Day
Night

Chapter 8 Mijbil the Otter

Textbook Questions and Answers

Oral Comprehension Check (Page 106)

Question 1.
What ‘experiment’ did Maxwell think Camusfearna would be suitable for?
मैक्सवेल ने केमुसफीअरना को किस ‘प्रयोग’ के लिए उपयुक्त माना था? 
Answer:
Maxwell thought Camusfearna would be suitable experience of keeping on otter as a pet. 
मैक्सवेल ने कैमस्फर्ना को एक ऊदबिलाव को पालतू पशु के रूप में रखने का प्रयोग करने हेतु उपयुक्त माना। . 

Question 2.
Why does he go to Basra? How long does he wait there, and 
why? वह बसरा क्यों जाता है? कितने समय तक वह वहाँ प्रतीक्षा करता है और क्यों? 
Answer:
He goes to Basra’s Consulate-General to collect and answer the mail from Europe. He waits there over a week. When he finds that his mail hasn’t arrived, he cables to England. It remains unresponsive for three days. He receives his mail after five days. 

वह बसरा के वाणिज्य दूतावास में यूरोप से आई डाक को लेने व जवाब भेजने जाता है। वह वहाँ एक  सप्ताह से अधिक प्रतीक्षा करता है। जब वह यह पाता है कि उसकी डाक नहीं आई है तो वह इंग्लैण्ड तार भेजता है। इसका तीन दिन तक कोई जवाब नहीं आता है। वह पाँच दिन बाद डाक प्राप्त करता है। 

Question 3.
How does he get the otter? Does he like it? Pick out the words that tell you this. 
वह ऊदबिलाव को कैसे प्राप्त करता है? क्या वह इसे पसन्द करता है? उन शब्दों को छाँटिए जो आपको यह बताते हैं। 
Answer:
He gets the otter through his friend. Yes, he likes it. The words – ‘a thralldom to otters, an otter fixation’ tell me this. 
वह ऊदबिलाव को अपने मित्र से प्राप्त करता है। हाँ, वह इसे पसन्द करता है। शब्द-‘ऊदबिलावों के प्रति एक दासता, एक ऊदबिलाव के प्रति असामान्य लगाव’ मुझे यह बताते हैं। 

Question 4.
Why was the otter named ‘Maxwell’s otter’?
ऊदबिलाव का नाम ‘मैक्सवेल्ज ऑटॅर’ क्यों रखा गया था? 
Answer:
The otter was named “Maxwell’s otter’ because it was of a race previously unknown to science, and was at length christened by zoologists ‘Lutrogale perspicillata maxwelli or Maxwell’s otter’. 

ऊदबिलाव का नाम ‘मैक्सवेल्ज ऑटॅर’ इसलिए रखा गया क्योंकि यह उस प्रजाति का था जो पहले विज्ञान के लिए अनजानी थी, और जन्तुविज्ञानियों द्वारा लम्बे समय तक ‘लुटोगेल पर्सपिसिलाटा मैक्सवेलि या मैक्सवेल्ज ऑडर’ नाम रखा गया। 

Question 5.
Tick the right answer. In the beginning, the otter was.
ठीक उत्तर को सही का निशान लगाएँ। प्रारम्भ में, ऊदबिलाव 

  • aloof and indifferent (एक दूरी रखता था) 
  • friendly (मित्रवत् था)। .. hostile (उग्र था)

Answer:
In the beginning, the otter was aloof and indifferent. 
आरम्भ में ऊदबिलाव एक दूरी रखता था। 

Question 6.
What happened when Maxwell took Mijbil to the bathroom? What did it do two days after that? 
क्या घटित हुआ जब मैक्सवेल मिजबिल को स्नानघर में ले गया? इसने इसके दो दिन बाद क्या किया? 
Answer:
When Maxwell took Mijbil to the bathroom, he went wild with joy in the water for half an hour. He plunged and rolled in it. He made enough slosh and splash for a hippo. Two days later, he escaped from his bedroom and through the corridor reached the bathroom. He fumbled at the chromium taps with his paws. He turned on the tap from trickle to full flow. 

जब मैक्सवेल, मिजबिल को स्नानघर में ले गया, तो आधे घण्टे तक वह जल में आनन्द से उत्तेजना से भर गया। उसने इसमें डुबकी लगाई और लोट-पोट हुआ। उसने दरियाई-घोड़े की तरह खूब कीचड़ लिथेड़ी और छप-छप की। दो दिन बाद, वह अपने शयनकक्ष से बच निकला और गलियारे से होता हुआ स्नानघर पहुँच गया। वह अपने पंजों से क्रोमियम से बने नलों पर फूहड़पन से कुछ करने का प्रयास करने लगा। उसने नलों को टप-टप से पूरे प्रवाह तक खोल लिया।

(Pages 108-109) 

Question 1.
How was Mij to be transported to England?
मिज को इंग्लैण्ड कैसे भेजना था? 
Answer:
Mij was to be transported to England by a flight to Paris, and from there to London. The airline insisted to pack Mij into an eighteen inches square box. And it is to be kept on the floor at the feet. 

मिज को पेरिस जाने वाली उड़ान से इंग्लैंड भेजा जाना था, और वहाँ से लंदन तक। एयरलाइन ने जोर डाला कि मिज को 18 इंच के वर्गाकार बॉक्स में पैक करें। और इसे फर्श पर पैरों के समीप रखकर ले जाएं। 

Question 2.
What did Mij do to the box?
मिज ने बॉक्स के साथ क्या किया? 
Answer:
The author put Mij into the box and left for a hurried meal. In his attempt to come out the box, Mij tore the lining of the box to shreds. He was badly wounded and bleeding 

लेखक ने मिज को बक्से में बंद किया और एक शीघ्र भोजन के लिए रवाना हो गया। बॉक्स से बाहर आने के अपने प्रयास में मिज ने बॉक्स के अस्तर को चीर-चीर कर फाड़ डाला। वह बुरी तरह से घायल हो गया और उसका खून बह रहा था। 

Question 3.
Why did Maxwell put the otter back in the box? How do you think he felt when he did this? 
मैक्सवेल ने ऊदबिलाव को पुनः बॉक्स में क्यों डाला? उसने आपके विचारानुसार, कैसा महसूस किया जब उसने ऐसा किया? 
Answer:
Maxwell put the otter back in the box because he was getting late for the flight. It was just ten minutes until the time of the flight and the airport was five miles distant. He felt bad when he put the otter back in the box. Mij was in miserable condition at that time. 

