Day
Night

Poem 3 A Tiger in the Zoo

Textbook Questions and Answers

Thinking about the Poet

Question 1.
Read the poem again, and work in pairs or groups to do the following tasks.
कविता को पुनः पढ़ें और युग्म या समूह में कार्य करते हुए निम्न कार्य को करें। 

(i) Find the words that describe the movements and actions of the tiger in the cage and in the wild. Arrange them in two columns. 
उन शब्दों को ढूंढ़ें जो पिंजरे वाले बाघ व जंगल वाले बाघ की गतिविधियों और क्रियाविधियों का वर्णन करते हैं। इन्हें दो कॉलम में व्यवस्थित करें। 
Answer:

Tiger in the Cage 

Tiger in the Wild 

(i) stalk, step
(ii) lock, stalking, ignoring
(iii) hear, patrol, stare

(i) lurk, slide, pass
(ii) snarl, bare, terrorise


(ii) Find the words that describe the two places, and arrange them in two columns. 
उन शब्दों को ढूँढें, जो इन दो स्थानों का विवरण देते हैं और इन्हें दो कॉलम में व्यवस्थित करें। 
Answer:

Cage

Wild

(i) his cage, quiet rage
(ii) concretè cell, behind bars, length of his cage, visitors
(iii) patrolling cars, brilliant stars.

(i) lurking in shadow, long grass, waterhole, plump deer
(ii) snarling around houses, jungle’s edge,terrorising the village.

Now try to share ideas about how the poet uses words and images to contrast the two situations. 
अब इन विचारों पर चर्चा करें कि कवि दोनों परिस्थितियों का तुलनात्मक अन्तर स्पष्ट करने के लिए शब्दों और मानस चित्रों का प्रयोग कैसे करता है। 
Answer:
The poet contrasts words in this manner-‘few steps’ with sliding’; quiet rage’ with ‘snarling’; ignoring visitors’ with terrorising’. 
The poet contrasts images in the following ways – “pads of velvet quiet’ with “lurking in shadow’; ‘locked in a concrete cell’ with ‘snarling around houses’; ‘behind bars’ with ‘near the water-hole’. 

कवि शब्दों का विरोधाभास इस प्रकार रखता है’कुछ कदम’ को ‘सरकते हुए’ से; ‘शान्त क्रोध’ को ‘गुर्राते हुए’ से; ‘दर्शकों की उपेक्षा’ को ‘डराते हुए’ से। 
कवि शब्द-चित्रों को निम्न प्रकार विरोधाभासित करता है-‘गद्देदार पैर शान्त हैं’ को ‘अन्धेरे में घात ने’ से; ‘कंक्रीट के बाड़े में बन्द होने’ को ‘घरों के आसपास गुर्राने’ से; सलाखों के पीछे’ होने को ‘तालाब के समीप होने से। 

Question 2. 
Notice the use of a word repeated in lines such as these : 
निम्न पंक्तियों में एक शब्द का प्रयोग दोहराते हुए किया गया है – 
(i) On pads of velvet quiet. 
In his quiet rage. 

(ii) And stares with his brilliant eyes. 
At the brilliant stars.

What do you think is the effect of this repetition? 
इस दोहरान का आप क्या प्रभाव सोचते हैं? 
Answer:
I think the effect of this repetition is the artistically drawn contrast. For instance, “pads of velvet quiet’, contrasts the free movements of the legs of the tiger with their quietness at present. Then quiet rage’ contrasts the rage (the anger which leads to shouting) with its outward quietness. The repetition of “brilliant eyes’ and ‘brilliant stars’ is for the sake of emphasis on the idea of freedom’ and ‘happiness’ of the zoo tiger. 

