The Tsunami

Textbook Questions and Answers

Working with the Text:

Discuss the following questions in class. Then write your own answers. 

निम्न प्रश्नों की कक्षा में चर्चा करें। फिर अपने स्वयं के उत्तर लिखें। 

Question 1. 
When he felt the earthquake, do you think Ignesious immediately worried about a tsunami? Give reasons for your answer. Which sentence in the text tells you that the Ignesious family did not have any time to discuss and plan their course of action after the tsunami struck? 
जब उसने भूकम्प को महसूस किया तो क्या आपके विचार से इग्नेशियस तुरन्त सुनामी के बारे में चिन्तित हो गया था? अपने उत्तर के लिए कारण दीजिए। मूल पाठ में कौनसा वाक्य आपको यह बताता है कि सुनामी के आने के बाद | इग्नेशियस परिवार के पास आपस में चर्चा करने व अगली कार्यवाही की योजना बनाने का समय ही नहीं था? 
Answer:
When he felt the earthquake, I think Ignesious did not get worried about a tsunami. The first reason is this that he ensured the safety of the television. The second is that the family rushed out of the house. “In the chaos and confusion, two of his children I caught hold of their mother’s father and mother’s brother and rushed in the opposite direction.” This sentence in the text shows us that the Ignesious family did not have any time to discuss and plan their course of action after the tsunami struck. 

जब उसने भूकम्प को महसूस किया तो मेरे विचार से इग्नेशियस तुरन्त सुनामी के बारे में चिन्तित नहीं हुआ था। प्रथम कारण यह है कि उसने टेलिविजन की सुरक्षा को सुनिश्चित किया था। दूसरा यह है कि वह परिवार घर के बाहर निकलने को दौड़ा था। “अव्यवस्था व उलझन में, उसके दो बच्चों ने अपनी माँ के पिता व माँ के भाई का हाथ पकड़ा था और विपरीत दिशा में दौड़ पड़े थे।” मूल पाठ का यह वाक्य हमें यह बताता है कि सुनामी के आने के बाद इग्नेशियस परिवार के पास आपस में चर्चा करने व अगली कार्यवाही की योजना बनाने का समय ही नहीं था। 

Question 2. 
(a) Which words in the list below describe Sanjeev, in your opinion? 
आपके विचार में निम्न सूची में से कौनसे शब्द संजीव का वर्णन करते हैं? (Look up the dictionary for words that you are not sure of.) 
(जिन शब्दों के विषय में आप नहीं जानते उनके अर्थ के लिए शब्दकोश देखें।) 
cheerful (प्रसन्नचित्त), ambitious (महत्त्वाकांक्षी), brash (उतावला), brave (बहादुर), careless (लापरवाह), heroic (साहसपूर्ण), selfless (नि:स्वार्थी), heartless (निर्दयी), humorous (हास्यपूर्ण)। 

(b) Use words from the list to complete the three sentences below. 
निम्न तीन वाक्यों को पूरा करने के लिए उपर्युक्त सूची से शब्द प्रयोग करें। 
(i) I don’t know if Sanjeev was cheerful, …………… or……….. 
(ii) I think that he was very brave, and…………. 
(iii) Sanjeev was not heartless, …….or….. 
Answer:
(a) ‘brave’, ‘heroic’, ‘selfless’ are the words in the above list which describe Sanjeev. 
‘बहादुर’, ‘साहसपूर्ण’, ‘निःस्वार्थी’ वे शब्द उपर्युक्त सूची में हैं जो संजीव का वर्णन करते हैं।

(b) (i) I don’t know if Sanjeev was cheerful, brash or humorous.
तीव्र गति मंद गति । न मंद न तीव्र बाहर दौड़ पड़ा ऊपर उठना तैरना बहा ले गई उभरना चलना पीछे खिसकना दौड़ा बहा ले गई 
(ii) I think that he was very brave, heroic and selfless. 
(iii) Sanjeev was not heartless, careless or frightened. 

Question 3. 
How are Meghna and Almas’s stories similar? 
मेघना व अलमस की कहानियां समान कैसे हैं? 
Answer:
Both Meghna and Almas lost their parents. Meghna saved herself by a wooden door and Almas by a wooden log and reached the shore.

