Day
Night

This is Jody’s Fawn

Textbook Questions and Answers

Working with the Text : 

Question 1.
Why did Penny Baxter allow Jody to go find the fawn and raise it? 
पेनि बैक्स्टर ने जोडि को जाकर मृगशावक को ढूँढ़ने व इसको पालने की अनुमति क्यों दी? 
Answer:
Penny Baxter allowed Jody to go find the fawn and raise it because its mother save him at the cost of her life. Moreover, he thought it ungrateful to leave the fawn to starve. 

पेनि बैक्स्टर ने जोडि को जाकर मृगशावक को ढूँढ़ने व इसके पालने की अनुमति दी क्योंकि इसकी माँ ने अपने जीवन की कीमत पर उसे बचाया था। आगे, उसने सोचा कि मृगशावक को भूखा मरते रहने छोड़ देना भी अकृतज्ञता थी।

Question 2. 
What did Doc Wilson mean when he said, “Nothing in the world ever comes quite free”? 
डॉ. विल्सन का आशय क्या था जब उसने कहा, “विश्व में कुछ भी कभी भी बिल्कुल मुफ्त नहीं आता है?” 
Answer:
Doc Wilson meant that for every act we have to pay the price in one form or the other. By bringing the fawn they were compensating the death of the doe.

डॉ. विल्सन का आशय था कि प्रत्येक कार्य के लिए हमें कीमत किसी-न-किसी रूप में चुकानी होती है। मृगशावक को लाकर वे हरिणी की मृत्यु की क्षतिपूर्ति कर रहे थे।

Question 3. 
How did Jody look after the fawn, after he accepted the responsibility for doing this?
जोडि ने मगशावक की देखभाल का उत्तरदायित्व स्वीकार | करने के बाद ऐसा (उसकी देखभाल) किस प्रकार किया?
Answer:
Jody looked after the fawn affectionately. He brought it home in his arms. He brought milk, dipped his fingers and thrust into its mouth and they lowered into the milk. It enjoyed the milk. 

जोडि ने मृगशावक की देखभाल प्रेमपूर्वक की। वह इसे अपनी गोदी में भरकर अपने घर लाया था। वह दूध लाया, इसमें अपनी अंगुलियाँ डुबोईं और इसके मुख में ढूंस दिया और फिर नीचे करते-करते दूध के अन्दर कर दिया। इसने दूध का आनन्द लिया। 
Question 4.
How does Jody’s mother react when she hears that he is going to bring the fawn home? Why does she react in this way? 
जोडि की माँ ने कैसी प्रतिक्रिया की जब वह सुनती है कि वह मृगशावक को घर लाने जा रहा है? वह इस तरीके से प्रतिक्रिया क्यों करती है? 
Answer:
When Jody’s mother hears that he is going to bring the fawn home, she reacts surprisingly. She holds the coffee pot in mid air and asks what fawn it is. She reacts in this way because she least expected it. Moreover, she had only Jody’s share of milk to feed it and nothing else. 

जब जोडि की माँ सुनती है कि वह मृगशावक को घर लाने जा रहा है तो वह आश्चर्य से प्रतिक्रिया करती है। वह कॉफी के बर्तन को बीच हवा में ही थामे रहती है और पूछती है कि यह कौनसा मृगशावक है। वह इस तरीके से | व्यवहार करती है क्योंकि उसे ऐसा करने की आज्ञा नहीं थी। आगे, उसके पास इसे खिलाने के लिए केवल जोडि के हिस्से का दूध ही था और कुछ नहीं था। 

Comprehension Check (Page 891)

Question 1. 
What had happened to Jody’s father? 
जोडि के पिता के साथ क्या घटित हो गया था? 
Answer:
Jody’s father had been bitten by a rattle snake. 
जोडि के पिता को रैटल सर्प द्वारा डस लिया गया था। 

Question 2. 
How did the doe save Penny’s life? 
हरिणी ने पेनि का जीवन कैसे बचाया था? 
Answer:
The doe’s liver was used to draw out the poison. In this way the doe saved Penny’s life. 
हरिणी का यकृत विष खींचने के लिए प्रयोग किया गया था। इस प्रकार से हरिणी ने पेनि का जीवन बचाया। 

