Day
Night

Chapter 8 Reach for the Top

Textbook Questions and Answers

Part-I 
Santosh Yadav
[संतोष यादव] 

Thinking About The Text :

I. Answer these questions in one or two sentences each. (The paragraph numbers within brackets provide clues to the answers.)

निम्न प्रश्नों का एक या दो वाक्यों में उत्तर दें। (कोष्ठकों में अनुच्छेद की संख्या दी गई है जो उत्तर के लिए संकेत प्रदान करते हैं।)

Question 1. 
Why was the ‘holy man’ who gave Santosh’s, mother his blessings surprised? [Para 1] 
जिस साधु ने सन्तोष की माँ को आशीर्वाद दिया था वह चकित क्यों था?
Answer:
The holy man’ who gave Santosh’s mother his blessings was surprised because she wanted a daughter, not a son.

जिस साधु ने सन्तोष की माँ को आशीर्वाद दिया था वह चकित था क्योंकि वह एक पुत्री चाहती थी, न कि पुत्र।

Question 2. 
Give an example to show that even as a young girl Santosh was not ready to accept anything unreasonable. [Para 2] 
एक उदाहरण दें जिससे यह स्पष्ट हो जाए कि सन्तोष जब छोटी थी तो भी कोई अविवेकी बात स्वीकार करने को तैयार नहीं थी। 
Answer:
The example is; she refused to wear traditional Indian dresses; she preferred shorts.

उदाहरण यह है; उसने परम्परागत भारतीय पोशाकें पहनने से इनकार कर दिया; वह नेकर को प्रधानता देती थी। 

Question 3. 
Why was Santosh sent to the local school ? [Para 3] 
सन्तोष को स्थानीय विद्यालय ही क्यों भेजा गया था?
Answer:
Santosh was sent to the local school because it was in line with the prevailing custom in the family.

सन्तोष को स्थानीय विद्यालय में इसलिए भेजा गया था क्योंकि यह परिवार की प्रचलित परम्परा के अनुरूप था। 

Question 4
When did she leave home for Delhi and why ? [Para 4] 
उसने दिल्ली के लिए घर कब छोड़ा और क्यों ?
Answer:
She left home for Delhi when she got herself enrolled in a school in Delhi. She did so because at sixteen she was under pressure of her parents for marriage and she wanted education.

जब उसने दिल्ली में एक विद्यालय में प्रवेश कराया तो उसने दिल्ली के लिए घर छोड़ दिया। उसने ऐसा इसलिए किया क्योंकि 16 वर्ष की आयु पर वह विवाह कराने के लिए माता-पिता के दबाव में थी और वह शिक्षा ग्रहण करना चाहती थी।

Question 5. 
Why did Santosh’s parents agree to pay for her schooling in Delhi ? What mental qualities of Santosh are brought into light by this incident ? [Para 4]
सन्तोष के माता-पिता उसका दिल्ली में विद्यालयी शुल्क देने के लिए सहमत क्यों हो गये ? इस घटना द्वारा सन्तोष के किन मानसिक गुणों को प्रकाश में लाया जाता है?
Answer:
Santosh’s parents agreed to pay for her schooling in Delhi because she politely informed them of her plans to earn money by working part time to pay her school fees. Rationality, determination, readiness for hard work etc. mental qualities of Santosh are brought into light by this incident.

सन्तोष के माता-पिता दिल्ली में उसका विद्यालयी शुल्क देने को इसलिए सहमत हो गये क्योंकि उसने अपने विद्यालयी शुल्क के भुगतान करने के लिए पार्ट टाइम काम करके पैसे कमाने की अपनी योजना के बारे में उनको विनम्रता से सूचित किया था। विवेकशीलता, दृढ़-निश्चय, कठिन परिश्रम के लिए तैयार रहना आदि सन्तोष के मानसिक गुणों को इस घटना द्वारा प्रकाश में लाया जाता है।

II. Answer each of these questions in a short paragraph (about 30 words). 

निम्न प्रत्येक प्रश्न का उत्तर एक संक्षिप्त अनुच्छेद में दें (लगभग 30 शब्द)। 

Question 1. 
How did Santosh begin to climb mountains ? 
सन्तोष ने पर्वतों पर चढ़ना कैसे आरम्भ किया ?
Answer:
Santosh used to watch villagers going up the hill. When one day she went there, she found some mountaineers. She asked if she could join them. They allowed and motivated her.

सन्तोष गाँव वालों को पहाड़ी पर चढ़ते देखा करती थी। जब एक दिन वह वहाँ गई, तो उसने कुछ पर्वतारोहियों को वहाँ पाया। उसने पूछा कि क्या वह उनमें शामिल हो सकती थी। उन्होंने आज्ञा दी और उसे अभिप्रेरित किया।

Question 2. 
What incidents during the Everest expedition show Santosh’s concern for her team-mates ?
एवरेस्ट अभियान के दौरान कौनसी घटनाएँ दिखाती हैं कि सन्तोष को अपने सहयोगियों की चिन्ता रहती थी?
Answer:
During the 1992 Everest mission, Santosh provided special care to a climber who lay dying at the South Col. She managed to save the climber, Mohan Singh, by sharing her oxygen.

1992 के एवरेस्ट मिशन के दौरान, सन्तोष ने एक पर्वतारोही, जो साउथ काल. पर मृत्यु के कगार पर पड़ा था, को विशेष सहायता प्रदान की। वह अपनी ऑक्सीजन को मोहन सिंह नाम के पर्वतारोही के साथ बाँट कर उसे बचाने में सफल रही।

Question 3. 
What shows her concern for the environment ? 
किस बात से पता चलता है कि उसे पर्यावरण की चिन्ता थी?
Answer:
Santosh collected and brought down 500 kilograms of garbage from the Himalayas. This shows her concern for the environment. Thus, I can say that she is a fervent environmentalist.

सन्तोष ने 500 कि.ग्रा. कचरा एकत्रित किया और हिमालय से नीचे लेकर आई। यह उसकी पर्यावरण के प्रति चिन्ता दिखाती है। इस प्रकार, मैं कह सकता हूँ कि वह एक जोशीली पर्यावरणविद् है।

Question 4. 
How does she describe her feelings at the summit of the Everest ? 
एवरेस्ट की चोटी पर वह अपनी भावनाओं का वर्णन कैसे करती है ?
Answer:
Describing feelings she says, “I unfurled the Indian tricolour and held it aloft on the roof of the world. It was truly a spiritual moment. I felt proud as an Indian.’

भावनाओं का वर्णन करती हुई वह कहती है, ‘मैंने भारतीय तिरंगे को फहराया और विश्व की छत पर इसे ऊँचे थामे रखा। यह वास्तव में एक आध्यात्मिक क्षण था। मुझे एक भारतीय होने का गर्व था।’

Question 5. 
Santosh Yadav got into the record books both times she scaled Mt. Everest. What were the reasons for this ? ।
सन्तोष यादव का नाम रिकॉर्ड की पुस्तकों में दोनों बार आया जब उसने माउन्ट एवरेस्ट पर विजय प्राप्त की। इसके क्या कारण थे? 
Answer:
First time, Santosh Yadav’s name came into the record books for being the youngest woman who scaled the Mt. Everest. Second time, for scaling twice as the youngest.

प्रथम बार सन्तोष यादव का नाम रिकॉर्ड की पुस्तकों में इसलिए आया क्योंकि वह माउन्ट एवरेस्ट पर चढ़ने वाली सबसे युवा महिला बन गई थी। दूसरी बार, दो बार चढ़ने वाली सबसे युवा के कारण।

III. Complete the following statements. 
निम्न कथनों को पूरा करें। 

1. From her room in Kasturba Hostel, Santosh used to………
2. When she finished college, Santosh had to write a letter of apology to her father because……………………
3. During the Everest expedition, her seniors in the team admired her.. …………. while………………..endeared her to fellow climbers.
Answer:
1. From her room in Kasturba Hostel, Santosh used to watch villagers going up the hill.
2. When she finished college, Santosh had to write a letter of apology to her father because she , had got herself enrolled at Uttarkashi’s Nehru Institute of Mountaineering without his permission.
3. During the Everest expedition, her seniors in the team admired her climbing skills, physical fitness and mental strength, while her concern for others and desire to work together with them endeared her to fellow climbers.

