Day
Night

Chapter 7 Coordinate Geometry Ex 7.2

Question 1.
Find the coordinates of the point which divides the join of (-1, 7) and (4, -3) in the ratio 2 : 3.
Solution:
NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 7 Coordinate Geometry Ex 7.2 1

Question 2.
Find the coordinates of the points of trisection of the line segment joining (4, -1) and (-2, -3).
Solution:
NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 7 Coordinate Geometry Ex 7.2 2

Question 3.

NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 7 Coordinate Geometry Ex 7.2 3
Solution:
NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 7 Coordinate Geometry Ex 7.2 4
The blue flag is in the 5th line, at a distance of 22.5 m.

Question 4.
Find the ratio in which the line segment joining the points (-3, 10) and (6, -8) is divided by (-1, 6).
Solution:
Let the required ratio be k : 1
NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 7 Coordinate Geometry Ex 7.2 5
NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 7 Coordinate Geometry Ex 7.2 6

Question 5.
Find the ratio in which line segment joining A (1, -5) and B (-4, 5) is divided by the x-axis. Also, find the coordinates of the point of division.
Solution:
NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 7 Coordinate Geometry Ex 7.2 7

Question 6.
If (1, 2), (4, y), (x, 6) and (3, 5) are the vertices of a parallelogram taken in order, find x and y.
Solution:
NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 7 Coordinate Geometry Ex 7.2 8

Question 7.
Find the coordinates of a point A, where AB is the diameter of a circle whose centre is (2, -3) and B is (1, 4).
Solution:
NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 7 Coordinate Geometry Ex 7.2 9

Question 8.
If A and B are (-2, -2) and (2, -4), respectively, find the coordinates of P such that AP = 37 AB and P lies on the line segment AB.
Solution:
NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 7 Coordinate Geometry Ex 7.2 10

Question 9.
Find the coordinates of the points which divide the line segment joining A (-2, 2) and B (2, 8) into four equal parts.
Solution:
NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 7 Coordinate Geometry Ex 7.2 11

Question 10.

Solution:
NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 7 Coordinate Geometry Ex 7.2 12

0:00
0:00