Question 3.
Why does Jody want to bring the fawn home? 
जोडि मृगशावक को घर क्यों लाना चाहता है? 
Answer:
Jody wants to bring the fawn home because its mother saved Pa and it is ungrateful to leave it to starve. 
जोडि मृगशावक को घर लाना चाहता है क्योंकि इसकी माँ ने पा को बचाया था और इसे भूखे मरने देना छोड़ना अकृतज्ञता

Question 4. 
How does Jody know that the fawn is a male? 
जोडि कैसे जानता है कि मगशावक नर है? 
Answer:
Jody knows that the fawn is a male because Pa says that a buck-fawn has spots all in a line. 
जोडि जानता है कि मृगशावक नर है क्योंकि पा कहते हैं कि एक नर मृगशावक के सभी निशान एक पंक्ति में होते हैं। 

(Page 90) 

Question 1. 
Jody didn’t want milk-wheel with him for two reasons. What were they? 
जोडि दो कारणों से मिल-वील को अपने साथ नहीं चाहता था। वे कौनसे थे?
Answer:
Jody didn’t want Mill-Wheel with him because he didn’t want to show his disappointment if the fawn was dead or couldn’t be found. The second reason was that he didn’t want to share the joy of meeting with the fawn. 

जोडि, मिल-वील को अपने साथ नहीं चाहता था क्योंकि वह अपनी निराशा दिखाना नहीं चाहता था यदि मृगशावक मर गया होता या पाया नहीं जाता। दूसरा कारण यह था कि वह मृगशावक से मिलने के आनन्द को बाँटना नहीं चाहता था। 

Question 2. 
Why was Mill-Wheel afraid to leave Jody alone? 
मिल-वील को जोडि को अकेले छोड़ने में डर क्यों था? 
Answer:
Mill-Wheel was afraid to leave Jody alone because he could get lost or bitten by the snake, too. 

मिल-वील को जोडि को अकेले छोड़ने में डर था क्योंकि वह खो सकता था या सर्प द्वारा काटा भी जा सकता था। 

(Page 93) 

Question 1. 
How did Jody bring the fawn back home? 
जोडि मृगशावक को वापिस घर कैसे लाया? 
Answer:
Jody brought the fawn back home by holding it in his arms. 
इसे अपनी गोदी में लेकर (बांहों में भरकर) जोडि मृगशावक को वापिस घर लाया। 

Question 2. 
Jody was filled with emotion after he found the fawn. Can you find at least three words or phrases which show how he felt? 
मृगशावक को ढूँढ़ लेने पर जोडि भावना से भर गया। क्या आप कम-से-कम तीन शब्द या वाक्यांश ढूँढ़ सकते हैं जो यह दिखाते हों कि उसने कैसा महसूस किया? 
Answer:
Jody was light-headed with joy, wanted to fondle it, to run and romp with it. 
जोडि खुशी से कुछ ठीक सोचने में असमर्थ था, वह इसे पुचकारना चाहता था, इसके साथ दौड़ना व उछल-कूद करना चाहता था। 

Question 3. 
How did the deer drink milk from the gourd?
हरिण ‘ने तूंबे से दूध कैसे पीया?
Answer:
At first, the fawn could make nothing of the milk in the gourd. Then, Jody dipped his fingers and as the fawn sucked, he lowered them into the milk. It enjoyed the milk by closing its eye dreamily.

आरम्भ में, मृगशावक तूंबे के दूध का कुछ नहीं कर सका। फिर, जोडि ने अपनी अंगुलियाँ डुबोई और जैसे ही मृगशावक ने चूसा, उसने उनको दूध के अन्दर तक नीची कर दीं। इसने आँखें बन्द कर मदमस्त हो दूध का आनन्द लिया। 

Question 4. 
Why didn’t the fawn follow Jody up the steps as he had thought it would? 
मृगशावक ने जोडि के पीछे-पीछे ऊपर सीढ़ियाँ क्यों नहीं चढ़ी जैसा कि उसने सोचा था कि यह करेगा? 
Answer:
The fawn didn’t follow Jody up the steps because it was weak and small. It balked and refused to climb them. 
मृगशावक ने जोड़ि के पीछे-पीछे ऊपर सीढ़ियाँ नहीं चढ़ीं क्योंकि यह कमजोर व छोटा था। इसने अनिच्छा दिखाई व उनको चढ़ने से इन्कार कर दिया। 