IV. Pick out words from the text that mean the same as the following words or expressions.
(Look in the paragraphs indicated.)

मूल पाठ से उन शब्दों को चुनें जिनका अर्थ निम्नलिखित शब्दों या अभिव्यक्तियों जैसा है। (दर्शाये गये अनुच्छेदों में देखें।)
1. took to be true without proof (1) : …………… 
2. based on reason; sensible; reasonable (2) : …………… 
3. the usual way of doing things (3) : …………… 
4. a strong desire arising from within (5) : …………… 
5. the power to endure, without falling ill (7) : …………… 
Answer:
1. assumed 
2. rational 
3. custom 
4. urge 
5. resistance/endurance.

Part-II
Maria Sharapova
[मारिया शारापोवा] पढ़ने से पूर्व :

Thinking About The Text :

Working in small groups of 4 – 5 students, go back over the two passages on Santosh Yadav and Maria Sharapova and complete the table given below with relevant phrases or sentences.

4 – 5 विद्यार्थियों के छोटे-छोटे समूह में कार्य करते हुए, संतोष यादव और मारिया शारापोवा पर दोनों अंशों को पढ़ें और संबंधित पदबंधों या वाक्यों द्वारा नीचे दी गई सारिणी को पूरा करें। 

Points of 
Comparison/Contrast 

Santosh Yadav

Maria Sharapova

1. Their humble beginning 
2. Their parents’ approach 
3. Their will power and strong desire to succeed 
4. Evidence of their mental toughness 
5. Their patriotism

 

 

Answer:

Points of 
Comparison/Contrast 

Santosh Yadav

Maria Sharapova

1. Their humble beginning 
2. Their parents’ approach 
3. Their will power and strong desire to succeed 
4. Evidence of their mental toughness 
5. Their patriotism

born in a small village.
traditional. in line with the
prevailing custom in the
fàmil

equipped with an iron will
and physical endurance.
Left home, went to Delhi,
to Jaipur. to Uttarkashi. to
Mt. Everest. scaled Mt. Everest twice.

unfurled the Indian tricolour
and held it aloft on the roof
of the orld: felt proud as
an Indian:

the Siberian born teenager.
modern : sent her U.S.A.
for training.

 

she has unwavering deäire.
Left Siberian plains and
srent to Florida. Worked
hard despite insult.

 

became world number one
in Womens Singles.
parades her Russian
nationality: will play the
Olympics for Russia.


Thinking About Language :

निम्न वाक्यों को देखें। उनमें से प्रत्येक दो उपवाक्य रखता है या दो भाग, प्रत्येक का अपना कर्ता व क्रिया या क्रियापद है। अक्सर, एक भाग (तिरछे अक्षरों में) हमें बताता है कि कब या क्यों कुछ घटित हुआ।
• I reached the market when most of the shops had closed. (Tells us when I reached.)
• When Rahul Dravid walked back towards the pavillion, everyone stood up. (Tells us when everyone stood up.)
• The telephone rang and Ganga picked it up. (Tells us what happened next.)
• Gunjan has been with us ever since the school began. (Tells us for how long he has been with us.)

I. Identify the two parts in the sentences below by underlining the part that gives us the information in brackets, as shown above. 

निम्न वाक्यों में दोनों भागों की पहचान करें, उस भाग को रेखांकित करते हुए जो कोष्ठक में हमें सूचना देता है, जैसा कि ऊपर दिखाया गया है।

1. Where other girls wore traditional Indian dresses, Santosh preferred shorts.
(Contrasts her dress with that of others)
2. She left home and got herself enrolled in a school in Delhi.
(Tells us what happened after the first action.)
3. She decided to fight the system when the right moment arrived.
(Tells us when she was going to fight the system.)
4. Little Maria had not yet celebrated her tenth birthday when she was packed off to train in the United States. (Tells us when Maria was sent to the U.S.)
Answers : 
1. Where other girls wore traditional Indian dresses; Santosh preferred shorts. 
2. She left home and got herself enrolled in a school in Delhi. 
3. She decided to fight the system when the right moment arrived.
4. Little Maria had not yet celebrated her tenth birthday when she was packed off to train in the United States.

II. Now rewrite the pairs of sentences given below as one sentence.
 
वाक्यों के निम्न जोड़ों को एक वाक्य बनाकर पुनः लिखें। 

1. Grandfather told me about the old days. All books were printed on paper then. 
2. What do you do after you finish the book? Perhaps you just throw it away. 
3. He gave the little girl an apple. He took the computer apart. 
4. You have nothing. That makes you very determined. 
5. I never thought of quitting. I knew what I wanted. 
Answers : 
1. Grandfather told me about the old days when all books were printed on paper. 
2. Perhaps you just throw the book away after you finish it. 
3. He gave the little girl an apple and took the computer apart.

4. If you have nothing, it makes you very determined.
5. I never thought of quitting because I knew what I wanted. 

Dictation :

Read the passage once. Then close your book. Your teacher will dictate the story to you. Write it down with the correct punctuation and paragraphing.
निम्न अंश को एक बार पढ़ें। फिर अपनी पुस्तक बन्द कर दें। आपके अध्यापक आपको श्रुत लेख बोलेंगे। इसे ठीक से विराम चिह्न लगावें व अनुच्छेद बनाकर लिखें।
Answer:
अध्यापक के द्वारा शत लेख बोलने पर लिखें 

Speaking :

Imagine that you are Santosh Yadav or Maria Sharapova. You have been invited to speak at an All India Girls’ Athletic Meet, as chief guest. Prepare a short speech to motivate the girls to think and dream big and make an effort to fulfill their dreams, not allowing difficulties or defeat to discourage them. The following words and phrases may help you :

परिकल्पना करें कि आप संतोष यादव या मारिया शारापोवा हैं। आपको मुख्यातिथि के रूप में ‘अखिल भारतीय बालिका एथलिटिक मीट’ में उद्बोधन के लिए आमंत्रित किया गया है। एक संक्षिप्त भाषण बालिकाओं (खिलाड़ियों) को अभिप्रेरित करने के लिए तैयार कीजिए कि वे बड़ा सोचें व बड़े स्वप्न लें और अपने स्वप्न पूरा करने के लिए प्रयत्न करें, कठिनाइयों व हारों को उनको हतोत्साहित न करने दें। निम्न शब्द और वाक्यांश आपकी सहायता कर सकते हैं :

• self confident/confidence/sure of yourself
• self assured/assurance/belief in yourself 
• morale/boost morale/raise morale 
• giving somebody a boost/fillip/lift 
• demoralising/unsure of yourself/insecure/lack confidence 
Answer:
Format Of A Speech

Title

Think And Dream Big

Formal Address

Your Excellency, the President of India, other distinguished guests and dear young friends.

Thanks for Invitation

I sincerely thank the organisers for the valuable and cordial invitation.

Impressive Introduction

I have always desired to meet the oung’girls like you.

Announcement of the topic

Today. I would like to share with oLI the secrets of success in sports – Think And Dream Big.

Development 1.

When you think and dream big, your vision and area of action icons automatically. Even the initial partial success enhances your confidence and boost your morale.

Development 2.

Be vigilant ! Don’t allow difficulties and defeats which discourage you. We know very well – failure is the key to success; trials and tribulations enrich our life.

Conclusion

Therefore, work hard. be sacrificial and tenacious, keep unwavering desire and dream big. Success shall be yours.

Formal Thank

Thank you very much.

Writing :

Working in pairs, go through the table below that gives you information about the top women tennis players since 1975. Write a short article for your school magazine comparing and contrasting the players in terms of their duration at the top. Mention some qualities that you think may be responsible for their brief or long stay at the top spot.