मैक्सवेल ने ऊदबिलाव को पुनः बॉक्स में डाल दिया क्योंकि उसे उड़ान के लिए देरी हो रही थी। उड़ान के समय में 10 मिनट का समय था और हवाई अड्डा पाँच मील दूर था।  जब उसने ऊदबिलाव को पुनः बॉक्स में डाला तो उसने काफी दुःख महसूस किया। मिज उस समय, दयनीय दशा में था। 

Question 4.
Why does Maxwell say the airhostess was “the very queen of her kind’ ? 
मैक्सवेल क्यों कहता है कि विमान परिचारिका ‘अपने प्रकार की महारानी’ थी? 
Answer:
Maxwell says the airhostess was ‘the very queen of her kind’ because she heard Maxwell’s events of the last half-hour and believed in them. Then, she suggested to have his pet on his knees. 

मैक्सवेल कहता है कि विमान परिचारिका ‘अपने प्रकार की महारानी’ थी क्योंकि उसने मैक्सवेल के पिछले आधे घण्टे की घटनाओं को सुना था और उनमें विश्वास किया था। फिर, उसने उसे सलाह दी थी कि वह अपने पालतू जानवर को अपने घुटनों पर रख ले। 

Question  5.
What happened when the box was opened?
जब बॉक्स खोला गया तो क्या घटित हुआ? 
Answer:
When the box was opened, Mij was out of it in a flash and he disappeared at high speed down the aircraft. He caused squawks and shrieks in the aircraft. 

जब बॉक्स खोला गया, तो एक झटके से मिज इसके बाहर निकल गया और वह हवाई जहाज में तेज गति से नीचे गायब हो गया। उसने हवाई जहाज में चिल्लाहटें व चीखें पैदा करवा दीं।

(Page 110 )

Question 1.
What game had Mij invented?
मिज ने कौनसा खेल आविष्कृत कर लिया था? 
Answer:
Mij had invented the game of rolling the ping-pong ball. He would keep the ball on the raised end of the damaged suitcase and allow it to run down to the length of it. He would then dash around to the other end to ambush its arrival. 

मिज ने टेबल टेनिस की गेंद को लुढ़काने के खेल का आविष्कार कर लिया था। वह क्षतिग्रस्त सूटकेस के ऊँचे वाले छोर पर गेंद को रखता और इसे सूटकेस की लम्बाई तक नीचे की ओर लुढ़कने देता। वह फिर तेजी से दौड़कर दूसरे छोर पर इसके (गेंद के) आगमन पर घात लगाकर हमला करने जाता। 

Question 2.
What are ‘compulsive habits’? What does Maxwell say are the compulsive habits of? 
‘बाध्यकारी आदतें’ क्या हैं? मैक्सवेल के अनुसार इनकी बाध्यकारी आदतें क्या हैं? 
(i) school children
(ii) Mij? 
Answer:
Habits impossible to control are compulsive habits. The following are this compulsive habits of school children and Mij. 
(i) School children must place their feet squarely on the centre of each paving block; must touch every seventh upright of the iron railings, or pass to the outside of every second lamp post. 
(ii) On his way home, Mij would tug me to that primary school wall, jump on to it, and gallop the full length of its 30 yards to the hopeless distraction both of pupils and of staff within. 

आदतें जिनको नियन्त्रित करना असम्भव है उनको बाध्यकारी आदतें कहते हैं। विद्यालयी बच्चों व मिज की बाध्यकारी आदतें निम्न हैं 
(i) विद्यालयी बच्चे प्रत्येक फर्शी पत्थर के बीच में अपने पैर अवश्य ही जमा-जमा कर रखते हैं; लोहे की सीधी खडी सलाखों में से प्रत्येक सातवीं को अवश्य ही छुयेंगे या बिजली के प्रत्येक दुसरे खम्भे के सामने से अवश्य ही गुजरेंगे। 
(ii) अपने घर के रास्ते पर, मिज मुझे उस प्राथमिक विद्यालय की दीवार के सहारे खींच लेता, इस पर छलांग लगाकर चढ़ जाता, और इसकी 30 गज की लम्बाई पर सरपट दौड़कर विद्यार्थियों और स्टाफ का व्यर्थ ध्यान आकर्षित करता। 

Question 3.
What group of animals do otters belong to?
ऊदबिलाव, जीवों के किस समूह से सम्बन्धित हैं? 
Answer:
Otters belong to a small group of animals called Mustellines. The badger, mongoose, weasel, stoat and mink also belong to this group. 
ऊदबिलाव जानवरों के उस छोटे समूह के सदस्य हैं जिसे मुस्टीलिन (Mustelline) कहते हैं। बिजू, नेवला, वीजल, स्टोट तथा मिंक भी इसी समूह के सदस्य हैं। 

Question 4.
What guesses did the Londoners make about what Mij was?
लंदनवासी क्या अनुमान लगाते थे कि मिज क्या था? 
Answer:
Londoners guessed about Mij as a baby seal, a squirrel, a walrus, a hippo, a beaver, a bear cub, a leopard that had changed its spots and a brontosaur. But they didn’t guess Mij an otter. 

लंदनकसी मिज का एक बच्ची सील मछली, एक गिलहरी, एक वॉलरस, एक दरियाई घोड़ा, एक बीवर (ऊदबिलाव जैसा जीव), एक भालू-बच्चा, एक चीता जिसने अपने धब्बे बदल लिये हों, और एक ब्रॉन्टेसोर के रूप में अनुमान लगाते थे। लेकिन उन्होंने मिज के एक ऊदबिलाव होने का अनुमान नहीं लगाया। 

Thinking about the Text 

Question 1.
What things does Mij do which tell you that he is an intelligent, friendly and fun-loving animal who needs love? 
मिज वे क्या चीजें करता है जो आपको यह बताती हैं कि वह एक होशियार, मित्रवत् और हास्य-प्रेमी जीव है जिसे प्रेम की आवश्यकता है? 
Answer:
Mij is intelligent. He himself climbs on the bathtub and turns on the taps with his paws to the full flow. 
Mij is friendly. From the second night he sleeps with the author on his bed. Mij is fun-loving animal. With the ping-pong ball he has invented a game of his own. Mij needs love. The author has him bathe in the bathroom. 