Working with Language: 

Question 1.
Here are some questions in direct speech. Put them into reported speech. 
यहाँ कुछ प्रश्न Direct Speech में हैं, इन्हें Reported Speech में बदलिए। 
(i) Penny said, “Do you really want it son?’ 
(ii) Mill-wheel said, “Will he ride back with me?”
(iii) He said to Mill-wheel, “Do you think the fawn is still there?” 
(iv) He asked Mill-wheel, “Will you help me find him?”
(v) He said, “Was it up here that Pa got bitten by the snake?” 
Answer:
(i) Penny asked his son if he really wanted
(ii) Mill-wheel asked if he would ride back with him. 
(iii) He asked Mill-wheel if he thought the fawn was still there. 
(iv) He asked Mill-wheel if he would help him find him.
(v) He asked if it had been up there that his : father (Pa) had got bitten by the snake.

Question 2.
Say whether the verb in each sentence below transitive or intransitive. Ask yourself a ‘what’ question about the verb. 
(For some verbs, the object is a person, so ask the question ‘who’ instead of “what’).
बताएँ कि निम्न प्रत्येक वाक्य में क्रिया सकर्मक है या| अकर्मक। क्रिया के बारे में स्वयं से ‘क्या’ वाला प्रश्न करें।। 
(i) Jody then went to the kitchen.
(ii) The fawn wobbled after him. 
(iii) You found him. 
(iv) He picked it up. 
(v) He dipped his fingers in the milk. 
(vi) It bleated frantically and butted him
(vii) The fawn sucked his fingers. 
(viii) He lowered his fingers slowly into the milk. 
(ix) It stamped its small hoofs impatiently. 
(x) He held his fingers below the level of the milk.
(xi) The fawn followed him. 
(xii) He walked all day. 
(xiii) He stroked its sides. 
(xiv) The fawn lifted its nose.
 (xv) Its legs hung limply. 
Answers : 
(i) Who went to the kitchen? (Jody) (intransitive) 
(ii) Who wobbled after him? (The fawn) (intransitive)
(iii) What did you find? (him) (transitive) 
(iv) What did he pick? (it) (transitive) 
(v) What did he dip in the milk? (his fingers) (transitive) 
(vi) What did it bleat and butt? (him) bleated (intran.) butted (tran.)
(vii) What did the fawn suck? (his fingers) (transitive) 
(viii) What did he lower slowly into the milk? (his fingers) (transitive) 
(ix) What did it stamp impatiently? (its small hoofs) (transitive) 
(x) What did he held below the level of the milk? (his fingers) (transitive) 
(xi) What did the fawn follow? (him) (transitive)
(xii) Who walked all day? (He) (intransitive) 
(xiii) What did he stroke? (its sides) (transitive) 
(xiv) What did the fawn liff? (its nose) (transitive) 
(xv) What hung limply? (its legs) (intransitive) 

Question 3.
Here are some words from the lesson. Working in groups, arrange them in the order in which they would appear in the dictionary. Write down some idioms and phrasal verbs connected to these words. Use the dictionary for more idioms and phrasal verbs. 

यहाँ मूल पाठ से कुछ शब्द हैं। समूह में कार्य करते हुए, |इनको उस क्रम में व्यवस्थित करें जिसमें ये शब्दकोश में प्रकट (लिखे) होते हैं। इन शब्दों से सम्बन्धित कुछ मुहावरे व पदबन्धीय क्रियाएँ लिखिए। और अधिक मुहावरों व पदबन्धीय क्रियाओं के लिए शब्दकोश का प्रयोग करें। 

close,draw, make, wonder, scrawny, parted, clearing, sweet, light, pick 
Answer:
(i) clearing (जंगल के बीच वृक्ष रहित क्षेत्र)
(a) circled the clearing (वृक्ष रहित क्षेत्र के चक्कर लगाया) 
(b) abandoned clearing (वृक्ष रहित क्षेत्र को छोड़ दिया)
(c) elearing up (सुव्यवस्थित करना) 