दो-दो के जोड़े बनाकर नीचे दी गई तालिका को ध्यान से पढ़ें जो कि उन महिलाओं के विषय में सूचना देती है जो 1975 से शिखर पर रहीं। अपने विद्यालय की मैगजीन के लिए एक संक्षिप्त लेख लिखें जिसमें इनके शिखर पर रहने के काल की तुलना करें। उन गुणों का उल्लेख भी करें जो आपके विचार में लम्बे या थोड़े समय तक शिखर पर रहने के लिए जिम्मेदार हो सकते थे।

Top – Ranked Women Players 

I. The roll of honour of women who enjoyed life at the summit since everybody’s favourite player, Chris Evert, took her place in 1975. 

Name

Ranked on

Weeks as No. 1

Maria Sharapova (Russia)
Lindsay Davenport (U.S.)
Amelie Mauresmo (France)
Justine Henin-Hardenne (Belgium)
Kim Clijsters (Belgium)
Serena Williams (U.S.)
Venus Williams (U.S.)
Jennifer Capriati (U.S.)
Lindsay Davenport (U.S.)
Martina 1-lingis (Sitzcr1and)
Arantxa Sanchez-Vicario (Spain)
Monica Scies (U.S.)
Steffi Graf (Germany)
Tracy Austin (U.S.)
Martina Navratilova (U.S.)
Chris Evert (U.S.)

22 August 2005
October 2004
13 September 2004
20 October 2003
11 August 2003
8 July 2002
25 February 2002
15 October 2001
12 October 1998
31 March 1997
6 February 1995
11 March 1991
17 August 1987
7 April 1980
10 July 1978
3 November 1975

1
82
5
45
12
57
11
17
82
209
12
178
377
22
331
362

Answer:

Title

Top Ranked Women Players
(By Sita Rani – IX A)

Name of the Writer

Tennis is a business and a sport.

Topical Sentence

Women tennis players fce ferocious competition to world number one. 

Exposition 1.

Various women players have earned the top rank at different times for a certain period of time.

Exposition 2.

Christ Evert (U.S.), Martina Navratilova (U.S.), Steffi Graf (Germany) and Martina Hingis (Switzerland) held top rank for a certain period. But because of growing age, marriage and other factors. they couldnt maintain it.

Exposition 3.

Williams sisters, Maria Sharapova and so on held the top rank for a certain period. But they are unable to maintain it because of lack of physical fitness, proper training or of other reasons.

Conclusion

Thus, %r omen players have to face fierce competitive to maintain their world number one slot.


II. Which of these words would you use to describe Santosh Yadav? Find reasons in the text to support your choices, and write a couple of paragraphs describing Santosh’s character.

संतोष यादव, का वर्णन करने के लिए इनमें से कौन से शब्दों का आप प्रयोग करेंगे? पाठ में से कारण ढूँढ़िए अपनी बात की पुष्टि के लिए। संतोष का चरित्र दो अनुच्छेदों में लिखें।

contented determined resourceful polite adventurous considerate weak-willed fearful independent pessimistic patient persevering
Answer:
• determined : She was determined to choose the correct path and change the system.
She refused to marry and joined a school in Delhi. 
• adventurous : She went to climb the Aravalli Hills on her own. 
• polite : She was firm but polite. She told her father politely that she would earn for her schooling 
• resourceful : She saved money and joined a course in climbing.
• considerate : Helped other climbers. She shared her oxygen to save the life of Mohan Singh. 
• independent : She joined the institute at Uttarkashi without asking for her father’s permission. 
• perseverance: She kept on going expedition after expedition till she made it to the top twice.

A Brief Character-sketch of Santosh Yadav

Padmashri Santosh Yadav was born at a small village in Haryana. Her family was affluent but traditional. She preferred to live on her own terms. After her initial education in the village school, she went to New Delhi and then to Jaipur for proper education. Then she got professional education of mountaineering in Uttarkashi.

Thereafter Santosh went on expedition every year and developed climbing skills, remarkable resistance to cold and the altitude, physical endurance and amazing mental toughness. The culmination of her hard work and sincerity came in 1992 when she scaled Mt. Everest becoming the youngest woman in the world to achieve the feat. As a member of an Indo-Nepalese Women’s Expedition, she scaled the Everest a second time. She saved a climber by sharing her oxygen. She unfurled Indian tricolour there. She brought down 500 Kg. garbage from the Himalayas.

संतोष यादव का संक्षिप्त चरित्र-चित्रण पद्मश्री संतोष यादव हरियाणा के एक छोटे से गाँव में पैदा हुई थी। उसका परिवार संपन्न किन्तु पारंपरिक था। वह अपनी ही शर्तों पर जीने को प्रधानता देती थी। गाँव के विद्यालय में आरम्भिक शिक्षा के उपरान्त, वह नई दिल्ली व फिर जयपुर उचित शिक्षा के लिए गई। फिर उसने पर्वतारोहण की पेशेवर शिक्षा उत्तरकाशी में ली।

इसके उपरान्त संतोष प्रत्येक वर्ष पर्वतारोहण अभियान पर गई और चढ़ाई की कला, सर्दी व ऊँचाई के प्रति उल्लेखनीय प्रतिरोधक क्षमता, शारीरिक सहनशक्ति, और आश्चर्यजनक मानसिक कठोरता विकसित कर ली। उसके कठिन परिश्रम व सच्ची लगन की अंतिम परिणति 1992 में आई जब उसने विश्व की सबसे युवा महिला

बनते हुए माउण्ट एवरेस्ट पर चढ़ने की उपलब्धि प्राप्त की। इण्डो-नेपालीज अभियान दल के सदस्य के रूप में उसने एवरेस्ट पर दूसरी बार चढ़ाई की। उसने एक पर्वतारोही के साथ अपनी ऑक्सीजन बाँटकर उसकी जान बचाई। उसने भारतीय तिरंगा वहाँ फहराया। वह हिमालय से 500 किग्रा. कचरा नीचे लेकर आई।

Important Questions and Answers

Part-I 
Santosh Yadav
[संतोष यादव] 

I. Answer the following questions in about 30 words each : 

Question 1. 
Write a short note on the holy man’s blessing.
एक साधु द्वारा दिये आशीर्वाद पर एक संक्षिप्त लेख लिखें।
Answer:
When her mother was expecting Santosh, a travelling holy man gave her blessing assuming that she wanted a son. But the unborn child’s grandmother told that they wanted a girl. The holy man was surprised but he gave the required blessing.

जब उसकी माँ सन्तोष की आशा कर रही थी (अर्थात् जब सन्तोष माँ के पेट में ही थी) एक रमन्तु साधु ने यह मानते हुए कि उसे पुत्र चाहिए, ऐसा आशीर्वाद दे दिया। किन्तु अजन्मे बच्चे की दादी ने बताया कि वे एक पुत्री चाहते हैं। तो साधु विस्मित हुए किन्तु उसने वैसा ही आशीर्वाद दे दिया।

Question 2. 
Draw contrast between Santosh’s name and actions. 
सन्तोष के नाम व कार्यों में विरोधाभास व्यक्त करें।
Answer:
The girl was given the name Santosh which means contentment. But she was not contented with her place. She began living life on her own terms from the start. She scaled Mt. Everest twice. She was not contented by one attempt.

बालिका को संतोष नाम दिया गया जिसका अर्थ सन्तुष्टि है। लेकिन वह समाज में अपने स्थान से संतुष्ट नहीं थी। उसने आरम्भ से ही जीवन को अपने अनुसार जीना आरम्भ कर दिया था। उसने माउण्ट एवरेस्ट पर दो बार चढ़ाई की। वह एक बार से संतुष्ट नहीं रही।

Question 3. 
Examine and explain the place of a girl child in Indian Society. 
भारतीय समाज में एक बालिका के स्थान का परीक्षण करें एवं उसकी व्याख्या करें।
Answer:
The birth of a daughter is not generally welcomed. They have to put on traditional Indian dresses. Their education remains moderate. They are married very early. Nowadays some changes are reflective.