मिज होशियार है। वह स्वयं बाथटब पर चढ जाता है, और अपने पंजों से नलों को परे प्रवाह से चला लेता है। मिज मित्रवत् है। अपने आगमन की दूसरी रात्रि से ही वह लेखक के साथ पलंग पर सोता है। मिज, हास्य-प्रेमी जीव है। टेबल टेनिस की गेंद के साथ तो उसने अपने स्वयं का खेल आविष्कृत कर लिया है। मिज को प्रेम की आवश्यकता है, लेखक उसे स्नानघर में नहलाता है। 

Question 2.
What are some of the things we come to know about otters from this text? 
इस मूल पाठ से हम ऊदबिलावों के विषय में जिन बातों की जानकारी प्राप्त करते हैं उनमें से कुछ क्या हैं? 
Answer:
Otters belong to a small group of animals called Mustellines. They are water – loving and found in the marshes. They are intelligent, friendly and fun-loving. They need love and care. 

ऊदबिलावं जीवों के एक छोटे समूह से सम्बन्धित हैं जिसे मस्टॅलिन कहते हैं। वे जल-प्रेमी हैं व दलदल में पाये जाते हैं। वे होशियार, मित्रवत् व हास्य-प्रेमी होते हैं। उन्हें प्रेम और देखभाल की आवश्यकता होती है। 

Question 3.
Why is Mij’s species now known to the world as Maxwell’s otter?
मिज की प्रजाति अब संसार में मैक्सवेल्ज ऑटर के नाम से क्यों जानी जाती है? 
Answer:
Mij’s species now is known to the world as Maxwell’s otter because the previously unknown race to science was christened by zoologists as Lutrogale perspicillata Maxwelli or Maxwell’s otter. 

मिज की प्रजाति अब संसार में मैक्सवेल ऑटर के नाम से जानी जाती है क्योंकि पूर्व में विज्ञान से अनजानी प्रजाति के जन्तविज्ञानियों ने लटेगेल पर्सपिसिलाटा मैक्सवेलि या मैक्सवेल्ज ऑटर नाम दिया था। 

Question 4.
Maxwell in the story speaks for the otter, Mij. He tells us what the otter feels and thinks on different occasions. Given below are some things the otter does. Complete the column on the right to say what Maxwell says about what Mij feels and thinks. 

इस कहानी में मैक्सवेल ऊदबिलाव, मिज के बारे में बताता है। वह हमें विभिन्न अवसरों पर ऊदबिलाव जो महसूस करता है व जो विचार करता है, बताता है। नीचे कुछ चीजें दी गई हैं जो ऊदबिलाव करता है। दाएँ कॉलम को यह बताते हुए पूरा कीजिए कि मैक्सवेल क्या कहता है कि मिज क्या महसूस करता है व क्या सोचता है। 

What Mij does

How Mij feels or thinks

plunges, rolls in the water and makes the water splosh and splash

 

Screws the tap in the wrong way

 

Nuzzles Maxwell’s face and neck in the aeroplane

 

Answer:

What Mij does

How Mij feels or thinks

plunges, rolls in the water and makes the water splosh and splash

Water must be kept on move and made to do things; when static it is wasted and provoking.

Screws the tap in the wrong way

Wants to turn on the tap but gets irritated and disappointed when the tap fails to cooperate.

Nuzzles Maxwell’s face and neck in the aeroplane

Evinces his love for setting him free from the box.


Question 5.
Read the story and find the sentences where Maxwell describes his pet otter. Then choose and arrange your sentences to illustrate those statements below that you think are true. 
कहानी पढ़ें व उन वाक्यों को खोजें जहाँ मैक्सवेल अपने पालतू ऊदबिलाव का विवरण देता है। फिर, नीचे दिए उन कथनों को उदाहरण सहित समझाने के लिए जिन्हें आप सत्य समझते हैं, अपने वाक्यों को चुनिए  व क्रमबद्ध कीजिए। 

Maxwell’s description (मैक्सवेल के विवरण)

(i) makes Mij seem almost human, like a small boy. 
मिजं को, एक बालक के जैसे, एक मानव जैसा प्रतीत होता बना देता है।

(ii) shows that he is often irritated with what Mij does. 
यह प्रदर्शित करता है कि वह अक्सर उस बात से चिढ़ जाता है जो मिज करता है।

(iii) shows that he is often surprised by what Mij does. 
यह प्रदर्शित करता है कि वह अक्सर विस्मित होता है जो मिज करता है।

(iv) of Mij’s antics is comical. 
कि मिज की विलक्षणता हास्यपूर्ण है।

(v) shows that he observes the antics of Mij very carefully. 
यह प्रदर्शित करता है कि वह मिज की विलक्षणता का बहुत ध्यान से निरीक्षण करता है।

(vi) shows that he thinks Mij is a very ordinary otter. 
यह प्रदर्शित करता है कि मिज एक बहुत साधारण ऊदबिलाव है।

(vii) shows that he thinks the otter is very unusual. 
यह प्रदर्शित करता है कि ऊदबिलाव बहुत असाधारण है।
Answer:
(i) True. 
“Mij quickly developed certain compulsive habits on these walks in the London streets, like the rituals of school children who on their way to and from school must place their feet squarely on the centre of each paving block, must touch every seventh upright of the iron railings or pass to the outside of every second lamp post.”(Page 109) 

(ii) False. 

(iii) True. 
“I watched amazed; in less than a minute he had turned the tap for enough to produce a trickle of water, and after a moment or two achieved the full flow.” (Page 106) 

(iv) False.

(v) True. 
“He spent hours shuffling a rubber ball around the room like a four-footed soccer player using all four feet to dribble the ball, and he could also throw it, with a powerful flick of the neck, to a surprising height and distance.” (Page 106) 

(vi) False.

(vii) True. 
“But the real play of an otter is when he lies on his back and juggles with small objects between his paws.” (Page 106).

Thinking about Language 

I. From the table below, make as many correct sentences as you can using would and/or used to, as appropriate.
(Hint : First decide whether the words in italics show an action, or a state or situation, in the past.) Then add two or three sentences of your own to it. 

नीचे दी गई से would और /या used to का उचित प्रयोग करते हुए इतने वाक्य बनाइये जितेने। (संकेत – पहले, सुनिश्चित करें कि तिरछे अक्षरों में दिए गए शब्द भूतकाल का action दिखाते हैं या एक अवस्था का या एक स्थिति का), फिर इसमें आपके अपने दो या तीन वाक्य जोडिए। 

Emperor Akbar

 

 

 

 

would
used to

 

 

 

 

 

be fond of musical evenings.

Every evening we

take long walks on the beach.

Fifty years ago, very few people

have very dirty streets.

Till the 1980s, Shanghai

have very dirty streets.

My uncle 

spend his holidays by the sea.

