Day
Night

Poem 10 The Tale of Custard the Dragon

Textbook Questions and Answers

Thinking about the Poem 

Question 1. 
Who are the characters in this poem? List them with their pet names.
इस कविता में पात्र कौन हैं? इनके पालतू नामों के साथ इनकी सूची बनाएँ। 
Answer:
One human and four animals are the characters in this poem. एक मानव व चार पशु इस कविता के पात्र हैं। 
1. Belinda — the girl 
2. Custard — the dragon
3. Ink — the kitten 
4. Blink — the mouse 
5. Mustard — the dog 

Question 2. 
Why did Custard cry for a nice safe cage? Why is the dragon called cowardly dragon? 
कस्टर्ड एक अच्छे सुरक्षित पिंजरे के लिए क्यों रोता रहता था? ड्रैगन को ‘कायर/डरपोक ड्रैगन’ क्यों कहा जाता है? 
Answer:
Custard cried for a nice safe cage because he thought that the house in which they lived was unsafe. 
The dragon is called ‘cowardly dragon’ because he always cries for a nice safe cage. 

कस्टर्ड एक अच्छे सुरक्षित पिंजरे के लिए रोता रहता था क्योंकि उसने सोचा कि जिस घर में वे रहते थे वह असुरक्षित था। 
ड्रैगन को एक ‘डरपोक ड्रैगन’ इसलिए कहा जाता है क्योंकि वह हमेशा एक अच्छे सुरक्षित पिंजरे के लिए रोता रहता है। 

Question 3. 
“Belinda tickled him, she tickled him unmerciful…..” Why? 
“बेलिन्डा उसे गुदगुदाती थी, वह उसे निर्दयता से गुदगुदाती थी।” क्यों? 
Ans.
Belinda did so because it was their pastime. They all sat laughing in the little red wagon but the dragon used to cry for a nice safe cage. So Belinda tickled the dragon unmercifully. 

बेलिन्डा ऐसा करती थी क्योंकि यह उनका मनबहलाव का तरीका था। वे सभी छोटी लाल वैगन (गाड़ी) में बैठकर हँसते थे। किंतु ड्रैगन एक अच्छे सुरक्षित पिंजरे के लिए चिल्लाता रहता था। इसलिए बेलिन्डा ड्रैगन को निर्दयतापूर्वक गुदगुदाती रहती थी। 

Question 4.
The poet has employed many poetic devices in the poem. For exmaple : “Clashed his tail like iron in a dungeon” – the poetic device here is a simile. Can you, with your partner, list some more such poetic devices used in the poem? 
कवि ने अनेक काव्यात्मक विधाएँ इस कविता में प्रयोग की हैं। उदाहरणार्थ : “एक भूमिगत कैदखाने की लोहे की सलाखों की तरह अपनी पूँछ से विरोध किया” यहाँ काव्यात्मक विधा – ‘उपमा’ है। क्या आप, अपने साथी के साथ, कुछ और काव्यात्मक विधाओं की सूची बना सकते हैं जो कविता में प्रयुक्त हुई हैं? 
Answer:
• “………Blink chased lions down the stairs.’ (Exaggeration) 
• ‘That everybody is braver than me.’ (Satire) 
• ‘W’d have been three times as brave….’ (Paradox) 
• ‘But up jumped Custard, snorting like an engine. (Simile) 

• ‘ब्लिंक, शेरों को सीढ़ियों से नीचे तक भगा देता था।’ (अतिशयोक्ति) 
• ‘कि प्रत्येक मुझ से अधिक पराक्रमी है।’ (व्यंग्य) 
• ‘हम तीन गुना अधिक बहादुर होते….।’ (विरोधाभास) 
• ‘किन्तु कस्टर्ड ऊपर कूदा, एक इंजन जैसे फुफकारते हुए।’ (उपमा) 

Question 5. 
Read stanza three again to know how the poet describes the appearance of the dragon 
छंद तीन पुनः पढ़ें, यह जानने के लिए कि कवि ड्रैगन की रूपरेखा का वर्णन कैसे करता है। 
Answer:
Cụstard the dragon has big sharp teeth. On top it has spikes and scales underneath. Its mouth emits fire like a fireplace. Smoke comes out of nose as if from a chimney. It has sharp edges like daggers on its toes. 