एक बालिका के जन्म का साधारण रूप से स्वागत नहीं किया जाता है। उन्हें परंपरागत भारतीय वस्त्र पहनने होते हैं। उनकी शिक्षा भी सामान्य रहती है। उनकी बहुत जल्दी ही शादी कर दी जाती है। वैसे आजकल कुछ परिवर्तन दिखाई देता है।

Question 4. 
Give a brief account of Santosh Yadav’s birth and parentage.
संतोष यादव के जन्म व मातृपितृत्व का एक संक्षिप्त ब्यौरा दें।।
Answer:
Santosh Yadav was born the sixth child in a family with five sons in the small village of Joniyawas of Rewari District in Haryana. Her parents were affluent landowners but they were traditional.

संतोष यादव का जन्म पाँच पुत्रों वाले परिवार में छठी संतान के रूप में हरियाणा के रेवाडी जिले के एक छोटे से गाँव जोनियावास में हुआ था। उसके माता-पिता संपन्न भू-स्वामी थे किन्तु वे रूढ़िवादी थे।

Question 5. 
How did Santosh get herself enrolled and joined a course at Uttarkashi?
संतोष ने उत्तरकाशी में अपना पंजीकरण कैसे करवाया व इसे ज्वाइन कैसे किया?
Answer:
Santosh saved money and got herself enrolled in a course at Uttarkashi’s Nehru Institute of Mountaineering. Her college semester in Jaipur ended on the 19th May. And she was in Uttarkashi on the twenty first.

संतोष ने धनराशि बचाई व स्वयं का पंजीकरण उत्तरकाशी के नेहरू इंस्टिट्यूट ऑफ माउंटेनिअरिंग (नेहरू पर्वतारोहण संस्थान) में करा लिया। जयपुर में उसके कॉलिज का सिमेस्टर 19 मई को समाप्त हुआ और 21 मई को वह उत्तरकाशी में थी।

Question 6. 
Why does Santosh have a unique place in the annals of mountaineering? 
पर्वतारोहण के इतिहास में संतोष यादव का अद्भुत स्थान क्यों है?
Answer:
Santosh is the youngest woman mountaineer of the world who scaled Mount Everest. She is the only woman mountaineer of the world who scaled Mount Everest twice. Because of these achievements, she has a unique place.

संतोष विश्व की वह सबसे कम आयु की पर्वतारोही है जिसने माउंट एवरेस्ट पर चढ़ाई की है। वह विश्व की एकमात्र महिला पर्वतारोही है जिसने माउंट एवरेस्ट पर दो बार चढ़ाई की है। इन उपलब्धियों के कारण ही उसका एक अद्भुत स्थान है।

Question 7. 
How did the Govt. of India recognise Santosh’s achievement? 
भारत सरकार ने संतोष की उपलब्धि का सम्मान कैसे किया?
Answer:
In recognition of Santosh Yadav’s unique achievements in the field of mountaineering, the Govt. of India bestowed upon her one of the nation’s top honours, the Padmashri Award.

पर्वतारोहण के क्षेत्र में संतोष यादव की अद्भुत उपलब्धि के सम्मान में भारत सरकार ने उसे, राष्ट्र के उच्च सम्मानों (पुरस्कारों) में से एक, पदमश्री से नवाजा।

Question 8. 
How was Jaipur a turning point in the life of Santosh Yadav?
संतोष यादव के जीवन में जयपुर एक टर्निंग पॉइंट (विशेष मोड़) कैसे था?
Answer:
Kasturba Hostel of Maharani College, Jaipur faced the Aravalli hills. She used to watch villagers climbing up. So, a desire to be a mountaineer took birth here. And the first step for this was taken in Jaipur.

जयपुर के महारानी कॉलेज के कस्तूरबा हॉस्टल के सम्मुख अरावली की पहाड़ियाँ थीं। वह ग्रामीणों को चढ़ाई करते देखा करती थी। अतः पर्वतारोही बनने की एक इच्छा ने यहाँ जन्म लिया। और इसके लिए प्रथम कदम भी जयपुर से ही उठाया गया।

II. Answer the following questions in about 60 words each : 

Question 1. 
Write a note about the education of Santosh Yadav. 
संतोष यादव की शिक्षा के विषय में एक लेख लिखिए।
Answer:
Santosh Yadav received her primary education in her village. Then, she got herself enrolled in a school in Delhi. After high school she went to Jaipur and joined Maharani College. She saved some money. She got herself enrolled in a course at Uttarakashi’s Nehru Institute of Mountaineering. Thereafter, she went on an expedition every year. In 1992, she scaled Mt. Everest.

संतोष योदव ने अपनी प्राथमिक शिक्षा गाँव में ही प्राप्त की थी। फिर उसने दिल्ली के एक विद्यालय में प्रवेश ले लिया। हाई स्कूल के बाद वह जयपुर चली गई और महारानी कॉलिज ज्वाइन कर लिया। उसने कुछ पैसे बचाये। उसने उत्तरकाशी के नेहरू इंस्टीट्यूट ऑव माउन्टॅनिअरिंग के एक कोर्स में प्रवेश ले लिया। फिर तो प्रत्येक वर्ष वह पर्वतारोहण पर जाने लगी। 1992 में उसने माउण्ट एवरेस्ट पर विजय प्राप्त की।

Question 2. 
Evaluate Santosh Yadav as a skilled mountaineer of India. 
संतोष यादव का भारत की एक कुशल पर्वतारोही के रूप में मूल्यांकन करें।
Answer:
She got initial and formal training at Uttarkashi’s Nehru Institute of Mountaineering. Thereafter, she went on an expedition every year. She developed a remarkable resistance to cold and at altitude of sea. She equipped herself with an iron will, physical endurance and an amazing mental toughness. In 1992, she became the youngest woman in the world to scale Mt. Everest. She scaled it record second time with an IndoNepalese Women’s Expedition.

उसे प्रारम्भिक व औपचारिक प्रशिक्षण उत्तरकाशी के नेहरू पर्वतारोहण संस्थान में प्राप्त हुआ। उसके उपरान्त तो वह प्रत्येक वर्ष पर्वतारोहण अभियान पर जाने लगी। उसने ठंड व समुद्रतल से ऊँचाई के प्रति उल्लेखनीय क्षमता विकसित कर ली। वह लौह-इच्छा शक्ति, शारीरिक क्षमताशीलता और एक आश्चर्यजनक मानसिक दृढ़ता से सुसज्जित हो गई। 1992 में वह माउण्ट एवरेस्ट पर चढ़ने वाली विश्व की सबसे छोटी उम्र की महिला बन गई। उसने इसे इंडो-नेपालीज महिला अभियान के साथ रिकार्ड दूसरी बार इस पर चढ़ाई की।

Question 3. 
Analyse and discuss Santosh Yadav as a social rebel. 
संतोष यादव का एक सामाजिक विद्रोही के रूप में विश्लेषण करें व उस पर परिचर्चा करें।
Answer:
Santosh Yadav is a social rebel. She says, “From the very beginning I was quite determined that if I chose a correct and a rational path, the others around me had to change, not me.’ Where other girls wore traditional Indian dresses, Santosh preferred shorts. She threatened her parents that she would never marry if she did not get a proper education. Without father’s permission she got herself enrolled at Uttarkashi.

संतोष यादव एक सामाजिक विद्रोही है। वह कहती है, ‘आरम्भ से ही मैं अत्यधिक दृढ निश्चयी थी कि यदि मैंने एक उचित और विवेकशील रास्ता चुना तो मेरे चारों ओर के दूसरे लोगों को स्वयं में परिवर्तन लाना होगा, मुझे नहीं।’ जहाँ अन्य बालिकाएँ परम्परागत भारतीय वस्त्र पहनती थीं वहाँ वह नेकर पहनने को प्रधानता देती थी। उसने अपने माता-पिता को धमकी दे दी थी कि यदि उसे उचित शिक्षा नहीं दी तो वह कभी विवाह नहीं करेगी। पिता की आज्ञा के बिना ही उसने उत्तरकाशी में प्रवेश ले लिया था।

Question 4. 
Examine and explain Santosh’s mental and moral qualities. 
संतोष के मानसिक व नैतिक गुणों का परीक्षण करें व स्पष्ट करें।
Answer:
Mentally, she was a determined young girl. She did not prefer traditional Indian dresses. She refused to get married at sixteen and pursued education. She got herself enrolled at Uttarkashi. She developed amazing mental toughness and physical endurance. She scaled Mt. Everest twice. Morally, she had concern for others and desire to work together. She shared her oxygen with an another climber and saved his life.