Answer:
(i) Emperor Akbar used to be fond of musical evenings.
(ii) Emperor Akbar used to take long walks on the beach.
(iii) Every evening we would take long walks on the beach.
(iv) Every evening we would play Antakshri.
(v) Fifty years ago, very few people used to own cars.
(vi) Fifty years ago very few people used to buy shares.
(vii) Till the 1980s, Shanghai used to have very dirty streets.
(viii) Till the 1980s Delhi used to have hardly any traffic jams.
(ix) My uncle would spend his holidays by the sea.
(x) My uncle used to be fond of musical evenings.
(xi) My uncle would take long walks on the beach.
(xii) In childhood I used to swim for an hour daily.
(xiii) I would take heavy exercise in young age.

II. Noun Modifiers : 

1. Look at these examples from the text, and say whether the modifiers (in italics) are nouns, proper nouns, or adjective plus noun. 
मूल पाठसे दिए गए उदाहरणों को ध्यानपूर्वक देखें और बताएँ कि तिरछे अक्षरों में दिए गए विशेषक संज्ञा हैं, व्यक्तिवाचक संज्ञा हैं, या विशेषण + संज्ञा हैं। 
(i) An otter fixation 
(ii) The iron railings
(iii) The Tigris marshes 
(iv) The London streets
(v) soft velvet fur 
(vi) A four-footed soccer player
Answer:
(i) An otter fixation – Noun
(ii) The iron railings – Noun
(iii) The Tigris marshes – Proper Noun
(iv) The London streets Proper Noun
(v) Soft velvet fur – Adjective + Noun
(vi) A four-footed soccer player – Adjective + Noun 

2. Given below are some nouns, and a set of modifiers (in the box). Combine the nouns and modifiers to make as many appropriate phrases as you can. (Hint : The nouns and modifiers are all from the texts in this book.) 

नीचे कुछ संज्ञाएँ और विशेषकों का एक समूह (बॉक्स के अन्दर) दिया गया है। संज्ञाओं व विशेषकों को संयुक्त कर इतनी उचित Phrases (पदबन्ध) बनाइए जितनी आप बना सकते हैं। (संकेत : संज्ञाएँ व )

Answer:
(1) temple – A white/stone temple.
(2) three girls – three college girls, three plump girls. 
(3) triangle – a rough triangle, a love triangle, a family triangle, a white bare triangle. , 
(4) dresses – hundred dresses, ordinary dre ses, uncomfortable dresses, white dresses, birthday dresses, ridiculous dresses. 
(5) person – an ordinary/a tremendous/a plump/ a ridiculous person.
(6) thoughts – hundred/ordinary/love/uncomfort !e, ridiculous thoughts.
(7) boys – college/hundred/or dinary/plump boyz. 
(8) roar – an invigorating/sud/tremendous roar.
(9) gifts – hundrad/ordinary/love/tremendous/family/marriage/birthday/ ridiculous gifts. 
(10) scream – a loud/love/tremendous/heartbreaking scream.
(11) farewell – tremendous/heartbreaking farewell. 
(12) expression – ordinary/love/slang/bare/invigorating/ridiculous/loud expression. 
(13) time-college/rough/ordinary/love/tremendous/family/marriage/birthday/ ridiculous/first time. 
(14) subject-a love/slack/family/an invigorating subject.
(15) landscape-stone/ordinary/panoramic landscape.
(16) handkerchief-a white/an ordinary handkerchief. 
(17) crossing.-railroad crossing.
(18) flight-an uncomfortablela tremendous flight. 
(19) chatterbox-tremendous/an incorrigible chatterbox.
(20) profession-ordinary/family profession.
(21) physique ordinary/slack/tremendous/plump physique.
(22) coffee ordinary/invigorating coffee.
(23) view – an ordinary/panoramic/tremendous view. 
(24) celebration-college/an ordinary/tremendous/family/marriage, birthday celebration. 

III.

1. Match the words on the left with a word on the right. Some words on the left can go with more than one word on the right. 
बाएँ दिये गए शब्दों को दाएँ दिए गए एक शब्द से मिलाइए। बाएँ दिए गए कुछ शब्द, दाएँ दिए गए शब्दों में से एक से अधिक के साथ मिलान कर सकते हैं। 

(i) a portion of  – blood
(ii) a pool of – cotton
(iii) flakes of  – stones
(iv) a huge heap of  – gold
(v) a gust of  – fried fish
(vi) little drops of  – snow
(vii) a piece of  – water
(viii) a pot of – wind
Answer:
(i) a portion of – fried fish
(ii) a pool of – water
(iii) flakes of – snow
(iv) a huge heap of – cotton/stones
(v) a gust of – wind
(vi) little drops of – blood/water
(vii) a piece of – gold/snow/fried fish
(vii) a pot of – gold

2. Use a bit of a piece of a bunch of/a cloud of/a lump of with the italicised nouns in the following sentences. The first has been done for you as an example. a bit of/a piece of/a bunch of/a cloud of a lump of में लिखी संज्ञाओं के साथ करो। पहला, उदाहरण के रूप में, आपके लिए किया गया है। 
(i) My teacher gave me some advice. — My teacher gave me a bit of advice.
(ii) Can you give me some clay, please. …………………………
(iii) The information you gave was very useful………………………….
(iv) Because of these factories, smoke hangs over the city………………………….
(v) Two stones rubbed together can produce sparks of fire………………………….
(vi) He gave me some flowers on my birthday…………………………
Answer:
(i) My teacher gave me some advice. — My teacher gave me a bit of advice.
(ii) Can you give me some clay, please. → Can you give me a lump of clay, please? 
(iii) The information you gave was very useful. → The piece of information you gave was very useful. 
(iv) Because of these factories, smoke hangs over the city. → Because of these factories, a cloud of smoke hangs over the city. 
(v) Two stones rubbed together can produce sparks of fire. → Two pieces of stones rubbed together can produce a bit of sparks: 
(vi) He gave me some flowers on my birthday. → He gave me a bunch of flowers on my birthday

Speaking 

[Note : Attempt yourself-Class Activity.) 

Writing 

Write a description of a person or an animal (such as a pet) that you know very well and love very much. Questions (4) and (5) in ‘Thinking about the Text’ will have given you some idea about how to do this. Mention some things the person or animal does, what you think the person or animal feels, etc. 