मैं सोचता हूँ कि इस दोहरान का प्रभाव कलात्मक ढंग से खींचा गया विरोधाभास है। उदाहरण के लिए, ‘मखमल जैसे गद्देदार शान्त पैर’ बाघ की टाँगों की अबाध गति का वर्तमान में उनके शान्त होने से विरोधाभासित करता है। फिर, ‘शान्त क्रोध’ क्रोध (क्रोध जो चिल्लाहट को प्रवृत्त करता है) को बाहरी शान्ति से विरोधाभासित करता है। ‘चमकीली आँखों’ व ‘चमकीले सितारों’ का दोहरान चिड़ियाघर के बाघ के ‘स्वतन्त्र’ व ‘प्रसन्न’ होने के विचार पर विशेष जोर डालने के लिए है। 

Question 3. 
Read the following two poems – one about a tiger and the other about a panther. Then discuss : 
Are zoos necessary for the protection or conservation of some species of animals? Are they useful for educating the public? Are there alternatives to zoos? 
निम्न दो कविताओं को पढ़ें-एक बाघ व दूसरी पैन्थर (तेंदुआ) के बारे में है। फिर चर्चा करें : 
क्या जानवरों की कुछ प्रजातियों के बचाव या परिरक्षण के लिए चिड़ियाघर आवश्यक हैं? क्या वे जनता को शिक्षित करने के लिए उपयोगी हैं? क्या चिडियाघरों के विकल्प हैं? 

The Tiger 
The tiger behind the bars of his cage growls, 
The tiger behind the bars of his cage snarls, 
The tiger behind the bars of his cage roars. 
Then he thinks. 
It would be nice not to be behind bars all 

The time 
Because they spoil my view. 
I wish I were wild, not on show. 
But if I were wild, hunters might shoot me. 
But if I were wild, food might poison me. 
But if I were wild, water might drown me. 
Then he stops thinking 

And… 
The tiger behind the bars of his cage growls, 
The tiger behind the bars of his cage snarls. 
The tiger behind the bars of his cage roars. — Peter Niblett 

The Panther 
His vision, from the constantly passing bars, 
has grown so weary that it cannot hold 
anything else. It seems to him there are 
a thousand bars; and behind the bars, no world. 

As he paces in cramped circles, over and over, 
the movement of his powerful soft strides 
is like a ritual dance around a centre 
in which a mighty will stands paralysed. 

Only at times, the curtain of the pupils 
lifts, quietly. An image enters in.
rushes down through the tensed, arrested muscles, 
plunges into the heart and is gone. — Rainer Matia Rilke
Answer:
Yes, zoos are necessary for the protection or conservation of some species of animals which are endangered ones such as tigers, rhinos etc.  Zoos are useful for educating public. People get knowledge about their varieties, habitats, food habits, reproduction, usefulness etc. Yes, there are alternatives to zoos. “Wild Life Sancturies’, ‘Tiger Reserve Forests’ etc. are the alternatives. 

हाँ, चिड़ियाघर जानवरों की ऐसी प्रजातियों के बचाव या परिरक्षण के लिए आवश्यक हैं जो लुप्त होने के कगार पर हैं जैसे बाघ, गैंडा आदि। चिड़ियाघर जनता को शिक्षित करने के लिए उपयोगी हैं। लोगों को उनकी विभिन्नताओं, शरणस्थलियों, खान-पान की आदतों, वंशवृद्धि, उपयोगिता आदि का ज्ञान प्राप्त होता है। हाँ, चिड़ियाघरों के विकल्प हैं। ‘वन्य जीव उद्यान’, ‘बाघ संरक्षित वन’ आदि इनके विकल्प हैं। 

Question 4. 
Take a point of view for or against zoos, or even consider both points of view and write a couple of paragraphs or speak about this topic for a couple of minutes in class. 
चिड़ियाघरों के पक्ष या विपक्ष में एक दृष्टिकोण लीजिए या दोनों ही दृष्टिकोणों पर विचार कीजिए और दो पैराग्राफ लिखिए या कक्षा में दो मिनट इस विषय पर बोलिए। 
Answer:
For Zoos (चिड़ियाघरों के पक्ष में)
Good Morning Everybody! 
I’m Arjun Gupta and today, I stand before you to speak for zoos. 
Zoos are necessary for the conservation of the animals on the verge of extinction. These are useful for their reproduction. 
Zoos prove vital in educating the public about the varieties and usefulness of the animals. 
Thus, Zoos are necessary for us. 
Thank you. 

