे बनी थी? उसे यह विचार किससे मिला कि वह एक अन्तरिक्ष यात्री बन सकती थी? 
Answer: 
After getting her Ph.D. in aerospace engineering she decided to become an astronaut. Everybody around her encouraged her to become an astronaut.

वैमानिक अभियान्त्रिकी में अपनी पीएच.डी. की डिग्री प्राप्त करने के पश्चात् उसने एक अन्तरिक्ष यात्री बनने का निश्चय किया। प्रत्येक व्यक्ति जो उसके आसपास था उसने उसे अन्तरिक्ष यात्री बनने के लिए प्रोत्साहित किया। 

Question 4. 
What abilities must an astronaut have, according to the journalist? 
पत्रकार के अनुसार एक अन्तरिक्ष यात्री को क्या योग्यताएँ आवश्यक रूप से रखनी चाहिए?. 
Answer: 
An astronaut must know a lot about biology to astrophysics to aeronautical engineering. 

एक अन्तरिक्ष यात्री को आवश्यक रूप से जीव विज्ञान से खगोल भौतिकी एवं वैमानिक अभियान्त्रिकी के बारे में बहुतसा जानना चाहिए। 

Question 5.
Describe Kalpana Chawla’s first mission in space. 
कल्पना चावला के प्रथम अन्तरिक्ष अभियान का वर्णन कीजिए। 
Answer: 
Kalpana Chawla’s first mission in the space shuttle, Columbia, was 15 days, 16 hours and 34 minutes long. She went around the earth 252 times, travelling 10.45 million kilometres.The crew included a Japanese and a Ukranian astronaut.

कल्पना ने प्रथम अन्तरिक्ष अभियान में अन्तरिक्ष यान कोलम्बिया में 15 दिन, 16 घण्टे और 34 मिनिट लम्बी अवधि बिताई। वह 252 बार पृथ्वी के चारों ओर 10.45 मिलियन किलोमीटर की यात्रा की। इस विमान दल में एक जापानी, एक युक्रेनी अन्तरिक्ष यात्री भी शामिल था। 

Question 6. 
What does Kalpana Chawla say about pursuing a dream? Do you agree with her that success is possible? 
कल्पना चावला सपने का अनुसरण करने के बारे में क्या कहती है? क्या आप उससे सहमत हैं कि सफलता सम्भव
Answer: 
Kalpana Chawla said that the path from dreams to success does exist provided one should have the vision to find it, the courage to get onto it. Yes, I fully agree with her. 

कल्पना चावला ने कहा था कि स्वप्न से सफलता के रास्ते का अस्तित्व है, यह कि उस व्यक्ति के पास इसे पाने की दृष्टि होनी चाहिए, इस पर सवार होने का साहस हो। हाँ, मैं उससे पूर्णतः सहमत हूँ। 

B. Read the newspaper report to find the following facts about the Columbia’s ill-fated voyage. 

कोलम्बिया यान की दुर्भाग्यपूर्ण यात्रा के बारे में निम्न तथ्यों को खोजने के लिए अखबार की इस रिपोर्ट को पढ़ें। 

1. Date and place of lift off: ………….
2. Number of astronauts on board : ……………
3. Number of days it stayed in space : ………..
4. Number of experiments done by scientists :
5. Date of return journey : ……
6. Height at which it lost contact : ………..
Answer: 
1. 16 January 2003 
2. Seven 
3. About 16 days 
4. Eighty experiments 
5. 1 February 2003

Working With Language 

A. Match the following:

निम्न का मिलान कीजिए :
Answer: 
1. unprecedented space tragedy — a sad accident of a kind that has never happened before in space 
2. certified flight instructor — a person with the correct qualification to teach people to fly planes 
3. space mission — a set of jobs to be done in space by a group 
4. super specialisation — a great expertise in a limited field or a particular subject 
5. encyclopaedic knowledge — having knowledge of a wide variety of subjects 
6. awe-inspiring — something that causes feelings of respect and wonder 
7. in this age — nowadays, in these times 

B. Use these phrases in sentences of your own, after finding out their meanings :

इन वाक्यांशों को इनका अर्थ खोजने के पश्चात् अपने स्वयं के वाक्यों में प्रयोग कीजिए : 
1. broke apart 
2. streaked over
3. spread across
4. lifted off
5. blast off
6. went on
7. cheered along  
8. on board 
9. carry on
Answer:

C. We add ‘un-‘ to make opposites.

For example-true-untrue.
Add ‘un-‘ to the words below to make their opposites. Then look up the meanings of the words you have formed in the dictionary. 
हम ‘un-‘ को किसी शब्द के साथ लगाकर विलोम शब्द बनाते हैं।
True-untrue 
निम्न शब्दों के साथ ‘un’ लगाकर विलोम शब्द बनाइए। इसके बाद इन शब्दों के अर्थ शब्दकोश में देखिए.
Answer:

Seen Passages

Study the following passages and answer the questions given below.

निम्न गद्यांशों का अध्ययन करें और निम्न प्रश्नों के उत्तर दीजिए।

Passage – 1.

It was enough that her parents allowed her to attend engineering college after she graduated from Tagore school. After a Bachelor of Science degree in aeronautical engineering, against great opposition from her father, she went for a master’s degree to the United States of America. She later earned her Ph.D. in aerospace engineering. Kalpana Chawla was the first Indian-American woman astronaut to blast off from the launch pad at Cape Canaveral, Florida and participate in a successful mission in space.

Questions:
1-3. निम्न प्रश्नों के उत्तर अंग्रेजी में दीजिए
1. What was the name of her school. 
2. What was her degree at Bachelor level? 
3. What is the name of launch pad?.
4-6. निम्न प्रश्नों के उत्तर हिन्दी में दीजिए
4. कल्पना चावला ने अपनी पीएच.डी. उपाधि किस विषय में ली? 
5. वह उच्च अध्ययन के लिए कहाँ गई थी? 
6. उसके माता-पिता ने किस बात की आज्ञा प्रदान की थी? 
7. निम्न शब्दों के समानान्तर शब्द गद्यांश में से ढूंढ़िए :
(i) Father and mother
(ii) A man/woman who travel in space. 
8. निम्न वाक्य का हिन्दी अनुवाद कीजिए :
She went for a master’s degree to the
United States of America. 
Answers: 
1. The name of her school was Tagore School. 
2. Her degree at Bachelor level was aero nautical engineering.
3. The name of launch pad is Cape Canaveral, Florida. 
4. कल्पना चावला ने अपनी पीएच.डी. की डिग्री वैमानिक अभियान्त्रिकी में ली थी।
5. वह उच्च अध्ययन के लिए संयुक्त राज्य अमरीका गई थी। 
6. उसके माता-पिता ने अभियान्त्रिकी महाविद्यालय में अध्ययन करने की आज्ञा दी थी।
7. (i) Parents 
(ii) Astronaut 
8. वह अपने स्नातकोत्तर उपाधि के लिए संयुक्त राज्य अमरीका गई थी।

Passage – 2.

Kalpana was born in Karnal, Haryana, but was a naturalised U.S. citizen, married to flight instructor Jean-Pierre Harrison. Besides being an astronaut, she was licensed to fly single and multi-engine land airplanes, single-engine seaplanes and gliders. She was also a certified flight instructor. After qualifying as a pilot, Kalpana began to consider another challenge : applying to NASA’s space shuttle program. She was first hired as a research scientist at NASA. In 1994 she was selected by NASA for training as an astronaut. 

Questions:
1-3. निम्न प्रश्नों के उत्तर अंग्रेजी में दीजिए
1. Where was Kalpana born? 
2. Whom was Kalpana married to? 
3. When was she selected for astronaut training?
4-6. निम्न प्रश्नों के उत्तर हिन्दी में दीजिए
4. कल्पना को किस बात के लिए प्रमाण पत्र दिया गया था? 
5. कल्पना अपने आपको किस दूसरी चुनौती के लिए तैयार कर रही थी? 
6. कल्पना को किस देश की नागरिकता प्रदान की गई थी? 
7. निम्न शब्दों के विलोम शब्द गद्यांश में से ढूंढ़िए :
(i) single 
(ii) disqualify 
8. निम्न वाक्य का हिन्दी में अनुवाद कीजिए
She was also a certified flight instructor.
Answers :
1. Kalpana was born in Karnal, Haryana.
2. Kalpana was married to Jean Pierre Harrison.
3. She was selected for astronaut training in 1994. 
4. कल्पना को उड़ान प्रशिक्षक के लिए प्रमाण-पत्र दिया गया था। 
5. कल्पना अपने आपको नासा अन्तरिक्ष शटल कार्यक्रम के लिए तैयार कर रही थी। 
6. कल्पना को अमरीका की नागरिकता प्रदान की गई थी। 
7. (i) multi
(ii) select/qualify 
8. वह एक प्रमाणित उड़ान प्रशिक्षक भी थी।

Passage – 3.