एक ऐसे व्यक्ति या जानवर का विवरण लिखें (जैसे कि एक पालतू जानवर का) जिसे आप अच्छी तरह से जानते हैं व अत्यधिक प्रेम करते हैं। ‘Thinking about the Text’ के प्रश्न (4) व (5) में कुछ संकेत दिया होगा कि इसे कैसे करना है। उल्लेख करें कि वह व्यक्ति या जानवर क्या करता है व आपके विचार में  वह क्या महसूस करता है, आदि। 
Answer:
I have pet pigeons. They are white. They do many things everyday. In the morning when I feed them wheat grains, they sit in my lap. Sometime they make me hilarious by their playful activities. One pigeon will playfully pick the leg of the other by the beak and pull him. The other one by his frivolous attack tries to deter him. In the evening, they play with me with the ping-pong ball. By their beak, they turn the ball to others. My neighbours enjoy this sight, too. 

Whenever I don’t meet them, then, the next day they sit on my shoulders and even on the head. They cooed a lot and thus complain for missing the company. They show affection by rubbing their beaks to my body. Thus, my pet pigeons do and feel like human beings. 

Important Questions and Answers
 

Question 1.
Why couldn’t the author make a phone call to England?
लेखक इंग्लैण्ड फोन क्यों नहीं कर सका था? 
Answer:
It was the time when one had to call via landline. There was no mobile in those days. The call had to be booked twenty four hours in advance. Only then one can make a call. On the first day the telephone line was out of order. On the second day the telephone exchange was closed because there was a religious occassion on that day. On the third day there was another breakdown. In this way the author tried to make a call to England. He could not make a call due to all these reasons. 

इस समय टेलीफोन केवल तार वाले लाइन से ही किया जा सकता था। उन दिनों कोई मोबाइल नहीं था। कॉल चौबीस घण्टे पहले बुक किया जाता था। तभी कोई केवल काल कर सकता था। प्रथम दिन टेलीफोन लाइनें खराब थीं। दूसरे दिन टेलीफोन एक्सचेंज बन्द था क्योंकि उस दिन कोई धार्मिक अवसर था। तीसरे दिन एक अन्य खराबी आ गई थी। इस तरह से लेखक ने इंग्लैण्ड कॉल करने का प्रयास किया था। वह इन कारणों से कॉल नहीं कर सका था। 

Question 2.
What does the author say about the otter’s physical features?
ऊदबिलाव की शारीरिक विशेषताओं के बारे में लेखक क्या कहता है? 
Answer:
The author says that the otter resembled a very small, medievally conceived dragon. From the head to the tip of the tail he was coated with symmetrical pointed scales of mud armour. He had a soft velvet fur like that of a chocolate brown mole. Even upto the next month, the author was unable to see the otter’s true colours. Otter is found in the watery area. It comes out from water sometimes. The race of an otter is known at present to science. 

लेखक कहता है कि ऊदबिलाव की शारीरिक विशेषताओं में वह मध्यकाल के एक काल्पनिक छोटे से ड्रैगन जैसा था। सिर से लेकर पूँछ के आखिरी छोर तक वह मिट्टी के लेप की एक जैसी नुकीली श्रृंखला के कवच से ढका था। उसके एक मुलायम मखमली फर था जो एक चाकलेटी भूरे तिल जैसे था। यहाँ तक कि अगले महीने तक भी लेखक, ऊदबिलाव के वास्तविक रंगों को देखने में असमर्थ रहा था। ऊदबिलाव पानी वाले क्षेत्रों में पाया जाता है। यह पानी से कभी-कभी बाहर आता है। ऊदबिलाव की एक जाति का पता विज्ञान को अब लगा है। 

Question 3.
How did Mij spend most of his time in playing games?
मिज अपना अधिकतर समय खेलने में कैसे व्यतीत करता था? 
Answer:
Mij spent most of his time in playing games. He would play for hours with ping-pong balls, marbles, rubber fruit and a terrapin shell. He spent hours shuffling a rubber ball round the room like a four footed soccer player. He could threw the ball. I had a tilted suit case. He would play the ball on his high end. And then he would dash around to the other end to ambush its arrival. Marbles were his favourite toys for his pastime. 

मिज अपना अधिकतर समय खेलने में व्यतीत करता था। वह टेनिस की गेंद से, कंचों से, रबर से बने फल से और कछुए के कवच से घण्टों खेलता था। वह कई घण्टों तक रबर की गेंद को कमरे में चारों ओर एक फुटबाल के खिलाड़ी की तरह से चार पैरों से खेलकर बिताता था। मेरे पास एक तिरछा सूटकेस था। वह गेंद के इसके ऊँचे सिर पर रखता और फिर गेंद के दूसरे सिरे पर आगमन को घात लगाकर पकड़ने के लिए सूटकेस की दूरी तेजी से पूरी करता। अपना समय बिताने के लिए कंचे उसका पसंदीदा खिलौने थे। 

Question 4.
What do you think about keeping an unusual pet at home?
एक अनोखे पालतू जानवर को घर पर रखने के बारे में आपके क्या विचार हैं? 
Answer:
Keeping an unusual pet is thrilling as well as dangerous. Such a pet enthrals everyday. But it needs special care. The full co-operation of the family members is needed. After being fully grown, it may be dangerous for children. At this time we are to be very careful. A constant and alert watch is always needed when such animals are kept at home. There are many social and other obligations which compel us to leave our home. At this time the animal will be alone at home. And that can be problematic. One has to think all the pros and cons before having such an animal pet. 

एक असामान्य पालतू जानवर को रखना आकर्षण भरा व खतरनाक है। ऐसा पालतू जानवर सबको आकर्षित करता है। लेकिन इसे विशेष देखभाल की आवश्यकता होती है। परिवार के सदस्यों का पूर्ण सहयोग आवश्यक है। बड़ा होने के बाद यह बच्चों के लिए खतरनाक होता है। इस समय हम सभी को बहुत सावधान रहना पड़ता है। एक निरन्तर और सावधानीपूर्वक निगरानी आवश्यक है जब ऐसे जानवर घर पर रखे जाते हैं। सामाजिक व अन्य कर्त्तव्य हमें पालतू जानवर को अकेला छोड़ने के लिए मजबूर कर सकते हैं। और यह समस्याजनक हो सकता है। इस प्रकार का जानवर पालतू रखने से पूर्व हमें सभी प्रकार की परिस्थितियों पर विचार करना चाहिए। 

Question 5.
hat are the general habits of school going children?
स्कूल जाने वाले बच्चों की सामान्य आदतें क्या होती हैं? 
Answer:
There are some such habits that the school going children have as compulsive habits. The general habits of school going children is to place their feet squarely on the centre of each paving block. They walk as if they are playing a game. The second one is that they are habitual to touch every seventh upright of iron railings. One more compulsive habit is to pass to the outside of every second lamp post.