Against Zoos (चिड़ियाघरों के विपक्ष में) 

Good Morning Everybody! 
I, Anjali Bairwa, today stands before you to speak against zoos. 
Zoos are prisons for animals. Their freedom is snatched. Their natural lives are interfered. 
In zoos, spectators tease them in many ways. They may get stale or unnatural food. Their enclosures may not be properly managed. 
Thus, zoos cause interference in the life of animals. Thank you. 

Important Questions and Answers

Answer the following questions in about 20 words only. 

Question 1. 
How does a tiger took in his cage in the zoo? 
चिड़ियाघर में एक बाघ अपने पिंजरे में किस प्रकार का लगता है? 
Answer:
A tiger looks restless, frustrated, uneasy and in a silent anger in his cage. It can be noticed through his behaviour and his walking steps. 

एकं बाघ अपने पिंजरे में बेचैन, कुण्ठित, परेशान और एक शान्त गुस्से में दिखाई देता है। यह उसके व्यवहार एवं उसकी चाल से देखा जा सकता है। 

Question 2. 
How does a tiger live in his natural habitat?
एक बाघ अपने प्राकृतिक निवास में किस प्रकार से रहता है? 
Answer:
He hides in long grass near a water pole in order to find plump deer as prey. He likes free and natural life. 

वह पानी के स्थान पर लम्बी घास में छिपकर बैठ जाता है जिससे वह मोटे हिरणों को शिकार के बारे में पा सकें। वह स्वतंत्र और प्राकृतिक जीवन पसन्द करता है। 

Question 3. 
What is the benefit of living a natural life for a tiger? 
एक बाघ के लिए प्राकृतिक जीवन को जीने का क्या फायदा होता है? 
Answer:
Natural life keeps the real and natural virtues of a tiger. He can develop his self with a healthy feeling. 

प्राकृतिक जीवन एक बाघ के वास्तविक एवं स्वाभाविक जीवन को बनाए रखता है। वह अपना स्वयं का विकास एक स्वस्थ भावना के साथ कर सकता है। 

Question 4. 
How does a tiger terrorise villages? 
एक बाघ ग्रामों को किस तरह से आतंकित करता है? 
Answer:
A tiger lurks and snarls near villages during night. He makes loud noise and shows white fangs and claws to the villagers with a threat.
 
एक बाघ रात के समय दाँत दिखाते हुए गाँवों के समीप भटकता है। वह जोर का शोर करता है और अपने सफेद दाँत और पंजों को गाँव वालों को एक धमकी के साथ दिखाता है। 

Question 5. 
What is the present condition of the tiger as given in poem. 
बाघ की वर्तमान दशा क्या है जैसा कि कविता में दिया गया है? 
Answer;
The tiger is locked in the concrete wall, his strength is kept behind the bars. He can walk upto the length of cage. 

बाघ को कंक्रीट की दीवारों में ताला लगा दिया गया है, उसकी ताकत को लोहे के सरियों के पीछे रखा गया है। वह पिंजरे की लम्बाई तक ही घूम-फिर सकता है। 

Question 6. 
Can you guess what does a tiger think when it is kept behind bars? 
क्या आप अनुमान लगा सकते हैं कि एक बाघ को पिंजरे में रखा जाता है तो वह क्या सोचता है? 
Answer:
A tiger when kept behind bars always laments over his condition. He always thinks to make himself free from the slavery. He remains restless, uneasy. 

