Day
Night

Chapter 5 Quality

Textbook Questions and Answers

Working with the Text 

Answer the following questions :

Question 1.
What was the author’s opinion about Mr. Gessler as a bootmaker? 
लेखक की श्रीमान गेसलर की जूते बनाने वाले के रूप में क्या राय थी? 
Answer:
The author had a very high opinion about Mr. Gessler as a shoemaker. Author was agreed that shoe making is an art and Mr. Gessler was the best artist of shoe making. 

लेखक की श्रीमान गेसलर के एक जूते बनाने वाले के रूप में बहुत उच्च राय थी। लेखक इस बात से सहमत था कि जूते बनाना एक कला है और श्रीमान गेसलर जूते बनाने का एक सबसे अच्छा कलाकार था।

Question 2. 
Why did the author visit the shop so infrequently?
लेखक दुकान पर ज्यादा बारम्बार क्यों नहीं जाता था? 
Answer:
The author would not get an opportunity to visit Mr. Gessler’s shop frequently because of the extreme good quality and long life of  the boots.
अत्यधिक अच्छी गुणवत्ता वाले और लम्बे समय तक चलने वाले जूतों के कारण लेखक को गेसलर की दुकान पर बारम्बार जाने का अवसर नहीं मिला।

Question 3. 
What was the effect of the author’s remark on Mr. Gessler about a certain pair of boots?
श्रीमान गेसलर पर लेखक की कुछ जूतों के बारे में टिप्पणी करने का क्या प्रभाव हुआ था? 
Answer:
Mr. Gessler couldnot believe on the remark of the author that his shoes creaked. When the author insisted on his point, Gessler told him to send that pair of shoes to him so that he would either repair it or refund the money. 

श्रीमान गेसलर को लेखक की टिप्पणी पर विश्वास नहीं हुआ। कि उसके जूते चरमराहट करते हैं। जब लेखक ने जोर दिया तो गेसलर ने उसे जूतों का जोड़ा वापस भेजने के लिए कहा | ताकि वह या तो इसे सुधार देगा या उसका पैसा वापस कर देगा। 

Question 4. 
What was Mr. Gessler’s complaint against ‘big firms’? 
श्रीमान गेसलर की बड़ी दुकानों के खिलाफ क्या शिकायत थी? 
Answer:
Mr. Gessler’s complaint against the big firms was that they had taken away all his business. They did so, not by the virtue of their work but by advertisements. He was full of resentment against them. He said that those firms had no self respect. Their boots often hurt the customers.

श्रीमान गेसलर की बड़ी दुकानों के बारे में यह शिकायत थी कि वे उसका सारा व्यापार ले गए थे। वे ऐसा उनके कार्य की गुणवत्ता के द्वारा नहीं बल्कि विज्ञापन के द्वारा करते थे। वह उनके विरुद्ध शिकायत से भरा हुआ था। उसने कहा था कि वे दुकानें अपना आत्मसम्मान नहीं रखती हैं। उनके जूते प्रायः ग्राहकों को चोट पहुंचाते थे। 

Question 5. 
Why did the author order so many pairs of boots? Did he really need them? 
लेखक ने बहुत सारे जूतों के जोड़ी के आदेश क्यों दिए थे? क्या उसे वास्तव में इनकी जरूरत थी? 
Answer:
The author pitied when Mr. Gessler told him that he had no work. His business failed in competition to big firms. So, in order to help Mr. Gessler he ordered many pairs of boots. No, the author didn’t really need them. 

लेखक को श्रीमान गेसलर ने जब यह बताया कि उसके पास काम नहीं था तब उसे दया आई । उसका व्यापार बड़ी कम्पनियों की प्रतियोगिता में असफल रहा था। इसलिए श्रीमान गेसलर की सहायता करने के क्रम में उसने बहुत से जूतों के जोड़ों का आदेश दिया। नहीं, लेखक को वास्तव में उनकी आवश्यकता नहीं थी।

Seen Passages

Read the following passages carefully and answer the questions that follow.

Passage -1.

The shop had a certain quiet distinction. There was no sign upon it other than the name of Gessler Brothers, and in the window a few pairs of boots. He made only what was ordered, and what he made never failed to fit.

To make boots-such boots as he made-seemed to me then, and still seems to me, mysterious and wonderful I remember well my shy remarks, one day, while stretching out to him my youthful foot. “Isn’t it awfully hard to do, Mr. Gessler?” And his answer, given with a sudden smile from out of the redness of his beard : “Id is an ardt!” 