दोनों मेघना व अलमस ने अपने माता-पिता को खो दिया। | मेघना ने अपने को लकड़ी के दरवाजे से व अलमस ने एक लकड़ी के लट्ठे से अपने को बचाया और किनारे पहुंची। 

Question 4. 
What are the different ways in which Tilly’s parents could have reacted to her behaviour? What would you have done if you were in their place?
वे विभिन्न तरीके कौनसे हैं जिनमें टिली के माता-पिता उसके व्यवहार के प्रति प्रतिक्रिया दे सकते हैं? आपने क्या किया होता यदि आप उनके स्थान पर होते? 
Answer:
Tilly’s parents could have ignored her or scolded her or taken her to be ill and so on. I would have done the same thing what her parents did.

टिली के माता-पिता उसकी उपेक्षा कर सकते थे या उसे डांट सकते थे या उसे बीमार समझ सकते थे आदि-आदि। |मैंने भी यही किया होता जो उसके माता-पिता ने किया।

Question 5. 
If Tilly’s award was to be shared, who do you think she should share it with her parents or her geography teacher?
यदि टिली को अपना पुरस्कार बाँटना हो तो उसे, आपके | विचार से किसके साथ बाँटना चाहिए-अपने माता-पिता के साथ या अपने भूगोल के अध्यापक के साथ? 
Answer:
In my opinion, Tilly should share it with her Geography teacher. Because of him she could understand the signs of tsunami.

मेरे विचार में टिली को इसे अपने भूगोल के अध्यापक के साथ बाँटना चाहिए। उसके कारण ही वह सुनामी के लक्षणों को समझ सकी। 

Question 6. 
What are the two different ideas about why so few animals were killed in the tsunami? Which idea do you find more believable?
वे दो विभिन्न विचार कौनसे हैं जो यह बताते हैं कि सुनामी में इतने कम जानवर क्यों मरे थे? कौनसा विचार आपको अधिक विश्वसनीय लगता है? 
Answer:
The first idea is that animals have a sixth sense and they know when the earth is going to shake. The second is that some experts believe that animal’s more acute hearing helps them hear or feel the earth’s vibration. The second ideal find more believable. 

प्रथम विचार यह है कि जानवरों के छठी इन्द्रिय होती है और वे जान जाते हैं कि भूमि में कब कम्पन होने वाला है। दूसरा यह है कि कुछ विशेषज्ञ यह विश्वास करते हैं कि जानवरों की बहुत प्रखर श्रवण शक्ति उनको भूमि के कम्पन को सुना देती है या महसूस करा देती है। दूसरे विचार को मैं अधिक। विश्वसनीय पाता हूँ। 

Comprehension Check 

Page 27.

Q. Say whether the following are true or false : 
बताएं कि निम्न सत्य हैं या असत्य

1. Ignesious lost his wife, two children, his father-in-law and his brother-in-law in the tsunami. 
2. Sanjeev made it to safety after the tsunami. 
3. Meghna was saved by a relief helicopter. 
4. Almas’s father realised that a tsunami was going to hit the island. 
5. Her mother and aunts were washed away with the tree that they were holding on to. 
Answer:
1. True 
2. False 
3. False 
4. True 
5. True.

Page 28-29.

Answer the following in a phrase or sentence: 
निम्न का एक शब्द-समुच्चय या वाक्य में उत्तर दें

Question 1. 
Why did Tilly’s family come to Thailand? 
टिली का परिवार थाइलैंड क्यों आया था?.
Answer:
Tilly’s family came to Thailand to celebrate Christmas at a beach resort. 
टिली का परिवार थाइलैंड में समुद्री तट पर क्रिसमस मनाने आया था। 

Question 2. 
What were the warning signs that both Tilly and her mother saw?
वे चेतावनी भरे निशान क्या थे जो दोनों टिली व उसकी माँ ने देखे? 
Answer:
Both Tilly and her mother saw the sea rising and swelling up forming whirlpools. 
टिली और उसकी माँ, दोनों ने समुद्र का उभरना और |घटना-बढ़ना एवं जलावर्त बनाते हुए देखा।