जब एक बाघ को पिंजरे में रखा जाता है तो वह अपनी दशा पर बहुत दुःखी होता है। वह हमेशा अपने आपको गुलामी से मुक्त करने के बारे में सोचता है। वह बेचैन और परेशान रहता है। 

Question 7. 
What is the condition of the tiger at night in the cage? 
पिंजरे में रात के समय बाघ की क्या दशा है? 
Answer:
The tiger looks with his brilliant eyes at the stars in the sky. He listens the noise of the patrolling cars. 
बाघ अपनी चमकीली आँखों से आकाश में चमकते सितारों को देखता है। वह गश्त लगाती हुई कारों का शोर सुनता है। 

Question 8. 
What is the tiger thinking while looking at the stars? 
बाघ सितारों को देखते हुए क्या सोचता है? 
Answer:
The tiger thinks about his days of freedom. How freely he spent those days. He also laments over his present condition.
 
बाघ अपनी स्वतंत्रता के दिवसों को याद करता है। उसने कितनी स्वतंत्रता से वे दिन बिताए थे। वह अपनी वर्तमान दशा पर भी दुःखी होता है। 

Question 9. 
What message does the poet want to give in the line “His strength behind the bars”? 
कवि “सींखचों के पीछे उसकी ताकत है”के माध्यम से क्या संदेश देना चाहता है? 
Answer:
The poet wants to tell that the natural power and freedom, of the tiger is put behind the bars. He wants to tell us about freedom of tiger. 

कवि हमें यह कहना चाहता है कि बाघ की प्राकृतिक शक्ति और स्वतंत्रता को सलाखों के पीछे डाल दिया गया है। वह हमें बाघ की स्वतंत्रता के बारे में बताना चाहता है। 

Question 10. 
Compare the environment of the zoo tiger and of the jungle tiger? 
चिड़ियाघर के बाघ के वातावरण की तुलना जंगल के बाघ से कीजिए। 
Answer:
A tiger in the zoo is captive behind bars and listens the sound of patrolling cars. The jungle tiger snarls around houses at the jungle’s edge. 

एक बाघ को सलाखों के पीछे बांध कर रखा गया है और वह रात को गश्त करती हुई कारों का शोर सुनता है। जंगल का बाघ जंगल के किनारे के घरों के चारों ओर गुर्राता है। 

Extracts for Comprehension and Appreciation 

Read the extracts given below and answer the questions that follow. 

Extract – 1.

He stalks in his vivid stripes 
The few steps of his cage. 
On pads of velvet quiet. 
In his quiet rage. 

Question 1. 
How is the cage of the tiger? 
बाघ का पिंजरा किस प्रकार का है? 
Answer:
The cage of the tiger is strongly built with bars. The length is few steps where he can walk in a silent anger. 
बाघ का पिंजरा सलाखों से मजबूती से बना है। पिंजरा कुछ कदम ही लम्बा है जहाँ पर बाघ एक शान्त गुस्से में भरकर चल सकता है। 

Question 2. 
How does a tiger look in a cage? 
पिंजरे में एक बाघ किस प्रकार का नजर आता है?
Answer:
A tiger looks restless, uneasy in his strips. He is full of silent anger and ignores the anlookers. Who comes to visit zoo. 
एक बाघ अपने धारियांदार शरीर में बेचैन, परेशान नज़र आता है। उसमें एक शान्त गुस्सा भरा हुआ है और वह चिड़ियाघर में उसको देखने आने वालों को नजरअन्दाज करता है। 

Extract – 2 

He should be lurking in shadow, 
Sliding through long grass 
Near the water hole 
Where plump deer pass. 