(ii) close (बन्द करना/निकट/घनिष्ठ/सूक्ष्म आदि) 
(a) aclose shave (खतरे से बाल-बाल बचने की स्थिति) 
(b) at close quarters (बहुत निकटता से) 
(c) close by (बहुत पास) 
(d) close on (के आस-पास) 
(e) close up (काफी पास से)

(iii) draw (चित्र बनाना/समीप आना/खींचना/बराबरी पर छूटना आदि) 
(a) draw attention (ध्यान खींचना) 
(b) draw a blank (परिणाम पर न पहुँचना) 
(c) drawadistinction (अन्तर दिखाना) 
(d) draw lots (लॉटरी से तय करना) 
(e) draw up (पास आकर रुकना) 

(iv) light (जलाना/हलका/फीका आदि) 
(a) bring to light (जानकारी में लाना) 
(b) in the light of (के प्रकाश में) 
(c) set light to (आग लगाना) 

(v) make (बनाना/ब्राण्ड नाम आदि) 
(a) make hay while the sun shines (अपना उल्लू सीधा करना) 
(b) make shift (कामचलाऊ) 
(c) make believe (ढोंग) 
(d) make up (शृंगार) 
(e) make out (समझना) 

(vi) parted (अलग किया/माँग निकाली आदि) 
(a) parted company (सम्बन्ध तोड़ लिये) 
(b) parted with something (किसी को कोई चीज दे दी) 
(c) parted hair (बाल में माँग निकाली) 

(vii) pick (चयन करना) 
(a) pick a fight (जानबूझकर लड़ना) 
(b) pick a lock (बिना चाबी ताला खोल लेना) 
(c) pick pocket (जेब काट लेना) 

(viii) scrawny (दुबला-पतला) 
(a) scrawny neck (दुबली-पतली गर्दन) 
(b) scrawny figure (दुबला-पतला शरीर) 

(ix) sweet (मीठा) 
(a) sweet smell (सुगन्ध) 
(b) sweetmeat (मिठाई) 

(x) wonder (आश्चर्य करना) 
(a) dowonders (चमत्कारिक प्रभाव डालना) 
(b) wonder about (कुछ जानना चाहना)

Seen Passages For

Comprehension 

Read the given passages carefully and answer the questions that follow :

Passage 1.

Jody allowed his thoughts to drift back to the fawn. He could not keep it out of his mind. He had held it, in his dreams, in his arms. He slipped from the table and went to his father’s bedside. Penny lay at rest. His eyes were open and clear, but the pupils were still dark and dilated. Jody said, “How are you feeling, Pa?” “Just fine, son Old Death has gone thieving elsewhere.

But wasn’t it a close shave!” “I agree.” Penny said, “I’m proud of you, boy, the way you kept your head and did what was needed.” “Pa……” “Yes, son.” “Pa, do you recollect the doe and the fawn?” “I can never forget them. The poor doe saved me, that’s certain.” “Pa, the fawn may be out there yet. It might be hungry and very scared.” 

1. About whom was Jody thinking? 
जोडि किसके बारे में सोच रहा था? 

2. Where, from the table, did Jody go to? 
मेज से, जोडि कहाँ चला गया था?

3. Who is Penny? of it ? 

4. What did Jody ask his father? 
जोडि ने अपने पिता से क्या पूछा? 

5. Write the one word for the following sentence, sequence of scenes and feelings occurring in the mind during sleep”.

6. Find the opposites of the following from the passage : 
(i) life
(ii) light 
Answers:
1. Jody was thinking about the fawn. 
जोडि, मृगशावक के विषय में सोच रहा था। 

2. From the table, Jody went to his father’s bedside. 
मेज से, जोडि अपने पिता के बिस्तर की तरफ चला गया था। 

3. Penny is Jody’s father. of,….

4. Jody asked his father how he was feeling and if he recollected the doe and the fawn.
जोडि ने अपने पिता से पूछा कि वह कैसा महसूस कर रहे थे और क्या उन्हें हरिणी व मृगशावक की याद थी। 

5. dream 

6. (i) death 
(ii) dark

Passage 2.