Question 3. 
Do you think Tilly’s mother was alarmed by them? 
क्या आप सोचते हैं कि टिली की माँ को उनके द्वारा सचेत कर दिया गया था? 
Answer:
No, I don’t think Tilly’s mother was alarmed by them. But seeing her daughter so frightened, she thought something serious was going on.
नहीं, मेरे विचार से टिली की माँ उनके द्वारा सचेत नहीं हुई थी। किन्तु अपनी पुत्री को इतना डरा हुआ देखकर, उसने सोचा कि कुछ गंभीर घट रहा था। 

Question 4.
Where had Tilly seen the sea behaving in the same strange fashion?
टिली समुद्र को उस अजीबोगरीब ढंग से व्यवहार करते कहाँ देख चुकी थी? 
Answer:
Tilly had seen the sea behaving in the same strange fashion in her geography class in a video on tsunami in England 
टिली समुद्र को उस अजीबोगरीब ढंग से व्यवहार करते। इंग्लैण्ड में अपनी भूगोल की कक्षा में सुनामी पर दिखाये गए वीडियो में देख चुकी थी। 

Question 5. 
Where did the Smith family and the others on the beach go to escape from the tsunami? 
स्मिथ परिवार व अन्य जो बीच पर थे, सुनामी से बचने के |लिए कहाँ गये? 
Answer:
The Smith family and the others on the beach went to the third floor of the hotel to escape from the tsunami. 
सुनामी से बचने के लिए स्मिथ परिवार व अन्य जो बीच (किनारे) पर थे वै होटल की तीसरी मंजिल पर चले गए। 

Question 6. 
How do you think her geography teacher felt when he heard about what Tilly had done in Phuket? 
आप क्या सोचते हैं कि उसके भूगोल के अध्यापक ने कैसा सोचा होगा जब उसने सुना होगा कि टिली ने फुकेट में क्या किया था? 
Answer:
I think her geography teacher must have been proud of Tilly when he heard about what she had done in Phuket. 
मेरे विचार से उसके भूगोल के अध्यापक को टिली. पर अवश्य ही गर्व हुआ होगा जब उसने यह सुना होगा कि उसने (टिली ने) फुकेट में क्या किया था। 

[Page 30] 

Answer using a phrase or a sentence : 
एक शब्द-समुच्चय या वाक्य में उत्तर दें। 

Question 1. 
In the tsunami 1,50,000 people died. How many animals died? 
सुनामी में 1,50,000 लोग मर गए कितने जानवर मरे? 
Answer:
Not many animals were reported dead. 
अधिक जानवरों के मरने की सूचना नहीं मिली थी। 

Question 2.
How many people and animals died in Yala National Park? 
याला राष्ट्रीय उद्यान में कितने लोग व कितने जानवर मरे? 
Answer:
Sixty people and two animals died in Yala National Park. 
याला राष्ट्रीय उद्यान में 60 लोग व 2 जानवर मरे।

Question 3. 
What do people say about the elephants of Yala National Park? 
याला राष्ट्रीय उद्यान के हाथियों के बारे में लोग क्या कहते
Answer:
People say that the three elephants of Yala National Park ran away from the Patanangala beach about an hour before the tsunami hit.
लोग कहते हैं कि सुनामी आने के एक घण्टे पूर्व ही याला राष्ट्रीय उद्यान के तीन हाथी पाटानंगला बीच (किनारे) से भाग निकले थे।

Question 4. 
What did the dogs in Galle do? 
गाले में कुत्तों ने क्या किया? 
Answer:
The dogs in Galle did not go for their daily run on the beach. 
गाले में कुत्ते बीच (किनारे) पर अपनी नित्य की दौड़ के लिए नहीं गए।

Working with Language: 

Question 1.
Go through Part-I carefully, and make a list of as many words as you can find that indicate movement of different kinds. (There is one word that occurs repeatedly count how many times!) Put them into three categories. 
भाग प्रथम को सावधानीपूर्वक पढ़ें और ऐसे शब्द जो विभिन्न प्रकार की गति को इंगित करते हैं, की सूची में इतने शब्द लिखिए जितने आप लिख सकते हैं। (एक शब्द है जो बारंबार आता है – गिनें कितनी बार आता है) इनको तीन श्रेणियों में। रखें। 
RBSE Solutions for Class 8 English Honeydew Chapter 2 The Tsunami 2
Can you explain why there are many words in one column and not in the others?
क्या आप स्पष्ट कर सकते हैं कि एक कॉलम में बहुत से। शब्द हैं जबकि अन्य में नहीं हैं? 
Answer:

Fast MovementSlow 
Movement
Neither Slow Nor Fast
rushed out swept away recede
ran
washedaway
rising
swelling
floating
walking
RBSE Solutions for Class 8 English Honeydew Chapter 2 The Tsunami 1

• The word ‘swept away’ occurs repeatedlyit is repeated four times’. 
शब्द ‘swept away’ बारंबार आता है-यह ‘चार बार’ आता है। 

There are more words in the column of fast movement because tsunami’s actions are fast.
तेज गति वाले कॉलम में अधिक शब्द हैं क्योंकि सुनामी की कार्यवाही तीव्र होती है। 

Question 2.
Fill in the blanks in the sentences below (the verbs given in brackets will give you a clue.)
निम्न वाक्यों के रिक्त स्थान भरें (कोष्ठकों में दी गई क्रियाएँ आपको संकेत प्रदान करेंगी।) 

(i) The earth trembled, but not many people felt the…………… (tremble) 
(ii) When the zoo was flooded, there was a lot of……………..and many animals escaped into the countryside. (confuse) 
(iii) We heard with……………..that the lion had been recaptured (relieve) 
(iv) The zoo-keeper was stuck in a tree and his…………….was filmed by the TV crew. (rescue) 
(v) There was much……………..in the village when the snake charmer came visiting. (excite)
Answer:
(i) trembling 
(ii) confusion 
(iii) relief 
(iv) rescue 
(v) excitement 

Question 3.
Say whether the following sentences are in the Active or the Passive Voice. Write A or P after each sentence as shown in the first sentence. 
बताएं कि निम्न वाक्य Active Voice या Passive Voice में हैं। प्रत्येक वाक्य के पीछे A (Active Voice के लिए) व P (Passive Voice के लिए) लिखें जैसाकि प्रथम | वाक्य में दिखाया गया है।
(i) Someone stole my bicycle………A…
(ii) The tyres were deflated by the traffic police
(iii) I found it last night in a ditch near my house
(iv) It had been thrown there. 
(v) My father gave it to the mechanic.
(vi) The mechanic repaired it for me………. 
Ans.
(i) A (ii) P (1) A (iv) P(v) A (vi) A.

Seen Passages For Comprehension 

Read the given passages carefully and answer the questions that follow :

Passage 1.

Ignesious was the manager of a cooperative society in Katchall. His wife woke him up at 6 a.m. because she felt an earthquake. Ignesious carefully took his television set of its table and put it down on the ground so that it would not fall and break. Then the family rushed out of the house. When the tremors stopped, they saw the sea rising In the chaos and confusion, two of his children caught hold of the hands of their mother’s father and mother’s brother and rushed in the opposite direction. He never saw them again. His wife was also swept away. Only the three other children who came with him were saved. 

1. Why did Ignesious’s wife wake him up?
इग्नेशियस की पत्नी ने उसे क्यों जगाया? 

2. Why did Ignesious take the television off its table?
इग्नेशियस ने टेलिविजन को मेज से क्यों उतारा? 

3. Why did the family rush out of the house? 
परिवार घर के बाहर क्यों दौड़ जाने लगा? 

4. Which two dangers almost came together? 
कौनसे दो खतरे लगभग साथ-साथ आ गए? 

5. Write one word for the following sentence, “sudden violent movement of the earth’s surface”.

6. Find the opposites of the following from the passage : 
(i) carefully 
(ii) rising 
Answers : 
1. Ignesious’s wife woke him up because she felt an earthquake. 
इग्नेशियस की पत्नी ने उसे इसलिए जगाया क्योंकि उसने भूकम्प महसूस किया था। 

2. Ignesious took the television off its table so that it would not fall and break. 
इग्नेशियस ने टेलिविजन को मेज से इसलिए हटाया ताकि यह गिरे व टूटे नहीं। 

3. The family did so for saving their life. 
परिवार ने ऐसा अपना जीवन बचाने के लिए किया। 

4. Earthquake and rising sea waves came almost together 
भूकम्प व उठती हुई समुद्र लहरें लगभग साथ-साथ आए। 

5. earthquake 

6. (i) carelessly
(ii) falling

Passage 2.