मानसिक रूप से वह एक दृढ़-निश्चयी युवती थी। वह परम्परागत भारतीय पोशाक को प्रधानता नहीं देती थी। उसने 16 वर्ष की आयु में ही विवाह करने से इंकार कर दिया और शिक्षा पूर्ण की। उसने उत्तरकाशी में प्रवेश ले लिया। उसने आश्चर्यजनक मानसिक दृढ़ता व शारीरिक क्षमता विकसित कर ली। उसने माउन्ट एवरेस्ट पर दो बार चढ़ाई की। नैतिक रूप से, उसे दूसरों की चिन्ता रहती थी और साथ काम करने की इच्छा रहती थी। उसने एक दूसरे पर्वतारोही के साथ अपनी ऑक्सीजन को बाँटकर उसकी जान बचाई।

Seen Passages:

Read the passages given below and answer the questions that follow :

Passage 1.

The only woman in the world who has scaled Mt. Everest twice was born in a society where the birth of a son was regarded as a blessing, and a daughter, though not considered a curse, was not generally welcome. When her mother was expecting Santosh, a travelling ‘holy man’, giving her his blessing, assumed that she wanted a son.

But, to everyone’s surprise, the unborn child’s grandmother, who was standing close by, told him that they did not want a son. The ‘holy man’ was also surprised! Nevertheless, he gave the requested blessing….and as destiny would have it, the blessing seemed to work. Santosh was born the sixth child in a family with five sons, a sister to five brothers. She was born in the small village of Joniyawas of Rewari District in Haryana.

The girl was given the name “Santosh’, which means contentment. But Santosh was not always content with her place in a traditional way of life. She began living life on her own terms from the start. Where other girls wore traditional Indian dresses, Santosh preferred shorts. Looking back, she says now, “From the very beginning I was quite determined that if I chose a correct and a rational path, the others around me had to change, not me.” 

Questions :
1. Who scaled Mt. Everest twice ? 
किसने माउन्ट एवरेस्ट पर दो बार चढ़ाई की? 

2. Which blessing did Santosh’s grandmother want from the holy man?
संतोष की दादी साधु से क्या आशीर्वाद चाहती थी? 

3. Which number of child was Santosh ?
संतोष कौन से नम्बर की संतान थी? 

4. How many brothers does Santosh have ?
संतोष के कितने भाई हैं? 

5. What is the name of Santosh’s village ?
संतोष के गाँव का नाम क्या है? 

6. What does ‘Santosh’ mean ?
‘संतोष’ का क्या अर्थ है?

7. What did Santosh prefer ?
संतोष किसको प्रधानता देती थी?

8. What type of girl was Santosh ?
संतोष किस प्रकार की लड़की थी? 

9. …………giving her his blessing………….’ To whom does his here refer to ?
यहाँ ‘his’ किसके लिए आया है? 

10. Find the words from the passage which mean
(a) customary 
(b) satisfaction. 
Answers : 
1. Santosh scaled Mt. Everest twice.
संतोष ने माउन्ट एवरेस्ट पर दो बार चढ़ाई की। 

2. Santosh’s grandmother wanted blessing of a girl from the holy man.
संतोष की दादी ने साधु बाबा से लड़की के लिए आशीर्वाद चाहा। 

3. Santosh was the sixth number of child.
संतोष छठे नम्बर की संतान थी। 

4. Santosh has five brothers.
संतोष के पाँच भाई हैं। 

5. Joniyawas is the name of Santosh’s village.
संतोष के गाँव का नाम जोनियावास है। 

6. “Santosh’ means contentment.
‘संतोष’ का अर्थ है संतुष्टि। 

7. Santosh preferred shorts.
संतोष नेकर को प्राथमिकता देती थी। 

8. Santosh was a determined girl.
संतोष एक दृढ़ निश्चयी लड़की थी। 

9. Here ‘his’ refers to the holy man.
यहाँ ‘his’ साधु बाबा के लिए आया है। 

10. (a) traditional 
(b) contentment.

Passage 2.

A marriage as early as that was the last thing on her mind. She threatened her parents that she would never marry if she did not get a proper education. She left home and got herself enrolled in a school in Delhi. When her parents refused to pay for her education, she politely informed them of her plans to earn money by working part time to pay her school fees. Her parents then agreed to pay for her education.

Wishing always to study “a bit more” and with her father slowly getting used to her urge for more education, Santosh passed the high school examinations and went to Jaipur. She joined Maharani College and got a room in Kasturba Hostel.

Santosh remembers, “Kasturba Hostel faced the Aravalli Hills. I used to watch villagers from my room, going up the hill.and suddenly vanishing after a while. One day I decided to check it out myself. I found nobody except a few mountaineers. I asked if I could join them. To my pleasant surprise, they answered in the affirmative and motivated me to take to climbing.”

Questions :

1.Which was the last thing on Santosh’s mind ?
संतोष के मानस में क्या चीज अंतिम थी? 

2. What did Santosh want to get first ?
क्या चीज संतोष पहले प्राप्त करना चाहती थी? 

3. Where did Santosh get herself enrolled ?
संतोष ने कहाँ अपना प्रवेश कराया? 

4. How would Santosh earn for her fees?
संतोष शुल्क चुकाने के लिए कैसे कमाती? 

5. Which college did Santosh join in Jaipur ?
संतोष जयपुर में कौन से कॉलेज में गई?

6. Name the hostel in which Santosh stayed.
जिस हॉस्टल में संतोष ठहरी उसका नाम दें। 

7. Which hills did the hostel face ?
हॉस्टल किस पहाड़ी के सामने था? 

8. Whom did Santosh join ?
संतोष किनमें शामिल हुई? 

9. To my pleasant…….’ To whom does my’ here refer to ?
यहाँ ‘my’ किसके लिए आया है? 

10. Find the words from the passage which mean –
(a) mother and father 
(b) Persons who climb mountains. 
Answers : 

1. Marriage was the last thing on Santosh’s mind.
विवाह संतोष के मानस में अंतिम चीज थी। 

2. Santosh wanted to get proper education first.
संतोष पहले उचित शिक्षा चाहती थी। 

3. Santosh got herself enrolled in a school in Delhi.
संतोष ने दिल्ली में एक स्कूल में अपने को प्रवेश दिलाया। 

4. Santosh would earn for her school fees by working part time.
संतोष पार्ट टाइम काम करके अपनी स्कूल फीस के लिए पैसे कमाती। 

5. Santosh joined Maharani College in Jaipur.
संतोष जयपुर में महारानी कॉलेज में गई। 

6. It was Kasturba Hostel in which the stayed.
कस्तूरबा छात्रावास था जिसमें वह ठहरी। 

7. The hostel faced Aravalli hills. 
हॉस्टल के सामने अरावली की पहाड़ियाँ थीं। 

8. Santosh joined a few mountaineers.
संतोष कुछ पर्वतारोहियों में शामिल हो गई। 

9. Here ‘my’ refers to Santosh.
यहाँ ‘my’ संतोष के लिए आया है। 

10. (a) parents 
(b) mountaineers.

Passage 3.

Then there was no looking back for this determined young girl. She saved money and enrolled in a course at Uttarkashi’s Nehru Institute of Mountaineering. “My college semester in Jaipur was to end in April but it ended on the nineteenth of May. And I was supposed to be in Uttarkashi on the twenty-first. So, I did not go back home; instead, I headed straight for the training. I had to write a letter of apology to my father without whose permission I had got myself enrolled at Uttarkashi.”

Thereafter, Santosh went on an expedition every year. Her climbing skills matured rapidly. Also, she developed a remarkable resistance to cold and the altitude. Equipped with an iron will, physical endurance and an amazing mental toughness, she proved herself repeatedly. The culmination of her hard work and sincerity came in 1992, just four years after she had shyly asked the Aravalli mountaineers if she could join them. 