ड्रैगन कस्टर्ड के नुकीले बड़े दाँत हैं। इसके ऊपरी भाग पर नुकीले काँटे हैं व निचले पर परतें हैं। इसका मुख अंगीठी के जैसे आग उगलता है । नाक से धुआँ ऐसे निकलता है जैसे चिमनी से बाहर जा रहा हो। इसके पैरों की उँगलियों पर कटार जैसे नुकीले सिरे हैं। 

Question 6. 
Can you find out the rhyme scheme of two or three stanzas of the poem? 
क्या आप कविता के दो या तीन छंदों की तुकान्त योजना खोज सकते हैं? 
Answer:
The rhyming scheme of the last three stanzas (13, 14, 15) are 
अन्तिम तीन छंदों (13, 14, 15) की तुकान्त योजना इस प्रकार है 
Stanza 13 — aa bb cc 
Stanza 14 — aa bb 
Stanza 15 — aa bb 

Question 7. 
Writers use words to give us a picture or image without actually saying what they mean. Can you trace some images used in the poem? 
लेखक प्रायः अपना वास्तविक अभिप्राय बताए बिना शब्दों द्वारा चित्र या आकृति बनाते हैं। क्या आप कविता में प्रयोग किये ऐसे चित्रों को ढूँढ़ सकते हैं? 
Answer:
Yes, we can find such type of imagery in this poem. In the third stanza, we have delineation of the dragon. Similarly, in the 8th stanza, there is depiction of the pirate. 

हाँ, इस कविता में हम इस प्रकार के चित्रों को पा सकते हैं। तीसरे छन्द में ड्रैगन की भौतिक छवि का वर्णन है। इसी प्रकार छन्द आठ में समुद्री डाकू को चित्रित किया गया है। 

(i) Description of Dragon (ड्रैगन का शब्द चित्र) : 
Custard the dragon had big sharp teeth,
And spikes on top of him and scales underneath,
Mouth like a fireplace, chimney for a nose,
And realio, trulio daggers on his toes.

(ii) Description of Pirate : (समुद्री दस्यु का शब्द चित्र) : 
Pistol in his left hand, pistol in his right,
And he held in his teeth a cutlass bright,
His beard was black, one leg was wood;
It was clear that the pirate meant no good. 

Question 8. 
Do you find the Tale of Custard the Dragon to be a serious or a light hearted poem ? Give reasons to support your answer. 
क्या आप ‘कस्टर्ड ड्रेगन की कहानी’ को एक गम्भीर कविता पाते हैं या एक मनोरंजक कविता? अपने उत्तर के समर्थन में कारण दीजिए। 
Answer:
I find this poem a light-hearted one. The following reasons support it First, their names are rhyming ones – Ink : Blink, Custard : Mustard. Second, their humorous images of bravery-Ink and Blink chase lions down the stairs. Third, Dragon has fearsome body even then he keeps crying for a nice safe cage. Fourth, coward dragon emerges the bravest. Belinda still lives with false friends. 

मैं इस कविता को एक मनोरंजक कविता पाता हूँ। निम्न कारण इस बात का समर्थन करते हैं प्रथम, उनके नाम तुकांत वाले हैं इंक :ब्लिंक, कस्टर्ड : मस्टर्ड । द्वितीय, उनकी बहादुरी की हास्यपूर्ण तस्वीर – इंक व ब्लिंक शेरों को नीचे सीढ़ियों तक भगा देते हैं । तृतीय, ड्रैगन भयानक शरीर वाला है फिर भी वह एक अच्छे सुरक्षित पिंजरे के लिए रोता रहता है। चतुर्थ, डरपोक ड्रैगन सबसे बहादुर निकलता है। बेलिन्डा अभी भी झूठे मित्रों के साथ रहती है। 

Question 9. 
This poem, in ballad form, tells a story. Have you come across any such modern song or lyric that tells a story ? If you know one, tell it to the class. Collect such songs as a project.

यह कविता बैलँड के रूप में एक कहानी कहती है। क्या आप ऐसे किसी आधुनिक गीत या प्रगीत से परिचित हुए हैं जो एक कहानी बताता है? यदि आप किसी एक को जानते हैं, तो इसे कक्षा में बताएँ। कुछ ऐसे ही गीतों का प्रोजेक्ट के लिए संग्रह करें। 
[Note : Self-attempt activity.] 

Important Questions and Answers

Answer the following questions in about 20 words only. 

Question 1. 
With whom did Belinda live? बेलिन्डा किसके साथ रहती थी? 
Answer:
Belinda lived with a black kitten, little grey mouse, a little yellow dog, a little dragon and a red wagon in a little white house. 