Jody gave himself over to thoughts of the fawn. They passed the abandoned clearing. He said, “Cut to the north, Mill-wheel. It was up here that Pa got bitten by the snake and killed the doe and saw the fawn.” Suddenly Jody was unwilling to have Mill-wheel with him.

If the fawn was dead, or could not be found, he could not have his disappointment seen. And if the fawn was there, the meeting would be so lovely and so secret that he could not endure to share it. He said, “It is not far now, but the scrub is very thick for a horse.

I can make it on foot.” “But I’m afraid to leave you, boy. Suppose you got lost or got bitten by the snake, too?” “I’ll take care. It might take me a long time to find the fawn, if he’s wandered. Leave me off right here.” 

1. Which area did they pass? 
उन्होंने कौनसा क्षेत्र पार किया? 

2. In which direction did Jody ask Millwheel to cut? 
जोडि ने मिल-वील को कौनसी दिशा में मुड़ने को कहा? 

3. Why does Jody dismount from the horse? 
जोडि घोड़े से क्यों उतरता है? 

4. Why is Mill-wheel afraid to leave Jody alone? 
मिल-वील, जोडि को अकेला छोड़ने में क्यों डरते हैं?

5. Find the one word from the passage which means, “deer less than one year old”. 

6. Find the opposites of the following from the passage : 
(i) willing 
(ii) lost 
Answers : 
1. They passed the abandoned clearing 
उन्होंने परित्यक्त वृक्ष रहित क्षेत्र को पार किया। 

2. Jody asked Mill-wheel to cut to the north. 
जोडि ने मिल-वील से उत्तर दिशा में मुड़ने को कहा। 

3. Jody dismounts from the horse because the scrub is very thick for a horse. 
जोडि घोड़े से उतर जाता है क्योंकि झाड़ी एक घोड़े के लिए बहुत सहान थी

4. Mill-wheel is afraid to leave Jody alone because of the fear of getting lost or snake bite. 
मिल-वील, जोडि को अकेला छोड़ने से डरते हैं, खो जाने के भय से व सर्प दंश के भय से। 

5. fawn 

6. (i) unwilling
(ii) found

Passage 3.

Jody called, “Pa! Look!” Penny turned his head. Jody stood beside him, the fawn clutched hard against him. It seemed to Penny that the boy’s eyes were as bright as the fawn’s. He said, “I’m glad you found him.” Jody then went to the kitchen. The fawn wobbled after him.

A pan of moming’s milk stood in the kitchen safe. The cream had risen on it. He skimmed the cream into a jug. He poured milk into a small gourd. He held it out to the fawn. It butted it suddenly, smelling the milk. He saved it precariously from spilling over the floor. It could make nothing of the milk in the gourd. 

1. What did Jody show to his father?
जोडि ने अपने पिता को क्या दिखाया? 

2. What was Jody’s father’s reaction about the fawn? 
मृगशावक के विषय में जोडि के पिता की क्या प्रतिक्रिया थी?

3. Where did Jody then go?
जोडि फिर कहाँ गया था? 

4. Why did the fawn butt the gourd? 
मृगशावक ने तूंबे पर सिर से टक्कर क्यों मारी? 

5. Write the one word for the following sentence, “room or building in which meals are cooked or prepared”.

6. Find the opposites of the following from the passage : 
(i) big
(ii) danger 
Answers : 
1. Jody showed the fawn to his father. 
जोडि ने अपने पिता को मृगशावक दिखाया।

2. Jody’s father reacted, ‘I am glad you found him.”
जोडि के पिता ने प्रतिक्रिया की, ‘मझे खशी है तुमने उसे ढूंढ़ लिया।’ 

3. Jody then went to the kitchen. 
जोडि फिर रसोई में गया।

4. The fawn butted the gourd because he could make nothing of the milk in the gourd.
मृगशावक ने तूंबे को सिर से टक्कर मारी क्योंकि वह तूंबे के दूध का कुछ नहीं कर सका। 

5. kitchen 

6. (i) small
(ii) safe

0:00
0:00