When asked what it was like being a woman in her field she replied, “I really never, ever thought, while pursuing my studies or doing anything else, that I was a woman, or a person from a small city, or a different country. I pretty much had my dreams like anyone else and I followed them. And people who were around me, fortunately, always encouraged me and said, ‘If that’s what you want to do, carry on’.”Kalpana’s first space mission in the space shuttle, Columbia, was 15 days, 16 hours and 34 minutes long. During this time she went around the earth 252 times, travelling 10.45 million kilometres! 

Questions :
1-3. निम्न प्रश्नों के उत्तर अंग्रेजी में दीजिए1. What is the name of Kalpana’s first space mission? 
2. How many times did she go around the earth? 
3. How many days did she travel in space?
4-6. निम्न प्रश्नों के उत्तर हिन्दी में दीजिए
4. कल्पना चावला ने कितने किलोमीटर की यात्रा की थी?
5. उसने अपने सपनों के लिए क्या किया था? 
6. उसके चारों ओर के लोग उसे क्या कहते थे? 
7. निम्न शब्दों का समानान्तर शब्द गद्यांश में से ढूंढ़िए
(i) keep on (ii) not same 
8. निम्न वाक्य का हिन्दी में अनुवाद कीजिए
I pretty much had my dreams like anyone else. 
Answers : 
1. The name of Kalpana’s first space mission is Columbia. 
2. She went around the earth 252 times? 
3. She travelled for 15 days, 16 hours and 34 minutes in space. 
4. कल्पना चावला ने 10.45 मिलियन किलोमीटर की यात्रा की। 
5. उसने अपने सपनों का अनुसरण किया था। 
6. उसके चारों ओर के लोग उसे कहते थे कि यदि आप यही करना चाहते हो तो इसे करती रहो।। 
7. (i) carry on 
(ii) different 
8. मेरे सपने काफी कुछ अन्य व्यक्ति की भाँति रहे।

Passage – 4.

The crew included a Japanese and a Ukranian astronaut. The crew performed experiments such as pollinating plants to observe food growth in space, and tests for making stronger metals and faster computer chips – all for a price tag of about 56 million dollars. On the Saturday night when the news about the Columbia disaster broke, there was shock and disbelief. The town of Karnal spent a sleepless night as thousands of households stayed glued to their television sets in the hope that Kalpana and the crew had somehow survived. 

Questions:
1-3. निम्न प्रश्नों के उत्तर अंग्रेजी में दीजिए
1. Who were included in the crew?
2. What did the crew do in space? 
3. When did the disaster news break?
4-6. निम्न प्रश्नों के उत्तर हिन्दी में दीजिए
4. करनाल के लोग किस उम्मीद से टेलीविजन के सामने बैठे थे? 
5. शनिवार की रात को कैसा माहौल था? 
6. किसके साथ महाविनाश हुआ था? 
7. निम्न शब्दों का विलोम गद्यांश में से ढूंढ़िए
(i) belief 
(ii) sleep 
निम्न वाक्य का हिन्दी में अनुवाद कीजिए
The town of Karnal spent a sleepless night. 
Answers : 
1. The crew included a Japanese and a Ukranian astronaut. 
2. The crew performed experiments in space. 
3. The news of disaster broke on Saturday night. 
4. करनाल के लोग कल्पना और उसके चालक दल के सदस्यों के किसी तरह से बच जाने की उम्मीद से टेलीविजन के सामने बैठे थे। 
5. शनिवार की रात दुःख और अविश्वास का माहौल था। 
6. कोलम्बिया यान के साथ महाविनाश हुआ था। 
7. (i) disbelief 
(ii) sleepless 
8. करनाल कस्बे ने वह रात अनिद्रा में गुजारी थी।

0:00
0:00