बेलिन्डा एक काले बिल्ली के बच्चे, एक स्लेटी छोटे चूहे, एक छोटे पीले कुत्ते, एक छोटे ड्रेगन और लाल वेगन के साथ एक छोटे सफेद घर में रहती थी। 

Question 2. 
Why was dragon named ‘Custard’? 
ड्रैगन को ‘कस्टर्ड’ नाम क्यों दिया गया था? .. 
Answer:
Dragon was named custard because of his timidity. He always cried for a nice safe cage where he could live in. 

ड्रैगन को उसकी भीरुता के कारण कस्टर्ड नाम दिया गया था। वह हमेशा एक अच्छे सुरक्षित पिंजरे के लिए चिल्लाता था जहां पर वह रह सके। 

Question 3. 
How is custard, the dragon described in the poem? 
कविता में कस्टर्ड, ड्रैगन को किस प्रकार से वर्णित किया गया है? 
Answer:
Custard, the dragon had big sharp teeth, spikes on top, scales underneath, his mouth is like a fire place, nose like a chimney and daggers on his toes. 

कस्टर्ड, ड्रैगन के बड़े नुकीले दाँत थे, ऊपरी भाग पर नुकीले काटे, नीचे की ओर कठोर चमड़ी की परतें, अंगीठी के समान मुख, नाक एक चिमनी के जैसे तथा उसके पैरों के अंगूठों पर कटारें थीं। 

Question 4. 
Read the poem and write the names of Belinda’s animals. 
कविता को पढ़िए और बेलिण्डा के जानवरों के नाम लिखिए। 
Answer:
Belinda has a Custard, Dragon, Ink the kitten who is little and black, Blink, the mouse, little and grey colour and Mustard the dog with little, yellow and sharp. 

बेलिन्डा के जानवर कस्टर्ड, ड्रैगन, इंक छोटा काला बिल्ली का बच्चा, ब्लिंक, चूहा जो छोटा और स्लेटी रंग का था, मस्टर्ड छोटा, पीला और तेज तर्रार कुत्ता। 

Question 5. 
Why is the dragon considered as a ‘cowardly dragon’? 
ड्रैगन को ‘डरपोक ड्रैगन’ क्यों माना जाता है? 
Answer:
The dragon is considered as a ‘cowardly dragon’ because he always cries for a nice safe cage. He is addressed as ‘custard’ because of his timidity. 

ड्रैगन को ‘डरपोक ड्रैगन’ इसलिए माना जाता है क्योंकि वह हमेशा एक अच्छे सुरक्षित पिंजरे के लिए रोता है। उसकी कायरता के कारण उसे ‘कस्टर्ड’ नाम से सम्बोधित किया जाता है। 

Question 6. 
What do you say in the support that custard appeared to be a coward but proved to be the bravest. 
आप इसके समर्थन में क्या कहेंगे कि कस्टर्ड एक कायर लगता था परन्तु वह सबसे अधिक बहादुर साबित हुआ 
Answer:
Custard always cried for a nice safe cage. But when the pirate came, caustard hit him with his tail and gobbled him. 

कस्टर्ड हमेशा एक अच्छे सुरक्षित पिंजरे के लिए रोता रहता था। लेकिन जब जलदस्यु आया तो कस्टर्ड ने अपनी पूंछ से उस पर प्रहार किया और उसका भक्षण कर गया। 

Question 7. 
How was the fight between the dragon and the pirate? 
ड्रैगन और समुद्री डाकू के मध्य लड़ाई कैसी थी? 
Answer:
The pirate had pistols in both hands and cutlass in his teeth. Dragon jumps upon him like an engine. He hit him with his tail and gobbled him. 

समुद्री डाकू अपने दोनों हाथों में पिस्तौल लेकर और दाँतों में कटार दबाए आता है। ड्रैगन उस पर एक इंजन की तरह से कूदता है। वह अपनी पूँछ से उसे मारता है और उसे निगल जाता है। 

Question 8. 
What humour do you find in the poem, “The Tale of Custard the Dragon”? 
“The Tale of Custard the Dragon” कविता में आप क्या हास्य पाते हैं? 
Answer:
In this poem the names Ink, Blink, Custard are rhythmic and symbolic of their appearance and amusing. Their boasting of bravery is also humorous. 

इस कविता में इंक, ब्लिंक, कस्टर्ड के नाम लयबद्ध हैं व उनकी आकृति के संकेत भी हैं और विचार करने व बोलने पर भी हास्यपूर्ण है। उनका अपनी बहादुरी का बखान भी हास्यपूर्ण है। 

Question 9. 
How is the pirate described in this poem? 
इस कविता में समुद्री डाकू को किस प्रकार से बताया गया है? 
Answer:
The pirate has a black beard and his one leg was of wood. He has pistols in both right and left hands. He has a bright cutlass in his teeth. 