Questions : 
1. What was the sign on the shop? 
2. What was there in the windows? 
3. What did he remember? 
4. What did Mr. Gessler think about his profession? 
5. What did he ask Mr. Gessler? 
6. Write the Hindi meaning of the word, “mysterious” 
7. गद्यांश में से वह वाक्य लिखिए जिसका अर्थ है, “मुझे मेरी शर्मीली टिप्पणियाँ अच्छी तरह याद हैं।” 
Answers : 
1. There was name of Gessler Brothers as a sign on the shop. 
2. There were a few pair of shoes in the window. 
3. He remembered his shy remarks. 
4. Mr. Gessler thought that shoe making was an art. 
5. He asked Mr. Gessler if it was not awfully hard to make shoes. 
6. रहस्यमय
7. I remember well my shy remarks.

Passage – 2.

One went in, not as into most shops, but restfully, as one enters a church, and sitting on the single wooden chair, waited. A guttural sound, and the tip-tap of his slippers beating the narrow wooden stairs and he would stand before one without coat, a little bent, in leather apron, with sleeves turned back, blinking – as if awakened from some dream of boots.

And I would say, “How do you do, Mr Gessler? Could you make me a pair of Russian-leather boots?” Without a word he would leave me retiring whence he came, or into the other portion of the shop, and I would continue to rest in the wooden chair inhaling the incense of his trade. 

Questions : 
1. How did the slippers sound? 
2. What kind of apron did he wear? 
3. What kind of shoes did the speaker want to make? 
4. What was he inhaling? 
5. What did Mr. Gessler say when he asked him to make shoes? 
6. Write the Hindi word of “guttural” 
7. गद्यांश में से वह वाक्य लिखिए जिसका अर्थ है, “श्रीमान गेसलर आप कैसे हैं?”
Answers : 
1. The slippers sounded tip-tap. 
2. He wore a leather apron. 
3. The speaker wanted to make Russian leather boots. 
4. He was inhaling leather smell in his shop 
5. Mr. Gessler did not say a word when he asked him to make shoes. 
6. कणठ्य, गले का स्वर
7. How do you do, Mr. Gessler?

Passage – 3. 

Once (once only) I went absent-mindedly into his shop in a pair of boots bought in an emergency at some large firin. He took my order without showing me any leather and I could feel his eyes penetrating the inferior covering of my foot. At last he said, “Dose are nod my boots.” The tone was not one of anger, nor of sorrow, not even of contempt, but there was in it something quiet that froze the blood. He put his hand down and pressed a finger on the place where the left boot was not quite comfortable.

“Id ‘urds’ you dere,” he said, “Dose big virms ‘ave no self-respect.” And then, as if something had given way within him, he spoke long and bitterly. It was the only time I ever heard him discuss the conditions and hardships of his trade.

Questions : 
1. When did he buy the shoes? 
2. How was the covering of his boot? 
3. How was the tone of Mr. Gessler? 
4. From where did he buy his shoes last time? 
5. What did Mr. Gessler tell him about his trade? 
6. Write the antonyms of 
(i) happiness 
(ii) present mindedly. 
7. गद्यांश में आए हुए उस वाक्य को लिखिए जिसका अर्थ है, “उसने बिना कोई चमड़ा दिखाए मेरा आदेश ले लिया
Answers : 
1. He bought the shoes in an emergency 
2. The covering of his boot was inferior. 
3. The tone of Mr. Gessler was something quiet that froze the blood. 
4. He bought the shoes from some large firm last time. 
5. Mr. Gessler told him about the conditions and hardships of his trade. 
6. (i) sorrow
(ii) absent mindedly 
7. He took my order without showing me any leather.

Passage – 4.

As best I could, I explained the circumstances of those ill-omened boots. But his face and voice made so deep an impression that during the next few minutes I ordered many pairs. They lasted longer than ever. And I was not able to go to him for nearly two years. It was many months before my next visit to his shop.

This time it appeared to be his elder brother, handling a piece of leather. “Well, Mr. Gessler,” I said, “how are you?” He came close, and peered at me. “I am breddy well,” he said slowly “but my elder brudder is dead.” And I saw that it was indeed himself but how aged and wan! And never before had I heard him mention his brother. 

Questions : 
1. What did he explain to him? 
2. What was the impact of his face and voice? 
3. For how long was the author not able to go to him? 
4. Whom did he meet at the shop next time? 
5. How did Mr. Gessler look to the speaker? 
6. Write the Hindi meaning of the word, “impression” : 
7. गद्यांश में से वह वाक्य लिखिए जिसका अर्थ है, “इस बार ऐसा लगा कि यह उसका बड़ा भाई था।”
Answers : 
1. He explained to him the circumstances of those ill-omened boots. 
2. He ordered many pairs due to the impact of his face and voice. 
3. The author was not able to go to him for nearly two years. 
4. He met Mr. Gessler at the shop next time. 
5. Mr. Gessler looked aged and wan to the speaker 
6. प्रभाव
7. This time it appeared to be his elder brother.

0:00
0:00