कुछ आदतें ऐसी होती हैं जो कि विद्यालय जाने वाले बच्चों की विवश आदतें होती हैं। जैसे कि विद्यालय जाने वाले बच्चों की सामान्य आदतें होती हैं-फर्श के प्रत्येक पत्थर के बीचोंबीच अपने पैरों को  सावधानी से रखना। दूसरी है-लोहे की रेलिंग के हर सातवें सीधे खड़े खम्भे को छूना। एक और विवश आदत है प्रत्येक दूसरे बिजली के खम्भे के बाहर से होकर निकलना। 

Question 6.
How does Mij create nuisance in the single storied primary school?
मिज, एक मंजिला प्राथमिक विद्यालय में शैतानी कैसे करता है? 
Answer:
Opposite to the narrator’s flat was a single-storied primary school, along whose frontage ran a wall some two feet high. On his way home but never on his way out. Mij would tag me to this wall, jump on to it and gallop the full length of its thirty yards, to the hopeless distraction both of pupils and of staff within. He also surprises with his unimaginable works. 

वर्णनकर्ता के फ्लैट के सामने ही एक-मंजिला प्राथमिक विद्यालय था, जिसके सामने के स्थान पर दो फुट ऊँचाई की एक नीची दीवार बनी थी। अपने घर के रास्ते पर आते समय किन्तु कभी भी अपने घर से बाहर जाते समय नहीं, मिज मुझे उस दीवार के सहारे खींचता, उछलकर इस पर जाता और तीस गज की पूरी लम्बाई पर सरपट भागता व अन्दर उपस्थित विद्यार्थियों व स्टाफ, दोनों का व्यर्थ ही ध्यान आकर्षित करता। वह अपने अकल्पनीय कार्यों से भी आश्चर्यचकित कर देता था। 

Comprehension Passages 

Passage 1.

Early in the New Year of 1956 I travelled to Southern Iraq. By then it had crossed my mind that I should like to keep an otter instead of a dog, and that Camusfearna, ringed by water a stone’s throw from its door, would be an eminently suitable spot for this experiment. 

When I casually mentioned this to a friend, he as casually replied that I had better get one in the Tigris marshes, for there they were as common and were often tamed by the Arabs. We were going to Basra to the Consulate General to collect and answer our mail from Europe. At the Consulate-General we found that my friend’s mail had arrived but that mine had not. I cabled to England, and when, three days later, nothing had happened.

Tick (✓) the correct answers :

Question 1. 
(i) Narrator should like to keep the animal 
(a) Dog 
(b) Otter
(c) Lion 
(d) Cow
Answer:
(b) Otter

(ii) “They were as common as mosquitoes”. The writer means 
(a) In great number 
(b) Very few
(c) Can’t be found 
(d) Nothing
Answer:
(a) In great number 

Question 2.
(i) When did the author travel to Southern Iraq? 
(ii) What did the writer wish to tame?
Answer:
(i) The author travelled to Southern Iraq early in the New Year of 1956.
(ii) The writer wished to tame an otter instead of a dog.

Question 3.
(i) Find out the word from the passage which is similar in meaning to …convenient’.
(ii) Find out the word from the passage which is opposite in meaning to ‘tamed’.
Answer: 
(i) Suitable 
(ii) Wild 

Passage 2.

I tried to telephone. The call had to be booked twenty-four hours in advance. On the first day the line was out of order; on the second the exchange was closed for a religious holiday. On the third day there was another breakdown. My friend left, and I arranged to meet him in a week’s time. Five days later, my mail arrived. 

I carried it to my bedroom to read, and there, squatting on the floor, were two Arabs; beside them lay a sack that squirmed from time to time. They handed me a note from my friend: “Here is your otter…” With the opening of that sack began a phase of my life that has not yet ended, and may, for all I know, not end before I do. It is, in effect, a thraldom to otters, an otter fixation, that I have since found to be shared by most other people, who have ever owned one.

Question 1.
(i) When did the mail arrive? 
(a) Three days later 
(b) Four days later
(c) Five days later 
(d) Six days later
Answer:
(c) Five days later 

(ii) What was there in the sack? 
(a) Tortoise 
(b) Crabs 
(c) Otter
(d) None of the above
Answer:
(c) Otter

Question 2.
(i) What happened on the second day? 
(ii) What did the narrator carry to his bedroom?
Answer:
(i) On the second day the exchange was closed for a religious holiday. 
(ii) The narrator carried the mail to his bedroom.

Question 3.
(i) Find out the word from the passage which is similar in meaning to ‘start’.
(ii) Find out the word from the passage which is opposite in meaning to ‘lost’.
Answer: 
(i) begin 
(ii) found 

Passage 3.

The creature that emerged from this sack on to the spacious tiled floor of the Consulate bedroom resembled most of all a very small, medievally-conceived, dragon. From the head to the tip of the tail he was coated with symmetrical pointed scales of mud armour, between whose tips was visible a soft velvet fur like that of a chocolate-brown mole. He shook himself, and I half expected a cloud of dust, but in fact it was not for another month that I managed to remove the last of the mud and see the otter, as it were, in his true colours. Mijbil, as I called the otter, was, in fact, of a race previously unknown to science, and was at length christened by zoologists Lutrogale perspicillata maxwelli, or Maxwell’s otter. 

Tick (✓) the correct answers :

Question 1. 
(i) The otter was called as ……………
(a) Hijbil 
(b) Mijbil
(c) Hornbil 
(d) None of the above
Answer:
(b) Mijbil

(ii) What is emerged from the sack 
(a) Creature 
(b) Python
(c) Otter 
(d) Snake
Answer:
(c) Otter


Question 2.
(i) What was he coated with from head to tail?
(ii) Where was the sack lying? 
Answer:
(i) He was coated with symmetrical pointed scales of mud armour. 
(ii) The sack was lying on the special tiled floor.

Question 3.
(i) Find out the word from the passage which is similar in meaning to ‘think’.
(ii) Find out the word from the passage which is opposite in meaning to – ‘first’.
Answer: 
(i) conceive 
(ii) last 

Passage 4.

For the first twenty-four hours Mijbil was neither hostile nor friendly; he was simply aloof and indifferent, choosing to sleep on the floor as far from my bed as possible. The second night Mijbil came on to my bed in the small hours and remained asleep in the crook of my knees until the servant brought tea in the morning, and during the day he began to lose his apathy and take a keen, much too keen, interest in his surroundings. I made a body-belt for him and took him on a lead to the bathroom, where. for half an hour he went wild with joy in the water, plunging and rolling in it, shooting up and down the length of the bathtub underwater, and making enough slosh and splash for a hippo.