समुद्री डाकू के काली दाढ़ी थी और उसका एक लकड़ी का पैर था। उसके दाएं और बाएं दोनों हाथों में पिस्तौल है। उसके दाँतों में एक चमकीली कटार है। 

Question 10.
What is the theme of poem “The Tale of Custard the Dragon”? 
“The Tale of Custard the Dragon” नामक कविता की विषय-वस्तु क्या है? 
Answer:
Humorous names, acts, situations and to expose and mock at the fair weather friends is the theme of this poem. 

हास्यपूर्ण नाम, कार्य, परिस्थितियाँ और केवल अच्छे दिनों के लिए मित्र बने रहने का भण्डाफड़ व उपहास करना इस कविता की विषय-वस्तु है। 

Question 11. 
What message do you get from the poem, “The Tale of Custard the Dragon?” 
कविता “The Tale of Custard the Dragon” से आप क्या सन्देश प्राप्त करते हैं? 
Answer:
The poem tells us never believe on false friends or fair weather friends. The Dragon proved to be the bravest and the best friend. 

यह कविता हमें यह बताती है कि कभी भी झूठे मित्रों का अथवा सुख के साथियों पर विश्वास नहीं करें। ड्रैगन सबसे बहादुर व सबसे अच्छा मित्र साबित होता है। 
Question 12.
What does the poet tell about Ink? 
इंक के बारे में कवि क्या कहता है? 
Answer:
Poet tells us that Ink is coward. Ink disappears as a substance disappears without anybody’s notice from the bottom of the house. 

कवि हमें कहता है कि इंक कायर है। इंक एक पदार्थ की भांति बिना किसी की नजर में आए घर के पेंदे से गायब हो जाता है। 

Question 13. 
How is Belinda compared and with what? 
बेलिन्डा की तुलना किस प्रकार से और किसके साथ की जाती है? 
Answer:
When Belinda laughs, her giggles are silly laugh. She shakes the whole house. Belinda’s laugh is equal to a giggle for a mouse. 

जब बेलिन्डा हँसती है, उसकी हँसी मूर्खतापूर्ण हँसी होती है। वह सारे घर को हिला देती है। बेलिन्डा की हँसो एक चूहे की हँसी के समान है। 

Question 14. 
How was the behaviour of Belinda’s brave friends? 
बेलिन्डा के बहादुर दोस्तों का व्यवहार किस प्रकार का था? 
Answer:
Belinda’s brave friends fled in adversity. Mustard ran with a cry. Ink disappears unnoticed. The little mouse Blink entered a hole. 

बेलिन्डा के बहादुर दोस्त विपरीत परिस्थितियों में भाग गए। मस्टर्ड चीख के साथ भाग गए। इंक बिना किसी को बताए गायब हो गया। छोटा चूहा ब्लिंक एक छेद में घुस गया। 

Question 15. 
How was the fight of pirate and Dragon? 
ड्रैगन और समुद्री डाकू की लड़ाई कैसी थी? 
Answer:
Pirate opened a bottle and drank some wine. Then he fired two bullets at the dragon but he missed. Then dragon cut him into pieces and ate them up. 

समुद्री डाकू ने एक बोतल खोली और उसमें से कुछ शराब पी। तब उसने ड्रैगन पर दो गोली चलाई मगर वह चूक गया। तब ड्रैगन ने उसे दो भागों में काट दिया और उसे खा गया। 

Question 16. 
What was little dog Mustard boast? 
छोटे कुत्ते मस्टर्ड ने क्या शेखी बघारी? 
Answer:
The little dog Mustard boasted that he would have been doubly brave if he had not been discouraged. He was boldly speaking at that time. 

छोटे कुत्ते मस्टर्ड ने शेखी बघारी कि यदि वह निराश नहीं होता तो वह दुगुना बहा र होता। वह उस समय बहुत मुक्त भाव से बोल रहा था। 

Extracts for Comprehension and Appreciation 

Read the following extracts given below and answer the questions in about 20 words 

Extract -1 

Belinda lived in a little white house, 
With a little black kitten and a little grey mouse 
And a little yellow dog and a little red wagon, 
And a realio, trulio, little pet dragon. 

Question 1.
Where and with whom did Belinda live? 
बेलिन्डा किसके साथ और कहां पर रहती थी? 
Answer:
Belinda lived in a little white house. There were four friends of Belinda who live with her. 