Almas Javed was ten years old. She was a student of Carmel Convent in Port Blair where her father had a petrol pump. Her mother Rahila’s home was in Nancowry island. The family had gone there to celebrate Christmas When the tremors came early in the morning, the family was sleeping. Almas’s father saw the sea water recede.

He understood that the water would come rushing back with great force. He woke everyone up and tried to rush them to a safer place. As they ran, her grandfather was hit on the head by something and he fell down. Her father rushed to help him. Then came the first giant wave that swept both of them away.

1. How can you say that Almas belonged to a rich family? 
आप कैसे कह सकते हैं कि अलमस एक धनी परिवार से ?

 2. Where had Almas’ family gone to celebrate Christmas?
अलमस का परिवार क्रिसमस मनाने कहाँ गया था? 

3. How did Almas’s father understand that the sea water will come back with great force? 
अलमस के पिता कैसे समझे कि समुद्री जल बहुत तेजी से वापिस आयेगा? 

4. Who rushed for Almas’s grandfather’s help? 
कौन अलमस के दादाजी की सहायता के लिए दौड़ा? 

5. Write the one word for the following sentence,”group consisting of parents and their children”.

6. Find the opposites of the following from the passage : 
(i) young 
(ii) last 
Answers: 
1. We can say so as her father owned a petrol pump. 
हम ऐसा इसलिए कह सकते हैं क्योंकि उसके पिता पेट्रोल पम्प मालिक थे। 

2. Almas’s family had gone to Nancowry island for Christmas. 
अलमस का परिवार क्रिसमस के लिए नानकौरी द्वीप गया था। 

3. Almas’s father understood when the tremors came and saw the sea water receding. 
अलमस के पिता समझ गए जब भूकम्प आया व समुद्र का जल पीछे हटा। 

4. Almas’s father rushed for her grandfather’s help.
अलमस के पिता उसके दादा की सहायता के लिए दौड़े। 

5. family 

6. (i) old 
(ii) first

Passage 3.

The Yala National Park in Sri Lanka is home to a variety of animals including elephants, leopards, and 130 species of birds. Sixty visitors were washed away from the Patanangala beach inside the park; but no animal carcasses were found, except for two water buffaloes.

About an hour before the tsunami hit, people at Yala National Park had observed three elephants running away from the Patanangala beach. A Sri Lankan gentleman who lives on the coast near Galle said his two dogs would not go for their daily run on the beach. “They are usually excited to go on this outing”, he said. But on that day they refused to go, and most probably saved his lfie. 

1. Where is the Yala National Park? 
याला राष्ट्रीय उद्यान कहाँ है?

2. How many species of birds are found there? 
वहाँ पक्षियों की कितनी प्रजातियाँ पाई जाती हैं? 

3. What did the people observe about elephants at Patanangala beach? 
पाटानंगला बीच (किनारे) पर लोगों ने हाथियों के बारे में क्या देखा? 

4. How did the two dogs of Galle beahve before tsunami? 
सुनामी से पूर्व गाले के दो कुत्तों ने कैसा व्यवहार किया? 

5. Write the one word for the following sentence, “dead body of an animal”. 

6. Find the opposites of the following from the passage: 
(i) far 
(ii) night 
Answers : 
1. The Yala National Park is in Sri Lanka. 
याला राष्ट्रीय उद्यान श्रीलंका में है। 

2. There are 130 species of birds. 
वहाँ पक्षियों की 130 प्रजातियाँ हैं। 

3. People observed three elephants running away from there. 
लोगों ने तीन हाथियों को वहां से भाग निकलते देखा था। 

4. The two dogs of Galle did not go for their daily run on the beach. 
गाले के दोनों कुत्ते अपनी नित्य की समुद्री किनारे की दौड़ पर नहीं गए। 

5. carcass 

6. (i) near 
(i) day

RBSE The Tsunami Textbook Questions and Answers