Question 1. 
How does a tiger live in his natural habitat? 
एक बाघ प्राकृतिक निवास में किस प्रकार से रहता है? 
Answer:
A tiger lives free, carefree in his natural habitat. He walks here and there in the  shadow and among the long grass. 
एक बाघ अपने प्राकृतिक निवास में स्वतंत्र, चिन्तामुक्त होकर रहता है। वह जंगल की छाया में और लम्बी घास में इधर-उधर घूमता है। 

Question 2. 
How does a tiger get his food in jungle? 
एक बाघ जंगल में अपना भोजन कैसे प्राप्त करता है? 
Answers 
A tiger slides through the long grass where fat deer pass. He gets his food by killing them. 
बाघ लम्बी घास में से होकर धीरे-धीरे फिसलता है जहाँ से हिरण गुजरते हैं। वह उन्हें मारकर अपना भोजन प्राप्त करता है। 

Extract – 3 

He should be snarling around houses 
At the jungle’s edgs. 
Baring his white fangs, his claws, 
Terrorising the village! 

Question 1. 
In what way a tiger terrorise the village at night? 
एक बाघ रात के समय गाँव को किस प्रकार से आतंकित करता है? 
Answer:
A tiger snarls around the houses at night which are situated at the edge of the jungle. He shows his white teeth and strong claws. 
एक बाघ रात के समय जंगल के किनारे बसे घरों के चारों ओर भटकता है। वह अपने सफेद दांत और मजबूत पंजे दिखाता है। 

Question 2. 
How is a tiger at night in a jungle is described in these lines? 
इन पंक्तियों में एक बाघ को रात के समय जंगल में किस तरह से वर्णित किया गया है? 
Answer:
A tiger is shown as a terror at night in a jungle in these lines. He walks around the houses. He has strong claws and white teeth.
एक बाघ को इन पंक्तियों में रात में एक आतंक के रूप में दिखाया गया है। वह घरों के चारों ओर घूमता है। उसके मजबूत पंजे और सफेद दांत हैं। 

Extract – 4 

But he’s locked in a concrete cell, 
His strength behind bars, 
Stalking the length of his cage. 
Ignoring. visitors. 

Question 1. 
How does a tiger behaves in a cage? 
एक बाघ एक पिंजरे में किस प्रकार का व्यवहार करता है? 
Answer:
 A tiger ignores the visitors who come to see the zoo. He is in an uneasy, disturbed manner roars in his cage. 
एक बाघ चिड़ियाघर में उसको देखने आने वालों को नज़रअन्दाज करता है। वह एक परेशान, व्यथित तरीके से पिंजरे में गुर्राता है।

Question 2.
How is a tiger kept in a zoo? 
चिड़ियाघर में एक बाघ को किस प्रकार से रखा जाता है? 
Answer:
A concrete cell is made for a tiger in a zoo. Strong bars are used to keep his strength inside the cage which is enough of his length. 
एक बाघ के लिए चिड़ियाघर में कंक्रीट का पिंजरा बनाया गया है। उसकी ताकत को अन्दर रखने के लिए उसकी लम्बाई के अनुसार मजबूत सरिये लगाये हैं। 

Extract-5 

He hears the last voice at night, 
The patrolling cars, 
And stares with his brilliant eyes 
At the brilliant stars. 

Question 1. 
How does a tiger behave in his cage at night? 
एक बाघ रात के समय अपने पिंजरे में किस प्रकार का बर्ताव करता है? 
Answer:
A tiger listens the noise of the patrolling cars at night in the zoo. He looks at the stars in the starlit night with his bright eyes. 
बाघ रात में गश्त लगाती हुई कारों का शोर चिड़ियाघर में सुनता है। वह तारों से आच्छादित आकाश की ओर अपनी चमकीली आँखों से देखता है। 

Question 2. 
Imagine with the help of these lines what does a tiger think at night about him self? 
इन पंक्तियों की सहायता से कल्पना कीजिए कि रात के समय एक बाघ अपने बारे में क्या सोचता है? 
Answer:
Tiger finds himself in sad and sorrouful state. He is helpless despite his great strength. He thinks about his freedom in jungle. 
बाघ अपने आपको दुःखपूर्ण स्थिति में पाता है। अपनी अपार शक्ति के बाव भी वह असहाय है। वह जंगल में अपनी स्वतंत्रता के बारे में सोचता है। 

0:00
0:00