बेलिन्डा एक छोटे सफेद घर में रहती थी। उसके चार दोस्त भी बेलिन्डा के साथ रहते थे। 

Question 2. 
Write about the four friends of Belinda. 
बेलिन्डा के चारों दोस्तों के बारे में लिखिए। 
Answer:
There was a little black kitten, a little grey mouse, a little yellow dog and a real little pet dragon. These are the friends of Belinda. 

एक छोटा काला बिल्ली का बच्चा, एक छोटा भूरे रंग का चूहा, एक पीला छोटा कुत्ता और एक वास्तविक छोटा पालतू ड्रैगन था। 

Extract – 2 

Now the name of the little black kitten was Ink, 
And the little grey mouse, she called him Blink, 
And the little yellow dog was sharp as Mustard, 
But the dragon was a coward, and she called him Custard. 

Question 1. 
What were the names of Belinda’s four friends? 
बेलिन्डा के चार दोस्तों के नाम क्या थे? 
Answer:
The names of four friends were black kitten was Ink, grey mouse’s name was Blink, yellow dog’s name was Mustard and Dragon was custard.

चार दोस्तों के नाम थे काला बिल्ला का बच्चा इंक था, भूरे रंग का चूहा ब्लिंक, पीले कुत्ते का नाम मस्टर्ड और ड्रैगन का नाम कस्टर्ड था। 

Question 2. 
What was the quality of all these four friends? 
इन चारों दोस्तों के क्या गुण थे? 
Answer 
Kitten was black, mouse was grey, dog was sharp and dragon was little, pet and coward as well. 

बिल्ली का बच्चा काला था, चूहा भूरे रंग का था, कुत्ता तेज दाँतों वाला और ड्रैगन छोटा, पालतू और कायर था। 

Extract – 3 

Custard the dragon had big sharp teeth, 
And spikes on top of him and scales underneath, 
Mouth like a fireplace, chimney for a nose, 
And realio, trulio daggers on his toes. 

Question 1. 
What are the dangerous weapons custard the dragon have? 
कस्टर्ड, ड्रैगन के पास क्या खतरनाक हथियार हैं? 
Answer:
Custard the dragon have sharp teeth, spikes on top and real and sharp daggers on his toes. 

कस्टर्ड, ड्रैगन के तेज दाँत हैं, ऊपरी भाग पर काँटे हैं और उसके पैरों के अंगूठों पर वास्तविक धारदार तलवारें हैं। 

Question 2. 
How is custard described in these lines? 
इन पंक्तियों में कस्टर्ड का वर्णन किस प्रकार से किया गया है? 
Answer:
Custard, the dragon is described in dreaded delineations. He has sharp teeth, emits fire like a fire-place and smoke from nose and draggers on his toes. 

कस्टर्ड, ड्रैगन का भयावह शब्द चित्रण किया गया है। उसके तेज धारदार दाँत, भट्टी की तरह से आग छोड़ता है और नाक से धुआँ निकलता है और पैरों के अंगूठों पर तलवारें हैं। 

Extract – 4 

Belinda was as brave as a barrel full of bears, 
And Ink and Blink chased lions down the stairs, 
Mustard was as brave as a tiger in a rage, 
But Custard cried for a nice safe cage. 

Question 1. 
Why was custard the dragon a point of joke? 
कस्टर्ड, ड्रैगन मजाक का बिन्दु क्यों था? 
Answer:
Custard, the dragon was a point of joke because he always wept for a nice and safe cage. Others call him coward. 

कस्टर्ड, ड्रैगन हमेशा मजाक का बिन्दु इस प्रकार था वह हमेशा एक अच्छे और सुरक्षित पिंजरे के लिए रोता था। दूसरे उसे कायर कहते थे। 

Question 2. 
Write about the bravery of Belinda and her friends. 
बेलिन्डा और उसके दोस्तों की बहादुरी के बारे में लिखिए। 
Answer:
Belinda is a brave as a barrel full of bears. The valor of Ink and Blink is also comical. Mustard has bubble bravery. 

बेलिन्डा इतनी बहादुर थी जितनी कि एक बन्दूक की नाल भालुओं से भरी हो। इंक और ब्लिंक की बहादुरी भी हास्यास्पद है। मस्टर्ड भी बुलबुला बहादुरी रखता है। 

Extract – 5 

Belinda tickled him, she tickled him unmerciful, Ink, 
Blink and Mustard, they rudely called him 
Percival, They all sat laughing in the little red wagon 
At the realio, trulio, cowardly dragon. 