Tick (✓) the correct answers :

Question 1.
(i) How did Mijbil behave in the first twenty-four hours 
(a) Neither calm nor angry
(b) Neither angry nor agressive 
(c) Neither hostile nor friendly
(d) None of the above
Answer: 
(c) Neither hostile nor friendly

(ii) Who brought tea in the morning 
(a) Servant 
(b) Friend
(c) Husband 
(d) Master
Answer: 
(a) Servant 

Question 2.
(i) Where did the Mijbil come on the second night? 
(ii) What did he make for Mijbil?
Answer: 
(i) The Mijbil came on the bed of the narrator on the second night. 
(ii) He made a body belt for Mijbil.

Question 3.
(i) Find out the word similar in meaning from passage happiness’. 
(ii) Find out from the passage the word is opposite in meaning to different.
Answer: 
(i) joy 
(ii) indifferent 

Passage 5.

This, I was to learn, is a characteristic of otters; every drop of water must be, so to speak, extended and spread about the place; a bowl must at once be overturned, or, if it will not be overturned, be sat in and sploshed in until it overflows. Water must be kept on the move and made to do things; when static it is wasted and provoking. 

Two days later, Mijbil escaped from my bedroom as I entered it, and I turned to see his tail disappearing round the bend of the corridor that led to the bathroom. By the time I got there he was up on the end of the bathtub and fumbling at the chromium taps with his paws.

I watched, amazed; in less than a minute he had turned the tap far enough to produce a trickle of water, and after a moment or two achieved the full flow. (He had been lucky to turn the tap the right way; on later occasions he would sometimes screw it up still tighter, chittering with irritation and disappointment at the tap’s failure to cooperate.) 

Tick (✓) the correct answers :

Question 1.
(i) When did Mijbil escape? 
(a) Two days later 
(b) Three days later
(c) The same day 
(d) The next day
Answer:
(a) Two days later 

(ii) The tap’s failure caused him, 
(a) Irritation and disappointment
(b) Happiness
(c) Sad and sorrow 
(d) None of the above
Answer:
(a) Irritation and disappointment

Question 2.
(i) Where did he get him? 
(ii) What did the narrator watch?
Answer:
(i) He got him upon the end of the bathtub. 
(ii) The narrator watched that he turned the tap to produce a trickle of water.

Question 3.
(i) Find out from the passage the word similar in meaning to – ‘surprised’. 
(ii) Find out from the passage the word opposite in meaning to – ‘exit’.
Answer: 
(i) amaze 
(ii) enter 

Passage 6.

Very soon Mij would follow me without a lead and come to me when I called his name. He spent most of his time in play. He spent hours shuffling a rubber ball round the room like a four-footed soccer player using all four feet to dribble the ball, and he could also throw it, with a powerful flick of the neck, to a surprising height and distance. But the real play of an otter is when he lies on his back and juggles with small objects between his paws. Marbles were Mij’s favourite toys for this pastime: he would lie on his back rolling two or more of them up and down his wide, flat belly without ever dropping one to the floor.

Tick (✓) the correct answers :

Question 1.
(i) How did he spend most of his time? 
(a) In sleep 
(b) In play
(c) In food 
(d) All the above
Answer:
(b) In play

(ii) What were his favourite toys? 
(a) Marbles 
(b) Rings
(c) Ball 
(d) Bat
Answer:
(a) Marbles 

Question 2.
(i) What is the real play of an otter? 
(ii) When did Mij follow the narrator?
Answer:
(i) The “real play of an otter is when he lies on his back and juggles with small objects between his paws.
(ii) Mij followed the narrator when he called his name.

Question 3.
(i) Find out the word from the passage which is similar in meaning to ‘stomach’.
(ii) Find’ out the word from the passage which is opposite in meaning to ‘weak’.
Answer: 
(i) belly 
(ii) powerful 

Passage 7.

I had a box made, and an hour before we started, I put Mij into the box so that he would become accustomed to it, and left for a hurried meal. When I returned, there was an appalling spectacle. There was complete silence from the box, but from its airholes and chinks around the lid, blood had trickled and dried.

I whipped off the lock and tore open the lid, and Mij, exhausted and blood- spattered, whimpered and caught at my leg. He had torn the lining of the box to shreds; when I removed the last of it so that there were no cutting edges left, it was just ten minutes until the time of the flight, and the airport was five miles distant. I put the miserable Mij back into the box, holding down the lid with my hand.

Tick (✓) the correct answers :

Question 1.
(i) He put Mij into 
(a) Box 
(b) Sack
(c) Pigeon 
(d) Bath tub
Answer:
(a) Box 

(ii) How far airport from the narrator 
(a) Four miles 
(b) Five miles
(c) Six miles 
(d) Eight miles
Answer:
(b) Five miles

Question 2.
(i) After putting Mij into the box where did the narrator go? 
(ii) What was an appalling spectacle?
Answer:
(i) The narrator went for a meal after putting Mij into the box. 
(ii) Blood had trickled and dried from the box.

Question 3.
(i) Find out from the passage the word similar in meaning to – tired’. 
(ii) Find out from the passage the word opposite in meaning to –  near’.
Answer: 
(i) exhausted 
(ii) distant 

Passage 8.

I sat in the back of the car with the box beside me as the driver tore through the streets of Basra like a ricochetting bullet. The aircraft was waiting to take off; I was rushed through to it by infuriated officials. Luckily, the seat booked for me was at the extreme front. I covered the floor around my feet with newspapers, rang for the air hostess, and gave her a parcel of fish (for Mij) to keep in a cool place. I took her into my confidence about the events of the last half hour. I have retained the most profound admiration for that air hostess; she was the very queen of her kind. She suggested that I might prefer to have my pet on my knee, and I could have kissed her hand in the depth of my gratitude. But, not knowing otters, I was quite unprepared for what followed. 

Tick (✓) the correct answers :

Question 1.
(i) The driver drove the car like : 
(a) Learner 
(b) A ricochetting bullet
(c) Foolish 
(d) None of the above
Answer:
(b) A ricochetting bullet

(ii) He gave the air hostess 
(a) A parcel of fish 
(b) The box of otter
(c) A parcel of chocolates 
(d) Some rupees
Answer:
(a) A parcel of fish 

Question 2.
(i) Where was the seat of the narrator? 
(ii) What did the air hostess prefer to the narrator?
Answer:
(i) The seat of the narrator was booked at the extreme front. 
(ii) The airhostess preferred to have his pet on his knee.