At barely twenty years of age, Santosh Yadav scaled Mt. Everest, becoming the youngest woman in the world to achieve the feat. If her climbing skills, physical fitness, and mental strength impressed her seniors, her concern for others and desire to work together with them found her a special place in the hearts of fellow climbers. 

Questions :
1. Who is this determined young girl ? 
यह दृढ़निश्चयी युवती कौन है? 

2. Name her mountaineering institute.
उसके पर्वतारोही संस्थान का नाम दें। 

3. Where did Santosh go every year?
संतोष प्रत्येक वर्ष कहाँ जाती थी? । 

4. How did Santosh’s climbing skill mature ?
संतोष का चढ़ाई का कौशल कैसे परिपक्व हुआ? 

5. What capacity did Santosh develop ?
सन्तोष ने क्या क्षमता विकसित कर ली थी? 

6. By what did Santosh equip herself ? 
संतोष ने अपने को किन गुणों से सज्जित कर लिया? 

7. When did Santosh climb Mt. Everest first ? 
प्रथम बार संतोष ने माउण्ट एवरेस्ट पर कब चढ़ाई की? 

8. What impressed the seniors of Santosh ?
संतोष के वरिष्ठों को उसकी किन बातों ने प्रभावित किया?

9. How did Santosh make a special place in others’ hearts ?
दूसरों के दिलों में संतोष ने विशेष स्थान कैसे बनाया? 

10. Find the words from the passage which mean
(a) a journey with a purpose.
(b) height above sea or ground level.
Answers : 

1. This determined young girl is Santosh.
यह दृढनिश्चयी युवती संतोष है। 

2. Nehru Institute of Mountaineering.
नेहरू पर्वतारोहण संस्थान।

3. Santosh went on expedition every year. .
प्रत्येक वर्ष संतोष पर्वतारोहण अभियान पर जाती थी। 

4. Santosh’s climbing skills matured rapidly.
संतोष का चढ़ाई कौशल तेजी से परिपक्व हुआ। 

5. Santosh developed a remarkable resistance to cold and altitude.
उसने शीत व समुद्रतल से ऊँचाई के प्रति उल्लेखनीय प्रतिरोधन क्षमता विकसित कर ली थी। 

6. Santosh equipped herself by iron will, physical endurance and mental toughness.
संतोष ने अपने को लौह इच्छा शक्ति, शारीरिक सहनशक्ति व मानसिक दृढ़ता से सज्जित कर लिया था। 

7. In 1992 Santosh climbed Mount Everest first. – 1992 
में संतोष ने प्रथम बार माउन्ट एवरेस्ट पर चढ़ाई की। 

8. Santosh’s climbing skills, physical fitness and mental strength impressed the seniors.
संतोष का चढ़ाई कौशल, शारीरिक फिटनेस और मानसिक शक्ति ने वरिष्ठों को प्रभावित किया। 

9. Santosh made a special place in others’ hearts by her concern for others.
दूसरों के प्रति चिंता ने उनके हृदय में संतोष के लिए विशेष स्थान बना दिया। 

10. (a) expedition 
(b) altitude.

Passage 4.

Within twelve months, Santosh found herself a member of an Indo-Nepalese Women’s Expedition that invited her to join them. She then scaled the Everest a second time, thus setting a record as the only woman to have scaled the Everest twice, and securing for herself and India a unique place in the annals of mountaineering. In recognition of her achievements, the Indian government bestowed upon her one of the nation’s top honours, the Padmashri.

Describing her feelings when she was literally on top of the world’, Santosh has said, “It took some time for the enormity of the moment to sink in……..Then I unfurled the Indian tricolour and held it aloft on the roof of the world. The feeling is indescribable. The Indian flag was flying on top of the world. It was truly a spiritual moment. I felt proud as an Indian.”Also a fervent environmentalist, Santosh collected and brought down 500 kilograms of garbage from the Himalayas. 

Questions 1. 
Who found herself a member of Indo-Nepalese Women’s Expedition ?
किसने अपने को इंडो-नेपालीज महिला अभियान का सदस्य पाया? 

2. Which time did Santosh scale the Everest ?
संतोष ने कौन सी बार एवरेस्ट को फतह किया? 

3. Which award did Indian Govt. give to Santosh ?
भारत सरकार ने कौन सा पुरस्कार संतोष को दिया? 

4. What did Santosh unfurl on the top of the world ?
संतोष ने विश्व के शिखर पर क्या फहराया? 

5. Where was Santosh literally ? 
यथार्थ रूप में संतोष कहाँ थी? 

6. What did Santosh feel proud of ?
संतोष को किस पर गर्व हुआ?

7. Who is a fervent environmentalist ?
कौन जोशीली पर्यावरणविद् है? 

8. How much garbage did Santosh bring ?
संतोष कितना कचरा लेकर आई ? 

9. She then scaled……’ To whom does ‘She’ here refer to ? 
यहाँ ‘She’ किसके लिए आया है ? 

10. Find the words from the passage which mean
(a) a person seeking to perfect the natural environment
(b) rubbish. 
Answers :
1. Santosh found herself a member of the Indo-Nepalese Women’s Expedition. 
संतोष ने अपने को भारत-नेपाल महिला अभियान का सदस्य पाया। 

2. The second time Santosh scaled Mt. Everest.
दूसरी बार संतोष ने माउन्ट एवरेस्ट पर चढ़ाई की। 

3. Indian Govt. gave Santosh Padmasri.
भारत सरकार ने संतोष को पद्मश्री दिया। 

4. Santosh unfurled the tri-colour on the top of the world.
संतोष ने विश्व के शिखर पर तिरंगा फहराया। 

5. Santosh was literally on the top of the world.
संतोष यथार्थ रूप में विश्व के शिखर पर थी। 

6. Santosh felt proud of being an Indian.
संतोष को भारतीय होने पर गर्व था। 

7. Santosh is a fervent environmentalist.
संतोष जोशीली पर्यावरणविद् है। 

8. Santosh brought 500 k.g. garbage.
संतोष 500 कि.ग्रा. कचरा लेकर आई। 

9. Here ‘She’ refers to Santosh.
यहाँ ‘She’ संतोष के लिए आया है। 

10. (a) environmentalist 
(b) garbage.

Part-II
Maria Sharapova
[मारिया शारापोवा] पढ़ने से पूर्व :

I. Answer the following questions in about 30 words each : 

Question 1.
Write a short note on Sharapova’s nationalism. 
शारापोवा के राष्ट्रवाद पर एक संक्षिप्त लेख लिखें।
Answer:
Though she speaks with a pronounced American accent, she proudly parades her Russian nationality. She says, “I have Russian citizenship. My blood is totally Russian. I’ll play the Olympics for Russia if they want me.’

यद्यपि वह सुस्पष्ट अमेरिकन उच्चारण से बोलती है, लेकिन वह अपनी रूसी राष्ट्रीयता का गर्व से प्रदर्शन करती है। वह कहती है, ‘मैं रूसी नागरिकता रखती हूँ। मेरा रक्त पूर्णतया रूसी है। मैं ऑलिम्पिक्स रूस की तरफ से खेलना चाहूँगी, यदि वे ऐसा चाहेंगे तो।’

Question 2. 
Why couldn’t Sharapova’s father see her in America? 
शारापोवा के पिता अमेरिका में उससे मिलने क्यों नहीं आ सके?
Answer:
Sharapova’s father couldn’t see her in the USA because he was working as much as he could so that Sharapova’s expenses for training and other things could be met timely.

शारापोवा के पिता उससे मिलने अमेरिका नहीं आ सके क्योंकि वह इतना कार्य कर रहे थे ताकि शारापोवा के प्रशिक्षण व अन्य वस्तुओं के खर्चे को समय पर पूरा कर सके।

Question 3. 
How did Sharapova put up with insult in the USA? 
अमेरिका में शारापोवा को अपमान कैसे सहन करना पड़ा?
Answer:
Sharapova put up with humiliation and insults in the USA. Being so young, she went to bed at 8 p.m. Her fellow trainee would come at 11 p.m. and ask her to tidy up the room and clean it.