Question 1. 
How was custard, the dragon mocked at? 
कस्टर्ड ड्रैगन का मजाक किस प्रकार से उड़ाया जाता था? 
Answer:
Custard the dragon is mocked at when his friends call him a real, true and coward dragon and called him Percival in a rude manner. 

जाक उसके दोस्तों के द्वारा एक वास्तविक, सच्चा और कायर ड्रैगन कहकर और अभद्रता से उसे पर्सिवल कहकर उड़ाया जाता है। 

Question 2. 
How is Belinda mocked at the dragon? 
बैलिन्डा ड्रैगन का मजाक किस प्रकार से उड़ाती थी? 
Answer:
Belinda tickles custard the dragon unkindly. She also mocks at with her friends by calling him Percival. 

बेलिन्डा निर्दयता से कस्टर्ड के गुदगुदी करती है। वह अपने दोस्तों के साथ उसे पर्सिवल कहकर पुकारती है। 

Extract – 6 

Belinda giggled till she shook the house, 
And Blink said Weeck! which is giggling for mouse. 
Ink and Mustard rudely asked his age. 
When Custard cried for a nice safe cage. 

Question 1. 
How do Ink and Blink mock at custard the dragon? .
इंक और ब्लिंक कस्टर्ड पर किस प्रकार से हँसते हैं? 
Answer:
Ink and Blink ask Custard the dragon his age. Custard need a nice, safe cage at that time they both laugh at him. 

इंक और ब्लिंक कस्टर्ड ड्रैगन से उसकी उम्र पूछते हैं। कस्टर्ड को एक अच्छे, सुरक्षित पिंजरे की आवश्यकता है उस समय वे दोनों उस पर हँसते हैं। 

Question 2.
How does Belinda mock at Custard the dragon? 
बैलिन्डा कस्टर्ड ड्रैगन का मजाक किस तरह से उड़ाती है? 
Answer:
Belinda mocks at Custard the dragon by laughing very loudly that shook the house. Others also participate in her laugh in the same manner.

बैलिन्डा कस्टर्ड ड्रैगन पर जोर से हँसकर उसका मजाक उड़ाती है जिससे सारा घर हिल जाता है। दूसरे भी उसी तरह से उसकी हँसी में भाग लेते हैं। 

Extract – 7

Suddenly, suddenly they heard a nasty sound, 
And Mustard growled, and they all looked around. 
Meowch! cried Ink, and goh! cried Belinda, 
For there was a pirate, climbing in the winda. 

Question 1.
What happens all of a sudden? 
अचानक क्या होता है? 
Answer:
All of a sudden they all hear an unpleasant sound. They all look all around in a cautions manner. It was the pirate in the window.

अचानक वे सभी एक अप्रिय आवाज सुनते हैं। वे सावधानीपूर्वक तरीके से सभी चारों ओर देखते हैं। खिड़की में यह एक समुद्री डाकू था। 

Question 2. 
How do they all react in different manner? 
वे सभी भिन्न तरीके से किस प्रकार से प्रतिक्रिया करते हैं? 
Answer
Mustard growls. Ink cries mew. Belinda cries “ooh”. They all were trembling with fear when they all see the pirate. 

मस्टर्ड गुर्राता है। इंक म्याऊं चिल्लाता है। बेलिन्डा ‘ऊह’ चिल्लाती है। वे सभी भय से काँपते हैं जब वे सभी समुद्री डाकू को देखते हैं। 

Extract – 8 

Pistol in his left hand, pistol in his right, 
And he held in his teeth a cutlass bright, 
His beard was black, one leg was wood; 
It was clear that the pirate meant no good. 

Question 1. 
What weapons do the pirate have? 
समुद्री डाकू के पास क्या हथियार हैं? 
Answer:
The pirate have pistols one in right hand and the other in his left hand. He held a cutlass which is very bright in his teeth.

समुद्री डाकू के पास पिस्तौलें थीं एक दायें हाथ में और एक बायें हाथ में थी। उसके पास दाँतों में एक बहुत तेज कटार थी। 

Question 2. 
How does the pirate look in these lines? 
इन पंक्तियों में समुद्री डाकू कैसा लगता है। 
Answer:
The pirate has a black beard. His one leg was made of wood. He has intentions of doing no good. 

समुद्री डाकू के काले रंग की दाढ़ी है। उसकी एक टांग लकड़ी की बनी हुई है। उसके इरादे कोई अच्छा कार्य करने के नहीं हैं। 

Extract – 9 

Belinda paled, and. she cried Help! Help! 
But Mustard fled with a terrified yelp, 
Ink trickled down to the bottom of the household, 
And little mouse Blink strategically mouseholed. 