Question 3.
(i) Find out the word from the passage similar in meaning to – by the side’. 
(ii) Find out the word from the passage which is opposite in meaning to ‘back’.
Answer:
(i) beside 
(ii) front 

Passage 9.

Mij was out of the box in a flash. He disappeared at high speed down the aircraft. There were squawks and shrieks, and a woman stood up on her seat screaming out, “A rat! A rat!” I caught sight of Mij’s tail disappearing beneath the legs of a portly white- turbaned Indian. Diving for it, I missed, but found my face covered in curry. “Perhaps,” said the air hostess with the most charming smile, “it would be better if you resumed your seat, and I will find the animal and bring it to you.” I returned to my seat. I was craning my neck trying to follow the hunt when suddenly I heard from my feet a distressed chitter of recognition and welcome, and Mij bounded on to my knee and began to nuzzle my face and my neck.

Tick (✓) the correct answers :

Question 1.
(i) What did the woman do when she saw Mij? 
(a) She laughed and sat down in her chair
(b) She stood up and screamed 
(c) She stood up and ran out 
(d) None of the above
Answer:
(b) She stood up and screamed 

(ii) How did Mij came out of the box? 
(a) Fearfully 
(b) Very quickly
(c) Very slowly 
(d) In à suspection
Answer:
(b) Very quickly

Question 2.
(i) What happened when Mij ran out of the box? 
(ii) What did the air hostess say to the narrator?
Answer:
(i) When Mij ran out of the box there were squawks and shrieks and a woman screamed.
(ii) The airhostess told the narrator to resume his seat. She would find the animal and give him. 

Question 3.
(i) Find out the word from the passage which is similar in meaning tomto rub gently with nose’.
(ii) Find out the word from the passage which is opposite in meaning to ‘lose’.
Answer: 
(i) nuzzle 
(ii) find 

Passage 10.

Mij and. I remained in London for nearly a month. He would play for hours with a selection of toys, ping-pong balls, marbles, rubber fruit, and a terrapin shell that I had brought back from his native marshes. With the ping-pong ball he invented a game of his own which could keep him, engrossed for up to half an hour at a time. A suitcase that I had taken to Iraq had become damaged on the journey home, so that the lid, when closed, remained at a slope from one end to the other. Mij discovered that if he placed the ball on the high end it would run down the length of the suitcase. He would dash around to the other end to ambush its arrival, hide from it, crouching, to spring up and take it by surprise, grab it and trot off with it to the high end once more.

Tick (✓) the correct answers :

Question 1. 
(i) How long Mij and narrator live in London? 
(a) For a week 
(b) For two months
(c) For nearly a month 
(d) For nearly one and half month
Answer:
(c) For nearly a month 

(ii) Where did he take his suitcase? 
(a) Iraq 
(b) Iran
(c) Saudi Arab 
(d) Quwait
Answer:
(a) Iraq 

Question 2.
(i) With what he invented his game? 
(ii) What did Mij discover?
Answer:
(i) He invented his game with ping-pong ball. 
(ii) Mij discovered that if he placed the ball on the high end it would run down the length of the suitcase.

Question 3.
(i) Find out the word from the passage which is similar in meaning to : ‘hide’. 
(ii) Find out the word from the passage which is opposite in meaning to ‘low’. 
Answer:
(i) ambush 
(ii) high 

Passage 11.

Outside the house I exercised him on a lead, precisely as if he had been a dog. Mij quickly developed certain compulsive habits on these walks in the London streets, like the rituals of children who on their way to and from school must place their feet squarely on the centre of each paving block; must touch every seventh upright of the iron railings, or pass to the outside of every second lamp post.

Opposite to my flat was a single-storied primary school, along whose frontage ran a low wall some two feet high. On his way home, but never on his way out, Mij would tug me to this wall, jump on to it, and gallop the full length of its thirty yards, to the hopeless distraction both of pupils and of staff within.

Tick (✓) the correct answers :

Question 1. 
(i) What was opposite to the flat of the narrator? 
(a) A single storied primary school
(b) A double storied primary school
(c) A single storied secondary school 
(d) A double storied secondary school
Answer:
(a) A single storied primary school

(ii) How did he exercise him ……………
(a) As a dog 
(b) As a cat
(c) As a horse : 
(d) None of the above
Answer:
(a) As a dog 

Question 2.
(i) What did Mij develop quickly?.
(ii) What was there on the front of the school? 
Answer:
(i) Mij quickly developed certain compulsive habits. 
(ii) There was a two feet high wall on the front of the school.

Question 3.
(i) Find out the word from the passage which is similar in meaning to — take away one’s attention’.
(ii) Find out the word from the passage which is opposite in meaning to — ‘slowly’.
Answer: 
(i) distraction 
(ii) quickly 

Passage 12.

Otters belong to a comparatively small group of animals called Mustellines, shared by the badger, mongoose, weasel, stoat, mink and others. I faced a continuous barrage of conjectural questions that sprayed all the Mustellines but the otter; more random guesses hit on a baby seal’ and ‘a squirrel’. ‘Is that a walrus, mister? reduced me to giggles, and outside a dog show I heard a hippo’. A beaver, a bear cub, a leopard – one, apparently, that had changed its spots – and a brontosaur’; Mij was anything but an otter. 

But the question for which I awarded the highest score came from a labourer digging a hole in the street. I was still far from him when he laid down his tool, put his hands on his hips, and began to stare. As I drew nearer I saw his expression of surprise and affront, as though he would have me know that he was not one upon whom to play jokes. 

Tick (✓) the correct answers :

Question 1. 
(i) The group of otters is …………..
(a) Reptiles 
(b) Canniballs
(c) Mustelliners 
(d) Langurs
Answer:
(c) Mustelliners 

(ii) The narrator faced …………..
(a) Problems 
(b) Conjectural questions
(c) Risks 
(d) None of the above
Answer:
(b) Conjectural questions

Question 2.
(i) What was he awarded for the question? 
(ii) When the narrator went near the labourer what did he see?
Answer:
(i) He was awarded the highest score for the question. 
(ii) When the narrator went nearer he saw his expression of surprise.

Question 3.
(i) Find out the word from the passage similar in meaning to – ‘equipment’. 
(ii) Find out the word from the passage opposite in meaning to – inside’.
Answer: 
(i) tool 
(ii) outside 

0:00
0:00