शारापोवा को अमेरिका में अवमानना व अपमान सहन करना पड़ा। उम्र में छोटी होने के कारण वह शाम आठ बजे ही सो जाती थी। उसके साथी प्रशिक्षु रात ग्यारह बजे आते थे और उसको कमरे को सुव्यवस्थित और साफ करने को कहते थे।

Question 4. 
What do you know about the birth and parentage of Maria Sharapova? 
आप मारिया शारापोवा के जन्म व मातृपितृत्व के बारे में क्या जानते हैं?
Answer:
Maria Sharapova was born in the frozen plains of Siberia in Russia. Her mother’s name is Yelena and father’s name is Yuri. Both sacrificed and supported a lot for her success.
 
मारिया शारापोवा का जन्म रूस में साइबेरिया के बर्फ के मैदानों में हुआ था। उसकी माँ का नाम येलेना है और पिता का नाम यूरी है। दोनों ने उसकी सफलता के लिए बहुत त्याग किया व सहारा दिया।

Question 5. 
Compare and contrast the parents of Sharapova and of Santosh.
शारापोवा व संतोष के माता-पिताओं की तुलना कीजिए।
Answer:
Sharapova’s parents were progressive. They were sacrificing and supportive for her career. They were not opulent. Santosh’s parents were traditional. They were affluent landowners. They had to change because of Santosh’s determination and choice of the right path.

शारापोवा के माता-पिता प्रगतिशील थे। वे उसके कैरिअर के लिए त्याग करने व सहारा देने का भाव रखते थे। वे धनवान नहीं थे। संतोष के माता-पिता रूढ़िवादी थे। वे समृद्ध भू-स्वामी थे। उन्हें संतोष के दृढ़ निश्चय व उचित मार्ग के चुनाव के कारण बदलना पड़ा।

Question 6.
How can you say that excellence only come at a price? 
आप कैसे कह सकते हैं कि सर्वश्रेष्ठ बनने के लिए कीमत चुकानी होती है?
Answer:
Sharapova had to suffer the pangs of separation from her parents even in her tender age. She had to pocket the insults by her roommates at Florida in the U.S.A.

शारापोवा को बहुत छोटी उम्र में ही माता-पिता से अलगाव का दर्द सहना पड़ा था। उसे यू.एस.एस. के फ्लोरिडा में अपने कक्ष-साथियों द्वारा किये गये अपमान को सहना पड़ा था।

Question 7. 
What did Sharapova gain from tennis? .
शारापोवा को टेनिस से क्या मिला? 
Answer:
Sharapova earned name, fame and money from tennis. By winning Wimbledon · in 2004, she became known to the world and earned prize-money. By reaching pinnacle of the women’s tennis in the world in 2005, she became the unique player. 

शारापोवा ने टेनिस से नाम, प्रसिद्धि व पैसा कमाया। 2004 में विम्बल्डन जीतकर वह विश्व में प्रसिद्ध हो गई व पुरस्कार राशि कमाई। 2005 में विश्व महिला टेनिस के शिखर पर पहुँचकर वह एक अद्भुत खिलाड़ी बन गई।

II. Answer the following questions in about 60 words each : 

Question 1.
Compare and contrast Santosh Yadav with Maria Sharapova. 
संतोष यादव की मारिया शारापोवा से तुलना कीजिए।
Answer:
Santosh Yadav was born in a traditional family in India. Maria Sharapova was born in Siberia, Russia. Santosh’s parents were affluent landowners. Sharapova’s parents weren’t affluent. They both had to leave home in their childhood for education and career. They both became number one in the world in just four years as professional against all odds. They both are nationalist. Santosh is the only woman in the world who scaled Mt. . Everest twice. Sharapova couldn’t be world number one for a longer time.

संतोष यादव भारत में एक परम्परागत परिवार में जन्मी । मारिया शारापोवा रूस के साइबेरिया में जन्मी। संतोष के माता-पिता धनी जमींदार थे। शारापोवा के माता-पिता धनी नहीं थे। उन दोनों को शिक्षा व कैरियर के लिए घर बहुत कम आयु में ही छोड़ना पड़ा था। वे दोनों पेशेवर के रूप में चार वर्ष में ही विश्व में प्रथम दर्जे की हो गईं, सभी विषमताओं के बावजूद भी। वे दोनों राष्ट्रवादी हैं। संतोष विश्व की एकमात्र महिला है जिसने माउण्ट एवरेस्ट पर दो बार चढ़ाई की है। शारापोवा लम्बे समय तक विश्व की नम्बर एक नहीं रह सकी।

Question 2. 
Analyse and discuss Maria’s march to the summit of Women’s Tennis. 
मारिया के महिला टेनिस के शिखर तक के मार्च (प्रयाण) का विश्लेषण करें व परिचर्चा करें।
Answer:
Maria’s march to the summit of women’s tennis is distinct and inspirational. This Siberian born Russian girl had to leave home when she was only nine. In Florida, USA she had to put up with humiliation and insults. Her fellow trainees would ask her to tidy up and clean the room.

Her competitiveness, hard work, talent, unwavering desire to succeed and readiness to sacrifice have lifted her to the top of the world. On 22 August 2005 she became number one in the world at the eighteen years of age.

मारिया का महिला टेनिस के शिखर तक का प्रयाण विशिष्ट व प्रेरणादायी है। साइबेरिया में जन्मी इस बालिका को 9 वर्ष की आयु में ही घर छोड़ना पड़ा था। फ्लोरिडा, अमेरिका में उसे अवमानना व अपमान का घुट भी पीना पड़ा था। उसके साथी प्रशिक्षु उससे कमरे को सुव्यवस्थित करवाते व सफाई करवाते थे। उसकी प्रतिस्पर्धात्मकता, कठिन परिश्रम, प्रतिभा-संपन्नता, सफल होने की अडिग अभिलाषा और त्याग की तैयारी ने उसे विश्व के शीर्ष पटल पर पहुंचा दिया। 22 अगस्त, 2005 को वह 18 वर्ष की आयु में ही विश्व की पहले नम्बर की महिला टेनिस खिलाड़ी बन गई।

Seen Passages 

Read the passages given below and answer the questions that follow :

Passage 1.

There is something disarming about Maria Sharapova, something at odds with her ready smile and glamorous attire. And that something in her lifted her on Monday, 22 August 2005 to the world number one position in women’s tennis. All this happened in almost no time: Poised beyond her years, the Siberian born teenager took just four years as a professional to reach the pinnacle.

However, the rapid ascent in a fiercely competitive world began nine years before with a level of sacrifice few children would be prepared to endure. Little Maria had not yet celebrated her tenth birthday when she was packed off to train in the United States. That trip to Florida with her father Yuri launched her on the path to success and stardom.

But it also required a heart-wrenching two-year separation from her mother Yelena. The latter was compelled to stay back in Siberia because of visa restrictions. The nine-yearold girl had already learnt an important lesson in life – that tennis excellence would only come at a price 

Questions :
1. Who has something disarming about her ?
किसमें कुछ मित्रवत् महसूस करा देने वाला है?