Question 1. 
What is the impact of arrival of pirate on Belinda and her friends? 
बेलिन्डा और उसके दोस्तों पर समुद्री डाकू के आने का क्या प्रभाव पड़ता है? 
Answer:
Belinda paled with fear Mustard was terrified. Ink and Blink were also trembling with fear. 

बेलिन्डा भय से पीली पड़ गई। मस्टर्ड डर गया था। इंक और ब्लिंक भी डर से कांप गया था। 

Question  2. 
What did Belinda and her friends do? 
बेलिन्डा और उसके साथियों ने क्या किया? .
Answer:
Belinda cried for help. Mustard yelped and terrified. Ink trickled down to the bottom. Blink hid in a small hole. 

बेलिन्डा सहायता के लिए चिल्लाई थी। मस्टर्ड ने डरपोक चिल्लाहट निकाली और भय से कांप गया था। इंक पैंदे में नीचे चला गया। ब्लिंक एक छोटे से छेद में छिप गया था। 

Extract – 10 

But up jumped Custard, snorting like an engine, 
Clashed his tail like irons in a dungeon, 
With a clatter and a clank and a jangling squirm, 
He went at the pirate like a robin at a worm. 

Question 1. 
Write about the comparison of fight of Custard. 
कस्टर्ड की लड़ाई की तुलना के बारे में लिखिए। 
Answer:
Custard jumped like an engine. The attacks of custard the dragon were compared with a robin bird who attacks his victim. 

कस्टर्ड एक इंजन की तरह कूदा। कस्टर्ड ड्रैगन के आक्रमण रॉबिन पक्षी से तुलना किये गए जब वह अपने शिकार पर आक्रमण करता है। 

Question 2. 
Write from the above lines how was the fight of pirate and custard the dragon. 
समुद्री डाकू और कस्टर्ड ड्रैगन की लड़ाई के बारे में उपरोक्त पंक्तियों से लिखिये।
Answer.
Custard the dragon snorted like an engine. He fought with his tail as iron bars in an underground prison. He attacked pirate with a clatter, a clank.

कस्टर्ड ड्रैगन इंजन की तरह फँफकारा। वह अपनी पूंछ से इस प्रकार से लडा जैसे भूमिगत कैदखाने की सलाखें लड़ी हों । उसने समुद्री डाकू पर खड़खड़ाते और टनटनाते हुए आक्रमण किया था। 

Extract – 11.

The pirate gaped at Belinda’s dragon, 
And gulped some grog from his pocket flagon, 
He fired two bullets, but they didn’t hit, 
And Custard gobbled him, every bit.

Question 1. 
What wonders the pirate? 
समुद्री डाकू को क्या विस्मित करता है? 
Answer:
The pirate wonders at the fearlessness of Belinda’s dragon. Custard is very brave at this time and ready to face the pirate. 

समुद्री डाकू बेलिन्डा के ड्रैगन की निर्भयता पर विस्मित था। कस्टर्ड इस समय बहुत बहादुर है और वह समुद्री डाकू का सामना करने के लिए तैयार है।

Question 2.
How does custard the dragon answer the attack of pirate? 
समुद्री डाकू के आक्रमण का कस्टर्ड ड्रैगन ने किस प्रकार से जवाब दिया है? 
Answer:
Custard the dragon took the opportunity and killed the pirate. He cut him into pieces and ate them up. 

कस्टर्ड ड्रैगन ने अवसर का फायदा उठाया और उसने समुद्री डाकू को मार डाला। उसने उसे ..’ टुकड़ों में काट डाला और उसे खा गया था। 

Extract – 12.

Belinda embraced him, Mustard licked him, 
No one mourned for his pirate victim. 
Ink and Blink in glee did gyrate 
Around the dragon that ate the pirate. 

Question 1. 
How was dragon treated after the fight? 
लड़ाई के बाद ड्रैगन के साथ कैसा व्यवहार किया गया? 
Answer:
Custard the dragon was treated warmly. Belinda embraced him. Mustard licked him. Ink and Blink took rounds of the drgaon. 

कस्टर्ड ड्रैगन के साथ प्रेम किया गया। बेलिन्डा ने उसे बाँहों में भर लिया। मस्टर्ड उसे चाटने लगा। इंक व ब्लिंक ने ड्रैगन के चारों ओर चक्कर लगाए। 

Question 2. 
Were they expressed grief over the death of the pirate? 
क्या उन्होंने समुद्री डाकू की मौत पर दुःख प्रकट किया था? 
Answer: 
They all were very happy over the death of the pirate. They did not think about him. They were all praising custard the dragon.

वे सभी समुद्री डाकू की मौत पर बहुत खुश थे। उन्होंने उसके बारे में नहीं सोचा था। वे सभी ड्रैगन की प्रशंसा कर रहे थे। 

Extract -13 

But presently up spoke little dog 
Mustard, I’d have been twice as brave if I hadn’t been flustered. 
And up spoke Ink and up spoke Blink, 
We’d have been three times as brave, we think, 
And Custard said, I quite agree 
That everybody is braver than me.

Question 1.
What does custard the dragon say about his bravery? 
कस्टर्ड ड्रैगन अपनी बहादुरी के बारे में क्या कहता है?
Answer:
Custard the dragon is a real, true brave. He doesnot say anything about his bravery. He even praises others that they are more valorous than him.

कस्टर्ड ड्रैगन एक वास्तविक सच्चा बहादुर है। वह अपनी बहादुरी के बारे में कुछ नहीं कहता है। वह यह कहता है कि दूसरे उससे अधिक बहादुर हैं।

Question 2.
What do the others say about their fight with Pirate?
अन्य सभी समुद्री डाकू से उनकी लड़ाई के बारे में क्या कहते हैं? 
Answer:
Mustard says that if he is not discouraged he will be doubly brave, Ink and Blink say that they will be thrice as brave as they have been.

मस्टर्ड कहता है कि अगर वह हतोत्साहित नहीं होता तो वह दुगुना बहादुर होता। इंक और ब्लिंक कहते हैं कि वे तीन गुणा बहादुर होते जैसे कि वे रहे हैं। 

Extract – 14.

Belinda still lives in her little white house, 
With her little black kitten and her little grey mouse, 
And her little yellow dog and her little red wagon, 
And her realio, trulio little pet dragon.

Question 1. 
Where does Belinda live? Write about the changes after their fight with the …. piráte? 
बेलिन्डा कहाँ पर रहती है? उनकी समुद्री डाकू से हुई लड़ाई के पश्चात् आए हुए परिवर्तन के बारे में लिखिए। 
Answer:
After their fight with the pirate there is no change in them. Belinda lives in her little white house. 

समुद्री डाकू से उनकी लड़ाई के बारे में उनमें कोई परिवर्तन नहीं आता है। बेलिन्डा अपने छोटे सफेद घर में रहती है। 

Question 2. 
Where do the other friends of Belinda live? 
बैंलिन्डा के अन्य दोस्त कहाँ पर रहते हैं? 
Answer
The other friends of Belinda live where they have been living. They are all living with Belinda in the little white house. 

बेलिन्डा के अन्य दोस्त वहीं रहते हैं जहाँ पर वे रह रहे हैं। वे सभी बेलिन्डा के साथ उस छोटे सफेद घर में रहते हैं। 

Extract – 15 

Belinda is as brave as a barrel full of bears,
And Ink and Blink chase lions down the stairs, 
Mustard is as brave as a tiger in a rage, 
But Custard keeps crying for a nice safe cage. 

Question 1. 
What does the poet say about Belinda and her friend’s bravery? 
कवि बेलिन्डा और उसके दोस्तों की बहादुरी के बारे में क्या कहता है? 
Answer:
Poet says that Belinda is as valorous as a barrel full of bears. Ink and Blink are brave enough to chase lions down the stairs. Mustard is as brave as a tiger. 

कवि कहता है कि बेंलिन्डा इतनी बहादुर है जितनी कि एक बंदूक की नाल भालुओं से भरी हो। इंक व ब्लिंक इतने बहादुर हैं कि वे सीढ़ियों के नीचे तक शेरों का पीछा करते हैं। मस्टर्ड इतना बहादुर है जितना कि एक बाघ। 

Question 2. 
Why does the poet write about the bravery of Belinda and her friends? 
कवि बेलिन्डा और उसके दोस्तों के बारे में क्यों लिखता है? 
Answer:
Poet writes about the bravery of Belinda and her friends because he wants to tell that beware of fair weather and false friends. The brave never say about their bravery. 

कवि बेलिन्डा और उसके दोस्तों की बहादुरी के बारे में इसलिए कहता है क्योंकि वह अच्छे मौसम के दोस्तों और झूठे दोस्तों से सावधान रहने के लिए कहता है बहादुर कभी भी अपनी बहादुरी के बारे में नहीं कहता है। 

0:00
0:00