2. What type of attire does Sharapova have ?
शारापोवा कैसी पोशाक पहनती है? 

3. When did Sharapova become world number one ?
शारापोवा विश्व की नम्बर एक कब बनी? 

4. Who is Siberian born teenager ?
साइबेरिअन जन्मी किशोरी कौन है? 

5. In how many years did Sharapova reach pinnacle ?
कितने वर्षों में शारापोवा शिखर पर पहुँची? 

6. How many years ago did this sacrifice begin ?
कितने वर्ष पूर्व यह त्याग आरंभ हुआ? 

7. Where did Sharapova get training ?
शारापोवा को प्रशिक्षण कहाँ मिला? 

8. What are the names of Sharapova’s parents ?
शारापोवा के माता-पिता के नाम क्या हैं? 

9. How does excellence come ?
सर्वोत्कृष्टता कैसे आती है? 

10. Find the words from the passage which mean–
(a) highest point of a mountain
(b) an official paper to travel a country. 
Answers : 
1. Sharapova has something disarming about her.
शारापोवा में कुछ मित्रवत् महसूस करा देने वाला है। 

2. Sharapova has glamorous attire.
शारापोवा आकर्षक व उत्तेजक पोशाक पहनती है। 

3. Sharapova became world number one on 22 Aug. 2005.
शारापोवा 22 अगस्त, 2005 को विश्व की नम्बर एक बन गई। 

4. Sharapova is Siberian born teenager.
शारापोवा साइबेरिया में जन्मी किशोरी है। 

5. Sharapova reached pinnacle in four years.
शारापोवा चार वर्ष में शिखर पर पहुंची। 

6. This sacrifice began nine years ago.
यह त्याग 9 वर्ष पूर्व आरंभ हुआ था। 

7. Sharapova got training in Florida, USA. 
शारापोवा को प्रशिक्षण फ्लोरिडा, यू.एस.ए. में मिला। 

8. Sharapova’s mother’s name is Yelena and father’s is Yuri.
शारापोवा की माँ का नाम येलेना है व पिता का यूरी है। 

9. Excellence comes at a price.
सर्वोत्कृष्टता, कीमत चुकाने पर आती है। 

10. (a) pinnacle 
(b) visa.

Passage 2.

“Instead of letting that depress me, I became more quietly determined and mentally tough. I learnt how to take care of myself. I never thought of quitting because I knew what I wanted. When you come from nothing and you have nothing, then it makes you very hungry and determined……I would have put up with much more humiliation and insults than that to steadfastly pursue my dream.”

That toughness runs through Maria even today. It was the key to her bagging the women’s singles crown at Wimbledon in 2004 and to her meteoric rise to the world number one spot the following year.

While her journey from the frozen plains of Siberia to the summit of women’s tennis has touched the hearts of tennis fans, for the youngster herself there appears to be no room for sentiment. The straight looks and the answers she gives when asked about her ambition make it amply clear that she considers the sacrifices were worth it. “I am very, very competitive. I work hard at what I do. It’s my job.” This is her mantra for success. 

Questions : 

1. Who became more determined and mentally tough ?
कौन और अधिक दृढ़ निश्चयी व मानसिक सख्त हो गई? 

2. What did Sharapova learn in Florida, USA ?
शारापोवा ने फ्लोरिडा, यू. एस. ए. में क्या सीखा? 

3. Why did Sharapova never think of quitting ?
शारापोवा ने छोड़ने की कभी क्यों नहीं सोची? 

4. What makes you very hungry and determined ?
क्या बात आपको बहुत भूखा व दृढ़ निश्चयी बनाती है? 

5. What did Sharapova bear to pursue her dream ?
शारापोवा ने स्वप्न को साकार करने के लिए क्या सहा?

6. When did Sharapova bag the women’s singles crown at Wimbledon ?
शारापोवा ने विम्बलडन पर महिला एकल खिताब कब जीता? 

7. When did Sharapova become world number one ?
शारापोवा विश्व की नम्बर एक कब बनी? 

8. What is the mantra for success ?
सफलता का मंत्र क्या है? 

9. It is my job.’ To whom does ‘my’ here refer to ?
यहाँ ‘my’ किसके लिए आया है? 

10. Find the words from the passage which mean
(a) involving competition 
(b) the highest point. 
Answers : 

1. Sharapova became more determined and mentally tough.
शारापोवा अधिक दृढ़ निश्चयी व मानसिक रूप से सख्त हो गई। 

2. Sharapova learnt how to take care of herself.
शारापोवा ने सीखा कि स्वयं की देखभाल कैसे करें। 

3. Sharapova never thought of quitting because she knew what she wanted.
शारापोवा ने छोड़ने की बात कभी नहीं सोची क्योंकि वह जानती थी कि उसे क्या चाहिए था। 

4. When you come from nothing and have nothing it makes you very hungry and determined.
अब.आप कुछ भी नहीं से आते हैं व कुछ भी न हो ऐसे स्थान से आते हैं तो यह आपको अधिक
भूखा व दृढ़ निश्चयी बना देता है। 

5. Sharapova bore humiliation to pursue her dream.
शारापोवा ने अपने स्वप्न को साकार करने के लिए अपमान भी सहा। 

6. In 2004 Sharapova bagged the women’s singles crown at Wimbledon.
2004 में शारापोवा ने विम्बलडन पर महिला एकल खिताब जीता। 

7. Sharapova became world number one in 2005.
2005 में शारापोवा विश्व की नम्बर एक हो गई।

8. Hard work is the mantra for success.
कठिन परिश्रम ही सफलता का मंत्र है। 

9. Here ‘my’ refers to Sharapova.

10. (a) competitive 
(b) summit.

Passage 3.

Though Maria Sharapova speaks with a pronounced American accent, she proudly parades her Russian nationality. Clearing all doubts, she says, “I’m Russian. It’s true that the U.S. is a big part of my life. But I have Russian citizenship. My blood is totally Russian. I will play the Olympics for Russia if they want me.”
Like any number of teenaged sensations, Maria Sharapova lists fashion, singing and dancing as her hobbies. She loves reading the novels of Arthur Conan Doyle. Her fondness for sophisticated evening gowns appears at odds with her love of pancakes with chocolate spread and fizzy orange drinks.

Maria Sharapova cannot be pigeon-holed or categorised. Her talent, unwavering desire to succeed and readiness to sacrifice have lifted her to the top of the world. Few would grudge her the riches she is now reaping. This is what she has to say about her monetary gains from tennis : “Of course, money is a motivation. Tennis is a business and a sport, but the most important thing is to become number one in the world. That’s the dream that kept me going 

Questions : 

1. With which accent does Sharapova speak ?
शारापोवा कौन से लहजे से बोलती है?

2. What does Sharapova proudly parade ?
शारापोवा गर्व से क्या दिखाती है? 

3. Which country is a big part of Sharapova’s life ?
कौन सा राष्ट्र शारापोवा के जीवन का महत्त्वपूर्ण भाग है? 

4. Whose blood is totally Russian ?
किसका रक्त पूर्णतया रशियन है? 

5. What are Sharapova’s hobbies ?
शारापोवा की रुचियाँ क्या हैं? 

6. Whose novels does Sharapova like?
किसके उपन्यास शारापोवा पसन्द करती है? . 

7. What is Sharapova’s fondness?
शारापोवा का क्या लगाव है 

8. What is tennis nowadays ?
आजकल टेनिस क्या है? 

9. What was the most important thing ?
सबसे महत्त्वपूर्ण चीज क्या थी? 

10. Find the words from the passage which mean
(a) of money or currency 
(b) simulation of interest.
Answer:
1. Sharapova speaks with American accent. 
शारापोवा अमेरिकन लहजे से बोलती है। 

2. Sharapova proudly parades her Russian nationality. 
शारापोवा गर्व से रूसी राष्ट्रीयता को प्रदर्शित करती है। 

3. U.S. is a big part of Sharapova’s life.
यू.एस. शारापोवा के जीवन का महत्त्वपूर्ण पड़ाव है। 

4. Sharapova’s blood is totally Russian.
शारापोवा का रक्त पूर्णतया रशियन है। 

5. Fashion, singing and dancing are Sharapova’s hobbies.
फैशन, गायन व नृत्य शारापोवा की रुचियाँ हैं। 

6. Sharapova likes the novels of A.C. Doyle.
शारापोवा ए.सी. डॉयल के उपन्यास पसन्द करती है। 

7. Sharapova’s fondness is for sophisticated evening gowns.
शिष्ट सायंकालीन गाऊन के प्रति शारापोवा का लगाव है। 

8. Tennis nowadays is a business and a sport.
टेनिस आजकल एक व्यवसाय व एक खेल है। 

9. To become world number one was the most important thing.
विश्व की नम्बर एक बनना महत्त्वपूर्ण चीज थी। 

10. (a) monetary 
(b) motivation. 

0:00
0:00